CONI krijgt 211 bloedzakken uit Operacion Puerto

vrijdag 12 oktober 2018 om 10:14
CONI krijgt 211 bloedzakken uit Operacion Puerto

Het CONI, het Italiaanse Olympische comité mag de bloedzakken uit Operacion Puerto in beslag nemen. De rechtbank in Madrid heeft het verzoek van het CONI gehonoreerd, meldt de Spaanse krant AS.

De uitspraak betekent een mogelijke doorbraak in de dopingzaak die sinds 2006 speelt rond de omstreden arts Eufemiano Fuentes. De Spaanse onderzoekers verzamelden in totaal 211 bloedzaken. Tot op heden is van het merendeel van de bloedzakken niet bekend van wie het afkomstig is. Bij de dopingpraktijken van Fuentes zouden meer dan tweehonderd atleten betrokken zijn, waarvan 47 wielrenners.

De bloedzakken zijn voorlopig nog opgeslagen in het laboratorium van Barcelona. Het laboratorium heeft aan AS laten weten nog geen formeel verzoek voor een overdracht te hebben ontvangen. Fuentes is na de uitspraak van het Madrileense rechtbank meteen in beroep gegaan.

Eerder deze week liet kersvers wereldkampioen Alejandro Valverde optekenen geen vragen over Operacion Puerto te willen beantwoorden. De Spanjaard werd wegens betrokkenheid bij deze zaak in 2010 voor twee jaar geschorst.

Dit artikel delen:

58 Reacties

Grobbel 12 oktober 2018 om 10:20

Voelt als mosterd na de maaltijd. Inmiddels al 12 jaar geleden, dus een hoop van de betrokkenen zijn vast allang weer gestopt met het bedrijven van topsport. Al zou het goed zijn als de beerput ook open gaat bij de niet-wielrenners… Al vrees ik dat we pas ergens in 2025 bevestiging krijgen dat tennissers en complete voetbalteams kind aan huis waren bij Fuentes, zoals al jaren rondgonst – op een punt dat dit enkel de verkoop van autobiografieën nog kan beïnvloeden. Tja.

Mathieu Moller 12 oktober 2018 om 10:28

Het kan alsnog een goed signaal zijn naar de huidige generatie als waarschuwing. Ook al word je nu niet betrapt, dan over 10 jaar misschien alsnog.

martini151 12 oktober 2018 om 10:22

Nadeel van die bloedzakken is uiteraard dat ze opgeslagen lagen. Dus officieel geen bewijs dat iemand ook daadwerkelijk doping gebruikt heeft. Uiteraard weet iedereen dat het wel zo is, maar het daadwerkelijk bewijzen is een tweede.

Ik ben wel benieuwd of er nog namen naar voren gaan komen, waarvan wij het bestaan nog niet wisten.

Utrecht19 12 oktober 2018 om 10:37

Ondanks dat het lang geleden is en voor de huidige sporters geen belang meer heeft omdat de meeste wel gestopt zullen zijn wil ik graag weten wie nou de namen zijn. Met name ook nu Italië dit weer oppakt en Spanje alles heeft proberen te doen om dit onder het tapijt te schuiven. Ik verwacht echt namen die Spanje niet bekend zal willen maken zoals een type nadal, Alonso of spaanse voetballersdie wereldkampioen zijn geweest. Dit is overigens geen beschuldiging van dopinggebruik naar de genoemde namen.

KimJungPoels 12 oktober 2018 om 12:47

Dat vind ik wel een heel interessant punt dat je daar aansnijdt. Ik zat zelf vooral aan het wielrennen te denken en vind het daar inderdaad niet zo relevant meer, dus dacht tsja zal wel.

Maar mbt Nadal, het Spaanse Nationale voetbalelftal e.d. is het wel heel interessant. Waren de basketballers in die periode niet ook heel goed?

Handige Harry 12 oktober 2018 om 20:03

Meer dan 100 duels?
Misschien even nakijken voordat je zulke onzin verkondigd.

LaurentJalabert 12 oktober 2018 om 10:40

Gaat Coni ze weer teruggeven aan de rechtmatige eigenaren? Ik hoop dat de hond van Valverde nog leeft en als dat het geval is zal die inmiddels wel redelijk oud zijn en dan kan die wel een oppeppertje gebruiken!

FreePiti!

achtpuntzes 12 oktober 2018 om 10:43

Dan zijn ze straks bij het CONI in ieder geval niet meer onwetend.

Lord Melchett 12 oktober 2018 om 10:45

hahaha, d’r gaan heel wat van de betrokken sporters nachtmerries krijgen.

Grobbel 12 oktober 2018 om 10:49

Nou ja, hoeveel van dit soort hoopgevende berichten hebben we de laatste 10 jaar wel niet voorbij zien komen? Eerst maar eens zien dat er überhaupt nog ooit iets met die zakken gedaan gaat worden.

Slurpie Blauw 12 oktober 2018 om 11:04

Wint Nederland alsnog het WK van 2010 als de resultaten bekend worden.

Marcel1112 12 oktober 2018 om 16:08

Net als in 1978.

Birdheart 12 oktober 2018 om 11:04

Mocht het ooit zover echt komen dat dit doorgaat. Dan hoop ik dat ze alle namen ook durven en zullen vrijgeven. Maar ook dat ze alle resultaten schrappen. En een groot feest geven waarin alle nieuwe winnaars gehuldigd worden. Schrappen ze de resultaten daar en tegen niet, geef dan al de in het verleden geschrapte resultaten maar terug aan de oorspronkelijke winnaar. Das dan wel zo eerlijk

Mwielerfan 12 oktober 2018 om 11:18

Eens dat het inconsequent is. Maar dan ook de generaties van jaren zeventig en tachtig de resultaten schrappen na hun doping tests? Het is flauw en inconsequent om de suffe straffen te handhaven maar ook belachelijk om nu om te zetten in zware straffen

Lalsacien 12 oktober 2018 om 13:01

Verschil is hier dat de renners uit de jaren zeventig tachtig al hun (milde)straf hebben gekregen en er naar mijn weten geen zaak speelde die in de doofpot is gestopt.

west 12 oktober 2018 om 11:20

De wielrennamen zijn natuurlijk niet interessant. De hele generaties Riis/Pantani/Armstrong/VdB/Valverde/Contador zijn al gewoon terecht of onterecht bij voorbaat schuldig bevonden.
Het zou alleen ook wel eens leuk zijn als er bij een andere sport de pleuris uitbreekt…
Maar het zal wel weer uitdraaien op een handjevol gestopte wielrenners en iemand die 10 jaar geleden brons won op de Steeple Chase bij atletiek ofzo…

sportfanaat 12 oktober 2018 om 11:22

Al jaren zo klaar als een klontje dat Fuentes gedekt wordt door de Spaanse overheid en nationale sportbonden. Er zijn iets te veel Spaanse nationale sporthelden klant geweest bij deze gyneacoloog. Wel apart dat het CONI probeert om de bloedzakken nu na zoveel jaren nog in beslag gaat nemen. Ik verwacht echter geen volledige openbaring meer van de gegevens.

kaalpani 12 oktober 2018 om 16:44

“Gedekt door de Spaanse overheid” lijkt mij een vreemde aanname/conclusie. Feitelijk kon de overheid niets doen en de rechterlijke macht ook niet, juist omdat er geen wetgeving in Spanje bestond. De sportbonden hebben wel tegengewerkt, terwijl zei wisten wat de Internationale regels waren waaraan zij zich dienden te houden (IOC/Wada/UCI etc. Etc.).

Sonsbach Allstars 12 oktober 2018 om 11:30

Goed nieuws deze heropening van de vele cold cases. Laat de boodschap duidelijk zijn; vroeg of laat wordt je gepakt bij doping gebruik. Bovendien is het een reminder om door te blijven gaan met bestrijding van doping. Maximale transparantie; ook bij gebruik van TUE’s en andere medicatie. Het gaat niet alleen om bedrog maar ook om mensenlevens zoals we Nys al hebben horen betogen.
En Valverde; tja misschien zet hij wel een punt achter zijn loopbaan als CONI de beerput daadwerkelijk open trekt. Er komen in ieder geval gouden tijden voor de juristen in Spanje.

Grobbel 12 oktober 2018 om 11:37

Valverde is toch allang twee jaar geschorst geweest vanwege deze zaak? Ik denk niet dat het voor hem van enige invloed gaat zijn.

Mwielerfan 12 oktober 2018 om 11:38

Er kan hooguit uit komen waar valverde al voor veroordeeld is. Dus waarom denk je dat?

Sonsbach Allstars 12 oktober 2018 om 11:46

Het gaat er mbt Valverde dan denk ik niet om dat hij al geschorst is geweest, laat staan weer geschorst kan worden.
Waar het denk ik wel om gaat is dat er openheid komt over iets waarover hij altijd heeft gezwegen. De imagoschade zal gigantisch zijn voor de man in de regenboogtrui. Hij vindt het al vervelend als er nu iemand over begint, maar na een eventuele openbaarmaking wordt dit natuurlijk vele malen erger. Hij zal zich gedwongen voelen om er alsnog over te praten, hetgeen hij niet wil. Tel daarbij op dat hij nu alles zo'n beetje al wel heeft gewonnen, de druk van sponsoren (die worden echt niet blij van dopingverhalen laat staan beerputten) en uit de rest van de wielerwereld….Bij iedere koers zal men de man in de regenboogtrui nawijzen. Er uit stappen en altijd blijven zwijgen lijkt me voor hem een aanlokkelijke uitgang. En voor de centen hoeft hij het ook niet meer te doen.

Sonsbach Allstars 12 oktober 2018 om 11:50

En al acht ik de kans minimaal; er kan ook nog een uitkomst zijn die Valverde vrij kan pleiten. Dat het bloed daadwerkelijk van z'n hond was bijvoorbeeld; dan hebben ze 2 jaar lang de verkeerde geschorst :-)

Mwielerfan 12 oktober 2018 om 13:31

Valverde zal wel kast hebben van journalisten inderdaad. Maar alleen als dat spaanse zijn zal dat effect hebben op de sponsors.
En die spaanse journalisten hadden al 12 jaar alle aanleiding om er wat mee te doen. Kennelijk was dat niet genoeg aanleiding om druk te zetten. Waarom zou dat nu opeens anders zijn?
Ook in het peloton zal iedereen het al jaren weten. Waarom zouden renners zich opeens anders gaan gedragen?

girardengo 12 oktober 2018 om 15:57

Waarom steeds weer Valverde erbij slepen. Die is toch gestraft? Het cruciale punt is dat wielrennen steeds de zondebok is en dat andere topsporters vaak vrijuit gaan. Daar moet eens een eind aan komen.

PietFriet 12 oktober 2018 om 11:37

De meeste verjaringstermijnen zijn 10 jaar. Naast het feit dat dopingzondaars nog jaren (semi-)anoniem hebben kunnen doorrijden zijn er nu waarschijnlijk ook geen juridische gevolgen meer.

Mwielerfan 12 oktober 2018 om 11:39

8 jaar was het jarenlang, of is het recent verlengd?

PietFriet 12 oktober 2018 om 12:54

@Mwielerfan eventuele strafrechtelijke vervolging etc. bedoel ik.

Birdheart 12 oktober 2018 om 14:40

Ben geen jurist. Maar volgens mij, kunnen deze zaken niet verjaren zolang er een proces loopt. Er lopen al processen sinds het begin. Pas bij vrijgeven van bewijsmateriaal via rechtsgang kunnen ze pas effectief voor het gerecht gedaagd worden. Kan me ook voorstellen dat een rechter of eender wie wel een mindering toekent voor het lange verloop bij de arm der wet. Hoop gewoon oprecht, gerechtigheid voor iedereen of allemaal straf of met terugwerkende kracht vrijspraak.

delgado 12 oktober 2018 om 11:44

Enkel als er zware schade wordt toegebracht aan het voetbal (bij voorkeur Real Madrid), hoop ik dat alles openbaar komt. Waarschijnlijk ijdele hoop, maar die is toch een klein beetje aangewakkerd na het schandaal in België.

Zo niet, de doofpot in. Dit zou geenszins een toegevoegde waarde (meer) hebben om het wielrennen een dienst te bewijzen, enkel -nog- meer imagoschade.

west 12 oktober 2018 om 12:09

Denk je? Ik denk dat het voetbalclubs, -fans en -bonden echt helemaal niks kan schelen…

delgado 12 oktober 2018 om 12:44

Wat bedoel je? Ik heb enkel gezegd wat ik hoop ;)

Wat de impact zou zijn, mocht het voetbal zwaar geraakt worden, is moeilijk in te schatten, wegens gebrek aan een krachtig precedent. Waarschijnlijk zal het inderdaad niet heel veel aandacht krijgen, tenzij er topvoetballers bij betrokken zijn. Maar of ik dat verwacht? Nee.

west 12 oktober 2018 om 14:43

Nou ja… Dat ik denk dat het onmogelijk is om het voetbal zwaar te raken? Ik denk dat als al die 211 zakken van interlandvoetballers zijn ze het bij VI weglachen en er met de rest van de voetbalvolgers lekker stoer over doen… Maar verder inderdaad wat je zegt.

krypton 12 oktober 2018 om 11:51

Nou alle 211 namen dan bekendmaken zou ik zeggen. Maar de Spanjaarden proberen dit al zo lang onder het tapijt te vegen dat ze nu ook wel weer iets verzinnen. Of Fuentes wint het hoger beroep, of de bloedzakken zijn verdwenen etc.

Mwielerfan 12 oktober 2018 om 13:32

Of de opslag blijkt een maand lang onbetrouwbaar gedocumenteerd waardoor het niet als bewijs geldt

S-Works87 12 oktober 2018 om 12:15

Popcorn erbij en bekend maken die hap.

Jean Dumas 12 oktober 2018 om 12:50

Bij elke wedstrijd die Valverde wint wordt Puerto minder belangrijk. Tenzij hier natuurlijk hard bewijs uitkomt, en dan is de wielersport echt bezig in het drijfzand weg te zinken.

ghostwriter 12 oktober 2018 om 12:52

Ik hoop vooral dat er nu eindelijk duidelijkheid komt over welke atleten van andere sporten bij Fuentes werden behandeld. Fuentes heeft zelf een keer gezegd dat als hij alles zou vertellen wat hij weet Spanje zij EK en WK overwinningen kwijt zou raken. De kans is dus groot dat het DNA van spelers van Barcelona, Real Betis, Real Madrid en Valencia (de clubs die in het verleden aan Fuentes zijn gelinkt) in deze bloedzakken wordt gevonden.

Hollow Knight 12 oktober 2018 om 13:16

Hopelijk kunnen ze Valverde nog eens schorsen, dit keer permanent.

ghostwriter 12 oktober 2018 om 13:25

Valverde heeft zijn straf uitgezeten. Zolang hij niet betrapt wordt op dopinggebruik in de periode na zijn straf kan hij niet nog een keer worden gestraft. Zelfs al zou dat kunnen dan zou dat natuurlijk belachelijk zijn om te doen.

Mwielerfan 12 oktober 2018 om 13:34

Triest dat je hoopt dat één van de fundamenten van de moderne rechtstaat aan de kant wordt geschoven

Hollow Knight 12 oktober 2018 om 21:04

De moderne rechtstaat beschermt grote criminelen met veel geld. Daarbij heeft Valverde jarenlang de boel bedrogen en hij krijgt maar een jaar en een half schorsing? Totaal ridicuul.

Zo iemand moet de gevangenis in.

Scott Sunderland 12 oktober 2018 om 13:36

Wel interessant om alle namen hopelijk bij elkaar te hebben straks.

Onder het motto: al rent de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel.

Verder zal het mogelijk alleen wat imagoschade van bepaalde sporters opleveren.

In het geval van Valverde: we weten al dat hij erbij zat. Hij is ook geschorst geweest daarvoor. En hij zal verdergaan met zwijgen.

Polleke 12 oktober 2018 om 13:50

Het zou velen hier vies tegenvallen als straks blijkt dat het toch om 211 wielrenners gaat, wat hoogst waarschijnlijk is…..

jooprioolpijp 12 oktober 2018 om 14:32

Daar zou ik maar niet van uitgaan. Zoveel wielerprofs zijn er amper.

ghostwriter 12 oktober 2018 om 15:01

Fuentes heeft zelf gezegd dat het ook over voetballers gaat. Of althans, hij heeft gezegd dat hij voetballers behandelde.

Djoop 12 oktober 2018 om 13:52

Je begrijpt hopelijk dat iedereen die de fundamenten van onze 'moderne rechtstaat' kent beseft dat ze met een leek te maken hebben.

Je kan in het strafrecht niet 2 keer voor hetzelfde feit vervolgd worden. Alhoewel ik Valverde's gedrag misdadig vind, is er wellicht te weinig aanleiding om hem juridisch te vervolgen. Het zou hoe dan ook de eerste keer zijn.

Voor de niet Valverde's, voor een Nederlandse nieuwkomer zou een dergelijke overtreding (bloed transfusies) einde carrière betekenen. Die worden ook niet gewoon doorbetaald tijdens schorsing. Dat raakt echt een pijler van de rechtstaat, enig idee welke?

dikkechaap 12 oktober 2018 om 14:01

Ik denk dat dat laboratorium nog eerder in de fik vliegt dan dat die bloedzakken daadwerkelijk worden overgedragen.

jooprioolpijp 12 oktober 2018 om 14:35

Hoe ik ook hoop dat dit nu echt openbaar wordt, eerst zien dan geloven. Vind het verder prima dat het voor betrokkenen verjaard is, het gaat wmb om 2 signalen: 1) vroeger of later wordt je gepakt en 2) het zijn niet alleen wielrenners en atleten die dopen.

xistnc 12 oktober 2018 om 15:26
Quote van artikel:
De Spaanse onderzoekers verzamelden in totaal 211 bloedzaken

Tja, letterlijk zou het kunnen kloppen. Maar ik vermoed een typo.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair