‘Colle delle Finestre en Tre Cime di Lavaredo mogelijke scherprechters in Giro 2022’

donderdag 28 oktober 2021 om 17:43
‘Colle delle Finestre en Tre Cime di Lavaredo mogelijke scherprechters in Giro 2022’

Egan Bernal won dit jaar de Giro d'Italia - foto: Cor Vos

Aankomende woensdag kennen we alle ins en outs van de Giro d’Italia 2022, want dan zal de presentatie van het parcours plaatsvinden. Volgens diverse Italiaanse nieuwssites en Cyclingnews is het echter al mogelijk om de eerste contouren te schetsen.

Eerder kwam Tuttobiciweb al met het nieuws dat de Giro volgend jaar alsnog in Hongarije zal beginnen. Het plan was om de Italiaanse ronde in 2020 te laten starten in Boedapest, maar de coronapandemie gooide roet in eten. Ook door een Hongaarse start in 2021 ging een streep. Hongarije krijgt in 2022 de eerste drie etappes toegewezen. Dat de Grande Partenza in een ander land plaatsvindt, zorgt ervoor dat de Giro d’Italia op een vrijdag zal starten.

De eerste maandag wordt in dat geval een (extra) rust- en reisdag. De verwachting is dat het peloton afreist naar het eiland Sicilië om daar de ronde te vervolgen met ten minste twee etappes. De Giro-organisatie zal dan waarschijnlijk ook een etappe laten finishen op de flanken van de Etna, de belangrijkste scherprechter op het eiland van tweevoudig Girowinnaar Vincenzo Nibali.

De route trekt dan naar het noorden, via de zuidelijke regio’s Calabrië, Basilicata en Campania. Vlak voor de tweede rustdag in Pescara staat er een belangrijke bergrit op het programma richting Blockhaus. Deze beklimming in de Apennijnen werd in 2017 voor het laatst opgenomen in het parcours. De zege ging toen naar Nairo Quintana, voor Thibaut Pinot en latere eindwinnaar Tom Dumoulin.

Froome zet zijn beslissende aanval in op de flanken van de Finestre – foto: Cor Vos

Loodzware slotweek? 
De tweede Giroweek begint dan naar alle waarschijnlijkheid met een passage door Umbrië en Le Marche, gevolgd door een tussenstop in Emilia-Romagna. De renners trekken vervolgens naar Ligurië en Valle d’Aosta voor enkele lastige bergetappes, met in de regio Piëmont als klap op de vuurpijl de beklimming van de deels onverharde Colle delle Finestre. Op deze bijna twintig kilometer lange col wist Chris Froome in 2018 de Ronde van Italië op zijn kop te zetten.

In de derde en laatste week zal er worden gekoerst richting de Sloveense grens voor een etappe met aankomst in Udine. De Giro zal worden beslist in de Dolomieten, met een vijfsterrenetappe die wellicht zal finishen op de Passo Fedaia. Ook de beklimming naar Tre Cime di Lavaredo lijkt een scherprechter te worden in de slotweek. De Giro eindigt na iets meer dan drie weken in Verona, na een slottijdrit met finish in de Romeinse Arena van Verona.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Titaantje 28 oktober 2021 om 17:55

Klinkt goed. Lekker fietsen.

Kopinkas 28 oktober 2021 om 18:05

Hongarije én Sicilië, letterlijk lekker ook…
Toch vind ik het onzinnige verplaatsingen…

Michelangelo 28 oktober 2021 om 18:12

Van Hongarije naar Sicilie…. en uiteindeljijk weer terug naar het noorden. idioot.

Niet zozeer voor de renners, want die stappen lekker op de vlieger. Maar voor de chauffeurs is het een ander paar mouwen.

ik ben op zich voorstander van een ronde van Italie die door heel Italie gaat (van noord tot zuid of andersom), maar dit is er wel een beetje over.

Yeez 28 oktober 2021 om 18:06

Schijnen 3 tijdritten in te zitten volgens la flamme rouge. Etappe 1, 21 en ergens tussenin

bswinkelss 28 oktober 2021 om 18:39

Etappe 1 schijnt toch geen tijdrit te zijn

Dikke Vrouw 28 oktober 2021 om 18:22

Froome zn ambities nog niet uitgesproken?

Murcia 28 oktober 2021 om 18:32

Hongarije is misschien niet ideaal zo maar ze hebben daar betaald voor de Giro start en dan dien je dat, nu het kan na te komen. De schoorsteen bij Vegni moet blijven roken.
De Finestre is geweldig, niet alleen om de zwaarte maar ook vanwege de prachtige beelden daar met eerst het bos en daarna die kale desolate kilometers naar de top. De Etna etappe komt mij net als de Meisjes etappe in de Tour inmiddels de strot uit. De klim naar Drei Zinnen (zoals in het Duits Tre Cimme di Lavaredo wordt genoemd) is een vies kreng in een prachtig wintersportgebied. Geen erg lange klim maar de slot 4 km zijn moordend met een klein stukje van 20%.

IlPirata 28 oktober 2021 om 21:22

Mooie colls nu nog een mooi deelnemersveld.

Jean Dumas 29 oktober 2021 om 01:37

Eens. Vorig jaar was het niet veel soeps.

Dr op en dr over 28 oktober 2021 om 22:47

Kijk er alweer naar uit.

Voor mij persoonlijk toch ieder jaar weer de belangrijkste en mooiste koers van het jaar.
We gaan zelf met de vriendenclub met campers/fietsen in April richting de Dolomieten, mits er daar nog teveel sneeuw ligt zakken we af richting de Apennijnen die over het algemeen iets minder hoog zijn. We zijn allen gepensioneerd, dus als ik moeders de vrouw zo ver krijg ;) dan blijven we wellicht tot Mei plakken om nog wat ritjes mee te pakken.

Zeer benieuwd naar het definitieve parkoers, want dan kunnen we plannen of we de vakantie verlengen ja of nee.

Jean Dumas 29 oktober 2021 om 01:34

Ze trekken weer eens van noordwestelijke Alpen naar Dolomieten in de slotweek, en dat zijn altijd de leukste (2017 Dumoulin en 2019 Carapaz).

Headlines

Materiaalzone

Populair