Crisisoverleg bij Belgische wielerbond na teleurstellend WK

dinsdag 26 september 2017 om 09:31
Crisisoverleg bij Belgische wielerbond na teleurstellend WK

De Belgische wielerbond komt vrijdag bijeen om te evalueren wat er is misgegaan op het wereldkampioenschap in Bergen. Onze zuiderburen wisten geen enkele medaille te scoren. De bond gaat vooral bekijken wat er fout is gegaan bij de jeugd, meldt Het Nieuwsblad.

“Laat mij duidelijk zijn: het gaat zeker niet slecht met het Belgische wielrennen, integendeel. Ook bij de jeugd behalen we knappe resultaten, we staan trouwens derde in de Nations Cup”, zegt Jos Smets, directeur van de Belgische wielerbond. “Maar de voorbereiding naar het WK loopt niet goed bij sommige renners. Een topper moet ook leren pieken, moet top zijn op die ene belangrijke dag. En niet op korte termijn denken en van wedstrijd naar wedstrijd mikken. Daar liep het vooral bij de beloften mank.”

België behaalde in een jeugdcategorie voor het laatst in 2013 een medaille, toen de betreurde Igor ­Decraene bij de junioren mannen zegevierde in de tijdrit. Nederland won dit jaar weliswaar het medailleklassement, maar alle vier de medailles werden in de elitecategorie behaald. De laatste keer dat Nederland succesvol was in een jeugdcategorie op het WK was vorig jaar. In Doha veroverde Karlijn Swinkels de regenboogtrui op de tijdrit bij de junioren vrouwen.

Dit artikel delen:

71 Reacties

schipperaar 26 september 2017 om 15:53

Logisch dat de jeugd blijft steken als je tot je 18e naar school wordt gebracht omdat het levens gevaarlijk is op de fiets.
Pieken kan alleen vanuit een goede basis conditie en juist dat is het gemis.
Dat er als pleister op de wonde ook de nl jeugd bijgehaald wordt lijkt een doekje voor het bloeden.
Laat het begeleiden van jeugd over aan (oud)sporters die een bewezen staat van dienst hebben zoals Vos, Nys of een Lubberding en Theunissen die het klappen vd zweep gewoon zijn en waar hard werken voorop staat.
@greenday
Laatst bij de fietsenmaker in Belgie een jongetje met een carbon bmx van 3000 euro met een bmi van rond de 30. De uitdrukking op een ouwe fiets lijkt ver weg hier, wat is er mis met een occasie van 200 euro?
@frits
+1
Drie dagen ardennen levert net zoveel progressie als drie weken vlak, probleem lijkt dus bij het "bestuur" te liggen. Misschien zouden ze er best een uurtje voor uit trekken om campings te selecteren aan de Ourthe iso vijf sterren hotels.

52voor11achter 26 september 2017 om 15:56

Eeen veel interessante discussie vind ik waarom wereldkampioenschappen bij de junioren en beloften zo weinig zegt over de uiteindelijke kansen bij de elite?

marehoek 26 september 2017 om 16:30

Ik heb nog nergens kunnen lezen wat maestro Eddy Merckx denkt van het
“presteren” van de Belgen op het WK in Bergen.

marehoek 26 september 2017 om 16:41

@gebruikersnaam. Ook niet met de overwinningen van Tom Dumoulin
t.o v. Van Avermaat en Gibert.
De overwinningen van Dumoulin maken toch meer indruk , dan de overwinningen van Van Avermaat!

marehoek 26 september 2017 om 17:37

@denise bedankt voor de link.
Het is duidelijk wat ook de meeste supporters dachten, is ook de mening
van de kopstukken in deze link.

Gelei 26 september 2017 om 17:53

Belgie is, op enkele uitzonderingen na, nooit een land van ronderenners geweest. Dat is wat mij betreft geen probleem en is ook geen argument in deze zogezegde crisis. Het grote manco van het Belgische wielrennen is het ontbreken van topspurters. Daar hadden we een traditie in en die zijn we kwijt. Dat zijn nu net de mannen doorheen het ganse jaar overwinningen kunnen pakken. En laat nu net het wk een wedstrijd zijn die heel vaak in een omvangrijke groep beslecht wordt. Phil en Greg kunnen sterk finishen in een kleine groep, maar ze gaan nooit 30 man op een vlakke aankomst kloppen. Dat weet je op voorhand en dan moet je ook niet verrast zijn dat het zo gelopen is.

nederbelg 26 september 2017 om 19:43

@gelei
Verfrissende kijk. Ik ga niet overhaast richting conclusies spurten maar dit even laten bezinken. Lijkt me alvzst ion ideaal item voor een panelgesprek, waarbij bijvoorbeeld ook ingezoomd wordt op het Duitse succesmodel.

Mwielerfan 26 september 2017 om 20:21

@pp
Ik heb Wellens en campenaarts toch na het voorjaar zien winnen. Vorig jaar naesen in plouay

Mwielerfan 26 september 2017 om 20:25

@gelei een ronde klassement wordt nu eenmaal als de top gezien. Ik zou zelf dus België adviseren om met de tijd mee te gaan en niet juist achterom te kijken.

Mwielerfan 26 september 2017 om 20:33

@td dit jaar inderdaad. Maar ondertussen laatste twee jaar na weet ik niet anders dan dat belgen bijna elke grote ronde een etappe winnen en Nederland gemiddeld 5- 10 jaar niks

Gebruikersnaam 26 september 2017 om 20:34

@Gelei

De meesten snelle Belgen waren nooit de klassieke topsprinters, dat waren eerder sterke klassieke renners met een goede sprint. De enige echte zuivere sprinters die ik me de laatste 30 jaar kan herinneren waren Steels en Nelissen (waarbij ik Nelissen eigenlijk al meer een subtopper vind).

Je had uiteraard wel Boonen, Museeuw, Vanderaerden of Planckaert, maar dat zijn toch andere types. Stuyven had perfect in dat rijtje gekund, ware het niet dat die wat is blijven hangen. Desalniettemin vind ik dat België wel dat type renners blijft aanmaken, de echte pure sprinters ontbreken, maar die hebben we sowieso maar zelden. Godefroot en Maertens zijn ook alweer even geleden.

Gebruikersnaam 26 september 2017 om 20:39
Quote:
een ronde klassement wordt nu eenmaal als de top gezien. Ik zou zelf dus België adviseren om met de tijd mee te gaan en niet juist achterom te kijken.

Klassiekers worden doorgaans ook als de top gezien. Het is niet omdat wielercultuurbarbaren zoals Armstrong enkel maar de Tour kenden, dat we daar als echte liefhebbers dan maar blind achteraan moeten lopen.

Mwielerfan 26 september 2017 om 20:47

@wheely dumoulin was ook al heel erg talent bij beloften. Froome en roglic zijn uitzonderingen met hun kenyaanse ziekte en roglic was tijdens beloften leeftijd al actief op olympische spelen.

Mwielerfan 26 september 2017 om 20:49

@gebruikersnaam ikzelf vind klassiekers zeker het mooist. Maar sponsors de pers en wt ranking zijn het niet met ons eens

tdv21 26 september 2017 om 20:57

Ik volg ook wel in de mening dat het gene wat België mist een topper is in één van de voornaamste specialiteiten; een topsprinter, een toptijdrijder, een topklimmer,… nu zijn het vooral klassiekerspecialisten die meer kunnen (Boonen, Museeuw en nu Stuyven die kunnen sprinten. Gilbert, GvA die een punch hebben,…) of aanvallers met wat meer (De Gendt, Pauwels, Wellens,… klimmen).
Een Belgische Kittel en T. Martin zou wel eens goed kunnen zijn om de ogen te openen bij de Bond en de jeugd dat je niet de Ronde moet winnen voor een topper te zijn.
Mss dat er nog mooie lentes aankomen in de sprint met Jasper Philipsen en Enzo Wouters. Tijdrijden met Campenaerts en Lampaert (hoewel dat al geen jonge talenten meer zijn). En klimmen met De Plus, Lambrecht, Vanhoucke, Cras (en Vervaeke en Benoot).

schipperaar 26 september 2017 om 21:06

@nb
Verdiensten zullen er ook niet van losstaan, vroeger moest je wel een ronde uitrijden om brood op de plank te hebben.
Stuyven heeft het in zich om een top sprinter te worden, Sagan is ook niet meer begaafd dan elke doorsnee jan met de pet maar heeft een enorme souplesse, kan Jasper ook, beetje turnen volstaat maar ook roeien natuurlijk, sprinten doe je ook met het bovenlijf.

Gebruikersnaam 27 september 2017 om 09:39
Quote:
ikzelf vind klassiekers zeker het mooist. Maar sponsors de pers en wt ranking zijn het niet met ons eens

Dat durf ik bij sommige sponsoren betwijfelen. Dat de Tour boven alles staat, dat is evident, maar daarnaast denk ik dat Quickstep liever vooraan rijdt in het voorjaar dan in de Vuelta of de Giro.

Dirty Derrick 27 september 2017 om 19:25

België heeft inderdaad geen topsprinter, toptijdrijder en topklimmer meer. Welk land heeft wel een topper in alle categorieën? Geen! Binnen 5 jaar is het misschien anders zo gaat jet nu eenmaal in sport…

ssj 27 september 2017 om 20:37

@Dirty, Groot-Brittannië. Australië komt overigens ook een heel eind.
Daarnaast hebben landen als Duitsland en Colombia in 2 vd 3 categorieën een topper

Dirty Derrick 27 september 2017 om 20:55

Maar die hebben dan weer niemand in het voorjaar… Je kan niet overal dominant zijn.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair