Ewan: “Als Milaan-San Remo te zwaar is voor mij, is het goed voor Gilbert”

Ewan: “Als Milaan-San Remo te zwaar is voor mij, is het goed voor Gilbert”

foto: Cor Vos

vrijdag 20 december 2019 om 07:30
Interview

Net als voor Philippe Gilbert wordt ook voor ploegmaat Caleb Ewan Milaan-San Remo het eerste grote doel van 2020. De Australische pocketsprinter heeft daar absoluut geen probleem mee, vertelt hij ons tijdens de winsterstage van Lotto Soudal op Mallorca.

Het programma van Caleb Ewan zal er volgend jaar niet veel anders uitzien dan dat van het voorbije seizoen. Hij start in januari in de Tour Down Under, gevolgd door de UAE Tour, Parijs-Nice en Milaan-San Remo. “Ik heb ook een tweetal wedstrijden in Vlaanderen op de agenda staan”, vertelt hij. “Brugge-De Panne en de Scheldeprijs, twee klassiekers voor sprinters. Gent-Wevelgem? Hmm, dat is nog iets te zwaar voor mij. Dat is wellicht voor binnen een paar jaar.” Vervolgens werkt hij toe naar zowel de Giro d’Italia als de Tour de France.

Drie speerpunten
Maar zijn eerste grote doel is dus Milaan-San Remo. “Ik weet dat dat ook voor Philippe Gilbert een groot doel is”, weet Ewan. “Hij wil dat vijfde monument, maar tezelfdertijd is La Primavera het enige monument dat door een pure sprinter gewonnen kan worden. Dat maakt het ook voor mij speciaal, dus wil ik tegen dan de goede conditie te pakken hebben.”

Dat maakt dat Lotto Soudal zowaar met drie speerpunten naar Milaan-San Remo zal afzakken, want met John Degenkolb heeft het team van manager John Lelangue zelfs een ex-winnaar (2015) in de ploeg. De Duitser gaf gisteren al aan dat hij net zo gelukkig al zal zijn als Gilbert of Ewan wint. Maar hoe ziet Caleb Ewan, die in 2018 tweede werd, dat dan?

Monaco
“Zo moeilijk wordt dat niet”, denkt hij. “Kijk, als Phil in de finale in ideale positie zit om te winnen, dan betekent dat ongetwijfeld dat ik er niet meer bij ben. En eigenlijk geldt dat ook omgekeerd: als ik kans maak om te winnen, dan wil dat zeggen dat de wedstrijd niet zwaar genoeg is geweest en dat het heel moeilijk zal worden voor Philippe. Hij heeft nu eenmaal een harde race nodig. Ik vind het alleen maar goed dat we meerdere opties hebben.”

De Lotto’s tijdens een van hun trips op Mallorca – foto: Cor Vos

Dat hij overigens beste maatjes is met Philippe Gilbert, vertelt Ewan er graag bij. “We leven allebei in Monaco, dus ik kende Phil al lang voor hij naar Lotto Soudal kwam. We schieten goed op en ik ben enthousiast dat we ploegmaats worden. Hij is al zeventien jaar prof, heeft zoveel ervaring en is een echte leider. Ik ben overtuigd dat ik nog veel van hem kan opsteken.”

Tour de France
Kan Philippe Gilbert mits een goed voorjaar ook wat druk van de schouders van Caleb Ewan wegnemen richting de zomer? “Daar ben ik niet zo mee bezig. Uiteindelijk wordt van mij toch verwacht dat ik in de grote rondes etappes win. Die druk leg ik mezelf wel op. Dat deed ik trouwens ook dit jaar. Omdat 2018 niet super was, wilde ik presteren. Ik kan overigens overigens best goed om met die druk. Al van jongs af aan werd van mij verwacht dat ik wedstrijden won.”

Nog dit: Ewan zal zich ook tijdens de Tour van volgend jaar niet focussen op de groene puntentrui. “Het klopt dat ik in de laatste editie tweede werd na Peter Sagan, zelfs zonder inspanningen te leveren tijdens de tussensprints. Maar het is geen ambitie. Dit is ook geen sprintersklassement, hé.  Het is van 2011 (Mark Cavendish, red.) nog eens geleden dat een rasspurter met het groen naar huis mocht. Nee, ik mik opnieuw op ritzeges. En als dat lukt, eindig je vanzelf hoog in het klassement.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

piet kierewiet 19 december 2019 om 13:22

denk dat hij Milaan-San Remo wel kan winnen

Samlambeej 19 december 2019 om 13:24

Als ze samen beneden komen moet Gilbert het op een lint trekken en Degenkolb de lead-out doen voor Ewan.

Rawolf 19 december 2019 om 13:39

Ik geloof niet dat Gilbert voor een ander gaat werken in Milaan san Remo. Als het nog met veel opeen zit zal hij eerder voor een late uitval gaan

Samlambeej 19 december 2019 om 13:44

Dat zal ervan afhangen of ze niet al 70 rijden, beneden.

Massimo Bataille 19 december 2019 om 15:56

Ik vermoed dat de pure sprinters zowiezo minder kansen gaan hebben. Is nu al 3 jaar op een rij dat deze gewonnen worden door heuvelrenner (Kwiatkowski, Nibali en Alaphilippe) en dat de ‘vlakke’ sprinters er niet meer aan te pas komen.

Is meer en meer voer voor de klassieke renners en sterke sprinters zoals Sagan, Van Aert, Naesen, Trentin, ….

Vinyakke 19 december 2019 om 15:07

Wel een mooi kopmans-trio. En laat dat nu net de sleutel zijn tot succes in het wielrennen van deze tijd. Met één spits is het moeilijk om af te kunnen werken in de grote koersen. De top zit te dicht tegen elkaar aan wat maakt dat je in de finale het ploegenspel moet kunnen spelen.

FDJ 19 december 2019 om 18:04

Daarom moeten dus Dumoulin en Roglic naar de Tour. Samen. Laat die Giro lekker over voor de jonge mannen.

Bummetje 19 december 2019 om 16:10

Ewan heeft al een aantal keren een sterke MSR kunnen rijden. Ik denk dat velen hem onderschatten als het op heuvels aankomt. Hij zal wellicht niet in een elitegroepje van 5 renners meezitten maar wel als het 15 a 20 renners zijn. En klop hem dan maar eens in de sprint. Voor mij een van de topfavorieten mits in vorm.

Groningen 19 december 2019 om 16:11

Ik heb mijn geld al een tijdje geleden op een vijfde monument voor Gilbert gezet. De manier waarop hij dit jaar Roubaix won maakt voor mij dat hij met de specifieke focus op MSR de topfavoriet is. Als de groep echt nog groot is heeft Ewan natuurlijk goede kansen, Degenkolb zal wat tussen de wal en het schip landen in dit team voor MSR

EricV 19 december 2019 om 19:40

Msr is natuurlijk voor vdp. Met wat geluk staat er nog iemand op de foto

bloemist 20 december 2019 om 09:16

Peter Sagan zie ik al jaren MSR winnen, had het zeker al verdient maar het is hem nog niet gelukt. Als grote favoriet starten in de Primavera maakt het alleen veel moeilijker om te winnen, zou voor Mathieu ook zo maar kunnen. Winnen met een banddikte is genoeg, alleen op de foto is nergens voor nodig.

Covadonga 19 december 2019 om 20:42

Pocketsprinter, je moet er maar op komen.

Headlines

Materiaalzone

Populair