CPA-voorzitter Adam Hansen: “Meer dan 90% wilde parcoursverandering bergrit Giro”
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 19 mei 2023 om 13:56

CPA-voorzitter Adam Hansen: “Meer dan 90% wilde parcoursverandering bergrit Giro”

Adam Hansen heeft zich als voorzitter van rennersvakbond CPA op social media uitgelaten over de parcoursverandering in de dertiende etappe van de Giro d’Italia. Door de voorspelde regen en kou is de bergetappe naar Crans Montana flink ingekort. “Meer dan 90% van de renners die stemden waren voorstander van het wijzigen van de oorspronkelijke route”, aldus Hansen.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“De weersomstandigheden tijdens deze Giro zijn heel erg intens”, begint de Australische oud-renner van onder meer Lotto Soudal. “Daarom hebben de renners gisteravond gestemd om een beroep te doen op het Extreme Weather Protocol voor deze rit. Als er een meerderheid was van 80%, dan zou de rest van de renners die beslissing volgen. In dat geval zou gepleit worden voor een parcourswijziging.”

“Die procedure verliep anoniem en 90% stemde voor. De CPA en ik steunen die beslissing dan ook”, vertelt Hansen. “Als iemand het er niet mee eens is, mogen ze zich op mij richten. Stuur je kritiek naar mij door, maar richt je niet op andere renners.”

“Wielrenners zijn de helden van onze sport. Ik geloof erin dat zij zich moeten focussen op de koers zelf en niet te maken moeten krijgen met negatieve opmerkingen”, legt de CPA-voorzitter uit. “Ik wil de Giro-organisatie bedanken voor het begrip voor het perspectief van de renners. Er moest iets veranderen.”

Hansen ziet ook dat de regen en de kou, die het peloton al dagenlang teisteren, gevolgen hebben. “De extreme weersomstandigheden liggen buiten iemands verantwoordelijkheid. De renners zijn dankbaar voor de steun van de RCS, de vrijwilligers en de fans. Ze zullen hun best doen om een show op te voeren waar iedereen naar kan kijken!”

Tot slot voegde Hansen er ook nog aan toe dat het voorstel van de RCS zelf is gekomen. De renners hadden donderdagavond gestemd voor een etappe zonder de Croix de Cœur: “Maar vrijdagochtend kwam er een nieuw aanbod van de RCS. De meerderheid heeft het voorstel geaccepteerd, maar het was niet het oorspronkelijke plan.”

 
10 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2023
Wat een droevige mensen zitten hier toch weer te reageren. Brood en spelen, dat is alles wat het gepeupel blijkbaar wil, ook 2000 jaar later. Ongetwijfeld allemaal huilend op hun moeder roepen als ze eens zelf een afdaling zouden moeten rijden in 5°C met volledig doorweekte kledij. Of ontstemd als de uiteindelijke winnaar van de Giro "maar tegen Janneke en Mieke" moest rijden omdat er 100 man ziek, verkleumd of geblesseerd naar huis moest.
    Helemaal eens met je btoog. Voor mij mag het nog een paar stappen verder: gezien de rampzalige situatie n.a.v. het nood weer in delen van Italië de hele Giro nu hellemal stoppen. Er zijn belangrijker dingen dan "spelen".
20 mei 2023
Het blijft een zwaktebod. Als organisatie kan je bepalen of het veilig is of niet. Dat is het enkgr
19 mei 2023
Deze uitleg lijkt mij toch erg op onzin. Zowel Verona als Haig lieten weten dat het de renners ging om de afdaling van Croix de Couer, en niet om de regen en "extreme temperaturen" (die er ook niet zijn, 10 graden bij de start, 9 bij de finish). Het is allemaal zo ameteuristisch..
    Oja, want Jawbone weet het beter dan 90% van de renners in het peleton. Ik vind Adam Hansen echt een aanwinst voor de cpa. Anonieme polletjes houden onder de renners als er iets speelt en dan daadwerkelijk zorgen dat er iets veranderd. Hopelijk worden er meer stappen gezet qua preventieve veiligheid ook, zodat er vooraf meer duidelijkheid is ipv op de dag van de rit zelf.
Tsja 90% kon vandaag ook niet winnen en anderen hebben baat bij een berg minder. Tuurlijk kiezen die voor de gemakkelijke weg. Je zou de beslissing aan experts moeten overlaten, niet aan mensen die hier profijt van hebben. Daarnaast kun je je tegen kou gewoon kleden, zie bijv. de Elfstedentocht.
    19 mei 2023
    Ja, tegen kou kan je kleden. Maar je moet ook kunnen fietsen. Wordt wat lastig met 10 lagen kleding. En je weet toch wat er allemaal in de tocht van 63 is gebeurt.? Als dat scenario hier zou zijn, ga je morgen met een mannetje of 30 starten. Willen we dat?
    Er zit nogal wat verschil tussen gebrekkig ijs, sneeuw en -10 graden en een beetje kou en regen natuurlijk. Vandaag zijn ze gewoon gestart zonder beenstukken..
19 mei 2023
Wanneer Adam degene is die de renners vertegenwoordigd weet je zeker dat het wielrennen hele treurige tijden tegemoet gaat . Deze gek zal niet rusten tot hij álles kapot heeft gemaakt en moet echt gestopt worden. De hoeveelheid totale onzin die er op zijn Twitter voorbij komt is echt ongekend. Hoog tijd voor een tegenbeweging/revolutie binnen het wielrennen die de macht wegneemt bij de renners en terugbrengt waar hij hoort: bij de organisatoren en fans.

Reacties zijn gesloten.