Cookson oneens met Van der Poel over Wereldbekers in Amerika

zaterdag 10 september 2016 om 13:00
Cookson oneens met Van der Poel over Wereldbekers in Amerika

Foto: Sirotti

UCI-voorzitter Brian Cookson kan zich niet vinden in de kritiek van Mathieu van der Poel over de Wereldbekers in Las Vegas en Iowa. “Je moet daarheen gaan waar het geld zit”, stelt Cookson tegenover Belga. “Laten we eerlijk zijn, de VS heeft één van de grootste economieën ter wereld.”

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
De crosses in Amerika zijn toegevoegd om het veldrijden verder te mondialiseren. Van der Poel ziet er echter de meerwaarde niet van. “Wat brengt dat op?”, vroeg Van der Poel zich recent hardop af. “Ze zouden beter het veldrijden in Europa eerst internationaler maken.”

Maar Cookson heeft andere plannen. “Ik denk dat het belangrijk is dat alle door de UCI vertegenwoordigde sporten echt wereldwijd beoefend worden”, verklaart hij. “Iedereen weet dat België gek is op veldrijden. Dat is goed, maar het kan niet in slechts één land bestaan. Er is over de hele wereld veel interesse in het veldrijden, in de VS, Australië, China, Groot-Brittannië,… Het neemt echter tijd in beslag om het veldrijden daar te ontwikkelen.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

HoofdIsVrij 10 september 2016 om 13:03

Daarheen gaan waar het geld is zodat UCI de zakken kan vullen? In plaats van de focussen op waar het meeste sportieve potentieel is gaan ze actief zijn in de grootste economieën. Wat een farce zeg.

0
Pecman 10 september 2016 om 13:05

Meneer Cookson Groot Brittannië is ook in Europa (Ook na de Brexit). Van der Poel had gezegt dat hij eerst in Europa wilde internationaliseren en als geld in de Vs zit zorg dan dat ze een vergoeding geven zoals het commentaar was.

0
Wielrennertje 10 september 2016 om 13:05

“Je moet daarheen gaan waar het geld zit” dat zegt dus al genoeg.. De UCI lekker even wat geld halen in Amerika door ze wat crosswedstrijden te geven. Lekker bezig weer.

0
Romāns Vainšteins 10 september 2016 om 13:07

Cookson is een regelrechte verkrachter van de wielersport.

0
Mac-S 10 september 2016 om 13:43

Als Van der Poel een mooi startgeld krijgt, reist hij heus wel naar de VS. Die is net zo op geld uit als de UCI.

0
Sephiroth 10 september 2016 om 13:54

Prima dat je daarheen gaat waar het geld zit cookson, maar geef dan ook een financiele compensatie voor de renners die je daarbij helpen.

0
Verweggistan 10 september 2016 om 13:59

Cookson moet niet op iedereen gaan reageren, dat doet hij best vaak. Laat vdPoel lekker.
In de VS zijn ook iedere week twee veldritten, dus er is populariteit. Maar nog weinig professionaliteit. Ik vind twee wereldbekers in de VS al beter dan 1, zoals de afgelopen jaren, en toen hoorde je minder geklaag.

0
albertooo 10 september 2016 om 13:59

Cookson bewijst hiermee het gelijk van Mathieu. Beter steunen ze eerste de lokale talenten, zodat die op termijn meekunnen met de ‘internationale’ top.

0
thorsen 10 september 2016 om 14:00

“Er is over de hele wereld veel interesse in het veldrijden, in de VS, Australië, China, Groot-Brittannië,… ”

Wat een onzin…

0
Chaba 10 september 2016 om 14:03

Typerend weer. Wat levert het op? Nou zakken met geld dus! Gaat hem helemaal niet om de Europese landen waar veel meer potentie zit, puur sportief gezien in ieder geval.

0
reusjen 10 september 2016 om 14:23

Ik vind dat Cookson in deze nogal snel afgekraakt wordt. Hij zegt tenminste eerlijk dat hij gaat waar het geld zit. Bovendien is het verstandig om te zorgen dat er meer geld in het veldrijden komt, dit zorgt voor meer professionaliteit en dat vergroot de kans op mondialisering. Nu kunnen de Belgen lekker huis houden omdat het in andere landen weinig prioriteit heeft.

@thorsen
Waar baseer je op dat er in die landen geen markt is?
De VS zijn ze er al een tijdje mee bezig en daar groeit het, China wil in alle sporten de beste zijn en Groot-Brittannië is een relatief jong wielerland buiten het baanwielrennen om.

0
KnightBiker 10 september 2016 om 14:32

Wat een voorspelbare goedkope reacties voor het overgrote deel! Cookson is best communicatief en gaat zo de discussie aan met van Der Poel. Het laat in iedergeval zien dat Cookson betrokken en aanspreekbaar is voor het beleid dat gevoerd word.
Willen we Hein Verbruggen of Pat Mquaid terug?

De huidige opzet is een gedrocht maar het is de enige plek op de kalender waar de gevestigde kalender niet in de weg gezeten word. Cyclocross is zeker populair in de VS en er is wat geld, Dan hebben ze toch recht op een Wereldbekercross? Het problem is die inpassen in de lokaal lucratieve veld rit sport en dat is niet makkelijk.

In de huidige structure kan je eigenlijk Alleen in de omringende Landen een cross inpassen: Engeland is potentieel een ideaal cross land waar je makkelijk een paar weekeinden van de Belgen van af kan snoepen. Nederland ook maar in mindere mate interessant Edoch. Evt Ook tsjechie.

De Vs kan beter als finale voor de wereldbekers worden ingezet direct na het WK. op die manier kan het Wk bij toerbeurt van continent wisselen.
Als het cyclocross internationaal wil dan moet het een week of 2 in het cross hoogseizoen willen afstaan om de internationale kalender mogelijk te maken. September in de Vs is niet de oplossing want de hoogtij van de cross in de Vs is volgens mij Halloween en Kerst…
Verder denk Ik aan paralelle werelbeker wedstrijden in de VS en Europa.

Cyclocross is wat mij betreft een ideale tv sport, een uurtje, een Klein cirquit dus makkelijk in beeld te brengen en de valpartijen zijn niet zo ernstig. Het veld rijden heeft Alleen nood aan internationaal talent.

Heel wat interessanter stukje Dan Cookson Bashen denk Ik toch?

0
Robs234 10 september 2016 om 15:46

Als er daar geld te verdienen is, dan hoop ik wel dat het veldrijden er zelf iets van terugziet. En dat het niet ‘gewoon’ op de stapel gaat bij de UCI. Maar goed ik weet er het fijne niet van. Wel lees je veel dat de teams veel kosten moeten gaan maken voor die crossen in Amerika, dan mag het ook wel iets opleveren.

0
Rody 10 september 2016 om 16:11

Zonder financiële impuls blijft het een sport de marge, zo simpel is het denk ik. Dat geld komt niet uit Europa blijkbaar, anders was dat allang gekomen. Kortom ik kan me er wel in vinden eerlijk gezegd. VdP zal wel opzoek tegen de vliegreis.

0
Drossard Kudus 10 september 2016 om 16:33

Als veldrijden populair is in Groot-Britannië, ook een grote economische markt, waarom haal je vorig jaar dan de veldrit van Milton Keynes van de WB-kalender af?

0
F e r o x 10 september 2016 om 16:54

Omdat Milton Keynes niet meer wilde organiseren …

0
Drossard Kudus 10 september 2016 om 17:26

@ferox heb je daar toevallig een artikel van?

Edit: laat maar heb het al gevonden. Terrein werd gebruikt voor wk rugby. Neemt niet weg dat de wb hier weer terug had kunnen keren, aangezien ze zelf hebben aangegeven in 2016 weer mee te willen doen.
Bron: http://road.cc/content/news/140592-no-cyclo-cross-world-cup-milton-keynes-2015

0
Angus 10 september 2016 om 18:27

Cookson legt hier wel erg duidelijk uit waar bij de UCI om draait: zakken vullen !! Maar hij is wel eerlijk, Verbruggen zei het niet, maar deed het alleen maar…

0
Romāns Vainšteins 10 september 2016 om 21:30

Het gaat mij niet om wel vs niet eerlijk maar simpelweg het feit dat Cookson het 1 na andere myxomatosekonijn uit de hoge hoed tovert, ik geloof niet in zijn visie en zie er weinig passie en respect in terug.

0
Jowinho 10 september 2016 om 22:06

Er zijn sowieso te veel crossen in België. Dus er mogen wel een paar belangrijke verhuizen naar de VS. Wie zit er in godsnaam te wachten opd e crossen in Erpe Mere, Hasselt of Ardooie

0
F e r o x 10 september 2016 om 22:14

De inwoners van Erpe Mere, Hasselt en Ardooie …

Trouwens hoeveel crossen denk je dat er in Nederland zijn die meer toeschouwers zullen hebben dan deze kleine Belgische cross’jes?

0
KnightBiker 10 september 2016 om 22:19

@RomainV
Je hebt voor een hoop Uci plannetjes gelijk, maar De UCI zit Ook wel erg in de tang met de ASO. Daardoor zijn een hoop fundamentele plannen al bijvoorbeeld gedoemt te mislukken. Het is wachten tot de Uci een beetje leverage over de ASO verkrijgt, tot die Tijd blijft het bij dit sort dingen als cyclocross in September en een wk in Dubai.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone