Caleb Ewan schiet met scherp in derde rit Baloise Belgium Tour

vrijdag 11 juni 2021 om 16:37
Caleb Ewan schiet met scherp in derde rit Baloise Belgium Tour

foto: Cor Vos (archief)

De derde etappe in de Baloise Belgium Tour 2021 heeft een zege opgeleverd voor Caleb Ewan. De 26-jarige Australiër van Lotto Soudal was in de straten van Scherpenheuvel-Zichem de snelste in de massasprint. In de woonplaats van Sporza-commentator Michel Wuyts – die vandaag zijn gedwongen pensioen aankondigde – troefde hij Pascal Ackermann en Michael Mørkøv af. Remco Evenepoel blijft in het bezit van de leiderstrui.

Na twee shows van klassementsleider Evenepoel verplaatste het circus in de Ronde van België zich naar Gingelom, voor een rit over 174,4 kilometer naar Scherpenheuvel-Zichem. In de finale wachtte het peloton drie plaatselijke rondes van elk 16 kilometer. Daarin was wel de Côte Dongelstraat (700 meter aan 5,2% gemiddelde stijging) opgenomen, drie keer dus. Maar in de sterren stond een massaspurt geschreven en dat gebeurde finaal ook.

Vroege vlucht
Ondanks de verwachte voorspelling van een massale aankomst, besloot een vijftal coureurs toch meteen vanuit het vertrek het hazenpad te kiezen. Onder hen zeker geen koekenbakkers: klassiekertalent Cedric Beullens (Sport Vlaanderen-Baloise), crosser Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), rasaanvaller Mirco Maestri (Bardiani-CSF-Faizanè), Andreas Goeman (Tarteletto-Isorex) en Jan-Willem van Schip van BEAT Cycling. Die laatste reed vandaag voor het eerst in de rondte met zijn speciale SBB-stuur.

De Nederlander verzamelde onderweg een aantal punten voor het klassement om de strijdlust. Sweeck was vooraan de best geplaatste coureur op een minuut en 46 seconden achterstand van Evenepoel. Hoewel de crosser tijdens de rit virtueel aan de leiding reed, liet het peloton het vijftal niet te ver wegrijden. De maximale voorsprong was zodoende nooit groter dan een dikke drie minuten, waardoor de koplopers niet echt mochten dromen van de dagzege. In het peloton zagen we vooral de sprintersploegen het werk doen.

Nerveuze finale
In een nerveuze finale duurde het lang voordat de vluchters gegrepen werden. In het peloton noteerde we een tweetal valpartijen. Een daarvan kende een groot slachtoffer: Jasper Philipsen. De jonge Belg van Alpecin-Fenix zou met Tim Merlier als aantrekker de sprint doen, maar het zou niet zo mogen zijn. Wel kon hij zijn weg vervolgen. Op zo’n zes kilometer voor het einde was de vlucht van vijf gegrepen, of althans: voor een groot deel. Op de Dongelstraat kwam het peloton langzij, maar er werd opnieuw aangevallen.

Dat was niemand minder dan vroege vluchter Maestri, die dan campagnon Beullens met zich meekreeg. Van Schip ging nog even in de contra-attaque samen met een renner van Deceuninck-Quick-Step, maar het mocht uiteindelijk niet baten. Het zou in de straten van Scherpenheuvel-Zichem uitmonden in een onoverzichtelijke massasprint met meerdere treintjes. Uiteindelijk verzorgde Jasper De Buyst een uitstekende lead out voor Ewan, waarna The PocketRocket op de oplopende finishstrook de tegenstand eenvoudig afhield.

Danny van Poppel (Intermarché-Wanty Gobert) was op plek vier de beste Nederlander. Ook de piepjonge Olav Kooij (Jumbo-Visma, zevende) en Nils Eekhoff (Team DSM, tiende) haalden de top-10. Voor België werd Timothy Dupont (Bingoal-Pauwels Sauzen-WB) zesde en was er een opvallende negende stek voor Thibau Nys. De 18-jarige zoon van crosslegende Sven Nys rijdt voor Baloise Trek Lions en staat op de weg bekend als uiterst rap.

Dit artikel delen:

43 Reacties

Merlinappa 11 juni 2021 om 16:43

Ik neem aan dat Dupont teruggezet gaat worden? Hij gaat letterlijk van helemaal links naar rechts over de weg en kegelt bijna een aantal renners onderuit onder wie Dylan, die terecht boos is. Zat eindelijk eens aardig in positie nu ook.

Edit: ik zou iedereen aanraden om de sprint nog eens van boven terug te kijken. Dylan zit vóór Morkov en zit gewoon goed geplaatst. Niet zijn schuld dat Dupont opeens besluit enorm van zijn lijn af te wijken.

Deel Koeper 11 juni 2021 om 16:48

Ik ga me niet uitlaten over Dupont, maar Groenewegen zat echt wel veel te ver. Als die kan doorsprinten, wordt die hooguit 5e of 6e. Was gewoon alweer dat wiel van Kooij kwijt.

Merlinappa 11 juni 2021 om 16:50

Voor het moment dat ie ingesloten wordt zit Dylan vóór Morkov. Top 3 was absoluut haalbaar dus.

Thoin 11 juni 2021 om 16:43

Schoolvoorbeeld van een lead-out. Makkelijk afgemaakt door Ewan.
De Tour wordt een duel Ewan-Demare zoals het nu lijkt. Benieuwd of Bennett mag starten en in welke conditie dan.

platteprijs 11 juni 2021 om 16:43

Hoe lang blijft de ploegleiding van Jumbo nog blind voor dat genante geprutst van Groenewegen en zijn twee kompanen?!

Merlinappa 11 juni 2021 om 16:45

Groenewegen zat goed geplaatst, maar Dupont besloot de deur nogal lomp dicht te gooien. Meerdere renners nogal boos.

platteprijs 11 juni 2021 om 16:50

Nee hoor op dat moment was hij al kansloos om te winnen. Eigenlijk heeft hij hier opnieuw helemaal niet meegedaan.

martini151 11 juni 2021 om 16:50

Inderdaad wat appa zegt. Hij zat 2 lengtes achter Ewan, podium was mogelijk geweest.

Wat wel gezegd mag worden is dat ze elkaar constant kwijt zijn en met minder lef op de fiets lijken te zitten. Dat lijkt mij overigens volkomen logisch

Merlinappa 11 juni 2021 om 16:50

Hij zat voor Morkov op het moment dat ie bijna omver werd gekegeld. Top 3 was gewoon haalbaar.

Dikke vrouw 11 juni 2021 om 16:43

Oh wat was Dylan boos omdat iemand een ietsie pietsie van z’n lijn afging..
Frustraties, hij lijkt het kwijt

platteprijs 11 juni 2021 om 16:45

Onzin, hij was gefrustreerd omdat het voor de zoveelste keer zwaar mislukte.

Merlinappa 11 juni 2021 om 16:46

Ik noem dit niet ‘ietsje pietsje’ van de lijn afwijken. Als dit jouw definitie is van ‘ietsje pietsje’ dan heeft Dylan in Polen namelijk praktisch niet van zijn lijn afgeweken. ;)

martini151 11 juni 2021 om 16:48

Het blijkt maar weer dat vrouwen niet de weg op zouden mogen. “Ietsie pietsie” van de lijn afwijken?! De volledige breedte van de weg lijkt me iets meer dan dat

El Matador 11 juni 2021 om 16:45

Sterke sprint! Ook Ackermann rijdt hier prima; begint hij dan toch zo langzaamaan in vorm te geraken? Die twee waren duidelijk veel sterker dan de rest van het veld. Al had Merlier uiteraard pech. Die zat ook niet slecht geplaatst.

Deel Koeper 11 juni 2021 om 16:49

Zonder pech zou Merlier misschien 2e of 3e zijn geworden, maar zat daar ook te ver (en waarschijnlijk te veel ingesloten)

blix 11 juni 2021 om 16:54

Merlier zat enorm slecht geplaatst, totdat de zee plots openging, en hij warempel aan het wiel van Rickaert komt. Dan maakt hij de domme keuze om rechts van de uitzakkende Ballerini te blijven, waardoor hij haast de nadars raakt.
Had nu eindelijk eens een sprintduel willen zien tussen Merlier en Ewan. Het is ons in de Giro ook niet gegund. Jammer!

El Matador 11 juni 2021 om 17:07

Zat in eerste instantie inderdaad niet goed geplaatst. Vlak voordat hij uit z’n pedaal schoot leek hij mijns inziens toch nog in goede positie te komen. Inderdaad ontzettend jammer dat we hem nooit rechtstreeks tegen Ewan zien sprinten. Qua topsnelheid zou hij een goede kans maken.

Davide Lappartiente 11 juni 2021 om 17:26

Ewan zat beter geplaatst dan Merlier. Maar de zee ging open omdat Lotto niet genoeg snelheid meer maakte en kwamen ze op rechts sneller opzetten. Merlier zat ideaal in het wiel van Van Poppel, maar Ballerini verpest het door af te wijken.

Murcia 11 juni 2021 om 16:45

Netjes van Ewan, Ackermann heeft het gewoon niet dit jaar. Maar dat is altijd nog beter dan Groenewegen die weer nergens te bekennen was. Dat wordt echt een hele lange weg terug naar de top zo. Je zag weer iemand van TJV omkijken waar hij was en dan maar zelf beginnen te sprinten.

notriple 11 juni 2021 om 16:47

” na 2 shows van evp” lees ik. Wat voor shows waren dat dan??. Jammer voor van het Schip, ik had hem wel een primeurtje gegund met dat aparte stuurtje.

wimvl 11 juni 2021 om 19:43

Als je gekeken had, dan wist je welke shows. Als Matthieu zoiets doet, dan vinden jullie dat wel een show.

Savojor 11 juni 2021 om 16:48

Groenewegen kan écht niet meer. Dit wordt bijna categorie 'Froome gaat voor een klassement' qua lachwekkendheid.
Op deze manier zijn ze Dekker en Kooij ook kapot aan het maken. Die horen in dit soort wedstrijden gewoon voor eigen kans te gaan.

martini151 11 juni 2021 om 16:51

Kooij en Dekker trekken de sprint voor hem aan en zijn daar duidelijk niet voor gemaakt. Dat Groenewegen het niet kan na 9 maanden schorsing en sindsdien 5 pogingen, vind ik een ietwat voorbarige conclusie

Edit: aangezien jij jou reactie aangepast hebt, ga ik daar ook nog even op in. Jouw reactie vind ik toch iets lachwekkende dan het rijden van Froome

notriple 11 juni 2021 om 18:53

Ik hoop niet dat gelijk gaat krijgen.

Merlinappa 11 juni 2021 om 16:52

Alle Belgische trollen komen meteen weer uit hun hol om Dylan af te maken, cute.

martini151 11 juni 2021 om 16:55

Dit dus. En wij zijn zo dom om ze te geven wat ze willen hebben

Gebruikersnaam 11 juni 2021 om 17:00

Iedereen die me geen gelijk geeft, is een troll!

Turtlehead 11 juni 2021 om 16:53

Oei, Philipsen wordt de streep over geduwd… ziet slecht uit voor hem!

Pizzi 11 juni 2021 om 16:57

Aardig treintje en vervolgens de beste sprint. Verdiende winst voor Ewan. Ackermann best goed, maar niet snel genoeg. En Danny sprintte relatief wel een beetje achteruit.

O ja, die contra-attaque was Piotr Havik :)

Davide Lappartiente 11 juni 2021 om 16:57

Man van DQS die afwijkt naar rechts en Van Poppel raakt, waardoor Merlier tegen Danny rijdt en pech heeft. Jammer voor Merlier en Ewan die andermaal kan profiteren.

Ivanoviclover 11 juni 2021 om 16:59

Dat wordt dus geen tour voor Cavendish, voor wie er nog op hoopte.

Gebruikersnaam 11 juni 2021 om 17:04

Jammer dat de aandacht voor de comebacks van Jakobsen en Groenewegen de voorbije maanden een schaduw heeft geworpen over de topprestaties van Cees Bol, die andere “topper.

Sjonge Jonge 11 juni 2021 om 17:09

1 van de slechtste troll pogingen dit jaar en dat zegt veel…

Savojor 11 juni 2021 om 17:11

De feitelijke constatering dat Bol geen deuk in een pakje boter rijdt vindt jij een van de slechtste trollpogingen van het jaar..?

nickdt 11 juni 2021 om 18:56

Savojor

Volgens mij snap je hem niet, Bol is de troll in dit geval.

notriple 11 juni 2021 om 20:00

Ja wat is er met Cees Bol aan de hand. Gaat steeds meer achteruit (rijden).

Gebruikersnaam 11 juni 2021 om 20:31

Bol had vorig jaar tijdens de Tour nogal regelmatig kritiek op zijn trein en dat is iets wat je gewoon niet doet. Ten eerste omdat je die nog nodig hebt en in dit geval was het ook nog eens onterecht, want ze deden het gewoon goed. Sindsdien gaat het vaak maar moeizaam voor hem (buiten die uitschieter in Parijs-Nice), kan me niet van de indruk ontdoen dat er een verband is, de achteruitgang in resultaten begon eigenlijk al in de 2e helft van die Tour.

Lijkt me iemand die best eens andere oorden kan opzoeken om zijn carrière een nieuwe boost te geven.

Jean Dumas 11 juni 2021 om 17:49

Mooie aankomst, Tourwaardige sprint van Ewan.

dumoman 11 juni 2021 om 18:07

Yeeeeh, we hebben 3 Nederlanders in de top 10, wat zijn we goed bezig mannen………

xistnc 11 juni 2021 om 18:33

Wanneer krijgt David Dekker eindelijk te horen dat hij geen lead-out kan verzorgen als hij daarvoor al een sprint van achteruit het peloton heeft moeten rijden? Dat ging in de Giro al mis en nu reed hij opnieuw meer in de weg dan dat hij van nut was.

ProfrondeZevenbergen 11 juni 2021 om 19:33

Balen voor Philipsen.

Verweggistan 11 juni 2021 om 20:37

Thibau doet leuk mee op de weg.

snoek1974 12 juni 2021 om 09:24

Zouden ze ook de kaart Morkov kunnen spelen als Bennett de Tour de France niet haalt

Headlines

Materiaalzone

Populair