Cousin blijft Politt en jagend peloton voor in Parijs-Nice

Cousin blijft Politt en jagend peloton voor in Parijs-Nice

foto: Sirotti (archief)

donderdag 8 maart 2018 om 17:15

Jérôme Cousin heeft de vijfde rit in Parijs-Nice gewonnen. De 28-jarige Fransman van Direct Energie versloeg in een sprint-a-deux zijn vluchtmakker Nils Politt. Korte tijd achter hen sprintte André Greipel naar plek drie. Mike Teunissen (achtste) en Koen de Kort (tiende) eindigden in de top-10. Luis León Sánchez blijft aan de leiding van het algemeen klassement.

Bijltjes dag voor LottoNL-Jumbo
Zonder Nederlanders Lars Boom en – tevens ritwinnaar – Dylan Groenewegen, vertrok het peloton voor een ietwat listige etappe naar Sisteron. Vier renners gokten erop om hun kans te wagen. Julien El Fares (Delko-Marseille Provence-KTM), Nicolas Edet (Cofidis), Politt (Katusha-Alpecin) en Cousin kozen het hazenpad. Het peloton gaf hun de ruimte en binnen en mum van tijd het het leidende kwartet een voorsprong van meer dan vijf minuten. Ondertussen raakte LottoNL-Jumbo met Amund Grøndahl Jansen nog een renner kwijt. Ook hij voelde zich niet lekker, net als ploegmaats Boom en Groenewegen. Edward Theuns (Sunweb) gaf er eveneens de brui aan.

Peloton misrekent zich
Op dertien kilometer van het einde was een lastig klimmetje opgenomen. Het peloton maakte hier tempo, waardoor een aantal sprinters het lastig kregen. Toch kwam de poging van de meute te laat. Vooraan bleven Politt en Cousin over en met een geruststellende voorsprong trokken zij de slotkilometers in. De Fransman begon te pokeren. De Duitser tuinde er met open ogen in en bleef zich geven. Het peloton kwam in de absolute slotfase nog dichtbij, maar een valpartij aldaar gaf misschien wel de beslissing. Cousin bleef in het wiel van Politt plakken, waarna hij de Duitser er in de sprint vervolgens gemakkelijk oplegde.

Dit artikel delen:

54 Reacties

KimJungPoels 8 maart 2018 om 17:47

Jammer dat ik dit gemist heb. Leek me een leuke etappe! Straks maar eens een herhaling pakken.

Lalsacien 8 maart 2018 om 17:54

Ach ja, Erik Dekker won in de Tour ook eens een van zijn drie etappes door te pokeren en in het wiel te blijven. En Michael Boogerd won zijn AGR tegen Armstrong ook op die manier. DG wint zijn wedstrijden ook door pas in de laatste 250m uit het wiel te komen.
Dat is juist de charme van het wielrennen, dat niet de sterkste of favoriet altijd wint.
Waarom is de Tour saaier dan de Giro/Vuelta? Omdat de sterkste daar meestal wint..
Dumoulin, Cobo, Horner, Aru, Hesjedahl, nieuwe winnaars van grote rondes. Altijd leuk.
Veldrijden, knap van MVDP en WVA, maar het zou wat spannender zijn als er meer andere renners winnen.
Wat mij betreft dan!

Retro Lex 8 maart 2018 om 17:56

Deze rekening blijft natuurlijk wel open staan. ( Katusha vs Direct energie) en gaat dit jaar nog een keer vereffend worden. Dit soort dingen worden niet vergeten ;-)

Ik denk aan een kopgroep waarin Calmejean ijzersterk is en Kusnetsov geen trap teveel doet want die wil ook eens winnen.

xavier 8 maart 2018 om 18:11

Iemand enig idee wat er gebeurd is met Craddock… leek weer redelijk in orde?!?

horsm 8 maart 2018 om 18:21

Leezer trouwens toch niet afgestapt?

04398 8 maart 2018 om 18:28

Wielrennen begint beetje op voetballen te lijken; kleine slechtere ploeg gaat met 11 man voor de goal hangen, omdat ze weten dat ze zo nog een beetje kans hebben zelfde gebeurt nu dus ook al bij het wielrennen, kleinere ploegen die meespringen in de aanval en houden dan vervolgens benen stil als er een renner van een grote ploeg mee zit, echt jammer maar wel logisch helaas.

ONCE 8 maart 2018 om 18:31

Wat een onzin. Cousin was naast dat hij slim was ook gewoon sterk hoe hij bergop het dat dichtte. En politt hoeft niet te fietsen hé, als mindere sprinter ben jij degene die harder moet bluffen.

Geraint 8 maart 2018 om 18:32

@04398,

Op die manier koersen is van alle tijden hoor. Stel dat Cousin vol had gereden om vervolgens tweede te worden, werd hij hier simpelweg voor dommerik versleten. Het is gewoon nooit goed. Tenzij hij in de snoeppot gezeten heeft, heeft de winnaar in wielrennen altijd gelijk.

mania 8 maart 2018 om 18:34

Beetje pokeren mag maar dit was er ver over. Overwinning zonder eer

fringale 8 maart 2018 om 18:34

De winnaar heeft altijd gelijk…maar toch benieuwd of die ooit nog mee aan boord mag met een groep vluchters…

Slurpie Blauw 8 maart 2018 om 19:00

Nare Fransoos, is al de 2e keer dat dit gebeurt. Gewoon hetzelfde spel spelen als ik Politt was.

Merlinappa 8 maart 2018 om 19:01

Hoe is het met die valpartij afgelopen trouwens? Zag er naar uit.

Doordrijver 8 maart 2018 om 19:11

Wat is hier mis mee dan? Het draait toch om winnen?
Als ik sneller ben en heb een trein voor me, spaar ik ook de benen ipv mijn kans te vergooien.

Geraint 8 maart 2018 om 19:13

@fringale,

Het zal hem worst wezen of hij nog mee mag met een groep vluchters. Hij won zes jaar geleden eens iets in Normandië tegen Janneke en Mieke. Nu heeft hij een etappe beet in één van de meest spraakmakende rondes in Frankrijk. In het peloton weet men trouwens ook wel hoe het spel gespeeld wordt en dat dit nu eenmaal the name of the game is.

Vlinder 8 maart 2018 om 19:24

@Merlinappa, Ze stonden volgens mij weer op en aan de uitslagen te zien zijn ze wel binnengekomen. Maar het zag er inderdaad naar uit! Iemand een idee over Edward Theuns? Las iets over opgebouwde vermoeidheid, geen goed teken voor de klassiekers lijkt me dat.

Bassieb 8 maart 2018 om 19:44

Ik vind dit schitterend. Wielrennen in optima forma, en ik vermoed dat Cousin dit heeft afgekeken van meester-likkenballer Moncoutie.

Overigens, hadden we hier ook moord en brand geschreeuwd als Teunissen al profiterend naar de zege was gefietst? Ik denk het Niet!

Romāns Vainšteins 8 maart 2018 om 19:59

Lekkere ronde voor dit team. Geeft ze ook vertrouwen om teambreed deze koerswijze te blijven hanteren.

Polleke 8 maart 2018 om 20:01

Bekkentrekker Voeckler stopt en nu gaat DE opeens grote koersen winnen… mooi dat de aanvallers weer eens aan het langste eind trekken maar wat een commotie over dat linkeballen van Cousin…zo mag je ook winnen, hij werd aangevallen door die reus en heeft hem uiteindelijk met zijn middelen verslagen… daar bestaan zelfs sprookjes over…

Leukefans 8 maart 2018 om 20:41

@Polleke
Mooi gezegd, ben ik het helemaal mee eens.

@Xavier
Vroeg me het ook af, net als Rolland. Misschien tijd genomen om een van de komende dagen mee te kunnen schuiven?

wielerfan2 8 maart 2018 om 20:52

wielrennen op zijn best, zoals in de tijd van Roger … ronde van vlaanderen 1977. Dan valt dit eigenlijk nog allemaal best mee :)

Hennie.K 8 maart 2018 om 20:53

Dom van Politt en z’n ploegleider. Je zegt toch gewoon, niet meer op kop komen? Dan maar ingehaald worden door het peleton

Mwielerfan 8 maart 2018 om 21:57

Schandalige tactiek dit. Van politt dan, die rijd voor de tweede plaats als wt renner tegen pct die maar 1 overwinning heeft jaren geleden.

Samlambeej 9 maart 2018 om 00:03

Heb eig niks verkeerd gezien. Politt nerveus als voor de eerste keer. Liet zich al kennen op 9,0km. Had die sportdirecteur nog invloed op ‘m? Ik zou zeggen: die etappe nog es terugkijken en met zone moteur rijde nog heel ver Nils AvP Pletwals Politttt.

Wheely 9 maart 2018 om 01:11

Ik had hierbij graag het commentaar van Maarten Ducrot gehad.

LutsenkoFan 9 maart 2018 om 01:29

Waarom is een 2e plaats niets waard volgens jullie?

Headlines

Materiaalzone

Populair