Chris Froome aangesproken op kritiek door CPA-voorzitter Gianni Bugno

vrijdag 21 september 2018 om 19:44
Chris Froome aangesproken op kritiek door CPA-voorzitter Gianni Bugno

foto: Sirotti

Chris Froomes kritiek op de manier waarop de nieuwe voorzitter wordt gekozen van wielervakbond Cyclists Professional Associés, kortweg CPA, is niet in goede aarde gevallen bij de huidige voorzitter Gianni Bugno. Volgens viervoudig Tourwinnaar Froome lijkt het erop dat de vakbond een dictatorschap voert, in plaats van een democratie die alle renners vertegenwoordigt. Ook andere renners spraken zich al tegen de procedure uit.

“Ik ben blij met de uitdaging (van tegenkandidaat David Millar, red.), maar we mogen de CPA of het functioneren ervan niet in een slecht daglicht plaatsen. Ik vraag dat aan Froome. Trek de CPA niet in twijfel”, zegt Bugno tegen Velonews. “Ik heb zijn e-mail niet, noch zijn nummer. Hij is een geest voor mij. Ik moet het via zijn team spelen. Als iemand mij nodig heeft, is het makkelijk: mijn nummer is bekend. Ik waardeer zijn kritiek, maar niet als hij de CPA aanvalt terwijl hij er niets van weet.”

Bugno, die behalve een vergoeding voor de onkosten onbetaald deze functie vervult, legde uit dat er niets is gedaan om de stemprocedure te veranderen en erkende dat het nu te laat is om dingen te veranderen vóór de stemming van donderdag 27 september. “Froome moet begrijpen dat we altijd aan de kant van de renner staan. Als er een discussie ontstaat over de stemprocedure, is dit niet de schuld van de CPA. Dit zijn de regels van de UCI. Een elektronisch stemsysteem zou kunnen werken, maar is omstreden. Dus, totdat er een ander systeem is, moet ik de regels respecteren zoals ze zijn.”

Fysiek aanwezig zijn
De commotie spitst zich onder meer toe op het feit dat renners fysiek aanwezig moeten zijn bij de verkiezingen in Innsbruck om hun stem te kunnen laten horen. ‘Niet meer van deze tijd’, is meermaals gehoorde kritiek. De renners pleiten voor een elektronisch stemsysteem, zodat ze niet fysiek aanwezig hoeven te zijn maar wel kunnen stemmen over hun vertegenwoordiging in de vakbond. Ook de invloed van enkele nationale wielerbonden stuit renners tegen de borst. Zo kunnen renners uit Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland niet stemmen, maar bepaalt een afvaardiging.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Mwielerfan 21 september 2018 om 19:56

Hij kan toch bij de uci aandringen op.een betere procedure. Dat renners vlak voor wk fysiek aanwezig moeten zijn is natuurlijk absurd. Dat bugno er al twee termijnen zit en dit niet aangepast heeft of krijgt, bewijst dat hij een belabberde vertegenwoordigder is.
En waarom zou froome de cpa niet in een slecht daglicht mogen stellen? Alles intern houden zoals.met doping? Eruit met die omerta gasten
Laf om dan naar uci te wijzen en de te korte tijd. Dit is vast niet de eerste keer dat iemand in zn omgeving deze absurde punten noemt.

Romāns Vainšteins 21 september 2018 om 20:34

oeoe, dat wordt weer tweeten geblazen.

thorsen 21 september 2018 om 20:36

Gewoon dat stemsysteem integreren met het whereabouts systeem :)

ah-ja 21 september 2018 om 20:44

Bugno is heilig. Voor mij toch. Mn eerste koersherinnering… Winnen in zn tricolore op Alpe d’Huez, en hoe hij, met de armen in de lucht, net Museeuw klopte in Meerbeke… norse held! Ik ben Froome fan, maar laat Bugno die op zn troon aub :)

lnnrt 21 september 2018 om 21:29

Haha, grappig, ik heb exact dezelfde herinneringen en mening :) Ook over Froome overigens.

Chrys 21 september 2018 om 22:39

Als je als renner geen kritiek mag hebben op het systeem, dan is er pas echt iets mis met het systeem…

Bartman 21 september 2018 om 22:42

Ik heb heel andere herinneringen aan Bugno. Iets met E een P en een O en een paar jaar later heeel veel koffie..
Bijzonder vind ik het daarom altijd dat juist hij nu al zolang voorzitter van een compleet achterhaald clubje is.

St.Markus 22 september 2018 om 00:55

Zo lang Froome de uitstraling van een gereformeerde dominee heeft en Bugno een van mijn wielerhelden is…

Birdheart 22 september 2018 om 09:11

Even persoonlijke meningen over de spelers in dit verhaal vergetend. Begrijp ik niet waarom hij Froome aanspreekt. Er zijn renners die eerder riepen harder roepen en meer negatieve dingen roepen. Dan spreek je toch een van hen aan, of de complete rennersgilde in 1x. Dit is op de man spelen (op normale toon) zonder een duidelijke reden

Laatste nieuws

Materiaalzone