Cort en Haller breken sleutelbeen in Yorkshire

zaterdag 29 april 2017 om 08:34
Cort en Haller breken sleutelbeen in Yorkshire

Foto: Sirotti

Magnus Cort (Orica-Scott) en Marco Haller (Katusha-Alpecin) hebben een sleutelbeenbreuk opgelopen in de openingsetappe van de Tour de Yorkshire. Beide renners waren betrokken bij de valpartij in de laatste kilometer.

“Het is enorm jammer dat we Magnus verliezen”, aldus ploegleider Dave McPartland op de website van de Australische formatie. “Niet alleen voor deze wedstrijd, maar ook voor de drukke periode die voor ons ligt. We hopen dat hij snel weer kan herstellen.” De Deense spurter won vorig jaar twee etappes in de Ronde van Spanje.

Ook Steven Kruijswijk kon niet voorkomen dat hij ten val kwam in de Britse rittenkoers, maar bij hem viel de schade mee.

Dit artikel delen:

21 Reacties

nederbelg 29 april 2017 om 09:35

Laat ik het woord hier ook even bij wijze van aardigheid in de groep gooien: valvaardigheid.
Buster Keaton leerde het op jonge leeftijd, judoka’s en turn(st)ers leren het, stuntmannen ook, waarom zouden wielrenners het niet kunnen leren?
Sleutelbeenbreuken zijn moeilijk te vermijden, maar elke inspanning om renners ‘anders’ te doen vallen, is toch een cruciale investering voor een wielerploeg.
Zelf ben ik al een aantal keer gevallen (steeds op mijn eentje, bij lagere snelheid, op gladde winterse ondergrond – dus moeilijk te vergelijken met een voortrazend profpeloton), en – hout vasthouden – steeds heel goed gevallen. Als kind vrij veel in het doel gestaan bij voetbal, en daar wel wat leren vallen. Ben ook jongleur wat mijn reflexen enorm aangescherpt heeft.
Maar vermijden dat iemand anders op je valt is uiteraard haast onmogelijk.

the student 29 april 2017 om 09:47

Het probleem is dat je ook nog in redelijk statische houding aan je fiets vast zit. Wat niet helpt om mooie rolbewegingen te maken. Wat ook niet helpt is dat je hoofd zich eigenlijk nooit boven het zwaartepunt van je lichaam bevind. Maar juist zeer ver ervoor. Dat helpt niet met het corrigeren van balansverstoringen. En verder zijn wielrenners nogal eenzijdig gevormd en daarvoor zeer veel vatbaarder voor breuken in het bovenlichaam. Spiermassa beschermt wel degelijk ook tegen breuken en die massa is ook zeker nodig tijdens het corrigeren van valpartijen.

Striga 29 april 2017 om 09:48

Veel plezier met je valvaardigheid wanneer je met 60 per uur omver gekegeld wordt of over iemand voor je klapt. Je ligt gestrekt voordat je ook maar enige kans hebt om te reageren. Cort heeft nog mazzel dat ie z’n schedel niet in tweeën splijt.

Baukema Tomoulin 29 april 2017 om 10:04

Zij waren ook de eerste 2 die onderuit gingen nadat Sbaragli Cort had afgesneden ofniet? Zo plotseling en vervolgens al die fietsen en renners over je heen… daar kan geen valtraining tegenop

xistnc 29 april 2017 om 10:21

@nederbelg
Bij judoka’s, gymnasten en zelfs keepers is de zwaartekracht en de valbeweging een logisch en continu element van de eigenlijke handelingen. Het aantal onvoorziene elementen is bij die sporten bovendien beperkt. Dat is op geen enkele manier met wielrennen te vergelijken.

DeLuiaardVanLimburg 29 april 2017 om 10:27

@redactie: kunnen jullie deze reactie noteren voor 1 van jullie eindejaarslijstjes :p?

nederbelg 29 april 2017 om 10:37

@lafaardvanlimburg
Bang om me rechtstreeks aan te spreken? Beetje de draak steken met iemand die alleen tracht om iets voorzichtig bespreekbaar te maken, zonder ergens te claimen de waarheid in pacht te hebben. Wat mij betreft ga jij hier zwaarder op je bek dan ik, om het bij val-terminologie te houden.

xistnc 29 april 2017 om 10:43

@nederbelg
Klets nou niet met je ‘voorzichtig bespreekbaar maken’ en ‘een beetje uitlokken’. Je gaat ook hier weer vol op het orgel met allerlei onzin om dat dan voor de bühne met een laatste regeltje marginaal te nuanceren.

DeLuiaardVanLimburg 29 april 2017 om 10:50

Haha, ik ben dan ook niet onder de indruk van iemand die zich zo zwaar aangesproken voelt door iemand die op ludieke wijze de draak probeert te steken. Ik vermoed dan ook dat je frustratie niet voortvloeit uit wielerflits. Je opening met naamsverbastering zegt meer dan 1000 woorden in dezen.

Redactie, excuses voor dit ongemak, ik probeerde wat zuur op te ruimen vandaag. Verwijder de reacties van mij en Nederbelg maar, want een pleziertje mag er niet meer vanaf. Het is de bedoeling dat we elkaar hier voor lafaard uitmaken om de sfeer hoog te houden :)

James Highsand 29 april 2017 om 11:01

Een deel van de oplossing zou ook kunnen liggen in zware straffen voor renners met zeer roekeloos rijgedrag, zoals Sbaragli in deze sprint. Hij stuurt heel abrupt naar links terwijl een andere renner nog half naast hem rijdt. Je weet dan als renner dat je een valpartij veroorzaakt. Wat mij betreft mogen ze deze renner een jaar aan de kant zetten. Of misschien net zo lang schorsen totdat het grootste slachtoffer van deze valpartij weer met wedstrijden begint.

Turtlehead 29 april 2017 om 11:08

Ik heb enorm gelachen bij het lezen van de reacties, dank, ondanks het trollen en elkaar afkatten, dit keer mag het van mij!

On: @James voegt iets zinvols toe: het is toch vreemd dat zo’n enorme valpartij (weliswaar in een klein koersje, en het is niet Chris Froome die iets breekt) geen straffen oplevert. De jury had hier toch op basis van videobeelden vriend Sbaragli tenminste ernstig kunnen toespreken?
Als iemand Kittel een aai over de vol geeft, wordt hij midden in het seizoen geschorst, en nu gebeurt er niets?

Leukefans 29 april 2017 om 11:33

Blijkbaar een en ander gemist, want geen idee waarom Nederbelg op deze reactie zo afgekraakt wordt.
Wat mij betreft heb je in elk geval wel een punt, al is het denk ik wel niet toepasbaar op deze situatie. Wat ging die Cort lelijk hard tegen de vlakte zeg, komt al bij al nog goed weg. Aan deze snelheid en met een spurtend peloton rondom je heen is er weinig aan te doen vrees ik.
In andere gevallen zie je toch vaak genoeg renners speciaal doorrollen om hun val te breken?
Ben niet 100% zeker, maar denk zelfs dat de commentator op Eurosport bij diezelfde valpartij nog naar een renner wees (misschien was het Kruijswijk zelfs) die zijn val goed probeerde op te vangen. Daarnaast was er volgens mij enkele jaren geleden nog een profploeg die er op stage een activiteit van maakte. En google voor de grap ‘valtraining wielrennen’ eens even.
Er zullen in de discussie hierboven wel enkele factoren spelen die me ontgaan zijn, maar dit is geen loze opmerking in mijn ogen. Het kan dus veel schade beperken, alleen niet die bij deze jongens denk ik.

Sammysosa 29 april 2017 om 11:46

Volgens mij zegt nederbelg hier helemaal niets vreemds. Omdat hij keeper is geweest hoeft ie toch niet gelijk als Hans van Breukelen afgezeken te worden?
Volgens mij is het punt van dit soort trainingen juist dat je je lichaam automatismes aanleert. Ik kan me voorstellen dat dat bij judo ed zinvoller, danwel makkelijker is, maar dat wil niet zeggen dat het bij wielrennen overbodig is.

James heeft een goed punt, alhoewel dat bij onze mooie sport vast weer leidt tot willekeur, zoals we vaak zien als de jury ergens aan te pas moet komen. Dat moet de UCI er overigens niet van weerhouden om regelgeving hieromtrent in te voeren. Een onafhankelijk en professionele jury wordt echter wel onontbeerlijk (is het imo eigenlijk al op WT niveau).

HoofdIsVrij 29 april 2017 om 11:49

In België krijgt de wielerjeugd in ieder geval al uitgebreid valtraining.

Of dat deze breuken had doen voorkomen lijkt mij onwaarschijnlijk.

wielrenner 29 april 2017 om 12:31

@nederbelg,xistnc
Ik heb zelf 30 jaar judo en jiu jitsu sport beoefend en 20 jaar wedstrijden gereden als amateur en bij de trimbond. Ben zeker 30 keer gevallen in situaties tijdens het op de kant rijden, in het peloton en een paar keer in de massasprint. Het is moeilijk om te beoordelen dat de valtechnieken welke je tijdens o.a judo leert van pas komen tijdens het wielrennen. Wél denk ik dat de reflexen beter getraind zijn en je door je verworven soepelheid minder blessures kunt oplopen. Al bij al heb ik door valpartijen toch verschillende breuken en kneuzingen opgelopen want tijdens het wielrennen val je nu eenmaal niet op een judomat.

nederbelg 29 april 2017 om 13:59

@allen
Bedankt voor de dialoog en de nuance in de reacties.
In het bijzonder
@Hoofdisvrij
Wist ik niet van de wielerjeugd in België, benieuwd naar wat die training precies om het lijf heeft.
En
@wielrenner
Mooi dat je uit de judo praktijk kan meespreken

Daarnaast
@luiaard
Mijn reactie op de jouwe was er een beetje over wat de vorm betreft, daarvoor wil ik me hier dan ook excuseren

Tenslotte
@xistnc
‘Vol op het orgel met allerlei onzin’. Geen idee waar dit vandaan komt.
Af en toe zorg ik op dit forum voor een afwijkende, bij momenten absurdistische dan weer ironiserende insteek. Hier was dat nu net niet het geval. Het is nooit te laat voor een cursus begrijpend lezen. Je leven zal zoveel rijker worden als je alle nuances van het verhaal meehebt. Doen!

James Highsand 29 april 2017 om 14:02

Lees net op de website van Dimension Data dat Sbaragli naar een zesde plaats is gesprint, nadat hij op miraculeuze wijze een crash heeft ontweken!

xistnc 29 april 2017 om 14:07

@nederbelg
Je kunt jouw uitlokkende onzin toch niet met droge ogen ‘voorzichtig’ noemen? En de nuance waar je naar verwijst, die komt uit reacties op jouw bijdragen, niet van jou zelf.

nederbelg 29 april 2017 om 14:15

@xistnc
Het is duidelijk dat we allebei andere definities van ‘uitlokkende onzin’ hanteren. Volgens mijn definitie vallen jouw laatste twee reacties daar behoorlijk goed onder, de allerlaatste zit de omschrijving als gegoten.
Bij luiaard maakte ik de fout op de man te reageren, en ik heb me daarvoor verontschuldigd. Bij jou maak ik deze fout niet.
Ik kijk dan ook uit naar nieuwe genuanceerde input van welwillende bijdragers.

Verzuurde Benen 29 april 2017 om 16:55

Alle wielrenners kunnen een Michelin Mannetje’s pak aandoen. Dan val je lekker zacht.

wielrenner 30 april 2017 om 09:10

@nederbelg,xistnc

Bovendien leer je als judoka tijdens het vallen richting grond, de energie te verplaatsen/om te buigen door een rol nadien te maken, hetzij af te slaan. In de aikido gebruiken ze veel van dat soort technieken.
Vallen tijdens het wielrennen bemoeilijkt deze technieken i.v.m de snelheid en de vaak onnatuurlijke bewegingen tijdens het vallen doordat je met een fiets valt in meestal voorwaartse snelheid. Die voorwaartse snelheid tijdens vechtsport is natuurlijk te verwaarlozen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair