Danilo Hondo bekent bloeddoping als klant van dokter Schmidt

zondag 12 mei 2019 om 16:34
Danilo Hondo bekent bloeddoping als klant van dokter Schmidt

foto: Cor Vos (archief)

Oud-wielrenner Danilo Hondo heeft bekend bloeddoping te hebben gebruikt. Dat vertelt de inmiddels 45-jarige Duitser aan het Duitse ARD. Hij was klant van de arts Mark Schmidt, de spil in het onlangs bekend geworden dopingnetwerk in Erfurt.

Dopingschandaal dat in 2019 aan het licht kwam. De spil zou sportarts Mark Schmidt zijn. Diverse langlaufers werden betrapt in Seefeld (Oostenrijk). Schmidt werkte ook vanuit Erfurt (Duitsland).

Hondo laat weten in 2011 drie à vier keer een behandeling te hebben ondergaan bij Schmidt. “Hij heeft geprobeerd druk uit te oefenen dat het heel logisch is om te doen en dat het al veel gedaan werd”, legt Hondo uit. “Daarna heb ik de grootste fout gemaakt in mijn leven en ingestemd met het verhaal.”

Toen Hondo voor het eerst aan de zaak-Schmidt gelinkt werd, ontkende hij elke betrokkenheid. Daarna heeft hij op advies van een advocaat een volledige bekentenis afgelegd. “Omdat ik nu in Zwitserland als bondscoach aan het werk ben en met veel jonge renners werk, ben ik de laatste jaren erg actief geweest in het voorkomen van dopinggebruik. Wat als ik in deze zaak betrokken raak?”, vroeg Hondo zich af. “Het zou fout zijn als ik op juridische manier mijn verantwoordelijkheid probeerde te ontlopen. Dit is de enige manier waarop ik een duidelijk signaal aan mijn renners kan geven.”

Geen toekomst meer in de wielersport
Hondo realiseert zich dat voor hem geen toekomst meer is weggelegd in het wielrennen. “Ik heb de wielerbond zondagochtend ingelicht. Iedereen was geschokt. Ik wist meteen dat er geen toekomst meer zou zijn voor mij in de sport, vooral omdat ik een recidivist ben”, aldus de oud-coureur.

Eerder al geschorst
Hij stopte eind 2014 als profwielrenner en won in zijn loopbaan onder meer twee etappes in de Giro d’Italia en de Duitse titel op de weg. Na zijn loopbaan werd hij bondscoach van de Zwitserse ploeg.

In 2005 werd Hondo al eens geschorst na een positieve dopingtest op het middel Carfedon in de Ronde van Murcia. Op dat moment reed hij bij Gerolsteiner en werd hij direct geschorst. Na veel beroepen mocht hij in april 2006 weer in actie komen.

Dit artikel delen:

23 Reacties

ikweetniet 12 mei 2019 om 16:59

wordt tijd dat hij er uit ligt, niet te begrijpen dat een wielerbond zo iemand met jonge renners zet

Groningen 12 mei 2019 om 17:21

Tsja, eigenlijk zou die hele generatie zich niet meer mogen laten zien, maar dan blijven er zo weinig over die wel koerservaring op het allerhoogste niveau hebben, en dat lijkt mij ondanks alles toch ook wel wat waard….

Romāns Vainšteins 12 mei 2019 om 17:25

Dit opmerkingen zijn waardeloos zonder een rijtje renners die hier dan wel voor in aanmerking komen, nou ?

Marszzz 12 mei 2019 om 17:47

Aan de andere kant zijn zij nu juist het schrikbeeldvoorbeeld hoe het niet moet en kunnen zo erger voorkomen. Of een jonge renner wel of niet bevattelijk is voor de verleidingen ligt vaak aan de complete entourage met name doktoren.

leegloper 12 mei 2019 om 17:51

@Marszzz,
Hoe dan? Ze hebben een tijd lang hun brood verdiend met profwielrennen, koersen gewonnen en ze zijn tijdens hun carriere nooit gepakt. Hondo ziet er verder nog prima gezond uit en dan zou hij een schrikvoorbeeld zijn, als hij zijn werk mag blijven doen?

DeGroteMolen 12 mei 2019 om 19:28

Ach, types als Lefèvre en van Mol lopen ook nog gewoon rond. Praktisch iedereen die in de grote EPO tijd heeft rondgelopen is op zijn minst verdacht. In sommige landen geldt de omerta nog steeds. Is het dan daar niet gebeurd?

leegloper 12 mei 2019 om 17:00

Ah, klassiekertje:

Quote:
Ich habe mich immer schlecht gefühlt, und an den Tagen, an denen ich das Blut drin hatte, bin ich sogar schlechter gefahren als sonst

Ik verbaas me nogal dat hij nog zo lang relatief onzichtbaar is doorgegaan.

vevie 12 mei 2019 om 17:13

Woooow, Danilo

west 12 mei 2019 om 17:24

Ik was hem bijna vergeten en toch verbaast het me niks…
OT: een hele moeilijke; de- of het- Duitse ARD?

Emergo 12 mei 2019 om 18:26

DE

de nieuweMerckx 12 mei 2019 om 17:27

Wanneer gaan nu eindelijk eens de andere wielrenners in de zaak genoemd worden, ze hadden er toch een hele hoop geïdentificeerd?

limburgia 12 mei 2019 om 17:43

Wat heeft het eigenlijk voor zin daar nu mee aan te komen . Zeker een gebrek aan aandacht voor Hondo .

Joachim Agostinho 12 mei 2019 om 18:00

In de Giro van 2010 zat debutant Steven Kruijswijk met Hondo en Monir in de vlucht van de dag. Monir won de rit en Steven werd nipt door Hondo gepasseerd en werd derde!

Joop Zoetemelk 12 mei 2019 om 18:01

Het probleem zit veel dieper..

Ik ben overtuigd van vele dopingzondaars in de Nederlandse sportgeschiedenis, sport en doping zijn inherent aan elkaar.

De ploeg arts van PSV (dokter van de Hoogenband) die in verband stond met doping bij PSV.
Zijn zoon was de beste ter wereld in zijn sport.
De beste kameraad van zijn zoon herstelde van een ernstige ziekte en werd daarna Olympische Kampioen in dezelfde soort discipline.

Als je iedereen de deur wilt zeggen hou je niks over..
Sowieso niet in het prof wielrennen.

peervaneynthoven 12 mei 2019 om 19:53

Wat een vileine beschuldigingen en insinuaties. Bewijzen of anders je mond houden. Wat blijkt het toch simpel om mensen in een kwaad daglicht te zetten op je toetsenbordje onder een fake naam. Eng

xistnc 12 mei 2019 om 19:58
Quote:
De beste kameraad van zijn zoon herstelde van een ernstige ziekte

Dan zou je toch op zijn minst kunnen vaststellen dat het een prima arts was?

Polleke 12 mei 2019 om 18:19

Hondo.. de Duitse Cippollini… alleen wél betrapt….

Covadonga 12 mei 2019 om 19:31

Tjemig, is hij pas op zijn veertigste gestopt met fietsen?

peervaneynthoven 12 mei 2019 om 20:05

Ik ben er van overtuigd dat in de zware “EPO periode” 90% van het peloton, schat ik, aan de doping zat. Iedereen “buitensluiten” van een functie in de wielersport is hypocriet.
Juist mensen die de keerzijde hebben meegemaakt zullen jongeren kunnen overtuigen dit niet te doen. Analoog aan afgekickte drugsgebruikers, rookverslaafden of alcoholisten die uit eigen ervaring aan jonge mensen op school kunnen vertellen hoe slecht dat is. En dat je daar verre van moet blijven. Gebruik ze, in de goed zin des woords!

Haanaf 13 mei 2019 om 08:06

En anders kan hij nog aan de slag bij Roompot ;)

Natte spons 13 mei 2019 om 10:06

Ik ben het er mee eens. Juist diegenen die bekend hebben, voordat ze ergens aan gelinkt zijn, in dienst nemen. Dat zijn namelijk de mensen die het wielrennen een dienst bewijzen in plaats van alleen aan zichzelf denken. Ik denk namelijk ook dat 90% aan de doping zat ik die periode (en de periodes ervoor).

dikkechaap 13 mei 2019 om 18:26

Dit vind ik een naieve manier van denken. Ik denk ook dat 90% aan de EPO (en cortisonen etc.) zat. Echter slechts een kleine minderheid heeft daarvan “de keerzijde” meegemaakt. Het grootste deel heeft nooit negatieve consequenties gevoeld, en zal nog steeds van mening zijn “dat het erbij hoort/hoorde”. Voor een deel van hen zal dit dan ook de boodschap zijn die ze aan hun atleten meegeven.
Uiteraard kun je niet iedereen weren, dat klopt. We zouden wel kunnen beginnen met het weren van doktoren die al in de jaren 90 meeliepen. Doktoren uitsluitend in dienst van de UCI, in termijnen bij ploegen plaatsen( maximaal 4 jaar per ploeg). In de huidige tijd is het niet meer mogelijk om zonder specialistische begeleiding effectief doping te gebruiken.

Kevin Lowagie 13 mei 2019 om 11:28

Iedereen met een dopingverleden mag wat mij betreft geen plaats meer hebben in de wielerwereld. Streng straffen zodat de huidige generatie beseft hoe groot het risico is om zich te doperen. Akkoord dan mag 90% van de oude renners/ploegleiders en ploegdokters hun boeltje pakkken, maar dan is er ruimte voor nieuwe jongeren die openstaan voor de koers. Waarom moet een ploegleider een ex-renner zijn? Allemaal niet nodig, integendeel. Laat de renners zelf weer beslissingen nemen, dan zien we opnieuw koers, ipv dat triestig georchestreerd gedoe in de Tour De France van vorig jaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair