Froome reageert opgelucht: “Een belangrijk moment voor het wielrennen”

Froome reageert opgelucht: “Een belangrijk moment voor het wielrennen”

foto: Sirotti (archief)

maandag 2 juli 2018 om 11:31

De UCI heeft vandaag bekendgemaakt de Salbutamol-zaak van Chris Froome te sluiten. Op de website van zijn ploeg laat de coureur weten opgelucht te zijn dat de zaak voorbij is. “Het waren negen emotionele maanden”, twittert de atleet.

De viervoudig Tour-winnaar reageert positief op het besluit van de internationale wielerbond en is blij dat zijn onschuld is aangetoond. “Ik ben heel blij dat de UCI me vrij pleit. Deze beslissing is uiteraard belangrijk voor mij en de ploeg, maar het is ook een belangrijk moment voor het wielrennen. Ik begrijp de geschiedenis van deze fantastische sport – goed en slecht. Ik heb mijn leidende positie altijd serieus genomen en ik doe altijd alles op de juiste manier. Ik meende het toen ik zei dat ik nooit een leiderstrui te schande zou maken en dat mijn resultaat de tand des tijds zou doorstaan”, vertelt hij.

Voor de klassementsrenner bestond er echter geen twijfel over het uiteindelijke verloop van de zaak. “Ik heb nooit getwijfeld dat deze zaak opgeschort zou worden, om de simpele reden dat ik wist dat ik niks fout had gedaan. Ik heb sinds mijn jeugd last van astma. Ik weet precies wat de regels betreffende mijn medicatie zijn en ik gebruik mijn puffer alleen om mijn symptomen te bestrijden binnen de toegestane limieten”, legt hij uit.

Procedurele fouten
Froome hekelt dat de zaak niet in het geheim is behandeld, wat officieel wel had moeten gebeuren. “Natuurlijk moest de UCI mijn resultaten uit de Vuelta testen. Helaas bleven de details van de zaak niet vertrouwelijk wat wel zo had moeten zijn. Ik begrijp, meer dan wie dan ook, de frustratie over de lengte van de zaak en de onzekerheid die het veroorzaakt heeft. Ik ben blij dat het eindelijk voorbij is”, stelt hij.

De Giro-winnaar wil zich nu vooral richten op de tour. “Ik ben dankbaar voor de steun van de ploeg en vele fans over de hele wereld. De uitspraak van vandaag trekt een streep. Het betekent dat we door kunnen gaan en de focus kunnen verleggen naar de Tour de France.”

Dit artikel delen:

65 Reacties

Team Spaak 2 juli 2018 om 13:45

Plan maar vast een afspraak bij Oprah Chris! Vroeg of laat wordt je een keer gepakt…

opdekant1 2 juli 2018 om 13:47

Foute beslissing van gister een beetje goed gemaakt.
Is het trouwens normaal op dit forum om op te roepen tot geweld? Mijn plaatselijke imam is nog milder.

Alto de angliru 2 juli 2018 om 14:59

Een heel belangrijk moment, het wielrennen is heel ziek en de leidinggevende over het wielrennen is nog zieker en corrupt. Een hele boel geld en er kunnen meer deuren open.

Wie geloofd er nu nog in dat clubje uci, ze zouden ze moeten vervolgen net als dat andere clubje de fifa.

Alto de angliru 2 juli 2018 om 15:00

@ opdekant

Waarom je een imam er bij moet betrekken is me een raadsel.

Cavia 2 juli 2018 om 15:17

@rvb
Kan je mij een(1)ZINNIGEN verklaring geven waarom het hele team SKYEr uit zou moeten?

rennerske 2 juli 2018 om 18:12

Opgelucht dat alle vuilspuiterij van die kleinzielige en jaloerse fatsoensrakkers door de UCI terzijde is geschoven.

Schollekop 2 juli 2018 om 18:36

Misschien wel zo aardig om alles eens op een rijtje te zetten.
Uit het NRC, december 2017:

“Salbutamol is een middel dat de luchtwegen verwijdt en de longblaasjes opzet. Uit onderzoek is gebleken dat het ook voor extra spieropbouw kan zorgen. Het gebruik van het anti-astmamiddel salbutamol, verwerkt in zogeheten ‘puffertjes’, is beperkt toegestaan binnen de wielersport.

Froome had echter twee keer de toegestane waarden in zijn urine. Antidopingagentschap WADA schrijft voor dat 1.000 nanogram per milliliter salbutamol toegestaan is. Bij Froome werd 2.000 nanogram per milliliter aangetroffen.

‘Astma is de reden’
De Britse winnaar ontkent elk misbruik met het middel. Op de site van zijn ploeg Team Sky zegt hij dat het “algemeen bekend is” dat hij astma heeft en daarvoor medicijnen neemt.

Volgens de wielerploeg werd Froome die periode nog eens twintig keer getest. Geen van die urinestalen testte positief. Volgens Team Sky komt dat door “acute astmaproblemen” in de slotweek van de Vuelta:

“Op advies van onze teamdokter heeft hij de dosis salbutamol verhoogd, maar nog altijd binnen de toegestane waarden. Dat zijn waarden nu afwijkend zijn, wil niet zeggen dat Chris de regels overtreden heeft. Er bestaan bewijzen dat salbutamol op een onvoorspelbare manier in het lichaam opgenomen en afgescheiden kan worden.”

Eerdere schorsingen
Eerder werden andere renners al betrapt. Zo testte de Spaanse wielrenner Igor González de Galdeano tijdens de Tour de France van 2002 positief op te hoge salbutamol-waarden. Ook hij gaf als uitleg dat hij het middel gebruikt als astmamedicijn. De UCI aanvaardde zijn uitleg en rekende dit niet als een positieve test aan. Die beslissing werd niet overgenomen door de Franse wielerbond. Die sloot González de Galdeano voor zes maanden uit van deelname aan Franse wedstrijden.

Diego Ulissi werd tijdens de Giro van 2014 betrapt en negen maanden uit wielerwedstrijden geweerd. De renner had voor de test al aangegeven dat hij wegens klachten aan de luchtwegen het anti-astmamiddel Ventolin, waar salbutamol in zit, had gebruikt.

De Italiaanse ex-sprinter Alessandro Petacchi werd in mei van 2007 betrapt op te hoge waarden salbutamol. Het sporttribunaal in Lausanne (CAS) schorste de renner wegens doping voor een jaar. Alle resultaten die hij in de maanden voorafgaand aan de schorsing heeft geboekt, werden hem ontnomen, net als de resultaten uit de Giro van 2007. Door de schorsing kon Pettachi niet deelnemen aan de Giro en de Tour de France.”

Andreotti 2 juli 2018 om 18:44

It is a disgrace….. procedure fouten…. hij heeft geprofiteerd van te veel ventolin, als ik het puf, heb ik ook gelijk meer lucht. Klasse justitie. De pockets van sky zijn dieper, dus spreken ze hemmaar vrij. Bah

mark vv 2 juli 2018 om 19:08

Denk dat nu pas de problemen gaan beginnen. Succes bedrieger. Ik kijk uit naar de Tour.

jan jansen 2 juli 2018 om 19:20

Armstrong was een hele goede leugenaar, Froome doet niet voor hem onder.

marehoek 2 juli 2018 om 19:33

Dus als je geld hebt als ploeg kun je “alles”
kopen.
Froome verdwijn van het toneel en dat
telt voor Sky in zijn geheel.
De wielersport heeft door de ploeg flinke
schade geleden.
Voor de toekomst zie ik het donker in .
Welke kleine sponsor offert zijn geld op
tgv de rijke sponsors, die alles kopen ook
wat verboden is.
Heb vanavond een doping autoriteit gehoord op het sportjournaal.
Deze man zei dat ook Sky heeft omdat ze
Veel geld hebben deze zaak aangevochten
en terecht gewonnen zei hij.
En hij kon het ook niet begrijpen waarom
het zo lang heeft moeten duren.

Martino87 2 juli 2018 om 19:44

Waarom blijft bij steeds maar weer benadrukken dat het niet naar buiten had mogen komen?

montventoux 2 juli 2018 om 19:49

Bij de NOS ook een ontroerend filmpje van Chris waarin hij z’n opluchting kracht bij zet. Er zijn altijd mensen die zoiets zien en dat dan serieus nemen. Vroeger had je Jomanda en Telselprogramma’s.

Voorspelling: Froome in het geel op de Champs, paar kindjes in Sky-shirt op de arm, roepend dat deze overwinning altijd zal blijven staan …

Danny81 2 juli 2018 om 22:22

Het hele principe van medische attesten is natuurlijk fout. Hoe kan een arts die voor dezelfde ploeg werkt nu als maatstaf worden gebruikt? Als “medicijnen” geen kwaad kunnen dan gewoon vrijgeven voor iedereen. Zo niet, dan gewoon voor iedereen verbieden en geen attesten.

evos01 3 juli 2018 om 05:04

Donderdag 5-7-18 Eurosport 2 21.45-22.45 Teampresentatie TDF.Kijken dus.
Mocht je dit gemist hebben Vrijdag 6-7-18 op Eurosport 2 herhalingen.

Headlines

Materiaalzone

Populair