Burgos-BH mogelijk heel seizoen geschorst door derde dopingschorsing

maandag 19 november 2018 om 18:33
Burgos-BH mogelijk heel seizoen geschorst door derde dopingschorsing

foto: Sirotti

Donkere wolken pakken zich samen boven Burgos-BH. De UCI heeft Igor Merino voor vier jaar geschorst na gebruik van groeihormonen. Dat betekent de derde schorsing in een periode van één jaar voor een renner van de Spaanse ploeg. Hierdoor kan Burgos-BH maar liefst twaalf maanden geschorst worden.

De UCI heeft de zaak van Burgos-BH al overgedragen aan de disciplinaire commissie, omdat Ibai Salas (onregelmatigheden in het biologische paspoort, oktober 2018) en David Belda (afwijkende waardes van EPO, december 2017) al gestraft zijn. Beide renners kregen al een vierjarige schorsing.

Schorsing Merino
In de tussentijd werd ook de Spaanse renner Merino betrapt, maar nog niet geschorst door de UCI. Nu is dat alsnog gebeurd, blijkt uit documenten van de internationale wielerunie. Merino moet met terugwerkende kracht van 13 juni 2018 tot en met 12 juni 2022 brommen. De derde schorsing van Burgos-BH binnen een jaar dus.

Schorsing van twaalf maanden dreigt
Hierdoor treden ook andere UCI-regels in werking. Het gaat om artikel 7.12.3. Als er een derde dopinggeval binnen een periode van twaalf maanden plaatsvindt, dan dreigt namelijk een zwaardere straf dan de 15 tot 45 dagen die geldt bij twee positieve testen. De disciplinaire commissie van de UCI bepaalt hoe lang Burgos-BH niet aan internationale wedstrijden mag deelnemen. Hierbij worden alle omstandigheden in de zaak meegewogen. De duur van de schorsing zal niet minder dan 15 dagen en niet meer dan twaalf maanden zijn.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Utrecht19 19 november 2018 om 18:58

Lekker voor Bol dit. Hopelijk kan hij dan nog switchen van ploeg. Ook al worden ze niet geschorst zullen ze wellicht ook een hoop wildcards missen. Hoewel de Spanjaarden hier wat minder moeite mee hebben

horsm 19 november 2018 om 20:09

Heeft Bol nou alweer een contract met een ploeg waar voor hij nauwelijks kan fietsen?

Mwielerfan 19 november 2018 om 21:06

Twaalf maanden is een oneerlijke straf omdat het kleine ploegen veel harder treft dan grote. Ook is het sowieso onterecht als je zoals veel mensen hier van recht op arbeid uitgaat.
De oplossing zou dan zijn om alle contracten te ontbinden en dus veel vrije renners?

wielrenner 19 november 2018 om 21:39

Wat zien die fietsen er raar uit vanuit deze hoek.

Scott Sunderland 19 november 2018 om 23:02

Lullig voor de mensen uit de ploeg die niets met doping te maken hebben. Bol is net bij deze ploeg en nu deze situatie. Uiteraard moet de ploeg worden doorgelicht als er drie dopinggevallen zijn. Schoonvegen en met de rest doorgaan.

Chaba 21 november 2018 om 11:22

Dit gaat toch nooit en nimmer gebeuren en anders eet ik mijn hoed op!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair