Jan-Willem van Schip met speciaal stuur in kopgroep Baloise Belgium Tour

vrijdag 11 juni 2021 om 13:39
Jan-Willem van Schip met speciaal stuur in kopgroep Baloise Belgium Tour

foto: Cor Vos

Jan-Willem van Schip maakt op dit moment deel uit van een vroege vlucht in de Baloise Belgium Tour. De renner van BEAT Cycling koerst vandaag met een opvallend stuur. Het speciale stuur, de zogeheten ‘ABB’, voldoet aan de reglementen van de UCI.

Afgelopen winter presenteerde Van Schip met de ploeg en de onderzoekers van SPEECO al het nieuwe stuur dat gericht is op aerodynamica. Na de nieuwe regelgeving van de internationale wielerunie was het stuurtje van Van Schip echter verboden en dus mocht de Nederlander het stuur niet gebruiken in wedstrijdverband.

Zijn werkgever was de voorbije maanden al met de UCI in gesprek over het gebruik ervan. “Het is heel complex. Het is net hoe je de regels leest of het wel mag of niet mag. Ik durf niet te zeggen hoe het precies zit, met het leunen op je stuur. Dat moeten we nog uitkristalliseren”, liet Van Schip in maart nog weten.

Van Schip en BEAT Cycling hebben nu wel groen licht gekregen van de UCI om de ABB (Aero, Breakaway en Bar) te gebruiken. “We gaan ermee rijden. Meer veiligheid, meer stabiliteit en bovenal meer aero”, gaf de renner aan voor de start van rit drie van de Baloise Belgium Tour.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Merlinappa 11 juni 2021 om 13:51

Altijd Blijven Boren!

PS: dit is overigens exact hetzelfde stuur als eerder en nu dus goedgekeurd. Dus niet zoals hier staat een nieuwe variant, redactie. ;)

Edit: Ik zie dat jullie het al aangepast hebben, scherp. Een bedankje was welkom geweest ipv mijn bericht aanpassen/deels verwijderen zonder notitie. :)

Turtlehead 11 juni 2021 om 13:58

Eigenlijk een modern vormgegeven triatlonstuur. Dat smalle is wel onstabieler dan een gewoon stuur lijkt me, en je kunt er gewoon met je onderarm op liggen. Op t randje dus, maar ziet ernaar uit dat het heel goed grip geeft, dat is veiliger dan polsjes los op t midden van het stuur.

Ik weet niet of het verplicht moet worden voor iedere leiderstrui-dragende coureur in de BBT… :)

Michelangelo 11 juni 2021 om 14:18

Mooi, figuren als Jan Willem van Schip, die willen innoveren en de grens van wat mag en wat niet continu aftasten. En dan is het ook niet meer dan logisch dat hij in de kopgroep zit om zijn stuurtje te showen!

FritsvanHoefelen 11 juni 2021 om 15:04

Marketingtechnisch niet te kloppen

limburgia 11 juni 2021 om 18:28

Wat een draak van een stuur.

MoveOn 11 juni 2021 om 19:30

Mag het Coefficient stuur dat Colin Strickland in Unbound gravel gebruikte ook van de UCI bonzen?

Vincent Lacressonniere 11 juni 2021 om 23:11

Z’n helmpje zit niet erg aero.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone