David Dekker meteen voor de leeuwen in UAE Tour: “Ik ben hongerig”

David Dekker meteen voor de leeuwen in UAE Tour: “Ik ben hongerig”

foto: Cor Vos

zondag 21 februari 2021 om 07:00
Interview

David Dekker begint zondag in de UAE Tour aan zijn eerste koers als wielerprof. De 23-jarige renner is door Jumbo-Visma meteen aangeduid als sprinter met dienst. Een zware dobber wacht in de massaspurts. “Ik denk dat alleen Arnaud Démare, Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen ontbreken, voor de rest staat de complete wereldtop aan de start”, vertelt Dekker aan WielerFlits.

Vanuit zijn hotelkamer boven het Formule 1-circuit in Abu Dhabi, doet Dekker vrijdagmiddag zijn verhaal. Zondag komt hij dus voor het eerst in actie in het geel-zwarte shirt van Jumbo-Visma en daar heeft hij zin in. “Ik heb er vertrouwen in dat ik een goede voorbereiding en een goede winter heb gehad. Dat ik er klaar voor ben zover ik klaar kan zijn voor mijn eerste koers. Ik kijk er heel erg naar uit en ik heb het gevoel dat mijn niveau weer gegroeid is. Vanuit de ploeg bevestigen ze dat. De laatste vier jaar hebben uitgewezen dat het met neoprofs bizar goed kan gaan. Maar het kan ook normaal gaan en dat is ook prima”, lacht hij.

Samenwerking met Jos van Emden
De zoon van voormalig klassiekerspecialist Erik Dekker richt zich in de Verenigde Arabische Emiraten de komende week op de sprints. “Ik krijg hier mijn kans”, legt Dekker junior uit. “Jos van Emden rijdt hier ook. Straks behoort hij net als mij tot de ploeg voor de Giro d’Italia. Het is belangrijk om elkaar in koers te leren kennen. In eerste instantie zou ik ook samen met Jos de Vuelta a Valenciana doen, twee weken geleden. Maar dat ging niet door. De UAE Tour staat voor mij in het teken om ervaring te krijgen in de sprints met het oog op de Giro. Op WorldTour-niveau zal het er waarschijnlijk heel anders uitzien dan dat ik al gewend ben.”

Ook Christoph Pfingsten zal in dienst van Dekker rijden de komende week. Geen grote trein, maar volgens de jongste van de drie is dat precies genoeg. “In mijn eentje zou ik het niet kunnen”, zegt hij daarover. “Maar ik hoef ook niet per se vijf man te hebben. Een loods van een of twee man voor de laatste drie kilometer, dat heb ik wel echt nodig. Ik zie mezelf niet als diegene die zich wel eventjes bij Sam Bennett in het wiel zet en dat niemand er meer tussenkomt. Ik heb daarvoor ook totaal niet de status om dat zo maar even te gaan flikken. Daarnaast is de ploeg er ook van overtuigd dat je massasprints nooit alleen moet doen.”

Dekker wil vooral veel leren in de UAE Tour – foto: Cor Vos

Ondervinding is de beste leerweg
Pascal Ackermann, Sam Bennett, Caleb Ewan, Fernando Gaviria en Elia Viviani geven allemaal acte de présence in de UAE Tour. Een startveld om als fan van te likkenbaarden. Maar hoe zit dat bij een debutant die het rechtstreeks tegen hen moet opnemen? “Ik vind dat alleen maar heel erg mooi! Het mooiste dat er voor mij is, is tegen de allerbeste renners ter wereld rijden. Ik ga er deze week snel achter komen hoe het eraan toegaat op het hoogste niveau. Wat we vooral na deze week gaan weten, is wat we moeten verbeteren. Waar we specifiek aan moeten gaan werken. Daar ben ik heel nieuwsgierig naar.”

“Ik weet dat ik hard kan sprinten”, gaat Dekker verder, die vier biljartvlakke sprints voor zijn kiezen krijgt in de UAE Tour. “Hoe hard dat is na 170 tot 200 kilometer tegen de wereldtop, daar heb ik echt geen idee van. Het kan zijn dat ze me op tien lengtes rijden, maar misschien valt het ook wel mee. Ik heb echt geen flauw idee. Stel ik zit in een toppositie, zeg maar in het wiel van Sam Bennett. Als we dan allebei aangaan, zou ik echt niet weten hoe dicht of hoe ver ik zou eindigen. Dat is wat ik komende week ga ontdekken en dat vind ik alleen maar mooi om te weten. Wijze lessen in het verschiet, zeker met de Giro in het achterhoofd.”


Na de UAE Tour gaat Dekker met een deel van de klassiekerkern op hoogtestage. Het plan voor Dekker was om daarna Brugge-De Panne en Dwars Door Vlaanderen te rijden. Daar zijn de E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen, waar Dekker is aangewezen als vervanger voor Tom Dumoulin, bijgekomen.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Marik 20 februari 2021 om 11:05

Ben razend benieuwd hoe deze jonge kerel zich gaat manifesteren. Veel gaat afhangen hoe de ploeg hem helpt onderweg.

harryjohan71 20 februari 2021 om 11:15

De ploeg heeft wel vertrouwen in Dekker. Dan zal Kooij wel naar Brugge de Panne en Dwars door Vlaanderen gaan.

Yeez 20 februari 2021 om 11:34

In plaats van teunissen ja. Dekker zou die sowieso al doen en doet e3 en vlaanderen dus in de plek van tom

harryjohan71 20 februari 2021 om 11:39

@Yeez Dat bedoelde ik ook. Dan kunnen Dekker en Kooij mooi ervaring in deze wedstrijden opdoen voor volgend jaar.

Dr op en dr over 20 februari 2021 om 12:31

Dat zal het hoofdzakelijk wel worden inderdaad, ervaring opdoen. Het zou mooi zijn als hij van tijd tot tijd ergens een leuke top tien notering kan meepakken in een sprint.

Hij is nu ook weer niet het allergrootste sprint talent, en ik hoop dat hij vooral stappen kan zetten in het klassieke werk. Uiteraard niet om hier dit of volgend seizoen al in te schitteren, maar dan vooral met het oog op de toekomst.

Hij mag me verrassen, maar in dit veld top tien rijden zou al knap zijn.

Go, go David !! :D

CechRepublic 20 februari 2021 om 12:36

“Net als mij”, of “als ik” zoals je op de lagere school al leert.

toiletduck 20 februari 2021 om 12:54

Hehe ja uiteraard, maar kies je ervoor om correct te citeren of correct NL te hanteren ;)

CechRepublic 20 februari 2021 om 13:07

Ik heb er zelf niet zo'n moeite mee als een sporter (of wie er ook geïnterviewd wordt) een handje worden geholpen in zo'n citaat.

LuckyLuc 20 februari 2021 om 13:12

toiletduck heeft gelijk.
Sterker nog, de schrijver van dit stukje doet het perfect, want hij citeert hier inderdaad David Dekker, aangezien diens woorden tussen ” ” staan. En daarmee geef je aan dat je iemand citeert.

Robb 20 februari 2021 om 12:46

Jammer voor Dekker, Kooij en co dat hun ploeg enkel WT-koersen rijdt. Zij moeten kunnen groeien en zelfs scoren in de iets kleinere wedstrijden. Nu wordt het moeilijk.

S. Morgenstern 20 februari 2021 om 15:01

Goed voor Dekker en co dat ze bij zijn ploeg ook investeren in hoogtestages voor hun tweede/derde lijn. Goed ook dat ze de kans krijgen om te groeien in mooie koersen, met zelfs mannen in hun dienst, zonder dat er meteen de wereld van ze wordt verwacht. Het missen van wat kleine koersen is op die manier wel overheen te komen lijkt me..

Mike1973 20 februari 2021 om 15:10

Er zijn ook nog koersen zoals de Volta Limburg Classic waar gecombineerde teams van World Tour renners en JV Academy renners mogen starten. Daar kunnen ze nog steeds meedoen voor de winst.

kelderfan 20 februari 2021 om 15:21

Mee eens, want 1 koers lijkt mij toch niet genoeg om stappen te maken.

Martino87 20 februari 2021 om 13:25

Ik ben benieuwd, na de corona break (en het tekenen van een contract) vorig jaar was het niet veel meer.

tendam 20 februari 2021 om 15:09

Hij schijnt toen ook een keer of vijf gevallen te zijn, begreep ik uit een podcast. Heeft ook nog lang moeten herstellen van een hersenschudding.

Dom Tumoulin 20 februari 2021 om 17:11

Meteen opbranden. Top

S. Morgenstern 20 februari 2021 om 17:20

Op basis van welk deel van dit verhaal, heb jij dat idee?

Malcolm 21 februari 2021 om 08:47

Hoe dan? Een renner met enig talent zal zich in die vlakke ritjes toch niet kapot rijden. En als er al wat geklommen moet worden kan ie in de bus. UAE heerlijk trainingsrondje.

Frank V 21 februari 2021 om 12:29

Denkt dat Dom Tumoulin doelt op : "Brugge-De Panne en Dwars Door Vlaanderen te rijden. Daar zijn de E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen […] bijgekomen."

Headlines

Materiaalzone

Populair