Froome reageert opgelucht: “Een belangrijk moment voor het wielrennen”

Froome reageert opgelucht: “Een belangrijk moment voor het wielrennen”

foto: Sirotti (archief)

maandag 2 juli 2018 om 11:31

De UCI heeft vandaag bekendgemaakt de Salbutamol-zaak van Chris Froome te sluiten. Op de website van zijn ploeg laat de coureur weten opgelucht te zijn dat de zaak voorbij is. “Het waren negen emotionele maanden”, twittert de atleet.

De viervoudig Tour-winnaar reageert positief op het besluit van de internationale wielerbond en is blij dat zijn onschuld is aangetoond. “Ik ben heel blij dat de UCI me vrij pleit. Deze beslissing is uiteraard belangrijk voor mij en de ploeg, maar het is ook een belangrijk moment voor het wielrennen. Ik begrijp de geschiedenis van deze fantastische sport – goed en slecht. Ik heb mijn leidende positie altijd serieus genomen en ik doe altijd alles op de juiste manier. Ik meende het toen ik zei dat ik nooit een leiderstrui te schande zou maken en dat mijn resultaat de tand des tijds zou doorstaan”, vertelt hij.

Voor de klassementsrenner bestond er echter geen twijfel over het uiteindelijke verloop van de zaak. “Ik heb nooit getwijfeld dat deze zaak opgeschort zou worden, om de simpele reden dat ik wist dat ik niks fout had gedaan. Ik heb sinds mijn jeugd last van astma. Ik weet precies wat de regels betreffende mijn medicatie zijn en ik gebruik mijn puffer alleen om mijn symptomen te bestrijden binnen de toegestane limieten”, legt hij uit.

Procedurele fouten
Froome hekelt dat de zaak niet in het geheim is behandeld, wat officieel wel had moeten gebeuren. “Natuurlijk moest de UCI mijn resultaten uit de Vuelta testen. Helaas bleven de details van de zaak niet vertrouwelijk wat wel zo had moeten zijn. Ik begrijp, meer dan wie dan ook, de frustratie over de lengte van de zaak en de onzekerheid die het veroorzaakt heeft. Ik ben blij dat het eindelijk voorbij is”, stelt hij.

De Giro-winnaar wil zich nu vooral richten op de tour. “Ik ben dankbaar voor de steun van de ploeg en vele fans over de hele wereld. De uitspraak van vandaag trekt een streep. Het betekent dat we door kunnen gaan en de focus kunnen verleggen naar de Tour de France.”

Dit artikel delen:

65 Reacties

Jawbone 2 juli 2018 om 11:32

Is die ook eindelijk van het gezeik op WF forums af..

0
Jandepandaman 2 juli 2018 om 11:33

Denk overigens niet dat, als hij start, het Franse publiek hem ook maar enigszins gaat toejuichen.

0
Verweggistan 2 juli 2018 om 11:33

Kan ie weer rustig ademhalen.

0
JosebaBeloki 2 juli 2018 om 11:35

Mooi voor Froome. Mooi voor het wielrennen. Dat de testmethodes niet waterdicht zinnia’s al langer bekend, jammer dat hij door onkunde van andere is beschadigd. De absolute ster van het ronderennen. Nu vrij van blaam hoop ik dat hij voor vier op een rij kan gaan in de grote rondes.

0
ShoarmaDude17 2 juli 2018 om 11:35

Ze staan al weer klaar langs de weg met bekertjes urine, dopage!

0
Pubsted 2 juli 2018 om 11:37
Quote van Jawbone:
Is die ook eindelijk van het gezeik op WF forums af..

Haha denk het toch niet, maar ik denk ook niet dat Chris daar kijkt.. ;)

Ondanks dat dit een hele opluchting voor hem zal zijn denk ik niet dat hij heel gerust aan de start zal staan in Frankrijk

0
Jean Dumas 2 juli 2018 om 11:38

Hoofdstuk eerste week juli is gesloten, maar er volgen er nog een paar Chris.

0
girardengo 2 juli 2018 om 11:39

Hij doet alsof er geen nasleep zal zijn. Ben bang van wel.

0
Niklas 2 juli 2018 om 11:40

De UCI bewijst met deze timing de wielersport opnieuw een dienst. Tussen haken: dit is een cynische opmerking. De strijd tussen ASO en UCI zal opnieuw oplaaien. Froome zal hier in de Tour een hoop gezeik mee krijgen.
Ik was voorstander van een sanctie tegen Froome. Nu de UCI een uitspraak heeft gedaan, moet het ook maar klaar zijn. Rijden en niet meer zeuren! Intussen wel de bezem door de UCI halen. Wat een amateurs!

0
aartstyle 2 juli 2018 om 11:40

Wat een hypocriete wereld. De UCI die met 2 maten meet. Petacchi zal dit niet kunnen waarderen. En het franse publiek is natuurlijk ook zo hypocriet als wat. Maar dat is algemeen bekend. Sky is ook hypocriet met hun zogenaamd schone beleid. En wij zijn zelf wellicht ook hypocriet. Dit gaat een hele rare tour worden met veel incidenten om de koers heen.

0
ah-ja 2 juli 2018 om 11:41

Gerechtigheid! En gelukkig geen onthoofde tour.

edit wf: hou het netjes

0
Berto72 2 juli 2018 om 11:44

Denk het niet Froomie, ik denk dat het nu pas gaat beginnen.
De Fransen zijn de bidons al vol aan het plassen en ik vrees dat het daar niet bij zal blijven.

0
Chaba 2 juli 2018 om 11:46

Probleem is dat UCI geen goede reden aangeeft voor zijn vrijspraak of waarom dit anders is dan voorgaande zaken. Dit lijkt mij van zeer groot belang ook voor de renners die hiervoor wel zijn gestraft. Probleem is mijn inziens vooral de UCI op dit moment, ellenlang wachten en dan klein weekje voor de Tour net nu de ASO de keuze maakt hem niet te laten starten. Dit is gewoon te toevallig.

Inzake de Tour, Ik ben in ieder geval benieuwd naar Froome na zijn optreden in de Giro.

0
lathumnees 2 juli 2018 om 11:46

Haha mooi samengevat aartstyle

0
odiel 2 juli 2018 om 11:47

@ ah-ja +1

froome gewoon veruit de beste ronde renner van de afgelopen 20 jaar. Met uitzondering van Armstrong natuurlijk.

0
rvb 2 juli 2018 om 11:47

hele team sky eruit gooien.

0
Skedel 2 juli 2018 om 11:47

Nogal voorbarig vrees ik..

0
SprintMaster 2 juli 2018 om 11:51

Niemand gaat je ooit nog vertrouwen! Veel plezier met al je gestolen overwinningen die je over 10 jaar weer afgepakt gaan worden omdat dan de hele shit naar buiten komt.

0
molovin 2 juli 2018 om 11:52

Prima. Wellicht niet de uitkomst die de meeste volgers zouden willen maar gelukkig is er in ieder geval een uitspraak waarop verder kan. Kennelijk op advies van het WADA ook. Hopelijk overschaduwt het de tour niet al te erg.

Wat je ook kan vinden van Froome, mentaal is die man niet stuk te krijgen volgens mij. Als je ziet wat die de afgelopen maanden over zich heen krijgt en dat hij er toch in slaagt om zich voor te bereiden en een Giro te winnen.

0
horsm 2 juli 2018 om 11:55

@chaba, de UCI volgt het advies van WADA die vrijspraak voorstelt.

0
Jean Dumas 2 juli 2018 om 11:55

Mijn god, hij leeft in zijn eigen wereld.

0
Rhohan 2 juli 2018 om 11:56
Quote:
Niemand gaat je ooit nog vertrouwen!

En wiens schuld is dat? Niet van Froome zelf, maar van de zelfbenoemde ‘kenners’ (Hinault), de media en de UCI….

0
Oude fietser 2 juli 2018 om 11:56

Heeft de UCI Armstrong niet jarenlang door laten gaan terwijl ze op de hoogte waren van zijn dopinggedrag? Politiek en kapitaal.

0
stopie8 2 juli 2018 om 11:57

Net doen alsof je onschuld bewezen is, terwijl de zaak alleen is ingetrokken. Geld zorgt voor verschillende behandelingen, allang bekend en nu weer bevestigd.

0
SolitaryShell 2 juli 2018 om 12:01

Zeker een belangrijk moment voor het wielrennen. De diagnose is gesteld: het is doodziek.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone