Chris Froome: “Ik heb het volste recht om te koersen”

Chris Froome: “Ik heb het volste recht om te koersen”

foto: ASO

donderdag 28 juni 2018 om 09:12

Chris Froome is ingegaan op de commotie over zijn deelname aan de Tour de France. De Salbutamol-zaak zweeft nog steeds rond de Britse winnaar van de Giro d’Italia, maar dat weerhoudt hem er niet van om te starten in La Grande Boucle. “Absoluut. Ik heb niets verkeerd gedaan en heb het volste recht om te koersen”, zegt hij tegen Sky Sports.

Maak de Tour nog spannender!
Met de game WielerFlits Ploegleider beleef je de Tour als een echte ploegleider. Stel je favoriete renners op in je eigen ploeg en verdien elke etappe punten. Kies jij renners uit deze ploeg?
Speel nu mee

“Er is een procedure die mij in staat stelt aan te tonen dat ik niets verkeerd heb gedaan en ik ben ervan overtuigd dat ik word vrijgesproken”, vervolgt de kopman van Sky. Mede door de kritiek van de Franse oud-wielrenner Bernard Hinault wordt goed gelet op de veiligheid van Froome. Waar in Italië zijn aanwezigheid meermaals op applaus kon rekenen, was in Frankrijk de laatste jaren al de nodige aversie tegen de Brit.

Invloed op de wedstrijd
“Al die jaren hebben we steeds een minderheid in het publiek die niet blij is om ons te zien, om welke reden dan ook”, beschrijft Froome. “We zijn altijd goed omgegaan met tegenslagen de voorbije jaren. Die pak je aan op het moment dat ze voorvallen. Hopelijk heeft dat geen invloed op de wedstrijd.”

Froome gaat volgende maand proberen voor de vierde keer op rij (!) een grote ronde te winnen. De meest recente Giro d’Italia, Vuelta a España en Tour de France heeft de Brit achter zijn naam staan. De selectie rondom Froomey zal spoedig bekendgemaakt worden.

Dit artikel delen:

75 Reacties

Fonzo999 28 juni 2018 om 13:35

Duidelijk klasse justitie vanwege het grote geld. Een renner van Roompot had allang thuis gezeten, net als de andere 2 die in het verleden hetzelfde spul hebben gesnoven. Of het nou op de dopinglijst thuis hoort of niet, die discussie moet je elders voeren. Het staat op de lijst, je bent betrapt. Schorsen. Punt uit !
Maakt ook zijn overwinning in de Giro discutabel. In sommige etappes kan hij het niet aan, en juist in die ene rijdt hij de concurrentie aan flarden met een solo die normaal nooit in zijn repertoire zit. Normaal laat zijn ploeg het werk doen tot de laatste paar kilometer en telefoneert hij 86 keer met zijn ploegleider.
Nu gaat hij 80 km in de aanval. Zeer ongeloofwaardig !

Alto de angliru 28 juni 2018 om 13:47

Man man man… als deze man word vrijgesproken na bijna een jaar lang stom geouwe hoer, dan stop ik weer even met wielrennen volgen net zoals in de periode van Lance!

SprintMaster 28 juni 2018 om 13:48

@Grobbel: “Het lijkt er wel op dat Froomes reputatie hier nooit echt meer goed uit gaat komen.” Dat gevoel heb ik ook. Niemand gaat hem ooit nog vertrouwen nu er een smoking gun ligt. Mijn gevoel zegt dat Sky bij de medische preparatie iets verkeerds heeft ingeschat waardoor die hoge waarde aan het licht kwam.

wielrenner 28 juni 2018 om 14:00

@Fonzo999; je verwoordt precies mijn gedachte. Al dat gezwets op dit forum, zo van hij heeft hier gelijk in, daar gelijk in. Daar gaat het inderdaad niet om.

SolitaryShell 28 juni 2018 om 14:05

Uiteraard, ze zoeken bij Sky gewoon de uiterste grens op zodat het allemaal net niet gedetecteerd wordt. Daar zijn ze steengoed in en het gaat perfect totdat er ergens het onvermijdelijke foutje een keer gemaakt wordt…

Ze kunnen er alleen onderuit door te bewijzen dat Froome deze hilarische waarde heeft bereikt door normaal te inhaleren, dus nu zijn ze alle krochten van de medische wereld op strohalmen aan het uitspitten.

Skedel 28 juni 2018 om 14:07

@sprintmaster
Froome heeft zelf in een interview aangegeven dat hij wat extra had gepuft omdat hij zo’n last van zijn ademhaling had..

goldfinger 28 juni 2018 om 14:15

Grappig allemaal. Ik was geen fan van Froome, maar sinds dit afgelopen halve seizoen heeft hij mijn sympathie wel gewonnen. Zo onder druk staan en toch met een prachtige/epische solo de Giro naar zijn hand zetten, deed mijn wielerhart sneller slaan. En gewoon fietsen onder die druk: wat een mentale weerbaarheid. Enkel respect hier.

Laten we wel wezen: wie hier kwaad is op hem, is dat ook gewoon omdat hij chouchou Dumoulin (die ik ook waardeer) een Giro kost. En Hinault ziet zijn records geëvenaard of gebroken.

Als hij de Tour wint is het 4 grote rondes op rij. Ongezien?

-luka 28 juni 2018 om 14:19

@Reusjen Daar heb je ook gelijk in helaas. Uiteindelijk zal dat gecorrigeerd worden, maar ik denk dat een giro winnen een jaar nadat Froome daar in het roze stond met die beker totaal niet in verhouding staat.

52voor11achter 28 juni 2018 om 14:32

Ik hoop zo dat Dumoulin wint.

Het is toch ridicuul dat Froome onbeperkt tijd krijgt om zijn onschuld te bewijzen? Met deze tijdslimieten zijn we allemaal onschuldig van elke beschuldiging omdat we nooit tot de uiteindelijke uitspraak komen.

tendam 28 juni 2018 om 14:34

@goldfinger
Fijn dat jij even voor de mensen bepaalt waarom ze ‘kwaad’ op hem zijn. Ik ben niet per se een Dumoulin-fan, en vind de zaak-Froome ook een hoop gedoe om niks (de vergelijkingen met Armstrong en consorten zijn nogal buiten proportie). Maar: regels zijn regels, en het lijkt erop dat Sky en Froome zichzelf groter wanen dan de sport. Dat hij door blijft koersen dient geen enkel belang, behalve dat van hemzelf. Door die ’tonedeaf’ houding begin ik me ook te ergeren aan de man en z’n ploeg. Want hun houding is wel degelijk US Postal-achtig.

Romāns Vainšteins 28 juni 2018 om 15:01

‘Ik was geen fan van Froome, maar sinds dit afgelopen halve seizoen heeft hij mijn sympathie wel gewonnen’

Stockholm in zijn puurste vorm.

Jacco van Stierop 28 juni 2018 om 15:15

Bij deze berichten over Froome moet ik dikwijls denken aan de Androni-renner Alessio Taliani, die op 6 oktober 2017 voor 4 jaar werd geschorst. Er was bij hem 36 ng/ml triamcinolonacetonide gevonden terwijl een maximum geldt van 30 ng/ml.
In afwachting van de definitieve uitspraak (zo’n 9 maanden) werd Taliani door zijn ploeg geschorst, hoewel hij juridisch gezien mocht koersen.

Triamcinolonacetonide is de werkzame stof in een neusspray die Taliani gebruikte. Wiggins was ook liefhebber van triamcinolonacetonide, won er de Tour mee. Er werd nog eens een keer een flinke hoeveelheid van dat spul afgeleverd bij het Sky-hoofdkwartier.

Het is niet uit te sluiten dat Froome vrijgesproken zal worden, want ja, het is nu eenmaal ongelijk verdeeld in de wereld.

kleomantre 28 juni 2018 om 15:44

Weet je wat je zou moeten doen. Froome op een laatste berg laten ontsnappen en iedereen in klassement 10 minuten rem dichtknijpen. De dagen erna enkel tegen elkaar koersen en doen alsof froome niet meedoet. Hij wint dan de tour maar dat is een geschonken zege zonder glans die misschien toch nog afgenomen gaat worden.

Enige nadeel is dat froome waarschijnlijk pasde puf vindt in een van de laatste bergetappes om sabotages tussendoor te vorkomen. Wat dat betreft hebben ze een snuggere f you giro gereden.

Cavia 28 juni 2018 om 15:48

@52voor11achter
Het proces van Holleeder duurt ook lang, dus denk jij dat hij daarom wel onschuldig moet zijn.

Emergo 28 juni 2018 om 15:55

@ikbenprocycling Dat recht hoeft hij niet te bewijzen. Het is aan anderen om te bewijzen dat hij dat recht niet heeft.

ikbenprocycling 28 juni 2018 om 16:02

@emergo, Froome/Sky moet het gemeten dubbelmaximale (2×1000) gehalte verklaren, anders blijft hij in ongesanctioneerde overtreding tot zolang hij daartoe de kans en tijd krijgt.

kleomantre 28 juni 2018 om 16:21

Vind de vergelijking met holleeder wel passend. Toen hij zijn vrijheid had ging hij doodleuk een motorbende leiden. Met college tour had ie vlak ervoor nog geprobeerd zijn imago op te vijzelen. Froome deed wat dat betreft een zelfde actie in de giro.

john 28 juni 2018 om 16:29

Hopelijk nemen de fransen in de bergen hun verantwoording

dikkechaap 28 juni 2018 om 17:54

@Jacco
Interessante vergelijking, daarbij moet wel aangetekend worden dat het met triamcinolonacetonide nog veel lastiger is dan met salbutamol om de grenswaarde bij normaal gebruik te overschrijden. Het heeft een korte halfwaardetijd (3.1 uur) en de concentratie per “spray” is heel laag. Met 4x sprayen kom je op maximaal 0.5ng/ml uit. Reken maar uit hoeveel spuitjes je moet nemen om boven de 36 uit te komen…

Dat neemt natuurlijk niet weg dat als de beste man destijds een grote ronde of wat op zijn naam zou hebben gehad, Gianni Savio hem nooit zo onder de bus had gegooid.

wulu 28 juni 2018 om 17:58

Pfffff en daar gaan we weer… ben nu al klaar met de Tour, heel die hetze om deze Afrikaanse Brit begint vervelend te worden. Voor iedereen!

dikkechaap 28 juni 2018 om 18:01

@ikbenprocycling
Die 2000 is overigens nooit bevestigd door de UCI voor zover ik weet. Ik werd er laatst op gewezen dat de meest recente cijfers in de media 1429 ng/ml suggereren, gecorrigeerd mbv specific gravity.

ikbenprocycling 28 juni 2018 om 18:19

@dikkechaap, ik weet via nieuwsbronnen niet beter dan een meting van 2000. Maar een gedubbelcheckte meting van 1429 zou nog steeds een ruime overschrijding en overtreding zijn.
Erg jammer dat deze slepende affaire als een mist over de aanstaande Tour zal hangen.

Jacco van Stierop 28 juni 2018 om 20:13

@ dikkechaap
Gemakshalve ga ik maar even uit dat Taliani even schuldig is als Froome.
Aan de andere kant kan je bij Taliani stellen dat het zeer warm was, de dag dat hij die bewuste plas inleverde (Ronde van Portugal). In zijn verdediging gooide hij het daarom op uitdrogingsverschijnselen die de meting zouden hebben beïnvloed.

Weet niet of Froome ook een hoofdstuk aan uitdroging heeft gewijd in zijn 1500 pagina’s tellende verdediging die hij onlangs naar de UCI heeft gezonden. Op die 7 september was het in ieder geval bewolkt en zo’n 21°C.

SolitaryShell 28 juni 2018 om 22:36

@goldfinger

Welnee, heeft geen zak met Dumoulin te maken. Wat Froome en de rest van de Sky-robots doen is al jaren uiterst merkwaardig om het heel zachtjes uit te drukken en ik heb dan ook al jaren kritiek op de onzin van de Sky-ploeg.

[email protected] 1 juli 2018 om 09:07

Als je een bepaalde waarde overschrijd wat hier duidelijk het geval is en hoe of waardoor doet niet terzake je bent als renner verantwoordelijk voor deze waarde.s”
Dus gemeten waarde te hoog renner geschorst en de bewijslast dat het niet zo is daar neerleggen dan is het snel over met deze bedriegerij.
Wat een aanfluiting voor deze mooie sport door deze man dit middel is er niet vanzelf ingevlogen en dan zeggen ik heb niets verkeerd gedaan wat een farce , hij heeft alles verkeerd gedaan in deze zaak, maar ja de werkwijze van SKY iedereen chronisch astmatisch .

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair