Contador blinkt uit in tijdrit en wint Ronde van het Baskenland
Foto: Sirotti
zaterdag 9 april 2016 om 16:58

Contador blinkt uit in tijdrit en wint Ronde van het Baskenland

Alberto Contador heeft zich voor de vierde keer in zijn carrière gekroond tot eindwinnaar in de Ronde van het Baskenland. De Spaanse Tinkoff-renner, eerder de beste in 2008, 2009 en 2014, zette de 16,5 kilometer lange individuele tijdrit in en rond Eibar naar zijn hand. Met zijn ritzege reed hij Sergio Henao, die als leider aan het pittige slotstuk van de rittenkoers was begonnen, uit de gele trui.

Kelderman handhaaft zich net in top tien
Waar de meeste renners op het door de regen natte parcours weinig zin hadden in onnodige risico’s, was Adam Yates uiteindelijk de eerste die een scherpe tijd neerzette. De Brit klokte 30.06 minuten. De Nederlanders die met klassementsambities naar het Baskenland waren afgereisd, kwamen daar bij lange na niet aan. Robert Gesink reed een tijd van 31.43, Bauke Mollema was nog iets langzamer (31.53).

Ook Wilco Kelderman wist de tijdrit, met daarin een pittige klim van zes kilometer a 8,3% gemiddeld, niet goed te verteren. Met een tijd van 31.26 minuten werd hij dertigste, maar het bleek wel net genoeg om zich in de top tien te handhaven. Kelderman werd precies tiende op 3.14 minuten van Contador.

Contador klasse apart op de klim
De strijd om de eindzege leek op voorhand een secondespel te worden, maar daar trok Alberto Contador zich niets van aan. De Spanjaard was een klasse apart op de klim, al gaf hij daarna in de afdaling en op het vlakke toch weer wat van zijn voorsprong prijs. Zijn eindtijd van 29.13 minuten bleek wel genoeg om Nairo Quitana (29.18), die aan de streep inmiddels Yates van de tabellen had geveegd, van de ritzege te houden.

Ook voor de eindwinst bleek de marge voldoende. Henao mocht zes seconden verspelen, maar dat werden er achttien. De Colombiaan moest zich daardoor tevreden stellen met de tweede plaats in het klassement, voor zijn landgenoot Quintana.

RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
9 april 2016 18:38
@fabifan Ga je nou proberen van een topic over een zege van Contador ook weer een NL-B clash te maken? Kom op man...
9 april 2016 18:51
@Ciclismo92
Martens en Campenaerts waren gisteren tijdens de koninginnenrit buiten de tijdslimiet gefinisht.
En dus mochten ze niet starten.
Lindenman en Battaglin zijn vandaag niet gestart.
De reden is mij compleet onduidelijk.
Indien niet ziek, dan vind ik dat je altijd moet starten.
9 april 2016 19:08
Het probleem is vaak dat gegeneraliseerd wordt vanuit één, let wel, één goede of slechte uitslag. Dus als iemand lager eindigt dan eerder, dus lager dan verwacht, kan hij er niks meer van. Als iemand onverwacht hoog eindigt, is het een nieuwe Zoetemelk in wording. Je kunt pas na jaren iemand goed beoordelen (ik besef nu dat ik dit al vaker heb gezegd; excuses voor de herhaling);-)
9 april 2016 20:00
Gesink 36e. Dit is een vrij matig resultaat. Toch lichtelijk arcant dat hij 6e in de Tour kan worden en jaar op jaar vrijwel niks presteert buiten de Tour om - behalve Emilia -. In hoeverre hindert de pin In zijn heup hem bij koud weer en korte rittenkoersen? Misschien is een verklaring dat zijn benen wat ' op gang " moeten komen en daardoor meer kan presteren in lange rittenkoersen.
9 april 2016 20:09
Contador nog maar even wachten om met pensioen te gaan! Blijft een baas en zijn manier van rijden maakt de koersen een stuk aantrekkelijker om te kijken.
9 april 2016 20:29
@robotour: Ik lees op Nu.nl dat hij vandaag heeft gezegd waarschijnlijk door te gaan aan het eind van dit seizoen
9 april 2016 20:29
Nou, gelukkig blijft Kelderman de lieveling van Been net 1 seconde voor in het AK, anders was het allemaal wel heel lelijk geworden.
9 april 2016 20:49
@Robert Chasinque
Je gooit vanalles door elkaar. Gesink heeft geen pin in zijn heup, wel in zijn bovenbeen (dijbeen). Hij heeft recent niets gemeld over problemen door de pin, wel dat zijn lichaam door de jaren is veranderd (wat zwaarder en meer spiermassa) en dat hij nu meer wedstrijdhardheid nodig lijkt te hebben.

Emilia won hij in 2009 en 2010 en in die jaren presteerde hij juist wel het hele seizoen. Daarna is er de klad ingekomen door welbekende oorzaken. En ja, als Gesink-fan zeg ik ook eerlijk dat hij al bij al tekort komt om topper te zijn.
Maar om nog even verder te laten zien dat wat je zegt feitelijk niet klopt: in 2014 reed hij top 10-klassementen in Down Under, Oman en Polen en stond hij in de laatste week Vuelta op 7. Vorig jaar ook nog 5e in Californië en 9e in Zwitserland, al was dat inderdaad niet erg indrukwekkend. Maar in Canada reed hij ook nog goed en op het WK.
Ja, volgende maand wordt hij 30 en er had toch meer ingezeten... maar los van nieuwe teleurstellingen die nog wel komen zal hij vast ook nog genoeg mooie dingen laten zien. En ik hoop dat het mooiste nog komt.
9 april 2016 20:53
Positief dat Contador nog een jaartje door gaat, nog een jaar genieten van deze topper die elke ronde de moeite van het kijken waard maakt. Ik ben zwaar fan van zijn aanvallende stijl.
9 april 2016 21:10
Sterke tijdrit van Vervaeke, hij stijgt 3 plaatsen en komt slechts 1 seconde tekort om de 10e plek in het AK te pakken. En dat met nog geen volledige grote ronde in de benen. Nog straffer is Laurens de Plus, de jongste renner van het peleton klokt vandaag de 22e tijd en eindigt 25e in het AK. De twee beste jongeren in de race waren Belgen. Dat moet lang geleden zijn.
10 april 2016 07:46
Aupa Alberto! Geweldig overwinning zég...Denk je dat quitana een toptijd neerzet komt Contador met een veel scherper tijd! Overigens hij had al aangegeven misschien door te gaan met een eigen ploeg. Was alleen een kwestie van een x bedrag een eventueel sponsors.

Reacties zijn gesloten.