Laporte snelt naar tweede zege in Critérium du Dauphiné, Groenewegen gedeclasseerd
foto: Cor Vos
dinsdag 6 juni 2023 om 17:05

Laporte snelt naar tweede zege in Critérium du Dauphiné, Groenewegen gedeclasseerd

Christophe Laporte heeft de derde etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Fransman won na een chaotische finale de sprint in finishplaats Le Coteau. De geletruidrager wist Sam Bennett en de ingesloten Dylan Groenewegen te verslaan. Het is voor Laporte alweer zijn tweede zege in drie dagen.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De rit van vandaag was eigenlijk een etappe met twee gezichten. De eerste helft was zeer heuvelachtig en dus uitdagend, de tweede helft behoorlijk vlak en dit nodigde dan weer uit tot een sprint van een grote groep. Er stonden met de Côte de Bellevue-la Montagne (4,9 km aan 5,8%) en de Côte de Neulise (7,3 km aan 3%) twee gecategoriseerde hellingen op het menu. De top van de Côte de Neulise lag op goed twintig kilometer van de streep, maar sprintersploegen als Jayco AlUla en BORA-hansgrohe hadden na deze helling nog voldoende tijd om zich te (re)organiseren.

Burgaudeau en Milesi in de aanval – foto: Cor Vos

Hoe sterk is de eenzame fietser?
Er was aanvankelijk dan ook maar weinig animo voor de vroege vlucht, maar toch waren twee renners bereid om in de aanval te gaan. Lorenzo Milesi (Team DSM) en Mathieu Burgaudeau (Total Energies) sloegen de handen in elkaar en kregen een vrijgeleide van het peloton. Milesi hield het echter al vrij snel voor bekeken en dus stond Burgaudeau er alleen voor. De Fransman zette wel door en reed in zonovergoten weeromstandigheden een tijdje alleen voor het peloton uit. Daar zagen we de mannen van Jayco AlUla op kop rijden in dienst van Dylan Groenewegen, een van de favorieten voor de dagzege.

Op de flanken van de eerste klim van de dag, de Côte de Bellevue-la Montagne, was het even chaos in het peloton. Verschillende renners probeerden een succesvolle vlucht op poten te zetten, in de jacht op Burgaudeau, maar dit was slechts van zeer korte duur. Burgaudeau, die op het punt stond om weer te worden ingerekend, kreeg zo toch weer de ruimte van de sprintersteams. Zo liep zijn voorsprong weer op naar een drietal minuten. Jayco AlUla en BORA-hansgrohe hielden het verschil echter wel binnen de perken. En met het verstrijken van de kilometers, verloor de eenzame leider steeds meer van zijn pluimen.

De koers werd even opgehouden door een demonstratie – foto: Cor Vos

Commotie 
Met nog ruim honderd kilometer voor de boeg werd Burgaudeau weer ingelopen, en was alles weer te herdoen. De renners werden niet veel later even onaangenaam verrast door een betoging op het parcours. Met nog goed honderd kilometer te gaan werd de rit even geneutraliseerd, maar de renners konden al vrij snel weer hun weg vervolgen. Maar ook na de herstart hadden maar weinig renners zin om in de aanval te gaan. Jayco AlUla en BORA-hansgrohe reden op kop, maar het ging niet bijzonder hard. De koers kabbelde zo een beetje voort.

Op goed 55 kilometer van de finish viel er weer even wat te beleven. In Sainte-Foy-Saint-Sulpice lag namelijk een tussensprint, waar bonificatieseconden te verdienen waren. Christophe Laporte en Julian Alaphilippe, de nummers een en twee in het klassement, hadden wel oren naar wat extra seconden. De geletruidrager was op papier de snelste en pakte met drie seconden dan ook de volle buit. Alaphilippe snelde naar twee extra seconden en ook Matteo Trentin graaide nog een seconde mee. De rust keerde vervolgens weer terug in het peloton, maar niet voor lang.

Grote val, maar schade valt mee 
Het peloton werd niet veel later namelijk opgeschrikt door een grote valpartij, maar de schade viel al bij al nog mee. Slechts één renner bleek niet meer in staat om zijn weg te vervolgen: Andrey Zeits gaf er na de val de brui aan. De overige renners konden al vrij snel weer hun plek innemen in het peloton, en vervolgens ging het in gestrekte draf naar de laatste klim van de dag: de Côte de Neulise. Op deze klim werd er en groupe naar boven gereden, en kwamen de sprinters op geen enkel moment in de problemen. Het was duidelijk: we konden ons gaan opmaken voor een massasprint.

In de laatste vijftien kilometer ging het tempo flink de hoogte in, en nam de nervositeit in het peloton zienderogen toe. De sprintersteams lieten zich duidelijk gelden, maar ook de ploegen met een klassementsrenner lieten zich niet zomaar aan de kant zetten. Op zeven kilometer van de streep reed Alaphilippe – voor een tweede keer in deze etappe – lek, maar de tweevoudige wereldkampioen slaagde erin om terug te keren. In de laatste kilometer was het een komen en gaan van sprinttreintjes, en werd het peloton twee keer opgeschrikt door een valpartij.

foto: Cor Vos

Laporte wint, Bennett en Groenewegen teruggezet
De grote mannen voor de sprint, Groenewegen, Bennett en Laporte, begonnen echter wel in een goede positie aan de eindsprint. Groenewegen zat ideaal geplaatst, maar werd in de sprint de pas afgesneden door Bennett, die toch flink van zijn lijn afweek. Groenewegen kwam zo niet aan sprinten toe en liet dat met een handgebaar duidelijk blijken. En Bennett? Die werd in de sprint uiteindelijk geklopt door Laporte, die over duidelijk meer snelheid beschikte. De leider in de koers snelde zo naar zijn tweede zege in deze Dauphiné, voor Bennett en Groenewegen.

Na de finish ging de wedstrijdjury in beraad en werd besloten Bennett én Groenewegen terug te zetten in de daguitslag. Bennett werd bestraft vanwege zijn afwijkende manoeuvre in de sprint, Groenewegen voor zijn ‘beuk’ aan het adres van Matevž Govekar van Bahrain Victorious.

 
50 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2023 17:05
Bennett DSQ mag ik hopen.
  6 juni 2023 17:09
  Zou toch zeker moeten. Man man. Van midden naar rechts…
  6 juni 2023 17:09
  Inderdaad. Dit is wel een voorbeeld hoe het niet moet. geen val, maar duidelijk in de wielen van Menten en Groenewegen
  6 juni 2023 17:13
  Ah Govekar was de Bahrein man, die was het meest genaaid. Menten kon er ook niet meer langs zo.
  6 juni 2023 17:13
  En Dylan bij Govekar? Aardig beukie met die schouder om ruimte te maken.
  6 juni 2023 17:23
  Als er iemand was gevallen was er weer schande gesproken. Nu valt er niemand gelukkig. Maar hier mag gewoon worden beboet / DSQ. Bennett zeker en Groenewegen gaat nadat hij wordt gehinderd ook niet helemaal vrijuit hoor.
  6 juni 2023 17:35
  Gewoon onreglementair van z'n lijn afwijken. Daar hoeft de jury niet over te vergaderen.
  6 juni 2023 18:00
  Nog steeds geen declassering? Bestaat toch geen twijfel over als je zo gigantisch van je lijn afwijkt? De lead-out van Bora verdient trouwens een betere afwerker.
  6 juni 2023 18:03
  Allebei gewoon teruggezet dus.
6 juni 2023 17:16
Als ze in de Tour zo gaan sprinten, ligt de helft van de renners na een week in het ziekenhuis. Bennett die fors van zijn lijn afwijkt, Govekar die daar last van heeft en zelf van zijn lijn afwijkt, waarna Groenewegen het even afmaakt met een ouderwetse schouderduw tegen Govekar. Gelukkig won de fair sprintende Laporte en zijn er geen ernstige ongelukken gebeurd.
6 juni 2023 17:11
Ik val in herhaling, maar: massasprints maar tot een absoluut minimum beperken. Je mag hier nog van geluk spreken dat je er niet nog meer van het asfalt kan krabben in de laatste kilometers. Saaie ritten levert het overigens op. Laporte trouwens steeds meer de nieuwe Van Aert. Benieuwd wat dat in de Tour geeft…
  6 juni 2023 17:26
  En als je ze niet beperkt, in elk geval ervoor zorgen dat de klassmentsmannen zich al op 5km van de finish mogen opzijzetten.
  6 juni 2023 17:31
  Hoe zie je dat voor je in 3 weekse koersen zonder vlakke etappes?
  6 juni 2023 17:41
  Daarom zeg ik dus ook tot een absoluut minimum beperken en niet ‘afschaffen die handel!’. Lijkt me overigens best mogelijk om in de Tour vooral in bepaalde regio’s te koersen. Bijvoorbeeld 2 weken met 1 rustdag maar dan wel 15 ritten vol koers. Wie zit nog te wachten op die levensgevaarlijke sprintritten waar tot de laatste 7-8 km geen fluit gebeurt en er in het slechtste geval nog een paar klassementsmannen naar huis worden gekegeld. Bal het meer samen, bv. Vogezen/Jura/Alpen met een paar punchritten, middengebergte en hooggebergte en dan nog een tijdrit van 40 km. In Italië en Spanje lijkt het mij al helemaal niet moeilijk om te vermijden.
  6 juni 2023 17:50
  Laporte de nieuwe Van Aert, pas mal du tout. Benieuwd of hij zichzelf morgen in de tijdrit overstijgt.
  6 juni 2023 23:13
  Wat is toch die hijgerige drang naar korte ritten en almaar actie? Ik heb een middag heerlijk naar slap geouwehoer geluisterd. Zalig.
6 juni 2023 17:12
Als hier niet word ingegrepen door de Jury dan zijn alle mooie praatjes voor het veiliger maken van de koers kul. Bennett die absoluut niet rechtdoor sprint, en Groenewegen die nog een schouder zet richting Wright (denk ik). Mijn inziens Bennett terugzetten en Groenewegen DSQ. Mooie sprint van Laporte, had dit niet verwacht in een massa sprint. Heel benieuwd naar morgen, mooie graadmeter.
  6 juni 2023 17:15
  Groenewegen probeert gewoon recht te blijven in de trechter. Niet zijn schuld dat Bennet Govekar en hem in de hekken drijft.
  6 juni 2023 17:17
  Kijk eens naar de schouder/elleboog die hij zet naar die man van Bahrein, gevaarlijk en nergens voor nodig.
  6 juni 2023 18:04
  Zo te zien hebben ze inderdaad beide gestraft, volgens PCS teruggezet in de uitslag
6 juni 2023 17:08
Wat deed Bennet? Werd heel goed gebracht wordt op power geklopt en dan heel gevaarlijk bewegen. Uit koers halen
  6 juni 2023 17:10
  Die bennett moet nog wel wat bijtrainen, gisteren was t ook achteruit sprinten. Zit geen versnelling in na de leadout. En dan krijg je dit soort rare fratsen.
  6 juni 2023 17:11
  Hij zette Groenewegen klem. Er was aanvankelijk ruimte genoeg op rechts.
  6 juni 2023 17:11
  Nou ja dat is overdreven. Gewoon deklasseren naar laatste van de groep, want het ging nergens over. Maar ik heb erger gezien qua lompheid, of de mannen er achter waren in elk geval attent.
6 juni 2023 17:23
Echt een dag van achterlijke crashes en lomp spurten, dat belooft weer voor de tour.
6 juni 2023 17:11
Laporte de slimste. Rechtdoor de kortste weg. Wel jammer van die valpartijen weer links, rechts en midden.
  6 juni 2023 17:14
  Of de gelukkigste? Bij zijn eerste ritzege had hij de mazzel dat Alaphilippe zijn schouder introk, nu heeft hij het meest van iedereen baat bij het gewaggel van Bennett. Anyway, sterk. Iel sterk.
  6 juni 2023 17:58
  @xistnc In de 1e etappe was Laporte verreweg de sterkste. Steeds de suggestie wekken dat dit komt omdat Alaphilippe de schouder introk is echt onzin. Ook vandaag was Laporte gewoon de snelste en verdiende winnaar.
  6 juni 2023 18:03
  Dat zijn verschillende grootheden. In de eerste etappe was hij de sterkste, maar zou niet hebben gewonnen als Alaphilippe zijn keutel niet had ingetrokken. In de rit van vandaag schat ik in dat Groenewegen zou hebben gewonnen zonder de diagonale sprint van Bennett. In beide gevallen verdiend, maar twee keer zeer zeker niet zonder mazzel.
6 juni 2023 17:19
Gewoon verkeerde keuze van groenewegen, links ipv rechts en dan vast achter een slingerende Bennett, kan gebeuren. Ben blij dat Laporte nog won en niet Benett, wat een idioot.
  6 juni 2023 17:24
  hij geeft de Bahrain een beuk om plaats te maken voor zichzelf. Gelukkig bleef hij recht of de carrière van Dylan zat er nu echt wel op.
  6 juni 2023 17:34
  Misschien helpt het ook niet echt als je dit als 'een beuk' omschrijft.
  6 juni 2023 19:12
  een driekwart beuk?
6 juni 2023 17:13
Lekkere sprint finale. 4 haakse bochten en tig verkeerseilanden en een sprinter die van kop af bijna de derde valpartij in 3 kilometer veroorzaakt. Dsq Bennett mag ik hopen.
  6 juni 2023 17:31
  In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn die haakse bochten en verkeerseilanden juist veiliger voor de renners dan kilometerslange rechte brede wegen. Nu gaat vaak de snelheid er helemaal uit en moet er weer woren opgetrokken -> peloton op een lint en dus niet dringen schouder aan schouder. De verkeerseilanden hebben hetzelfde effect. Valpartijen zijn nu ook met 2 of 3 renners ipv opeens 20 fietsen die door de lucht vliegen. Positionering op 3km van de streep is belangrijk en als je niet goed zit (zie Allaphillipe) heb je geen kans meer om vooraan te komen, dat weten ze en dat zorgt er ook voor dat 70% van de renners dat ook niet meer gaat proberen. Mijns inziens veiliger dan 10 treintjes schouder aan schouder
  6 juni 2023 18:00
  Helemaal eens met Baukema. Een aantal bochten in de finale zorgt voor een lint en dat is een stuk minder gevaarlijk. De echte sprint heeft dan wel weer baat van een stuk van zo'n 500 meter rechtdoor. Het is dan ook makkelijker te handhaven op afwijken van lijnen etc.
6 juni 2023 17:44
Zou de jury zich al laven aan een wijntje?
  6 juni 2023 17:50
  Vermoedelijk. Ze waren druk met het corrigeren van de tijden, dus nu eerst even een versnapering. Daarna de andere dossiers.
6 juni 2023 17:53
Bennett doet de deur toe, la porte claque... de poort gaat aan de andere kant open voor Laporte , die victorie kraait: 'Ik ben het!'
6 juni 2023 18:29
SQS was in de sprint hun sprinter kwijt. Ze hebben in ieder geval laten zien dat ze een sprint kunnen aantrekken. Volgende keer de sprinter naar voren meenemen.
  6 juni 2023 19:11
  maar volgens Sporza waren ze aan het rijden voor Sénéchal…wat een amateurisme.
  6 juni 2023 19:21
  Senechal heb ik niet zien sprinten. Volgens mij verwachtte hij een renner van SQS achter hem. Senechal is toch ook geen sprinter. Voor deze etappe was Vernon en niemand anders meegenomen bij SQS
6 juni 2023 19:02
Iemand gezien hoe Laporte bij het uitbollen die vorklift passeert en in het gewone verkeer terecht komt?
6 juni 2023 17:14
Ook groenewegen terugzetten lijkt me zo!
6 juni 2023 18:55
Vind het vooral grappig hoe we als Nederlanders zo hypocriet kunnen zijn ... Bennett veroordelen omdat hij stevig van zijn lijn afwijkt, maar Groenewegen vrijuit spreken hoewel hij die renner van Bahrain ook een ferme duw gaf. Maar goed, beloon me maar met minnetjes, zoals jullie toch al hebben gedaan bij de bovenstaande comments.
  6 juni 2023 23:10
  Ik lees ook reacties die Groenewegen veroordelen. Heb het zelf niet gezien, dus kan het niet beoordelen, maar lijkt erop dat je zelf selectief leest?
6 juni 2023 17:17
Groenewegen deed niet zo veel verkeerd hoor, komt vooral doordat die Govekar volledig stil valt. Wel jammer, zonder die rare sprint van Bennett had Groenewegen gewonnen.
  6 juni 2023 17:22
  dan heb je de helikopterbeelden niet gezien, ofwel leef je in een andere realiteit n
  6 juni 2023 17:22
  Dat dacht ik ook, maar ik heb de beelden van boven even vertraagd afgespeeld. Govekar verliest idd snelheid, maar Dylan zet toch echt een forse schouder met als gevolg een flinke slinger van Govekar, gelukkig zonder nóg een valpartij.
6 juni 2023 17:16
de beuk van Groenewegen gaat weer passeren want er waren gelukkig geen gevolgen. Bennett en Groenewegen DSq. Het recht heeft gesproken.

Reacties zijn gesloten.