Chris Froome: “Ik heb het volste recht om te koersen”

Chris Froome: “Ik heb het volste recht om te koersen”

foto: ASO

donderdag 28 juni 2018 om 09:12

Chris Froome is ingegaan op de commotie over zijn deelname aan de Tour de France. De Salbutamol-zaak zweeft nog steeds rond de Britse winnaar van de Giro d’Italia, maar dat weerhoudt hem er niet van om te starten in La Grande Boucle. “Absoluut. Ik heb niets verkeerd gedaan en heb het volste recht om te koersen”, zegt hij tegen Sky Sports.

Maak de Tour nog spannender!
Met de game WielerFlits Ploegleider beleef je de Tour als een echte ploegleider. Stel je favoriete renners op in je eigen ploeg en verdien elke etappe punten.
Speel nu mee

“Er is een procedure die mij in staat stelt aan te tonen dat ik niets verkeerd heb gedaan en ik ben ervan overtuigd dat ik word vrijgesproken”, vervolgt de kopman van Sky. Mede door de kritiek van de Franse oud-wielrenner Bernard Hinault wordt goed gelet op de veiligheid van Froome. Waar in Italië zijn aanwezigheid meermaals op applaus kon rekenen, was in Frankrijk de laatste jaren al de nodige aversie tegen de Brit.

Invloed op de wedstrijd
“Al die jaren hebben we steeds een minderheid in het publiek die niet blij is om ons te zien, om welke reden dan ook”, beschrijft Froome. “We zijn altijd goed omgegaan met tegenslagen de voorbije jaren. Die pak je aan op het moment dat ze voorvallen. Hopelijk heeft dat geen invloed op de wedstrijd.”

Froome gaat volgende maand proberen voor de vierde keer op rij (!) een grote ronde te winnen. De meest recente Giro d’Italia, Vuelta a España en Tour de France heeft de Brit achter zijn naam staan. De selectie rondom Froomey zal spoedig bekendgemaakt worden.

Dit artikel delen:

75 Reacties

leegloper 28 juni 2018 om 10:31

Goed dat de journalisten van Sky sports hem eens stevig aan de tand gevoeld hebben over deze kwestie.

mik-hail-tal 28 juni 2018 om 10:34

’t Is dringend tijd dat al die moraalridders af hun paard kruipen want het wordt nu echt wel irritant om steeds dezelfde quotes te lezen . En knoop het nu goed in jullie oren: de aarde is niet plat, UFO’s bestaan niet, 9/11 was geen inside job, eerste maanlanding is niet in een studio opgenomen en Froome is geen uitzondering in het peloton, integendeel.

Jean Dumas 28 juni 2018 om 10:37

De kasseienrit staat of valt bij de weersomstandigheden. Als het regent kan die dag de koers flink domineren, met de tijdritten, Alpe d’Huez en Col de Portet. Sky kijkt vast likkebaardend naar deze Tour, die eenvoudiger te controleren is dan die van 2017, met zijn vroege bergritten.

Geurt Harm 28 juni 2018 om 10:41

Als hij vanuit de reglementen het volste recht heeft om te koersen, heeft hij dat recht. Helaas. En moeten de reglementen zo spoedig mogelijk worden aangepast dat iedereen die een niet 100% zuivere plas heeft ingeleverd niet mag koersen hangende het onderzoek. Dan hebben diens juristen meteen ook een reden een beetje haast te maken. Uitgangspunt om het fietsen gezond te krijgen moet de richtlijn zijn: na een controle die reden geeft voor verdenking ben je schuldig tot je je onschuld hebt kunnen bewijzen. Daarbij kan Froome geen onschuld schreeuwen als Sky een zo bedenkelijke reputatie heeft opgebouwd. Dat Van Baarle een zo goede fiets heeft dat ie kampioen tijdrijden wordt, vind ik ook bedenkelijk. Ja, als je met een formule 1 wagen aan een dafjesrace mag meedoen is het wel duidelijk wie er wint. Eerlijke sport, dat moet iedereen willen.

Spinergy 28 juni 2018 om 10:47

Waarom hield Sky Sergio Henao wel aan de kant toen hij een afwijkende plas afleverde en dit moest uitleggen in het kader van transparantie etc etc?
Wat was er anders aan die zaak behalve het ‘middel’?

Johnny7 28 juni 2018 om 10:51

Oprotten dope boy

iLLan 28 juni 2018 om 11:01

Ik heb het volste recht om je niet leuk te vinden, Chris.

lathumnees 28 juni 2018 om 11:21

Juridisch gezien wel ja, moreel gezien is het verwerpelijk wat hier gebeurt. En dan nog het lef hebben om verbaasd te reageren als hier kritiek op komt en in de slachtofferrol te kruipen. Wat een verschrikkelijke man. Een schande voor de sport. En geloof me, het is niet de minderheid die je uitkotst, froome.

Pannenkoek 28 juni 2018 om 11:22

Hij heeft inderdaad het volste recht om te koersen. En ik heb het volste recht om hem een blinde arrogante eikel te noemen die eigenhandig de wielersport naar de klote aan het helpen is.

Froome, succes in de Tour! Hopelijk krijg je wat je verdiend

Geurt Harm 28 juni 2018 om 11:24

En alle wielervolgers hebben het volste recht om daarover hun walging uit te spreken en te vinden dat hij hiermee de geloofwaardigheid van de wielersport in gevaar brengt. Hij heeft ook het volste recht op thuis te blijven zou ik zeggen. Hij maakt zichzelf groter dan de wielersport met deze opstelling en alleen daarom al zouden anderen moeten weigeren tegen hem te koersen. Hij stelt zich uiterst oncollegiaal op.

Romāns Vainšteins 28 juni 2018 om 11:34

Zou de ASO nog het lef hebben om hem de start te weigeren desnoods met de dreiging anders lekker uit de WT te stappen en dit koningsevenement op eigen titel en met persoonlijke uitnodiging van ploegen te organiseren ?

martini151 28 juni 2018 om 11:37

Een positieve test is een positieve test. Zoals Contador geschorst werd, moet Froome dat nu ook. Echter, zolang de UCI hem niet schorst is het zijn volste recht om te starten inderdaad!

shyguy 28 juni 2018 om 11:38

Hij mag (helaas) inderdaad koersen, maar om over het volste “recht” te spreken gaat me te ver aangezien het bij vergelijkbare zaken toch net ff iets anders liep. Helaas bepaald de macht van Sky anders.
Wat mij betreft mogen ze Froompje uitjouwen voor de schade die hij de wielersport toebrengt door deze zaak zo te vertragen en niet gewoon op de blaren te gaan zitten nadat hij zijn jont heeft verbrand.
Je kan mij bij elkaar vegen als hij staande op plekkie 1 een paar dagen voor het einde van de Tour alsnog uit de koers wordt genomen en zijn Vuelta en Giro zege ook kwijt raakt.

Magikdatzeggen 28 juni 2018 om 11:43

Froome heeft al zo vaak gezegd dat hij onschuldig is dat hij het op een gegeven moment zelf is gaan geloven. Hopelijk vindt ASO een manier om hem uit de Tour te houden.

re-cycle 28 juni 2018 om 11:53

wordt een proces met lange adem over de kortademigheid van Froome

Baukema Tomoulin 28 juni 2018 om 11:56

Stap 1: De grens opzoeken
Stap 2: Over de grens gaan
Stap 3: een leger advocaten inschakelen
Stap 4 (optioneel): wat bewijsmateriaal ‘kwijt raken’
Stap 5: de slachtofferrol opzoeken
Stap 6: je verschuilen achter juridische procedures
Stap 7: ???
Stap 8: Profit!

The Sky way.

guyremgabdel 28 juni 2018 om 11:57

Het kan toch niet dat andere renners voor hetzelfde vergrijp wél gestraft werden en hij nog altijd niet. De feiten zijn er en daar kan hij niet onderuit. Uiteraard verklaart hij zich onschuldig. Dat doen alle beklaagden op een rechtbank.
Eerlijker zou geweest zijn om van meetaf aan een 1e deadline te stellen waarop inderdaad zijn onschuld moest bewezen en als dit niet lukt op die zitting, dan preventief geschorst tot definitieve uitspraak. Je zou eens zien hoe rap alles kan gaan als men wil. Maar nu hebben de advocaten van F er geen enkel voordeel mee om de zaak asap op de rol te krijgen, dus..

jan jansen 28 juni 2018 om 12:06

Ja Froompie, en Armstrong is nooit positief getest.
Wie kan die pipo nog serieus nemen.
En wie kan het wielrennen nog serieus nemen.
Hinault zei; “als ik Dumoulin was zou ik een kort geding aanspannen tegen froome”

Skedel 28 juni 2018 om 12:21

desperate times call for desperate measures.. Ik vertrouw op het fransse publiek.

marehoek 28 juni 2018 om 12:23

Mijn vraag; kan hij deze tour gewoon weer
gaan puffen ?

Grobbel 28 juni 2018 om 12:24

Het lijkt er wel op dat Froomes reputatie hier nooit echt meer goed uit gaat komen. Als ie wordt veroordeeld dan is ie z’n Vuelta-overwinning kwijt en blijft er eeuwig gezever over de Giro (en mogelijk de aanstaande Tour); maar als ie wordt vrijgesproken, ongeacht de kwaliteit van de onderbouwing daarachter, blijft ie in de ogen van een deel van Jan Publiek wel gewoon schuldig tot de rest van zijn dagen als renner. Tenminste, afgaande op het schuim dat op vele monden hier parelt.

roygo80 28 juni 2018 om 12:39

Hinault baalt dat zijn record in gevaar komt! En Froome heeft gelijk

-luka 28 juni 2018 om 12:44

Ik vind dat hij moet kunnen koersen. Waarom? Als renner zijn er slechts een paar jaren dat je kunt oogsten. Eerst ben je nog jong, je moet je bewijzen / knechten en je bent nog niet sterk genoeg voor grand tours. Dan komen de jaren dat je kunt oogsten en voor je het weet ben je te oud. Als het buiten kijf staat dat je doping gebruikt hebt kan het een reden zijn om iemand te schorsen zonder definitieve uitspraak. Maar zolang er twijfel is dan zou je een renner beroven van zijn gouden jaren. In die zin kan er eigenlijk ook nooit een juiste beslissing genomen worden. Hopelijk is er heel snel een uitspraak.

EricV 28 juni 2018 om 13:22

Als froome nu ook nog de tour wint dan heeft het wielrennen echt zijn geloofwaardigheid verloren en zullen er veel kijkers afhaken. Hoop dat ze dit bij sky ook wel realiseren en thomas uitspelen als kopman

reusjen 28 juni 2018 om 13:31

@Luka
Dat geldt ook voor zijn concurrenten, die worden okk berooft van hun gouden jaren door een valsspeler.

Volg hier