Carpenter wint chaotische etappe in USA Pro Challenge

dinsdag 19 augustus 2014 om 23:40
Peloton

foto: Sirotti

Robin Carpenter heeft de tweede etappe van de USA Pro Challenge gewonnen. De Amerikaan won na een chaotische slotfase met slecht weer, onverharde wegen en een neutralisatie. Alex Howes eindigde op korte afstand als tweede voor Tejay van Garderen. Howes is de nieuwe leider in het klassement.

Vlucht ontstaat laat
Het duurde vandaag lang voordat de traditionele vlucht ontstond. Pas na ruim vijftig kilometer wedstrijd reden er twaalf renners weg. Beloftenwereldkampioen Matej Mohoric (Cannondale) is in Europa misschien wel één van de bekendste van dit twaalftal, maar ook de leider in het bergklassement: Ben Jacques-Maynes (Jamis-Hagens Berman). De andere tien waren David De la Cruz (NetApp-Endura), Kirk Carlsen en Luis Lemus (Jelly Belly), Robin Carpenter, Joe Lewis en Dion Smith (Hincapie Sportswear), Michael Torckler (Smartstop), Jessy Anthony (Optum), Chris Jones (United Healthcare) en Jai Crawford (Drapac).

Het twaalftal reed ruim vier minuten voorsprong bij elkaar, maar vooral BMC Racing zorgde ervoor dat de groep niet te ver weg reed. De la Cruz kwam ondertussen als eerste boven op de McClure Summit. Op de tweede berg van de dag, de Kebler Pass, reed Carpenter weg bij zijn medevluchters, maar het peloton was niet meer ver weg. Deze klim bestond veel uit onverharde wegen, die op sommige plaatsen modderig werden door het slechte weer.

Op weg naar de top was de groep van de favorieten echter ook niet meer groot door het hoge tempo van de BMC-mannen. Op de top van de Kebler Pass kwam Carpenter solo boven en hij was weer wat uitgelopen op de groep achtervolgers. Hij had hier 45 seconden voorsprong.

Neutralisatie
Op de top van deze berg van tweede categorie besloot de organisatie van de USA Pro Challenge de afdaling te neutraliseren vanwege de hoeveelheid slik op de weg die voor gevaarlijke omstandigheden zouden kunnen zorgen. Op het punt waar de wegen weer uit asfalt bestonden werd de wedstrijd hervat.

De jury liet de eenzame koploper wachten op elf kilometer van het einde. Het peloton was niet blij dat en enkele renners klaagden bij de officials. Iets later mocht Carpenter met 45 seconden voorsprong vertrekken op het peloton. De jonge Amerikaan kon zijn voorgift na de herstart flink uitbouwen.

Met nog drie kilometer klimmen op het einde te gaan had de renner van Hincapie Sportswear één minuut en twintig seconden voorsprong op de klassementsrenners. In de laatste kilometer kwam er een aanval van Tejay van Garderen vanuit het peloton, Alex Howes was de enige die meekon. De twee kwamen uiteindelijk slechts zeven seconden tekort voor dagwinst.

USA Pro Challenge 2014 (2.HC)
Uitslag rit twee: Aspen – Crested Butte (169 km)

1. flag-us Robin Carpenter (Hincapie Sportswear Development Team) in 4u17m18s
2. flag-us Alex Howes (Garmin-Sharp) op 7s
3. flag-us Tejay van Garderen (BMC Racing) z.t.
4. flag-be Ben Hermans (BMC Racing) op 15s
5. flag-us Tom Danielson (Garmin-Sharp) op 17s
6. flag-us Matthew Busche (Trek Factory Racing) z.t.
7. flag-us Julian Kyer (SmartStop) op 20s
8. flag-us Joey Rosskopf (Hincapie Sportswear Development Team) op 23s
9. flag-ro Serghei Tvetcov (Jelly Belly p/b Maxis) op 24s
10. flag-ca Rob Britton (SmartStop) z.t.
Volledige rituitslag

Klassement na rit twee
1. flag-us Alex Howes (Garmin-Sharp) in 6u44m00s
2. flag-be Ben Hermans (BMC Racing) op 11s
3. flag-us Tejay Van Garderen (BMC Racing) op 12s
4. flag-us Matthew Busche (Trek Factory Racing) 13s
5. flag-us Tom Danielson (Garmin-Sharp) op 22s
6. flag-us Julian Kyer (SmartStop) op 25s
7. flag-us Joey Rosskopf (Hincapie Sportswear Development Team) op 25s
8. flag-ro Serghei Tvetcov (Jelly Belly p/b Maxis) op 28s
9. flag-fr Clément Chevrier (Bissel Development Team) z.t.
10. flag-ca Rob Britton (SmartStop) z.t.
Volledig klassement

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair