Brits parlementair onderzoek: ‘Sky overschrijdt eigen ethische lijn’

Brits parlementair onderzoek: ‘Sky overschrijdt eigen ethische lijn’

Opnieuw beschuldigingen aan het adres van Bradley Wiggins - foto: Sirotti

maandag 5 maart 2018 om 09:27

Het Britse Digital, Culture, Media and Sports Committee heeft, in een maandag gepubliceerd rapport, Sky opnieuw beschuldigd van dopinggebruik. De Tour-formatie van 2012 zou geprepareerd zijn met triamcinolone, behorend tot de corticosteroïden. Het zou specifiek gaan om Bradley Wiggins, de uiteindelijke winnaar van de Tour de France dat jaar.

In het uitgebreide rapport over doping in de sport wordt er een heel hoofdstuk besteed aan het Britse wielrennen en Sky. Hierin komen ook eerdere beschuldigingen als het overmatig gebruik van TUE’s (therapeutic use exemption) en de ‘jiffy bag‘-affaire naar voren. Het comité bespreekt alle situaties waarin Sky ‘de ethische lijn overschrijdt. Er is geen bewijs voor een overtreding van de dopingregels van het WADA (wereld anti-doping agentschap), maar wel andermaal een bevestiging dat het team van Dave Brailsford opereert in een zogeheten grijs gebied.

Het gebruik van triamcinolone behoort tot dit grijze gebied. Het middel zou overmatig vet binnen snelle tijd elimineren, zonder hierbij kracht te verliezen. De vermogen-tot-gewicht ratio zou hiermee een onrechtmatige boost krijgen. Het gebruik van triamcinolone was niet illegaal gezien de verkregen TUE, maar de hoeveelheden die volgens het comité zijn gebruikt bij Sky neigen naar prestatiebevorderende doeleinden in plaats van gezondheidsredenen.

In het rapport roept de Britse overheidsinstantie op om alle corticosteroïden volledig te verbannen, ook met een medisch voorschrift.

[poll id=”745″]

Dit artikel delen:

77 Reacties

Guushovd 5 maart 2018 om 09:31

Het verhaal Sky wordt zo langzamerhand gênant.

deux-vitesse 5 maart 2018 om 09:31

Dit is het zetje dat we nodig hadden

Secondant 5 maart 2018 om 09:33

Off topic:
“Triamcinolone zou overmatig vet binnen snelle tijd elimineren,” waar bestel ik dit middeltje??

On topic:
Beetje een vaag onderzoek. Had er al wat over gelezen op de diverse websites. De onderzoekers zeggen eigenlijk dat er dingen gebeurd zijn in het ‘grijze gebied’ maar die niet illegaal zijn. Niet de dopingregels lijken te overtreden. Wat is dan de reden om Sky naar aanleiding van dit onderzoek zo in het verdomhoekje te duwen? Ze doen toch niets verkeerd? Misschien zorgen ze er voor dat renners een TUE krijgen zonder dat ze hier recht op hebben, maar volgens mij gebeurd dit zo’n beetje in elke ploeg.

ah-ja 5 maart 2018 om 09:34

Neigen naar… , grijze zone, etc. Sky handelt binnen de toegestane regels, en ja zoekt de grens van het toelaatbare op. Is professionalisme vind ik. Marginal gains.

Javier 5 maart 2018 om 09:34

Als dit zo doorgaat krijgt de sport een nieuwe klap te verwerken. En dat is een behoorlijk understatement.

Javier 5 maart 2018 om 09:36

@secondant

Ik dacht precies hetzelfde haha. Heb het rapport even gescand, en dit middel veroorzaakt volgens D. Millar een zodanige aanslag op het lichaam dat gebruik sterk afgeraden wordt.

Dan prefereer ik toch de natuurlijke manier :)

Tuubke 5 maart 2018 om 09:38

@deux-Vitesse Nee hoor, juridisch gezien voegt dit niets toe. Dopingregels zijn niet overtreden, dus niemand kan op basis van dit onderzoek sancties treffen. Alleen de ethische richtlijn is niet gehandhaafd, maar ja, daarvoor is het ook een richtlijn en geen wet van meden en perzen.
Anders gezegd: Sky houdt de eigen principes zo hoog, dat ze eronderdoor kunnen.

Prima Facie 5 maart 2018 om 09:39

Dit is de ‘wetenschappelijke’ methode van Sky. Binnen de bestaande regels zo veel mogelijk pakken. Vrij liberale insteek: als de wet het niet verbiedt, mag het.

Chaba 5 maart 2018 om 09:39

Toch is het triest om vast te stellen dat er bijna geen Tourwinnaar meer te vinden is die de grens niet heeft overschreden. Wat nu straks met Wiggins, ook zijn overwinning schrappen van de annalen van de Tour? Is dit het einde van team Sky, dit kan toch niet voortduren?

JDclimber 5 maart 2018 om 09:40

Het opzoeken van grenzen is natuurlijk op zich een professionele attitude. Op materiaal wordt ook continue gezocht naar de marginal gains. Maar als de grens dan een keer (per ongeluk) wordt overschreden, dan is er wel gewoon sprake van oneerlijk voordeel tov de tegenstanders en dus is een straf op zijn plaats. Bij Froome is dat voorde aangetoond, bij Wiggins nog niet. Wiggins zal er dus mee “weg komen”.
Voor de geloofwaardigheid van het wielrennen zijn deze ontwikkelingen niet ideaal. Zeker niet als we de “missie” van Sky nog eens doorlezen. Iets met zero tolerance en gegarandeerd schoon enzo…

Bertvd 5 maart 2018 om 09:40

De dag waarvan je wist dat ging komen

DerEffe 5 maart 2018 om 09:45

Tja, binnen een half jaar wordt er iets gevonden dat wel op de dopinglijst staat, wordt de ploeg opgedoekt en heeft de helft van de renners een schorsing van een jaar of twee. Het zou tijd worden.

Sagan=hulk 5 maart 2018 om 09:46

@Chaba
Sastre, Evans en Nibali.

SoloSlim 5 maart 2018 om 09:50

Als ze geen regels overtreden is er niets aan te doen.. maar als ze tegen de grens aanlopen moeten ze beseffen dat er schorsing volgt bij overmatig gebruik #froome

DemPolS 5 maart 2018 om 09:51

edit wf: niet provoceren

Sebas 5 maart 2018 om 09:52

Heel fijn dat een parlementaire enquête, een niet te onderschatten politiek instrument, nu voor politiek draagvlak zorgt. De regels zijn dus niet overtreden, maar er wordt wel degelijk gespot met de gedachten die achter de regels zitten. Goed dat het parlement dit concludeert en uitspreekt, want die mindset binnen de wielrennerij moet eruit.

tetedelacourse 5 maart 2018 om 09:59

Het onderzoek an sich stelt niets strafbaars van team Sky aan het licht. Dat overal het randje wordt opgezocht was bekend en wordt hier nogmaals bevestigd. Marginal gains inderdaad… Echter bij Froome is heel duidelijk geworden dat hij over het randje is gegaan in de Vuelta. Dat moet dus afgestraft worden.

Spinergy 5 maart 2018 om 10:01

die dubbele dosis salbutamol komt ook niet van pufjes hoor… dat was of een pil of een spuit…

Guushovd 5 maart 2018 om 10:03

@secondant
Medicijnen gebruiken (die alleen op medisch voorschrift beschikbaar zijn) voor een ander doel dan waarvoor de medicijnen bedoeld zijn is tegen de geest van de regels.
Als ik bij het uitgaan grote hoeveelheden ritalin gebruik om hard op te gaan overtreed ik ook geen regels als een dokter mij die ritalin daarvoor heeft voorgeschreven. Die dokter en ik weten echter dondersgoed dat het niet in orde is en bij een onderzoek zal dat geconstateerd worden. Dat is wat er nu aan de hand is.

VDB44 5 maart 2018 om 10:06

Als jij je dokter een briefje laat voorschrijven om een maand thuis te blijven van het werk, zal je werkgever dat ook niet aanzien als ‘marginal gains’ terwijl het wel wettelijk is. ;-)

mus van de maasstad 5 maart 2018 om 10:10

Ik denk dat in aankomende tour Sky begeleiding van de ME nodig gaat hebben als dit zo door gaat. Ben bang dat het niet bij eieren en bekers urine gaat blijven.

Magikdatzeggen 5 maart 2018 om 10:14

Alle TUE’s verbieden in de toekomst dan maar…

Sunrider 5 maart 2018 om 10:17

“… Contrary to the testimony of David Brailsford in front of the Committee, we believe that drugs were being used by Team Sky, within the WADA rules, to enhance the performance of riders, and not just to treat medical need.”
Read more at http://www.velonews.com/2018/03/news/uk-government-report-skys-anti-doping-was-inexcusable-and-unprofessional_458694#AQ3qDWRlLKTiMK7j.99

wulu 5 maart 2018 om 10:20

Vacansoleil was hier een voorloper in, Westra, Poels, Ruijgh, Hoogerland, van Hummel stonden in het laatste twee jaar van het bestaan van die ploeg nog nooit zo scherp. Poels is gewoon verder gegaan bij Sky…

moa 5 maart 2018 om 10:20

dit valt toch niet binnen het grijze gebied zoals velen hier zeggen! er is een TUE voor nodig. ze werken dus met valse verklaringen. Wiggo blijkt negen spuiten gekregen te hebben, terwijl een ex-renner zegt dat 1 de norm is (en dan ben je ook al niet meer correct bezig hé).

dit wordt bye bye sky en hopelijk krijgen alle renners die de voorbije jaren naar die ploeg, goed wetende wat er aan de hand is, zijn overgestapt, de nodige straffen.

Headlines

Populair

Materiaalzone