Crisisoverleg bij Belgische wielerbond na teleurstellend WK

dinsdag 26 september 2017 om 09:31
Crisisoverleg bij Belgische wielerbond na teleurstellend WK

De Belgische wielerbond komt vrijdag bijeen om te evalueren wat er is misgegaan op het wereldkampioenschap in Bergen. Onze zuiderburen wisten geen enkele medaille te scoren. De bond gaat vooral bekijken wat er fout is gegaan bij de jeugd, meldt Het Nieuwsblad.

“Laat mij duidelijk zijn: het gaat zeker niet slecht met het Belgische wielrennen, integendeel. Ook bij de jeugd behalen we knappe resultaten, we staan trouwens derde in de Nations Cup”, zegt Jos Smets, directeur van de Belgische wielerbond. “Maar de voorbereiding naar het WK loopt niet goed bij sommige renners. Een topper moet ook leren pieken, moet top zijn op die ene belangrijke dag. En niet op korte termijn denken en van wedstrijd naar wedstrijd mikken. Daar liep het vooral bij de beloften mank.”

België behaalde in een jeugdcategorie voor het laatst in 2013 een medaille, toen de betreurde Igor ­Decraene bij de junioren mannen zegevierde in de tijdrit. Nederland won dit jaar weliswaar het medailleklassement, maar alle vier de medailles werden in de elitecategorie behaald. De laatste keer dat Nederland succesvol was in een jeugdcategorie op het WK was vorig jaar. In Doha veroverde Karlijn Swinkels de regenboogtrui op de tijdrit bij de junioren vrouwen.

Dit artikel delen:

71 Reacties

Pizzi 26 september 2017 om 09:37

Het is allemaal de schuld van dat oranje jasje!

xistnc 26 september 2017 om 09:44

Waarom een passage over Nederland in een artikel over crisisoverleg bij de Belgen?
.

Quote:
De laatste keer dat Nederland succesvol was in een jeugdcategorie op het WK

Ik denk, oh, pas op, nou komt het. Zou het deze eeuw nog geweest zijn?
.

Quote:
vorig jaar

Oh. En nu?

achtpuntzes 26 september 2017 om 09:48

iets met slechte verliezers…
verder is dit natuurlijk uitstekend geschikt om een ontopic BE vs NED discussie uit te lokken. :p

Mwielerfan 26 september 2017 om 09:49

Weet iemand of het slecht pieken over kopmannen gaat of knechten? Van die laatste is wel te begrijpen dat zie misschien meer resultaat denken te halen in een andere wedstrijd.
Hoewel goed rijden oo zo’n wk wel meer publiciteit is dan een kleine wedstrijd winnen

Arry1337 26 september 2017 om 09:51

@Mwielerfan
Ik denk dat je niet zo duidelijk in kopmannen / knechten kunt spreken bij de jeugd.

Spinergy 26 september 2017 om 09:54

Belgen beschouwen een WK altijd net zo lang voor totdat de Cauberg bijna een Alpencol is en net zo lang na totdat Sagan misschien met ventieldopjes uit België reed en het een Belgische zege is.

nietram 26 september 2017 om 09:56

Waar je je al druk om kunt maken zeg. Zijn wel belangrijkere zaken dan dit

Frits des Jeux 26 september 2017 om 09:56

Volgens mij is pas in een interview ergens met Boonen al heel pijnlijk bloot komen te liggen waar het Belgische probleem zit. Er zijn bij de jeugd teveel kermiskoersen op vlakke rondjes, rondjes in de Ardennen zijn er amper omdat de wijze heren aan bestuurstafels de kosten en reiskilometers naar dit stukje Belgie te duur en te veel vinden.

Wheely 26 september 2017 om 10:10

Ze zadelen de jeugd met veel te veel druk op.

Maxim Horssels 26 september 2017 om 10:12

@xistnc, dat heet duiding. Sommige lezers zullen benieuwd zijn naar de Nederlandse situatie.

Mwielerfan 26 september 2017 om 10:16

@arry bij junioren vast maar bij beloften toch wel? Bij nederland waren die iig wel aangewezen

assen 26 september 2017 om 10:18

Paniekvoetbal schiet niemand iets mee op. Kan gewoon gebeuren.
Uitkomsten van wielerwedstrijden zijn altijd ten dele het resultaat van kansprocessen. Nu wel goeie renners maar geen geluk – en ok dan, misschien een beetje dom gekoerst.

peervaneynthoven 26 september 2017 om 10:29

@xistnc. Mijn hemel, je hoofd loopt al rood aan als je kennelijk het woord Nederland ontwaart. OT De vergelijking snijdt wel degelijk hout en is relevant omdat, net als in België, de Nederlandse jeugd/beloften teleurstellend hebben gepresteerd ondanks het winnen van de medaillespiegel. Vergelijkbaar teleurstellend dus en een terechte duiding in dit verband door WF.

achtpuntzes 26 september 2017 om 10:35

@ peervaneynthoven:
verschil is dan wel dat de Nederlandse wielerbond geen crisisoverleg zal gaan voeren omtrent de prestaties bij de Nederlandse jeugd afgelopen WK.

teunster 26 september 2017 om 10:35

assen, dat ben ik met je eens. Zo’n bond hoeft absoluut niet in te zoomen op dit specifieke wk. Wel zouden ze eens wat breder kunnen kijken: zijn we tevreden met hoe het nu gaat? Voor de gemiddelde prof Belg is het voorjaar zo stilaan zo belangrijk geworden dat de rest van het jaar erbij genomen wordt. Heel Belgie loopt uit, en natuurlijk is het dan fantastisch om een Gilbert de RVV te zien winnen, WOW! Maar als de E3 en Gent Wevelgem prijsjes worden thuisgehaald als superoverwinningen aan het front, dan is het natuurlijk ook niet gek dat buiten dat voorjaar het allemaal wat dun bezaaid is.
Ik bedoel, hoe is het mogelijk dat (race)fietsland nummer 1 (dat is gewoon Belgie natuurlijk) geen ronderenner kan produceren? Natuurlijk heeft JvdB wel wat moois laten zien, en ook is het fantastisch om een De Plus of Benoot te volgen, maar het wekt wel verbazing. In Belgie ligt volgens mij de focus zo op het voorjaar dat ze half niet zien dat dit gewoon best gek is. Daarnaast hebben ze natuurlijk een fantastische ploeg Quickstep die met buitenlanders buiten het voorjaar uitstekende sier maakt, denk aan Trentin, Gaviria, Kittel, Alaphilippe, Jungels, Martin etc. Maar dat zijn geen Belgen.
Misschien zou dit eens een leuk onderwerp zijn voor de bond om over door te praten. Ik denk dat het Belgische wielrennen er op de lange termijn bij gebaat is.

Charlie33 26 september 2017 om 10:44

Wat ik zorgwekkend vind, is dat Nederland al 20 jaar wacht op een medaille in het enige belangrijke onderdeel van het wk. Dat is pas crisis.

WernerFranke 26 september 2017 om 10:45

@teunster
Met Lambrecht en Cras hadden ze dit jaar wel twee renners in de top vijf van de Toekomstronde, en als Vanhoucke aan de start stond, kon die ook makkelijk top tien halen. Met De Plus en misschien ook Benoot heeft België echt wel de renners om binnen de vijf jaar mee te doen voor een top vijf in een Grote Ronde.
Edit: misschien vergeet ik nog Vervaeke, nu hij bij Sunweb rijdt, zal hij wel terug boven water komen.

Wheely 26 september 2017 om 10:45

Niet raar opkijken als de Belgische rennertjes en veldrijdstertjes zich gedwongen voelen om aan de babymeds te gaan of een brommer te monteren. Er worden resultaten verwacht!

xistnc 26 september 2017 om 10:46
Quote van peervaneynthoven:
De vergelijking snijdt wel degelijk hout en is relevant omdat, net als in België, de Nederlandse jeugd/beloften teleurstellend hebben gepresteerd

Die ‘omdat’ is jouw interpretatie van datgene wat Maxim ten onrechte ‘duiding’ noemt, maar het is vooral jouw eigen mening.

Het is namelijk maar de vraag of de Nederlandse junioren en beloften slecht gepresteerd hebben. En los van je mening daarover, het is voor de KNWU in ieder geval geen aanleiding voor crisisoverleg.

JaBo 26 september 2017 om 10:47

De prestaties van Nederland zijn nog voor een deel terug te voeren op de inspanningen van de Rabo tijd. De bank was niet alleen sponsor van de prof ploeg maar ook van allerlei clubinitiatieven. In Nederland zie ik metname een groot probleem in de junior en belofte catagorieen. Junior wedstrijden worden regelmatig afgelast in verband met onvoldoende inschrijvers. Bij de wedstrijden die wel doorgaan staan vaak maar een klein aantal deelnemers aan het vertrek (+/- 25). KNWU steekt kop in het zand en verschuilt zich achter de huidige resultaten.

nietram 26 september 2017 om 10:49

@JaBo
De wedstrijden die erbij de junioren toe doen, de klassiekers, gaan elk jaar gewoon door. Dat een criterium wordt afgelast, ach, dan is er nog wel een ander criterium waar ze kunnen rijden.

tendam 26 september 2017 om 10:50

@xistnc
Ik vind het wel relevant, aangezien Nederland nu wellicht tevreden achterover gaat leunen terwijl hier de ‘crisis’ qua junioren/beloften groter lijkt dan bij de Belgen. Alleen de resultaten bij de profs verbloemen dat, en bij de Belgen niet.

horsm 26 september 2017 om 10:52

Volgens mij is er gewoon een evaluatie over de vraag wat beter kan. Dat lijkt me vrij normaal. De term ‘crisisoverleg’ komt uit de koker van het nieuwsblad en lijkt me een tikje tendentieus.

peterwinnen 26 september 2017 om 10:55

Evalueren goede zaak, crisisoverleg onzin. Buiten dat er geen ronderenners zijn, gaat het toch niet zo dramatisch met het Belgische fietsen?

xistnc 26 september 2017 om 11:04

@tendam
Het ligt voor de hand dat er regulier geëvalueerd wordt door de KNWU. Maar moet daar de term ‘crisisoverleg’ voor gehanteerd worden? Is het überhaupt terecht om te suggereren dat in NL sprake is van een crisis op grond van WK-prestaties bij de junioren en de beloften?

Het feit dat de NL-situatie wellicht interessant is, wil niet zeggen dat die relevant is voor het Belgische crisisoverleg.

Headlines

Materiaalzone

Populair