Fuentes houdt zich in tv-interview op de vlakte over rol in wielersport

maandag 29 maart 2021 om 12:44
Fuentes houdt zich in tv-interview op de vlakte over rol in wielersport

Ter illustratie - foto: Cor Vos

Dat sportarts Eufemiano Fuentes, de spil in de dopingzaak Operación Puerto, een interview gaf op de Spaanse televisie, moest sommige mensen wat nerveus maken. Uiteindelijk deed hij niet veel opvallende onthullingen in het programma Lo de Évole.

Fuentes was als ploegleider jarenlang actief in het peloton, maar hield zich op de vlakte over zijn rol in de wielersport. Wel gaf hij toe dat hij Fermín Cacho medisch begeleidde. De hardloper werd in 1992 olympisch kampioen op de 1500 meter. “Ik gaf hem alles wat er toen was. Producten om het plasmavolume te vergroten en het melkzuurgehalte terug te brengen, testosteron, aminozuren. Maar ik wil duidelijk hebben dat je van een ezel geen wedstrijdpaard maakt. Dat ik hem hielp, wil niet zeggen dat hij daarom kon winnen. Cacho was een voortreffelijke atleet.”

Ook zei Fuentes dat als hij alles zou onthullen wat hij wist over de Spelen van 1992 in Barcelona, ‘er medailles zouden breken’. “Daarom wil ik het niet vertellen. Ik denk het (dat er doping was in 1992 in Barcelona, red.), maar ik kan het niet bewijzen. “Ik zou moeten zeggen dat ik weet dat er medailles zijn gehaald door het dopinggebruik, maar 28 jaar later is het bijna onmogelijk om aan te tonen, en het kan leiden tot een aanklacht. Als je iets zegt dat je niet kunt aantonen, kun je voor de rechter worden gesleept en dat wil ik niet.”

De krant El Pais publiceerde een document, waaruit zou blijken dat hij een verboden rekening bij voetbalclub Real Sociedad had. “Ik zie dit document en ik erken dat het mijn brief is. Ik was niet de clubdokter maar je kan wel denken dat ik op een of andere manier advies heb gegeven.” Ook had hij contact met FC Barcelona, maar zonder verder vervolg. Over een samenwerking met Real Madrid bleef hij schimmig. “Daarover ga ik niets zeggen, maar dat betekent niet dat het zo was. Ik moest daarover al getuigen in een rechtszaak en toen zei ik ‘nee’. Dus zeg ik nu ‘nee’.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

FritsvanHoefelen 29 maart 2021 om 13:01

Wat een verrassing

Murcia 29 maart 2021 om 13:12

De bekende slappe hap, zowel Fuentes als de Spaanse journalistiek hebben geen belang bij het onthullen van de duistere kant in de Spaanse topsport dus krijgen we deze nietszeggende uitzending. Een paar duizend euro verdient door de dokter en publiciteit voor de zender. Tel uit je winst!

ssj 29 maart 2021 om 13:21

Wat een sof. Zeg iets of doe geen interview… Niet dit halfbakken gedoe.

David Janssens 29 maart 2021 om 13:42

Wat we al wisten: veel ophef over het interview dat uiteindelijk helemaal niets blijkt voor te stellen. Waardeloze journalistiek: of laat die vent alles, maar dan ook echt alles, vertellen of geef hem geen podium.

Panache 29 maart 2021 om 14:05

Oke: Real Madrid (voor de goede verstaander) en Sociedad zijn dus toegegeven, toch iets.

Murcia 29 maart 2021 om 14:13

Sociedad was nieuw, maar hij heeft zijn facturen aan Real Madrid eerder toegeschreven aan reiskosten die hij moest maken als getuige namens hen tegen Le Monde en hun artikel. Dit kwam overigens nadat zijn advocaat die facturen onthulde zonder deze uitleg en Real dreigde met juridische stappen.

DonQuijote 29 maart 2021 om 14:45

Altijd weer pijnlijk om te zien hoe het foebelle de hand boven het hoofd gehouden wordt.
En Fuentes of niet, ik herinner me een interview met Sergio Busquets een jaar of tien geleden. Die zag er uit als een engeltje, werkelijk hij gloeide gewoon.
Iedereen die in de wielersport zat 20-30 jaar geleden weet dan hoe laat het is. Zijn huid was mooi glanzend, zijn ogen perfect helder met een een stralend oogwit en zijn hele body language straalde de ultieme eenheid met het universum uit. Als die niet “hasta las cejas” ( “tot aan z’n wenkbrauwen” zoals ze hier zeggen) vol zat met testosteron ofzo dan weet ik het niet meer.

Headlines

Materiaalzone

Populair