Christophe Riblon kraait victorie op de Passo Pordoi

zondag 28 juli 2013 om 16:11
Christophe Riblon

foto: Sirotti

Christophe Riblon heeft de zwaarste rit in de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Fransman maakte onderdeel uit van een vroege vlucht, en schudde zijn concurrenten af op de slotklim van de dag, de Passo Pordoi. Thomas Rohregger en Georg Preidler vervolledigden het podium. Thuisrijder Rafal Majka neemt de leiderstrui over van Diego Ulissi, die een slechte dag kende.

Beginfase
Zestien renners bleken zin te hebben om deel uit te maken van de vroege vlucht, met daarbij onder meer Vincenzo Nibali, Christophe Riblon en Zdenek Stybar. De zestien vluchters liepen al snel uit naar een voorsprong van vijf minuten. Op de eerste beklimming van de dag, de vermaarde Passo di Pampeago, besloten Nibali, Rohregger, Riblon, Stybar en Marczynski om hun medevluchters achter te laten. Op de eerste steile stroken van de Pampeago reed Rohregger zijn vier vluchtmakkers uit het wiel, en bouwde in rap tempo een mooie voorsprong op. De Oostenrijker had op de top een voorsprong van veertig seconden op zijn medevluchters Marczynski, Riblon en Stybar, terwijl Nibali volgde op een twintigtal seconden.

Passo Costalunga
In de smalle en technische afdaling van de Pampeago wist Nibali terug te keren bij Rohregger, en met z’n tweeën reden ze richting de voet van de Passo Costalunga. Ook Riblon, Paterski, Stybar en Marczynski wisten na verloop van tijd weer voorin te geraken, en met de vijf opnieuw samen werd de tweede klim aangevat. In het sterk uitgedunde peloton namen de mannen van Colombia-Coldeportes de regie over, in de hoop hun kopman Darwin Atapuma naar de zege te piloteren. Nibali moest vooraan al vroeg afhaken, terwijl de groep met de favorieten bovenkwam met een achterstand van drie minuten, zonder leider Diego Ulissi, die een slechte dag ondervond en al moest afhaken op de flanken van de Costalunga.

Passo Pordoi

Passo Pordoi
In de aanloop naar de Pordoi besloten de mannen van Euskaltel en Colombia het tempo op te voeren, wat resulteerde in het teruglopen van de voorsprong van de koplopers. Vooraan reden de twee beste klimmers, Rohregger en Riblon, weg bij de rest, waarna Riblon besloot zelf op pad te gaan. In de groep met de favorieten bleef het lang stil, en dit speelde in de kaart van de Fransman, die zijn voorsprong zelfs vergrootte naar meer dan twee minuten. Dit bleek ruim voldoende voor de Fransman, die na zijn ritzege op de Alpe d’Huez voor de tweede keer dit seizoen zijn handen in de lucht mocht steken. Rohregger wist nog stand te houden voor plek twee, voor Argos-Shimano renner Georg Preidler. In de achtergrond toonde Sergio Henao zich de beste in de sprint van de favorieten. Darwin Atapuma kende ook een slechte dag en verloor meer dan zes minuten.

Ronde van Polen 2013 (WT)
Uitslag etappe 2: Marilleva Val di Sole- Passo Pordoi (Ita) (195.5 km)

1. Christophe Riblon (Frankrijk/AG2R) in 6u03m40s
2. Thomas Rohregger (Oostenrijk/Radioshack-Leopard) op 1m02s
3. Georg Preidler (Oostenrijk/Argos-Shimano) op 1m18s
4. Sergio Luis Henao (Colombia/Team Sky) op 1m35s
5. Rafal Majka (Polen/Team Saxo-Tinkoff) z.t.
6. Pieter Weening (Nederland/Orica-GreenEDGE) op 1m38s
7. Chris Anker Sörensen (Denemarken/Team Saxo-Tinkoff) op 1m40s
8. Ion Izagirre (Spanje/Euskaltel-Euskadi) op 1m44s
9. Domenico Pozzovivo (Italië/AG2R) z.t.
10. Robert Kiserlovski (Kroatië/Radioshack-Leopard) op 1m47s

13. Ivan Basso (Italië/Cannondale Pro Cycling Team) op 1m51s
15. Steven Kruiswijk (Nederland/Belkin Pro Cycling Team) op 2m19s
32. John Darwin Atapuma (Colombia/Colombia-Coldeportes) op 6m42s
62. Diego Ulissi (Italië/Lampre-Merida) op 27m26s
Volledige uitslag etappe 2

Michal Golas

Algemeen klassement na etappe 2
1. Rafal Majka (Polen/Team Saxo-Tinkoff) in 11u04m43s
2. Sergio Luis Henao (Colombia/Team Sky) op 4s
3. Christophe Riblon (Frankrijk/AG2R) op 6s
4. Pieter Weening (Nederland/Orica-GreenEDGE) op 7s
5. Ion Izagirre (Spanje/Euskaltel-Euskadi) op 9s
6. Chris Anker Sörensen (Denemarken/Team Saxo-Tinkoff) z.t.
7. Eros Capecchi (Italië/Team Movistar) op 13s
8. Domenico Pozzovivo (Italië/AG2R) z.t.
9. Robert Kiserlovski (Kroatië/Radioshack-Leopard) op 16s
10. Thomas Rohregger (Kroatië/Radioshack-Leopard) op 18s
Algemeen klassement na rit 2

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair