Chris Froome: “Graag meer controles op mechanische doping”
Foto: Sirotti
dinsdag 2 februari 2016 om 10:47

Chris Froome: “Graag meer controles op mechanische doping”

Het nieuws over het motortje in de fiets van veldrijdster Femke Van den Driessche laat ook Chris Froome niet onberoerd. Volgens de Tourwinnaar moeten de controles worden opgevoerd om mechanische doping een halt toe te roepen. “Het gebruik van mechanische doping is een ernstige bezorgdheid van mij en ik hoop dat de controles nog frequenter zullen gebeuren”, vertelde hij in aanloop naar de Herald Sun Tour aan Het Nieuwsblad.

Froome heeft zijn zorgen over mogelijke manipulatie met fietsen al eerder met de UCI gedeeld. “Ik zei toen: Kijk, er zijn verhalen in het peloton. Mijn advies is dat jullie de controles daarop opvoeren.” Volgens de Brit zijn die signalen ook wel opgepakt. “Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat mijn fiets de laatste jaren minstens een dozijn keer uit elkaar werd gehaald en gecontroleerd. Dus ik denk wel dat de UCI de bedreiging van mechanische doping serieus neemt en hopelijk gaat die positieve controle tot gevolg hebben dat er nog meer controles zullen zijn op WorldTour-niveau.”

UCI: “Bedriegers zullen zich ongemakkelijk voelen”
Froome lijkt overigens zijn zin te krijgen, want met de nieuwe technologie hebben de autoriteiten een extra wapen in handen tegen eventuele valsspelers. “Het nieuwe systeem om te controleren op motortjes is zeer eenvoudig en makkelijk door te geven aan de verschillende nationale federaties”, vertelt Harald Tiedeman, bij de UCI verantwoordelijk voor fietscontroles. “Ik wil niet verklappen hoe het precies werkt, maar het systeem brengt op een makkelijke manier het bedrog aan het licht. We zullen proberen om de methode voor onszelf te houden zodat bedriegers zich nog meer op hun ongemak voelen.”

Vriend van Van den Driessche: “Fiets inderdaad van mij”
De hoofdrolspeelster in het hele verhaal, Femke Van den Driessche, beweert ondanks alle beschuldigingen van niets geweten te hebben. Ze wees net als haar vader naar een vriend van de familie. Die zou zijn fiets (die hij vorig jaar had gekocht van Femke) na een verkenning bij de ploegbus hebben gezet, waarna de nietsvermoedende mechaniekers hem meenamen naar de wedstrijd. Deze lezing werd maandagavond door de bewuste vriend min of meer bevestigd. “Het was inderdaad mijn fiets”, wilde hij kwijt.

De veelbesproken vriend, een 39-jarige ex-renner en tegenwoordig uitbater van een friettent, werd maandagavond bij zijn huis opgewacht door de massaal uitgerukte Belgische media. “Het enige wat ik kan zeggen is dat het mijn fiets is”, was het korte statement dat hij gaf toen hij uit zijn auto stapte. Het is uiteraard nog onduidelijk hoeveel waarde de onderzoekers aan de verklaring van de vriend zullen toekennen.

Eddy Merckx: “Ze verdient een levenslange schorsing”
Voorlopig kan Van den Driessche in ieder geval op weinig clementie rekenen. Als het aan Eddy Merckx ligt wordt zijn 19-jarige landgenote zelfs levenslang geschorst. “Dit is het ergste wat je kunt doen. Het is erger dan doping”, vertelde hij aan Cyclingnews. “Dit geeft je 50 tot 100 watt meer. Dat is motorrijden, dan moet je tegen Valentino Rossi rijden. Dit is heel slecht voor het wielrennen.”

RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
2 februari 2016 10:54
Wat een hypocriete reactie van Merckx. De man die zelfs meermaals betrapt is op doping. Trouwens ik zie niet in waarom je meer straf zou moeten verdienen wegens mechanische doping dan voor gewone doping. In beide gevallen blijft het gewoon bedrog.
2 februari 2016 10:55
De opmerking van Eddy Merckx is misschien wel het treurigste van alles. Eén ding is zeker van normale doping gaat je IQ niet omhoog.
2 februari 2016 10:55
Ok noem me gek,maar ik vind deze uitspraken van deze grootheden en zelfuitgeroepen uithangborden nog hypocrieter als Femke zelf. Het sterkt mijn vermoeden dat er vanuit het peloton gewoon niets veranderd. Behalve leren PR-praten.
2 februari 2016 11:01
Je verwacht het niet hè !

'Froome wil meer nachtelijke controles'
'Froome wil meer controles'
'Froome wil alle data openbaar'
'Froome wil zwaardere straffen'
'Froome wil meer producten op de dopinglijst'
'Froome wil meer controle op motortjes'

Ik wil persoonlijk minder etisch verantwoorde Froome in de media en meer monsterlijke Froome op de fiets.

En Merckx heb ik het nooit op gehad, passief - arrogant orakel dat het is. De Cruijff van Vlaanderen.
2 februari 2016 11:04
Ik vind mechanische doping eerlijker dan medische doping!
2 februari 2016 11:07
Dat Froome, als voorlopig schoon uithangbord, zijn mond opentrekt juich ik hartstikke toe! Maar laat zo'n demente bejaarde boevenbek als Merckx lekker zijn mond houden. Daar zullen de Belgen wel weer hun oor te luisteren hebben gelegd, bij de zogenaamde wielergod Eddie. Ik vind het hemeltergend als bewezen fietsbandieten hun mond open gaan trekken over vals spel van anderen, vooral als dat gedaan wordt om aan te wijzen dat anderen slechter doen dan zij zelf. Hou lekker je smoel man, of voeg iets toe.

Even on the side: ik ben wel erg benieuwd of Cancellara al iets gezegd heeft. Ik geloof helemaal niets van dat motortjesverhaal van 2010, hij reed gewoon de huidige Belgische wielergod klaar uit het wiel en dat trokken een paar mensen niet, maar het is wel interessant om bij iemand die zelf zwartgemaakt werd te luisteren wat ie vindt.
2 februari 2016 11:20
@LL, wat moet Cancellara er over zeggen? "Zie je wel, dat ook ik best een motortje in mn fiets gehad zou kunnen hebben" ? :)

Wat Cancellara toen liet zien, was behoorlijk buitenaards.
2 februari 2016 11:24
Misschien zou het goed zijn als LindaLid zelf doet wat hij Merckx aanraadt.... Wat een agressieve taal!
2 februari 2016 11:26
@lyndalid
Ik kan me vergissen, maar volgens mij heeft Cancellara daar destijds al genoeg over gezegd. Dat nu die filmpjes weer opduiken is niet zijn probleem, me dunkt.

Froompje zelf knalde op identieke wijze de Mont Ventoux op, waarom zou hij dan geen motortje hebben? De pers is zo ongeinspireerd en kortzichtig, een of andere nobody wordt betrapt met een motortje en gelijk kloppen al die keren dat het leek alsof er misschien een motortje werd gebruikt.
2 februari 2016 11:34
@LL ik deel je mening over het Belgische doping orakel volledig. Zal wel aan het dementeren zijn (vergeten wat hij zelf in het verleden allemaal heeft uitgespookt).

Even wat anders.... dat van die vriend begint nu toch wel heel erg lachwekkend te worden (eigenaar Friettent heeft de fiets gekocht van....... doet er niets mee maar zet er wel een motor in, gestopt omdat hij iemand voor zijn plaatwerk heeft gemept). Dit hangt bij elkaar van list en bedrog (tokkie achtig mensen) en die beste meid weet heel goed dat ze niet zo hard de koppenberg op kan fietsen.

Ook dit nog even kwijt: Dit is by far het domste maar tegelijkertijd het leukste nieuwtje in het prof wielrennen van de laatste tijd. Ik volg dit met veel plezier!
2 februari 2016 11:34
Mooie vergelijking hier van de fiets van Femke (ze gebruikte deze al in 2015) met het originele frame, let vooral op de onderste deel van de buis.

Frame Wilier

fiets Femke
2 februari 2016 11:37
Leuk vrouwtje wel die Femke.

@rahimns, wat wil je hiermee zeggen? De oplettende kijker ziet ook dat de bestickering van elkaar afwijkt. En nu? Die frames zijn sowieso totaal afwijkend van elkaar. Waarschijnlijk heeft iemand (haar vader/moeder/opa/buurman?) zelf een carbonframe in elkaar gevlochten en er wat Willier stickers opgeplakt.
2 februari 2016 11:44
Laat Femke op een gewone wielrenfiets de Koppenberg opfietsen en kijk dan wat haar tijd is met inachtneming dat ze toen nog een hele cross moest rijden en of ze het op dezelfde manier kan doen vanuit haar zadel of dat ze dan ook uit haar zadel moet zoals de rest en van links naar rechts slingert.

Tja Merckx, heilig bij de zuiderburen maar is denk ik niet de aangewezen persoon om mensen te veroordelen op foute dingen in de sport.
2 februari 2016 11:47
Inderdaad een leuk vrouwtje.....Een domblondje.
2 februari 2016 11:59
In de hoogtijdagen van de epo kwamen er ook mannen langsgebrommert in de bergetappes, beste Eddy. Ook daar konden mensrn opeens 8km/u harder de berg op dan voorheen Beste Eddy.... oh wacht maar de lichaamsdoping is natuurlijk minder erg want anders moet de boter op het hoofd van d'n Eddy ook besproken worden... :6
2 februari 2016 12:00
Dat frame wordt inderdaad dikker, maar dat is NIET de fiets waar ze zaterdag mee reed... De fietsen waar ze wel mee rijdt hebben overigens ook allemaal 'oude' 10-speed groepen, dus het verhaal van oude fiets verkocht aan een vriend gaat dan ook niet helemaal op..
De bovenbuis wordt op Femke's fiets trouwens ook dikker vlakbij het balhoofd, dat heeft de framefoto ook niet; of verbergt ze daar haar bloedzak..? Maar de framefoto is ook nog eens een frame voor schijfremmen, die sowieso anders is..
Ik denk dat ze papa eens goed moeten ondervragen..
2 februari 2016 12:04
@rahimns
Leuke fotovergelijking. Het werd een eigen ploeggenoote van Femke zelfs te gortig, want die stuurde de avond voor het WK een foto van het frame naar Sabina Stultiens (later 6e op WK). Mooi dat de omerta niet gewerkt heeft en deze valsspeler eruit geknikkerd is
2 februari 2016 12:07
een man die een vrouwen frame koopt om op te fietsen... Zit daar niet in de meeste gevallen een fatsoenlijk lengte verschil tussen? Ik weet niet hoe lang Femke is maar, gemiddelde belgische vrouw is 1,65-1,75m, dat is 10-20cm kleiner dan de gemiddelde man in belgie. Dat frame gaat m toch niet worden?

En ach, meer controle kan geen kwaad en het is prima dat froome zich uit.
2 februari 2016 12:13
In zowel RTL Late Night als De Wereld draait door werd wel iets interessants over gezegd over mechanische vs medische doping:

In het geval van medische doping zul je er nog steeds voor moeten leven en een fysieke inspanning moeten leveren om te presteren. Boogerd fietste bijvoorbeeld echt niet op z'n gemakje La Plagne op. Met alleen een 'spuit' ben je er simpelweg niet. Mechanische doping is een ander verhaal. Froome rijdt met 400 watt (aldus Thijs Zonneveld) de Mont Ventoux op. Een beetje zichzelf respecterende amateur trapt wel 250 watt. Met zo'n motertje rij je dus vervolgens met Froome omhoog, relatief op je gemak en terwijl je twee dagen er voor nog in de kroeg hebt gezeten.

Ik ben het er in die zin wel mee eens dat mechanische doping nog veel verwerpelijker is dan medische doping. Medische doping is daarentegen weer enorm schadelijk voor de gezondheid en zou alleen daarom al verbannen moeten worden. Dat is bij mechanische doping natuurlijk niet het verhaal, sterker nog, het is beter voor je gezondheid ;)

Meer controles leuk, maar van welk budget? Voor mijn stage/scriptie ben ik destijds flink in de materie van controles gekropen en een van de grootste problemen is gewoon het budget en middelen die beschikbaar zijn voor controles. Meer mechanische controle zou mogelijk ten koste gaan van andere controles.

In plaats van meer controles zou ik gewoon graag minder doping zien.
2 februari 2016 12:15
Quote van Romāns Vainšteins :
Ik wil persoonlijk minder etisch verantwoorde Froome in de media en meer monsterlijke Froome op de fiets.


Kan natuurlijk heel goed zijn dat hij de krant niet zelf opzoekt maar dat journalisten hem er vragen over stellen en hij daar antwoord en commentaar op geeft. Als hij in plaats daarvan zou weigeren te antwoorden op algemene vragen over mechanische doping zou dat een stuk opmerkelijker zijn.
2 februari 2016 12:19
@nasibal, dat verhaal is misschien wel juist, maar net zo verwerpelijk. Als Froome ook rijdt met 150 watt extra, gaat ie alsnog een stuk harder. Als iedereen met 150 watt extra rijdt, gaat Froome (of degene die het fitste is) alsnog het hardste. Bij normale doping is het altijd maar de vraag hoe het lichaam reageert, en heeft het op het ene lichaam meer effect dan op het andere.

Oftewel, tis kiezen tussen twee kwaden, beide moet bestraft worden, fietscontroles lijken trouwens mij veel goedkoper en beter door te voeren. Zet 4 handige fietsenmakers in die de hele TDF alle fietsen controleren en klaar ben je toch?
2 februari 2016 12:27
Op die foto van Femke hangt trouwens de accu-oplader gewoon aan de muur.
2 februari 2016 12:29
@ Rainbow : Dat klopt wel enigszins en daarbij zal SKY dergelijk gedrag ook wel aansporen maar nu is hij een soort weerspiegeling van de 'opgedrongen' publieke opinie aan het worden.
2 februari 2016 12:35
Iedereen op het zelfde frame....Zelfde buisdiameters zelfde buisdiktes....Een wedstrijd hoor je te winnen omdat je de beste bent en niet omdat je het beste materiaal hebt......In het verleden heeft Lemond de tour van Fignon gewonnen omdat hij toen het triatlonstuur had
2 februari 2016 12:43
Vervolg er ging iets mis met de verbinding.
Als er gewoon op standaard fietsen gereden word met normaal stuur normale wielen....Geen gezijk iedereen gelijk.
Wat Merckx betreft Femke hoeft van mij niet levenslang geschorst te worden....Een jaar of 15 is genoeg.

Reacties zijn gesloten.