Froome reageert opgelucht: “Een belangrijk moment voor het wielrennen”

Froome reageert opgelucht: “Een belangrijk moment voor het wielrennen”

foto: Sirotti (archief)

maandag 2 juli 2018 om 11:31

De UCI heeft vandaag bekendgemaakt de Salbutamol-zaak van Chris Froome te sluiten. Op de website van zijn ploeg laat de coureur weten opgelucht te zijn dat de zaak voorbij is. “Het waren negen emotionele maanden”, twittert de atleet.

De viervoudig Tour-winnaar reageert positief op het besluit van de internationale wielerbond en is blij dat zijn onschuld is aangetoond. “Ik ben heel blij dat de UCI me vrij pleit. Deze beslissing is uiteraard belangrijk voor mij en de ploeg, maar het is ook een belangrijk moment voor het wielrennen. Ik begrijp de geschiedenis van deze fantastische sport – goed en slecht. Ik heb mijn leidende positie altijd serieus genomen en ik doe altijd alles op de juiste manier. Ik meende het toen ik zei dat ik nooit een leiderstrui te schande zou maken en dat mijn resultaat de tand des tijds zou doorstaan”, vertelt hij.

Voor de klassementsrenner bestond er echter geen twijfel over het uiteindelijke verloop van de zaak. “Ik heb nooit getwijfeld dat deze zaak opgeschort zou worden, om de simpele reden dat ik wist dat ik niks fout had gedaan. Ik heb sinds mijn jeugd last van astma. Ik weet precies wat de regels betreffende mijn medicatie zijn en ik gebruik mijn puffer alleen om mijn symptomen te bestrijden binnen de toegestane limieten”, legt hij uit.

Procedurele fouten
Froome hekelt dat de zaak niet in het geheim is behandeld, wat officieel wel had moeten gebeuren. “Natuurlijk moest de UCI mijn resultaten uit de Vuelta testen. Helaas bleven de details van de zaak niet vertrouwelijk wat wel zo had moeten zijn. Ik begrijp, meer dan wie dan ook, de frustratie over de lengte van de zaak en de onzekerheid die het veroorzaakt heeft. Ik ben blij dat het eindelijk voorbij is”, stelt hij.

De Giro-winnaar wil zich nu vooral richten op de tour. “Ik ben dankbaar voor de steun van de ploeg en vele fans over de hele wereld. De uitspraak van vandaag trekt een streep. Het betekent dat we door kunnen gaan en de focus kunnen verleggen naar de Tour de France.”

Dit artikel delen:

65 Reacties

jooprioolpijp 2 juli 2018 om 12:07

@alle haters
Zou het wellicht, toevallig, misschien, eventueel zo kunnen zijn dat Froome onschuldig is? Moet hij dan toch veroordeeld worden vanwege Petacchi of Ulissi of wie d’r ook eerder veroordeeld is? “Sorry, we hebben geen steekhoudend bewijs, maar zo doen we dat al sinds de middeleeuwen.”

Ik ben in elk geval blij dat hij (vermoedelijk) in de TdF kan starten. Als hij verslagen wordt, dan in elk geval in de race, en hopelijk niet door een of andere randdebiel die hem van z’n fiets trekt of urine over hem heen spuit waar hij ziek van wordt. Dat zou pas een zwarte dag voor het wielrennen zijn.

JdeWal 2 juli 2018 om 12:09

En nu moeten wij dit geloven????Lachwekkend dit.

Eric Timmermans 2 juli 2018 om 12:09

Nu nog de argumentatie van de vrijspraak.

Ghosjj 2 juli 2018 om 12:13

Ik had er ooit nog goede hoop in dat het beter zou gaan met de wielersport, helaas.

Pédaleur de charme 2 juli 2018 om 12:15

@Chaba
Het kan natuurlijk ook dat ASO dit gisteren allemaal al wist.

achtpuntzes 2 juli 2018 om 12:16

Ik denk dat een veroordeling beter zou zijn geweest voor het wielrennen. Deze uitspraak geeft alle wielrenners carte blanche om pufjes te gaan misbruiken, ik voorzie een zeer sterke toename van wielrenners met luchtwegproblemen.

rverwaart 2 juli 2018 om 12:19

Zijn doping-test was net zo positief als zijn reactie op z’n vrijspraak. Wtf.

Franco Bitossi 2 juli 2018 om 12:20

Operatie geslaagd; patiënt overleden.

SolitaryShell 2 juli 2018 om 12:20
Quote:
Eric Timmermans – 2 juli 2018 om 12:09
  

Nu nog de argumentatie van de vrijspraak.

Kun je lang wachten…

Wielerfan1987 2 juli 2018 om 12:25

“Ik weet precies wat de regels betreffende mijn medicatie zijn en ik gebruik mijn puffer alleen om mijn symptomen te bestrijden binnen de toegestane limieten”.

Juist,…. En hoe kom je dan aan 2000mg Salbutamol in je bloed waar slechts 1000 wordt toegestaan met een attest?

En begin nu niet met tests gedaan op honden zoals SKY deed, want fysiologisch gezien zou je dan je tests op varkens gedaan hebben.

Jammer maar helaas.. het wielrennen is weer een illusie armer.

Ik kan mij straks tijdens de Tour alleen maar afvragen wie er in de Finale namens SKY de puffers gaat halen bij de auto in plaats van de bidonnen.

Jammer dat er zo erg met twee maten gemeten wordt in het wielrennen en dopingbestrijding in het algemeen.
Juist en mede daarom kan ik ex renners als Boogerd nooit als schuldig dopeur zien, aangezien het systeem zelf al niet eens het juiste onderscheid tussen schuldig en onschuldig kan maken.

Diep, diep, diep triest.

Ik heb overigens persoonlijk niets tegen Froome, wel tegen de manier van doen van SKY (Postal 2.0).

Maar deze vrijspraak waar anderen wel geslachtofferd werden is één grote farce.

Jean Dumas 2 juli 2018 om 12:30

De UCI is hier de grote verliezer: brengen vertrouwelijke resultaten te vroeg naar buiten, dopingagentschap kan Froome niet pakken, organisator Tour wil hem toch weren en UCI haalt bakzeil.

reusjen 2 juli 2018 om 12:51

Wat heeft deze man een ongelofelijke plaat voor zn kop zeg.

Jungle Man 2 juli 2018 om 12:54

Inderdaad een belangrijk moment voor het wielrennen: Het is namelijk de DOODSTEEK van het wielrennen, met dank aan Sky / Froome.

kielabokki 2 juli 2018 om 12:54

Wat zijn dat nou voor uitspraken? Daar wek je alleen maar meer haat mee op.

In negatieve zin heeft hij wel gelijk, dat het een belangrijk moment is voor het wielrennen. Een nieuw dieptepunt.

TomDJ 2 juli 2018 om 12:55

Wielerfan1987, Het was geen 2000mg Salbutamol. En sowieso zijn de meetmethoden niet waterdicht.

Mooi dat het nu klaar is met dat gezeur.

Magikdatzeggen 2 juli 2018 om 13:01

Volstrekt ongeloofwaardig.

Jean Dumas 2 juli 2018 om 13:04

@Pedaleur: juist omdat dit naar buiten zou komen heeft ASO de vlucht naar voren genomen. En het kan nog steeds hè, dit is nog niet klaar voor Prudhomme.

ah-ja 2 juli 2018 om 13:09

In your face ASO! Zet ‘m op Chris!

52voor11achter 2 juli 2018 om 13:18

@Tom DJ
maar als het aan de meetresultaten ligt dan moeten ze dat toch zeggen?

Dit is echt schamdalig en gaat het wielrennen om zeep helpen.

Hollandstrots 2 juli 2018 om 13:20

Waarom mocht Chris Froome van de UCI, vooraf zo’n vastgestelde niet toegestane hoeveelheid Ventolin tot zich nemen. Dat is nu de vraag en ik hoop dat er 1 journalist is die hem dat durft te vragen op een komende persconferentie en daarbij de kontdraaiende antwoorden direkt durft weg te wuiven. 1 duidelijk antwoord is de eis.

aartstyle 2 juli 2018 om 13:26

Top (duur)sport in het algemeen is er gewoon voor zorgen dat je niet gepakt wordt. Statistisch gezien is de kans zeer klein dat de komende tour winnaar geen doping gebruikt nihil. Toch willen we allemaal geloven dat “onze” renners/sporters schoon zijn. En als de heer M. Boogerd nooit gezien/betrapt was in Wenen had een groot deel van de Nederlandse bevolking nog steeds gedacht dat hij schoon reed.
Hoe groot is de kans dat een Nederlandse vrouwlijke atleet de 2e tijd ooit (mondiaal) op de 200 meter sprint loopt terwijl de overige atleten uit de top 10 allemaal in opspraak zijn geweest? Leg alle prestaties en atleten eens naast elkaar en je komt al snel tot de conclusie dat de kans heel klein is dat de huidige generatie ineens wel schoon presteert. We willen het alleen niet weten en gewoon genieten van de mooie sport en bij voorkeur van onze Nederlandse (en Belgische) sporters. Als T. Dumoulin in hetzelfde schuitje had gezeten als Froome nu waren de reacties ongetwijfeld een stuk milder. Kortom, het is een hypocriete wereld, maar wel een wereld waar we met z’n allen van genieten. Lang leve de tour, lang leve de sport. Ik ga er hoe dan ook weer van genieten. Bedrogen worden we toch wel.

Skedel 2 juli 2018 om 13:27

Wat is er eigenlijk gebeurt met Froomies mondelinge verklaring dat hij die dag wat extra pufjes nam door zijn erger wordende klachten.?
Zou wel handig zijn als er nog iets van een verklaring vanuit de uci komt, en het niet zo is dat alle mistificatie van sky en dat Nederlande flut onderzoeksteam hiertoe heeft geleid.

sportfan 2 juli 2018 om 13:31

Zucht. Hoopte dat we daar nu vanaf zouden zijn. Gaat het de hele Tour weer over deze nare man. Zodra hij één keer gaat demareren zet ik de tv uit en kijk ik niet meer. Kan die man zn hoofd niet meer zien.
Sorry Froome-lovers, jullie veel plezier nog met hem. Ik ben er klaar mee.

nickdt 2 juli 2018 om 13:37

Het is officieel: Het wielrennen is zojuist vermoord.

Wielerfan1987 2 juli 2018 om 13:37

Je kunt nu Salbutamol en alle doping wel vrij gaan geven, controleren heeft toch 0 meerwaarde meer.

Alleen nog spul weren wat de veiligheid van en in het peloton in gevaar brengt zoals Tramadol wat het reactievermogen negatief beinvloed.

Dan zul je wel door de hele wereld worden nagewezen als de sport waarin Dope wordt toegestaan, maar ben je in ieder geval van deze belachelijke langlopende soaps af waar 90% niet van achter de uitkomst staat en kun je ook nooit meer deze ongelijke behandeling in de hand werken zoals de zaak ullissi die wel gestraft werd en Froome die nu met dubbele waarden niet gestraft wordt.

Lekker met ons allen de kop in het zand steken.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair