Canola klopt Meurisse en Van der Lijke in Limburg

zaterdag 1 april 2017 om 16:54
Canola klopt Meurisse en Van der Lijke in Limburg

Foto: Sirotti

Marco Canola heeft de Volta Limburg Classic op zijn naam geschreven. De Italiaan van Nippo-Vini Fantini versloeg Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) en Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij) in de sprint op de licht oplopende kasseien van de Diepstraat in Eijsden. Deze drie waren op 55 kilometer voor het einde weggesprongen.

Chaotisch begin
De openingsfase van de wedstrijd verliep vandaag erg chaotisch. Na een pittige strijd raakten uiteindelijk zeventien renners voorop, waaronder zowel twee renners van LottoNL-Jumbo (Bouwman en Campenaerts) als Roompot-Nederlandse Loterij (Budding en Meijers), maar hun voorsprong bleef steeds erg klein.

Te klein, zo zou blijken, want halfweg koers kwam alles weer bij elkaar. Wat volgde was een nieuw spervuur aan demarrages, met als resultaat dat het peloton steeds verder uitdunde, hoewel van een peloton amper sprake was. Alles lag regelmatig volledig uit elkaar in het lastige heuvellandschap van Limburg.

Vier koplopers
Op de Camerig, met nog 55 kilometer te gaan, wisten voor het eerst sinds lange tijd vier renners een significant gat te slaan. Martijn Tusveld, Nick van der Lijke (beiden Roompot-Nederlandse Loterij), Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) en Marco Canola (Nippo-Vini Fantini) reden weg uit een groep van ongeveer 25 man.

Deze vier werkten uitstekend samen. Twintig kilometer later hadden ze één minuut voorsprong op veertien achtervolgers (met o.a. Roosen, Martens, Rosskopf, Vliegen en Ruijgh) en bijna drie minuten voorsprong op een grote groep met daarin Dylan Groenewegen. Voor Tusveld ging het echter te hard. Hij moest op 35 kilometer voor het einde passen.

Canola en Canuel winnen
De overige drie hielden knap stand en mochten dus strijden voor de overwinning. Ze bleven tot aan de slotkilometer goed samenwerken. Van der Lijke wilde als eerste de laatste bocht in, maar Canola wist hem nog net te passeren. Daarna bleek de Italiaan over de snelste benen te beschikken.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Karol-Ann Canuel van Boels-Dolmans. Het was voor de Canadese de eerste zege van het seizoen. De 28-jarige renster reed in de slotkilometer weg van een groep van zes. Vlak achter haar eindigde Riejanne Markus (WM3 Energie) als tweede, voor Liane Lippert (Sunweb).

Dit artikel delen:

23 Reacties

vlek 1 april 2017 om 16:58

Balen dat Van der Lijke zichzelf niet kon belonen, maar goed om eens zo’n finale te rijden in een eendagskoers. Canola duidelijk de sterkste man vandaag; Vliegen en Martens in het verlies gereden op de Camerig.

HoofdIsVrij 1 april 2017 om 16:59

Niet idolaat van Ruijgh zoals enkele hier, maar hij laat zich toch goed zien de voorbije weken.

Vd Lijke goed gereden en een mooie derde plaats, maar zal toch balen.

Wheely 1 april 2017 om 17:01

En zn fiets nog gejat ook.

Leukefans 1 april 2017 om 17:02

Mooi interview, lijkt een erg fijne jongen!

Sephiroth 1 april 2017 om 17:06

suf dat enkel BMC en TLJ echt wilde draaien om die 4 terug te halen. De rest heeft ook weinig. Maar mooi om roompot zo te zien en ruijgh doet het ook neit slecht.

xistnc 1 april 2017 om 17:21

Martens was sterk, maar wat een puinhoop maakte TLJ er vandaag van zeg. Kruijswijk zal denken dat het een aprilgrap is, als hij het niveau van JVDB verneemt.

Ik had vooraan iets meer van Van der Lijke verwacht, mede omdat Meurisse toch al een keertje bijna plooide. Maar verdiende winnaar sowieso. En goede koers van Roompot.

ti-raleigh 1 april 2017 om 17:54

JvdB is hier enkel en alleen om km’s te maken om op tijd fit en in vorm te zijn voor de Giro. De rest is bijzaak.

ah-ja 1 april 2017 om 18:03

VDB heeft opgegeven, noem ik niet echt kilometers maken..

Pol 1 april 2017 om 18:11

TJL heel de koers achter de feiten aangereden, Paul Martens was goed de rest van de ploeg niet gezien.VDB eerst in de kopgroep toen in de tweede groep toen naar de derde en toen maar afgestapt.Wat moet dat worden in Italië.

marehoek 1 april 2017 om 18:13

Wat een wanvertoning van TLJ.

Hengacity1 1 april 2017 om 18:28

Wanvertoning?? Martens was de sterkste man in koers helaas slecht gegokt en verloren. Timo Roosen heeft er wel een potje van gemaakt.

De Brigadier 1 april 2017 om 18:59

Sterkste man in koers? De drie sterksten zaten vooraan, daarna leek Tratnik me de beste benen te hebben.

vlek 1 april 2017 om 19:05

TLJ de hele dag achter de feiten aangereden? Ze zitten in de eerste kopgroep met Campenaerts en Bouwman, vervolgens na de eerste schifting met Martens, Roosen, JVDB en Campenaerts in de groep. Ze hadden achteraf op dat moment de koers niet op zich moeten nemen, wanneer je ziet hoe sterk Groenewegen nog binnen komt. Dat ze op dat moment de kaart van Martens trokken was echter niet zo gek. Die schiet zelf echter tekort op het moment van de beslissende slag. Daar verliezen ze uiteindelijk de wedstrijd.

Poeksel 1 april 2017 om 19:39

Is die Canola een broer van Thomas Dekker?

Sephiroth 1 april 2017 om 19:48

@alle TLJ bashers, wat vonden jullie dan wel niet van BMC? daar zijn dan zeker geen woorden voor.

Martens heeft veel op kop lopen sleuren terwijl de hele rest van Groep 2 niet wilde rijden. Dus of de sterkste 3 nou perse vooraan zaten, of tratnik die heel veel wieltjes plakken heeft gedaan.

Kingstown 1 april 2017 om 22:32

@ Sephiroth?

Misschien kun je wel niet eens in het topic over BMC op het forum gaan kijken wat anderen er wel niet van vinden. Misschien vind je daar wel niet je antwoord. Wel niet succes!

Bassie55k 2 april 2017 om 01:34

De Laat ook weer redelijk

Freddy de Fries 2 april 2017 om 07:35

Ik hoop echt dat Jasper de Laat, Rob Ruigh en Jan-Willem van Schip snel naar Roompot of LJ gaan. Ze zijn het alledrie waard.

Freddy de Fries 2 april 2017 om 07:40

Rob Ruigh pas 31 eind dit jaar. Kunnen deze ploegen nog 5 jaar plezier van hebben.
Wat zou de reden kunnen zijn dat ze het tot nu toe niet doen?

Freddy de Fries 2 april 2017 om 07:51

Hoop dat Roompot geen gesloten deur blijkt: https://www.1limburg.nl/rob-ruijgh-wegkapitein-bij-belgische-wielerploeg

Pol 2 april 2017 om 08:54

Vlek
Je praat nu 80 KM voor de meet, 50 KM voor de meet nog maar een renner van Lotto en dat was Martens de rest was allang gezien.

vlek 2 april 2017 om 09:32

Ja, de beslissende aanval was inderdaad op een kilometer of vijftig van de finish. Het was wat dat betreft dus een mooie harde koers tot dat moment.

Fanny 2 april 2017 om 11:15

@ Vlek
Quote: TLJ de hele dag achter de feiten aangereden? Ze zitten in de eerste kopgroep met Campenaerts en Bouwman, vervolgens na de eerste schifting met Martens, Roosen, JVDB en Campenaerts in de groep. Ze hadden achteraf op dat moment de koers niet op zich moeten nemen, wanneer je ziet hoe sterk Groenewegen nog binnen komt. Dat ze op dat moment de kaart van Martens trokken was echter niet zo gek. Die schiet zelf echter tekort op het moment van de beslissende slag. Daar verliezen ze uiteindelijk de wedstrijd.

Ben momenteel een weekendje in Limburg en heb de wedstrijd gisteren live en op tv gezien.
Je hebt voor mij de situatie uitstekend weergegeven.
De 3 overgebleven renners waren de sterkste maar dat kwam ook omdat in het achtervolgende groepje niet iedereen wilde rijden. Martens o.a. wel.
Er zaten natuurlijk ook nog 2 maten in van de 3 vooraan die de boel afstopten.
Helaas kon Roosen het tempo niet volhouden en moest lossen waardoor Martens alleen overbleef.
Mooi en terechte overwinning van de Italiaan op een vervangende fiets (fietsen van de ploeg waren gestolen).

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair