Chirurg van Pogacar hoopvol over hersteltijd Sloveen: “Hij heeft de beste kaarten”

dinsdag 25 april 2023 om 08:39
Chirurg van Pogacar hoopvol over hersteltijd Sloveen: “Hij heeft de beste kaarten”

foto: Cor Vos

Tadej Pogacar wacht na zijn val in Luik-Bastenaken-Luik een revalidatieperiode van zo’n zes weken, meldde UAE Emirates maandag. Joris Duerinckx, die de Sloveen zondag opereerde aan zijn polsbreuk, bevestigt dat. In gesprek met Sporza vertelt de orthopedisch chirurg meer over de scafoïdfractuur die de UAE Emirates-kopman opliep en wat dat betekent in aanloop naar de Tour de France.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Het scafoïd is het scheepsvormig beentje dat de link is tussen de onderarm en de rest van de hand. Het is essentieel voor het goed functioneren van het polsgewricht”, aldus Deurinckx, die Pogacar opereerde in Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. Hij legt dat een breuk van de scafoïd meestal zonder operatie kan genezen. Waarom ging Pogacar dan toch onder het mes? “Soms is het beter om te opereren om de stukken mooi aan elkaar te zetten of de bloedvoorziening van het bot niet in gedrang te laten komen.”

De operatie verliep voorspoedig, vertelt Deurinckx. “Tadej had weinig tot geen pijn en kon de dag zelf nog naar huis. Hij bleef er zelf heel rustig bij en was gefocust op een snel herstel. Daarom hebben we er ook voor gekozen om snel te opereren, zodat zijn revalidatie snel kon beginnen.”

Tour de France
Tadej Pogacar heeft een uiterst succesvol voorjaar achter de rug, maar het grootste doel ligt nog in het verschiet: de Tour de France. Het herstel van een dergelijke breuk duurt doorgaans zes weken, de Tour begint over tien weken. Is Pogacar wel op tijd klaar voor die koers? “Zoals bij iedere breuk heeft de natuur zijn tijd nodig om te genezen, dus we moeten het nog afwachten. In de loop van volgende week zullen we met een scan zien hoeveel botgenezing er al is.”

“Pogacar is een topatleet, met een ongelofelijke medische omkadering. Hij heeft de beste kaarten qua herstel. In het beste scenario zal hij op tijd klaar zijn voor de Tour. Het scafoïd is een speciaal beentje, dus we moeten de scan afwachten. Maar alle verwachting is toch dat het juist zou moeten lukken.”

Lees ook:
Pogacar kent herstelperiode: Sloveen hoeft niet lang te wachten op eerste trainingsritjes

Dit artikel delen:

10 Reacties

alvaro mejia 25 april 2023 om 11:10

Heb helaas hetzelfde gehad, is mij daarna nooit meer gelukt om de Tour te fietsen.

5
ssj 25 april 2023 om 08:47

Nu is dit allemaal niet zo zwaar. Maar is er niet iets als het medisch beroepsgeheim? Ik vind het maar niks. Artsen die zo over hun patiënten praten.

2
Shinzawai 25 april 2023 om 09:30

Hij zal daar wel toestemming voor hebben gekregen.

0
Jacco van Stierop 25 april 2023 om 09:52

Pogacar, Evenepoel en Van der Poel rijden altijd met blote handen. Zou de blessure van Pogacar niet minder ernstig geweest zijn als hij handschoentjes had gedragen?

0
Cadellie 25 april 2023 om 10:41

Volgens mij rijd Pogi juist wel vaak met handschoentjes, Waalse Pijl en de Ronde bijvoorbeeld

0
Jacco van Stierop 25 april 2023 om 11:10

Ah ok, zat misschien nog te veel met dat beeld van de Keutenberg in mijn hoofd, met zowel Pogacar als Pidcock zonder handschoentjes.
Heb wel het idee dat men tegenwoordig vaker met blote handen fietst dan vroegûh, maar wellicht zit ik er naast.

0
the student 25 april 2023 om 12:01

Die handschoentjes doen hooguit wat tegen schaafwonden, maar echt helemaal niks om een breuk te voorkomen.

1
Peter Hamers 25 april 2023 om 10:03

Hoop dat dit geen gevolgen heeft voor zijn Tour voorbereiding. Go Pogi.

0
Dikke Vrouw 25 april 2023 om 09:14

Ik denk dat jonas beter kaarsen heeft maar goed get wel champ

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone