Dauphiné: Wout van Aert wint geanimeerde openingsrit

woensdag 12 augustus 2020 om 16:20
Dauphiné: Wout van Aert wint geanimeerde openingsrit

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft de openingsrit van het Critérium du Dauphiné gewonnen. In Saint-Christo-en-Jarez, waar de aankomst lag na een klimmetje, bekroonde hij het beulswerk van Jumbo-Visma.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

In de openingsetappe van de 72e Dauphiné koerste het peloton over net geen 220 kilometer van Clermont-Ferrand naar Saint-Christo-en-Jarez. De eerste 128 kilometer ging gelijk op met de 14e etappe van de Tour de France. Het peloton kon zo alvast kennismaken met de Côte du Château d’Aulteribe, de Col du Béal en de Côte du Courreau, die ook hier al ver voor de streep lagen. Dan volgden nog vier hellingen van de vierde categorie tot aan de aankomst.

Vijf vroege vluchters
Toms Skujiņš en Jelle Wallays waren de eerste aanvallers deze dag, maar werden snel ingelopen. Een nieuwe vluchtpoging na tien kilometer had meer succes. Brent Van Moer, Niccolò Bonifazio, Michael Schär, Quinten Hermans en Tom-Jelte Slagter sloegen de handen ineen, waarna het pak zich even later neerlegde bij samenstelling van de kopgroep. De vroege vlucht had bij de enige tussensprint na 38 kilometer al meer dan vijf minuten te pakken.

Het peloton bij de start – foto: Cor Vos

Daarachter hielden Deceuninck-Quick Step met Tim Declercq en Jumbo-Visma (Tony Martin) de voorsprong van de vijf vluchters stabiel. In het peloton viel dan de eerste uitvaller te noteren, Jan Hirt. De Tsjech van CCC moest de strijd staken omdat hij te veel hinder had van de gevolgen van een valpartij in de Tour de l’Ain. Na de Col du Béal moest de kopgroep verder zonder Bonifazio. De Italiaan loste eerst en werd door rugproblemen even later de tweede uitvaller.

Valpartij in de kopgroep
En uiteindelijk moesten Schär en Slagter samen verder nadat Van Moer en Hermans in de afdaling van de Côte du Courreau, de derde klim, waren gevallen. Net als Hirt en Bonifazio moesten zij de wedstrijd verlaten. Mede door het verdwijnen van drie vluchters, was de marge van de kopgroep halfkoers teruggelopen. Daarop werden de verschillen door het peloton constant tussen de drie en drieënhalve minuut gehouden.

In het peloton kwam ook de nummer drie van vorig jaar Emanuel Buchmann ten val. De Duitser, die voor het eerst in actie kwam sinds de coronabreak, ging onderuit maar kon snel weer op zijn fiets klimmen en met de hulp van zijn BORA-ploeg terugkeren. Op 54 kilometer van de streep, op de vierde klim, liet Slagter Schär rijden vooraan. De kersverse aanwinst van de AG2R-ploeg van Vincent Lavenu ging met drie minuten voorsprong solo verder.

De vroege vlucht – foto: Cor Vos

Jacht op Schär
Op zowel de Côte de Saint-Héand en de Montée Andreï Kiviliev kwam hij vervolgens als eerste boven, waarmee hij zich verzekerde van de eerste bergtrui. Bij het aansnijden van de plaatselijke omloop rond Saint-Christo-en-Jarez, op 35 kilometer van de aankomst, gingen Rémi Cavagna en Søren Kragh Andersen op jacht naar de enig overgebleven koploper. Ook Quentin Pacher ging in de achtervolging en ging daarbij erop en erover bij Cavagna en Kragh Andersen.

Schär zag op de lokale ronde zijn voorsprong verdampen en op 25 kilometer van de streep werd hij ingelopen door Pacher, waarna de Fransman meteen de kop nam. In een bocht naar rechts verloor hij echter de controle over zijn fiets en schoof onderuit. Schär bleef overeind en kreeg dan toch weer versterking met Cavagna en Kragh Andersen. De CCC-renner probeerde het nog even solo, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen.

Jumbo-Visma brengt alles samen
Dan zag Cavagna zijn kans schoon en begon met twaalf tellen voorsprong aan de laatste vijftien kilometer, waarin nog twee klimmetjes van vierde categorie lagen. Maar toen Jumbo-Visma’s Robert Gesink eenmaal het tempo opvoerde op de eerste klim, was ook Cavagna bijgehaald. De Nederlandse formatie had met Primož Roglič en Wout van Aert twee belangrijke kanshebbers in huis voor deze etappe.

Blijdschap bij Van Aert – foto: Cor Vos

Toen het werk van Gesink erop zat, leidde zijn ploegmaat Sepp Kuss het peloton naar de laatste klim. Daar wrongen ook de andere favorieten zich naar voren. Op 2,9 kilometer van de aankomst opende Rigoberto Urán de debatten, waarna Roglič reageerde. Maar ook de anderen gingen mee. Ook Pierre Latour en Tiesj Benoot schoten een pijl af. Jumbo-Visma herstelde met Tom Dumoulin echter de orde.

Alles bleef bij elkaar, waardoor een sprint in Saint-Christo-en-Jarez de beslissing moest brengen. Wout van Aert ging van ver aan en versloeg Daryl Impey en Egan Bernal op de macht. Na Strade Bianche en Milaan-San Remo is dit al zijn derde overwinning sinds de coronabreak.

Bernal pakt vier seconden
Van de klassementsrenners nam Bernal als enige een kleine voorsprong op de concurrentie. Via de bonificatieseconden aan de streep liep hij vier seconden uit op de anderen favorieten, die over het algemeen in het peloton over de finish kwamen. De meest opvallende renners op achterstand waren Chris Froome en Marc Soler. De viervoudige Tourwinnaar liet het in de finale lopen en kwam op 5:23 over de streep. Voor de klimmer van Movistar was de achterstand groter, 10:28.

Dit artikel delen:

183 Reacties

Koers 12 augustus 2020 om 16:22

Nu voor Wout rijden en in de tour andersom, zo hoort het.

0
Bikepure 12 augustus 2020 om 16:22

Van Aert lijkt wel nieuwe Sagan te zijn.

0
Wheely 12 augustus 2020 om 16:25

Of de nieuwe Alaphilippe als je naar diens seizoen vorig jaar kijkt.

0
samsys 12 augustus 2020 om 16:34

Nee hoor, Van Aert kan San Remo wel winnen als topfavoriet

0
Jonas in mijn Vingaard 12 augustus 2020 om 16:23

Geweldig hoe Jumbo-Visma dit uitspeelt, BY FAR de sterkste ploeg.

0
Mario de Vries 12 augustus 2020 om 16:38

Roglic reageerde al heel snel zelf en toen was de hele ploeg alweer weg. Doordat het toch weer stilviel konden die wel weer terugkomen. Maar Roglic is toch echt heel makkelijk te isoleren straks in de Tour hoor. 1 ferme demarrage die doorgezet word en Roglic zit alleen terwijl Ineos nog met 4 man zal zitten

0
molovin 12 augustus 2020 om 16:44

@Mario de Vries, wie gaan die 4 renners dan zijn van Ineos die erbij zijn als enkel Roglic nog over is van Jumbo?

0
Jonas in mijn Vingaard 12 augustus 2020 om 16:48

@Mario de Vries toen roglic wegging zag ik toch echt niet 4 INEOS renners achter hem aangaan.

0
theking 12 augustus 2020 om 16:51

@mario wat je zegt klopt totaal niet. Ten eerste zat Ineos niet eens direct mee met Roglic en toen er weer een aantal van Ineos zaten toen het bij elkaar kwam, kwamen ook gewoon de TJV renners er weer bij. Dus echt onzin.

0
Jonas in mijn Vingaard 12 augustus 2020 om 16:58

@theking Precies dit!
+1 voor jou ;)

0
bartp25 12 augustus 2020 om 17:06

Je hebt gelijk in het feit dat Roglic daar toen alleen zat en kwiat en bernal op komst waren. Even terzijde we zagen weer de oude Kwiat, mooi om te zien. Maar toen het tempo stil viel waren er weer meer mensen van TJV dan van Ineos.

0
Pol 12 augustus 2020 om 17:11

@mario de Vries
Toch nog maar eens naar de oogarts gaan, en een nieuwe bril aanschaffen.

0
Mario de Vries 12 augustus 2020 om 20:06

Die uitvallen waar Dumoulin wel meteen netjes op reageerde, van Latour en Benoot, stelden echt nx voor. Maar even daarvoor was de enige echte uitval van Uran, en die was gelijk raak. Roglic had meteen door dat Jumbo meteen weg was en ging er meteen zelf achteraan, met een Quintana bijvoorbeeld. Kwiatkovski bracht ook meteen Bernal richting Roglic. Toen Uran merkte dat Roglic bij hem zat, gaf hij op en kreeg Jumbo kans om terug te komen. Wanneer een Uran, Quantana en Bernal met zijn knechten echter hadden doorgetrokken, wat ze in de Tour wel zullen doen, dan had Roglic toch echt al meteen alleen gezeten. Duidelijk wat je ken verwachten in de Tour dus. Op dit soort uitvallen ken alleen Roglic zelf meteen adequaat reageren, en wellicht een explosievere in topvorm verkerende Van Aert en Bennett hopelijk? Maar een Thomas en Sivakov kennen dat ook gewoon. Ik verwacht dus echt dat Roglic redelijk makkelijk te isoleren is straks in de Tour terwijl Ineos dan nog met 4 man zit…

0
bartp25 12 augustus 2020 om 20:39

Ik weet niet welke koers jij hebt gezien maar buiten kwiat kon niemand mee met uran roglic en bernal. En vlak daar achter zaten van aert en dumoulin. Dus over welke knechten jij het hebt is mij een raadsel.

0
Mario de Vries 12 augustus 2020 om 20:53

@bart, ik heb het zojuist nog eens teruggekeken en precies zoals ik al schetste. Moet ik mezelf nou echt herhalen? Kwiatkovski reed Bernal naar Roglic, en ik ben ervan overtuigd dat zeker Thomas en Sivakov in de Tour ook meteen mee zullen zitten, dat maakt dus 4. Roglic zat alleen. Dan ook nog wat andere explosievere top enkelingen straks in de Tour die mee kennen glippen en zien dat Jumbo, exclusief Roglic, ff moeten afhaken, dan trekken ze gewoon door en zit Roglic alleen hoor. Jullie kennen wel allemaal meteen weer op je achterste poten staan, maar zo vreemd is het niet wat ik constateer hoor? Vergis je niet, ik ben voor Jumbo hey, maar een Dumoulin en Kruijswijk hebben die explosiviteit gewoon niet en ik verwacht dus echt dat Roglic niet zo moeilijk te isoleren is straks..

0
S. Morgenstern 12 augustus 2020 om 21:02

Dumoulin en Van Aert (sloot nu ook gewoon mee aan) zitten ook mee, als we ze net als Thomas en Sivakov in een betere vorm mogen denken. Daarnaast was er vandaag nog een renner actief in Italië. Ik zie geen enkele reden om hier een 4-1 verhouding te constateren.

0
Mario de Vries 12 augustus 2020 om 21:16

@morgenstern, we gaan het zien. Van bepaalde renners is toch bekend dat ze explosiever zijn en beter reageren op dat soort demarrages, waar anderen dit weer niet kunnen. En ik denk daar vandaag al een glimp van te hebben opgevangen bij de uitval van Uran, en heb gewoon meer vertrouwen in die lui van Ineos in dat soort situaties, nx meer, nx minder… maar ik begrijp dat we dus alleen ‘conclusies’ mogen trekken uit de adequate reactie van Dumoulin op Benoot en Latour

0
S. Morgenstern 12 augustus 2020 om 21:22

Dumoulin is in topvorm altijd mee met dit soort situaties, die is explosief genoeg. Kruijswijk is dat minder, maar dat is niet genoeg om te kunnen stellen dat Roglic eenvoudig valt te isoleren. Wanneer er een goede aanleiding is, mag je dat van mij gerust constateren, zou niet weten wat daar mis mee is. Doen alsof Dumoulin en Van Aert (net als wellicht Bennett) niet mee zouden zijn, als Thomas en Sivakov er voor Ineos wel bij mogen worden gedacht, dan maak je geen reëele inschatting. Niet omdat de uitkomst niet bevalt, maar omdat de onderbouwing weinig realiteitszin bevat.

Los daarvan is er verder niets mis mee om meer vertrouwen te hebben in de renners van Ineos in explosieve situaties. Maar dat gevoel moet niet moeilijk te combineren zijn met een rationele overweging, die een eenvoudig te isoleren Roglic (met 4-1 verhoudingen) makkelijk uit kan sluiten. Behalve dat dan ruimte voor 'we gaan het zien' natuurlijk, maar een realistische inschatting is het niet.

0
Mario de Vries 12 augustus 2020 om 21:26

Ik hoop ook dat ik ongelijk heb, we gaan het zien :)

0
Petros 12 augustus 2020 om 22:29

@Mario de Vries
Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Andersom is dat ook zo. In Tour de l’Ain reed de TJV heel Ineos aan gort. Het kan dus vriezen of dooien. Dat zegt daarmee nog niets over hoe dat zo meteen in de Tour de France gaat zijn.

Uiteindelijk kan niemand schuilen als je bergop rijdt. Ploegmakers zijn alleen nuttig aan de voet van de klim, om bidons te halen of als er vlakke delen of dalen tussen zitten om tempo te maken. Uiteindelijk draait het toch uit op een man tegen man-gevecht.

Daarnaast heb je met Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Robert Gesink, Sepp Kuss en George Bennett voldoende renners die bergop even meegaan. Ook een Tony Martin en Wout van Aert rijd je er niet als eerste af. Een betere ondersteuning kan je haast niet wensen.

Ik verwacht overigens zeker van Kruijswijk dat hij lang meegaat met de rest. Hij werd per slot van rekening vorig jaar derde. Dumoulin zou dat in principe ook kunnen als hij net zo goed was als tijdens de Giro die hij won. Echter verwacht ik dat hij te wisselvallig zal zijn om vol voor het klassement te gaan. Hij kan dan beter in dienst rijden van het team. Met Gesink en Dumoulin heb je twee tempobeulen op de steile kilometers. En dan heb je nog Bennett en eventueel Kuss die hun mannetje kunnen staan. Zeker Bennett verkeert in bloedvorm en heeft duidelijk een stap gezet om mee te doen met de besten.

0
Mario de Vries 12 augustus 2020 om 22:49

@petros, Dat van die zwaluw en zomer, prima, helemaal mee eens, maar dat werkt voor beide kanten he? Valt mij gewoon op dat velen hier schijnbaar enkel hebben gezien dat er meteen reactie was op Benoot en Latour, en dat dan een goed teken zou zijn. Nou, prima, maar ik zag daarnaast de uitval van Uran, en dat vond ik een slecht teken, nx meer, nx minder

0
JasperMollema 12 augustus 2020 om 16:23

Hoppa! Mooie overwinning weer. Tom ook erg sterk vandaag.

0
Wheely 12 augustus 2020 om 16:23

Wowt! Geweldig, die ouwe Impey ook niet slecht.

Bernal wel boni’s gepakt…

0
ghostwriter 12 augustus 2020 om 16:23

Volgens mij heeft Jumbo-Visma met Roglic en Van Aert twee van de vijf beste wielrenners van dit moment.

0
Rufusvb 12 augustus 2020 om 17:35

Wie vind je dat die andere drie zijn dan? Ben wel benieuwd :-)

0
vocsnor 12 augustus 2020 om 17:41

REV, MVDP en Allaflip.
Dus TJV vs DQS: 2-2

0
Rufusvb 12 augustus 2020 om 17:43

MVDP vind ik overigens niet bij de beste 5 horen, vind Bernal momenteel eerder in dit rijtje behoren te staan: die rijd echt heel gemakkelijk terwijl hij nog niet in topvorm is.

0
harryjohan71 12 augustus 2020 om 22:15

Alaphilippe kwam er vandaag helemaal niet aan te pas. Dit was aan het begin van het jaar in Paris – Nice ook het geval. Alleen in Milaan – San Remo heeft hij een goede 2e plek behaald. Op dit moment hoort hij echt niet bij de beste renners. Dat geldt ook voor Van der Poel. Laat ze eerst maar weer wedstrijden gaan winnen.

0
Vincent Lacressonniere 13 augustus 2020 om 01:00

Eh… schachmann?

0
Joaquim Agostinho 13 augustus 2020 om 10:31

En dan komt Oomen er ook nog eens bij..

0
sven241 12 augustus 2020 om 16:24

Geweldige teamwerk en wat een sprint van Van Aert. Impey ook indrukwekkend en kwam nog dichtbij.

0
Merlinappa 12 augustus 2020 om 16:24

Sterkste ploeg, met Van Aert als renner is de beste vorm van het moment. Perfect uitgespeeld!

0
GUY MALFAIT 12 augustus 2020 om 16:24

Van Aert wint met de handrem op … zo’n bloedvorm heb je niet vaak!

0
Deel Koeper 12 augustus 2020 om 16:24

Sterke allround prestatie van de Jumbots.

0
Mischa 12 augustus 2020 om 16:25

Prachtig: glimlach en handen hoog in de lucht

0
Mille 12 augustus 2020 om 16:25

Yes, Woutjeuh! A-team in steun ;-)

0
TheBigShow 12 augustus 2020 om 16:25

Jammer dat van Aert Robert niet noemt…

0
fietsvriend 12 augustus 2020 om 16:26

Wie?

0
Franco Ballerini 12 augustus 2020 om 16:25

Voor van Baarle en Froome geen Tour. Als TJV van Aert niet in enkele Tour etappes vrij spel geeft schieten ze zichzelf in de voet.

0
Magician 12 augustus 2020 om 16:35

Nou, nee. Die is hartstikke hard nodig voor de klassementsmannen om het geel in Parijs omgehangen te krijgen.

0
Voorgeborchte 12 augustus 2020 om 16:47

Als hij mag dan pakt hij los het geel in Nice.

0
fietsvriend 12 augustus 2020 om 16:25

Wat reed TJV weer dominant, de hele tijd gedachten dat ze te vroeg in vorm zijn.

En Bernal pakt toch 4s

0
Coureurs du Courage 12 augustus 2020 om 16:25

Genieten dit.. echt genieten. Prachtig uitgespeeld en afgemaakt door TJV. Mooi ploegenspel gezien. Kom superlatieven tekort hahaha

0
Matxin 12 augustus 2020 om 16:25

En dit is hoe je de sfeer in de ploeg goed houdt, mooi dat alle kopmannen voor elkaar werken. Eigenlijk bizar dat het team zo sterk is dat hij gewoon een leadout krijgt van Kruijswijk/Dumoulin en dat Roglic zijn wiel bewaakt.

0
HoofdIsVrij 12 augustus 2020 om 16:25

Jammer dat Jumbo-Visma alles doodcontroleerde. Hopelijk geen voorbode voor de Tour.

0
Jonas in mijn Vingaard 12 augustus 2020 om 16:29

Jammer? Eindelijk een ploeg die sterker is dan INEOS en dan nog zeuren dat het saai is.

0
Coureurs du Courage 12 augustus 2020 om 16:32

Hoezo is dat jammer? Heel goed de kracht van je team uitgespeeld en afgemaakt met je sterkste sprinter. Juist mooi om te zien dat 3 klassementsmannen en beoogde kopmannen counteren en controleren om Wout van Aert de overwinning te laten pakken. Super voor de teamspirit dit.

0
HoofdIsVrij 12 augustus 2020 om 16:37

Ik hou niet van gecontroleerde wedstrijden. Of Jumbo of INEOS controleert maakt mij weinig uit.

Leven de vrijbuiters!

0
nasibal 12 augustus 2020 om 16:39

@Jonas

Uit je reactie begrijp ik dat de hegemonie van INEOS saai vond. Nu er, zoals jij zegt, een sterker team is, zullen alleen de namen en het kleur shirtje veranderen. Hoe wordt het volgens jou dan minder saai?

0
Jonas in mijn Vingaard 12 augustus 2020 om 16:53

@nasibal Ik snap de verwarring maar ik bedoel te zeggen dat we blij moeten zijn dat er eindelijk een ploeg is die tegen INEOS kan concurreren, want als we kijken naar de laatste 8 jaren heeft INEOS 7 keer gewonnen (met 4 verschillende renners). Dus laten we eindelijk hopen dat we eens een andere ploeg zien winnen. (Dat die ploeg JV is, is voor mij als JV-supporter dan natuurlijk mooi meegenomen)

0
Frank V 12 augustus 2020 om 16:25

De man van deze niche is echter Impey. Hij reed de sterkste sprint.
Bizar om de gespierde Van Aert tussen al die klimmers te zien.
Vandaag wint hij dankzij zijn positionering en zijn team want Impey kwam van veel verder gevaarlijk opzetten.

0
Marik 12 augustus 2020 om 16:29

Tja daar heeft Impey weinig aan. De streep ligt waar de streep ligt. Als je de snelste bent dan moet je daar ook goed gepositioneerd voor zitten.

0
Frank V 12 augustus 2020 om 16:41

Zo is dat. Positionering vooraan kost ook moeite. Impey zeker nog niet versleten is wat we kunnen onthouden.

0
trigger 12 augustus 2020 om 17:21

Altijd moeilijk te zeggen, wie de sterkste sprint reed. Je moet namelijk rekening houden met het moment dat iemand die sprint inzet (afstand). Wout zal 250 meter vol in de wind gereden hebben, Impey kwam de laatste 70 meter uit het wiel. Wout heeft wellicht evenveel (of meer) wattages gereden op 250 meter dan Impey op 70 meter. Bovendien weten we niet of Wout nog overschot had, mogelijk had die de laatste 20 meter wel door dat ie ging winnen.

0
thorsen 12 augustus 2020 om 16:25

De winst zegt niet eens alles, moet je eens zijn gezicht in de sprint vergelijken met de rest…wat een power.

0
martini151 12 augustus 2020 om 16:26

Mooi dat alle kopmannen gewoon het werk doen voor Wout van Aert. Roglic, Kruijswijk en Dumoulin die alledrie mensen terughalen.

Roglic ook verstandig om niet volle bak te sprinten met de komende dagen voor de boeg.

Fantastische teamoverwinning!

0
bartp25 12 augustus 2020 om 16:50

weet niet of hij niet volle bak ging, leek wel een beetje verkeerd te zitten aan de binnenkant. In ieder geval sterkere sprint van Bernal en Pogacar

0
Murcia 12 augustus 2020 om 16:27

Fantastisch, Wout is echt in de boter aan het trappen. Maar de hele ploeg is gewoon indrukwekkend vandaag. Gesink die het halve peloton er af rijdt en het plannetje van DQS in de soep rijdt. Kuss die een strak tempo handhaaft en dan Tom, Steven en Primoz die alle aanvallen neutraliseren. Gewoonweg indrukwekkend!!

0
Coureurs du Courage 12 augustus 2020 om 16:34

+1

0
007 12 augustus 2020 om 16:27

Veel respect voor WVA. Een jaar na zo’n afschuwelijke val Strade, MSR en een halve bergetappe winnen. En ook nog eens 4e worden in een massasprint. Gaan hem niet veel na doen.

0
leor 16 12 augustus 2020 om 16:30

3de zelfs :)

0
007 12 augustus 2020 om 16:37

Scherp, leor!

0
Dirty Derrick 12 augustus 2020 om 16:28

In de eerste week van de Tour zitten ook soortgelijke aankomsten als deze. Ik hoop dat ze hun verstand gebruiken en daar ook voor Wout rijden…

0
bartp25 12 augustus 2020 om 16:51

Ik zou de knechten geen energie laten verspillen, maar in deze vorm moeten ze van Aert als eenling daar toch zijn gang laten gaan.

0
Bikepure 12 augustus 2020 om 16:30

Wel mooi hoe Richie Porte Jumbo Visma de “killer wasps” noemt xD Mooie bijnaam.

0
Lance4eva 12 augustus 2020 om 16:36

edit wf: niet doen

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone