Brian Bulgaç gaat deelnemen aan 24-uurs races
Foto: Sirotti
dinsdag 26 juli 2016 om 09:04

Brian Bulgaç gaat deelnemen aan 24-uurs races

Brian Bulgaç heeft een nieuwe uitdaging gevonden. De oud-renner van onder andere LottoNL-Jumbo, Giant-Shimano en Lotto-Belisol gaat meedoen aan 24-uurs races. De Nederlander doet dit namens het Baum Cycles Endurance Team, waar ook Dirk Bellemakers en Leon van Bon voor uitkomen.

Bulgaç gaat op 21 augustus tijdens de 24-uurs race op LeMans in Frankrijk zijn debuut maken in deze discipline. Daarna zal hij twee jaar lang de kleuren van Baum Cycles Endurance Team blijven verdedigen.

“Net als in de autosport is het team een echt fabrieksteam zoals ook Audi, Aston Martin, Ferrari en Porsche dat zijn”, zegt de ploeg in een persbericht. “Het rijden van zo’n intensieve slijtageslag is een echte teamprestatie waarbij de coureurs elkaar net als in de autosport afwisselen via een pit stop. Dat maakt deze discipline in de wielersport bijzonder en Brian ziet het dan ook als een mooie continuering van zijn carrière.”

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
26 juli 2016 09:21
Ik volg het wielrennen al jaren redelijk intensief. Maar van deze discipline heb ik echt nog nooit gehoord.
26 juli 2016 09:45
Dit bevordert alleen maar doping, van die enorm lange races. Ik ben tegen.
26 juli 2016 09:58
En daar zijn ze weer, de armchair reagluurders van wielerflits. Klok horen luiden, klepel zoek. Verdiep je eens in de materie voor je weer "doping doping" begint te blaten zonder enige kennis van wat deze tak van sport inhoudt.
"Ik ben tegen"...lekker argument hoor...er is meer op 2 wielen te doen dan het jaarlijkse medicijnenkabinet in Frankrijk. Helaas zijn Henk en Ingrid daarvan niet op de hoogte, zo blijkt weer.
26 juli 2016 10:12
ShutUp, Dat wat doping bevordert zijn sporters in combinatie met geld, eer, roem, slechte verliezers en een slecht geweten.

Sportieve prestaties worden bevordert door doorzettingsvermogen, roem, eer, de moeheid, het geluk en mentale weerbaarheid. Ik denk dat deze 24 uur races onder de laatste vallen

Doping blijft bestaan zolang er mensen zijn die er alles aan doen om te winnen. Eerlijk of niet.

Vergelijk het met familie spellen. Als jij met zijn tienen gaat monopoliën, dan kan ik je verzekeren dat er 1 iemand tussen zit die, als niemand oplet, zonder gene geld uit de bank zal pakken.

Die laatste bevordert vals spelen, niet monopolie zelf. Je gaat niet monopolie verbieden omdat er iemand anders geld uit de bank kan pakken
26 juli 2016 10:25
@CJJelle
Één van de sterkere argumenten die ik de laatste tijd op wielerflits heb gelezen, cheers! Geweldig spel monopoly trouwens ;)

On: nog nooit van deze discipline gehoord, maar als het een beetje zoals Le Mans is heeft het vast z'n charme. Ik kijk persoonlijk niet maar vind het altijd wel leuk om af en toe te checken op de race.
26 juli 2016 10:32
"Dit bevordert alleen maar doping, van die enorm lange races. Ik ben tegen."

Juist. De 100 meter sprint atletiek is niet voor niets als meer dan 50 jaar van onbesproken gedrag. Doping gaat niet om de wil om te winnen, of het prijzengeld, het succes, de roem en dit in combinatie met de pakkans en de lichamelijke gevolgen op korte en lange termijn. Nee: doping neemt men als het te zwaar is...
26 juli 2016 10:35
Aan degene die op mijn post reageerden: ik nam zélf reeds 2 maal deel aan een 24-uren race in België (Limburg) en weet goed waarover ik spreek. Net vanwege de taferelen die ik daar zag ben ik volledig met wielrennen gestopt. Ik deed vroeger amateurwedstrijden en dacht over te stappen naar dergelijke evenementen omdat het me vooral heel leuk leek, tot ik zag hoe bij sommigen de vork aan de steel zat. Ik zeg niet dat iedereen er zich dopeert, maar de teams die voor winst meedoen rijden heus niet op water en brood. Maar goed, jullie Mogen gerust blijven denken dat het engeltjes zijn hoor :-)
26 juli 2016 10:37
@shut up
Mooi dat je aangehaakt bent tijdens de Tour de France. Doe nu je nickname maar eer aan, want je snapt echt niet hoe het spelletje werkt.

Edit: je tweede post kruiste mijn reactie. Verandert mijn mening niet. Volledig stoppen met wielrennen omdat er valsgespeeld wordt??? Okee..... De echte liefhebber traint en rijdt gewoon door. Of is het voor jou alleen interessant als er een wedstrijdelement in zit? Als het dus om winnen, roem en eer gaat??
26 juli 2016 10:40
@Orakel: ik stel voor dat je even enkele wetenschappelijke artikels leest over doping. Dan zal je vaststellen dat er meer bestaat dan enkel annabole steroïden waar de spurters in de atletiekwereld zich mee volspuiten.

@Coldeportes: graag inhoudelijke reacties en niet op de man spelen, waarvoor dank!!!
26 juli 2016 10:43
@Shutup
Je eerste reactie was totaal niet inhoudelijk en onbeargumenteerd. Verwacht dan ook geen diep inhoudelijke reactie terug. Als ik je een vraag stel over je persoonlijke motivatie om te wielrennen, is dat opeens een persoonlijke aanval? Prima hoor, snap wel steeds beter je drastische besluit (volledig stoppen met wielrennen) na die ervaring in die 2 wedstrijdjes.. Succes verder!
26 juli 2016 10:48
Blijkbaar heeft ShutUp ervaring met deze tak van de wielersport die ik ook niet kende. Als hij op basis van zijn ervaringen besloten heeft dat hij daar niet met plezier aan mee kan doen omdat hij dingen heeft gezien die het daglicht niet kunnen verdragen... waarom zouden we hem dan aanvallen op het feit dat hij daardoor gestopt is met wielrennen? Moet iemand eerst hier goedkeuring krijgen voor ze mogen stoppen?

Maar goed, leuk voor Brian dat hij weer lekker bezig kan gaan op de fiets en een doel heeft om na te jagen. Laten we in verband met het mooie weer vandaag gewoon even hoera roepen voor Brian in plaats van zuurpruimerij :) Hoera!
26 juli 2016 11:08
Gezond lijkt het me zeker niet, urenlang met amper slaap met je koersfiets over een circuitje kachelen. Maar topsport is dan ook per definitie ongezond.
26 juli 2016 11:14
Zitten er hoogtemeters in dat parcours?

Verder ben ik vooral benieuwd naar wat de renners in de pit doen... Eten? Massage? Even pitten? Hoeveel zijn er per team?
26 juli 2016 11:14
@Shutup, als ervaringsdeskundige, worden deze 24h races ook gereden op een autocircuit? Dus bijvoorbeeld in België het op Spa circuit of is het op de openbare weg? Ik heb er nog nooit van gehoord, maar op zich wel interessant.

En met 3 renners 24h fietsen moet geen probleem zijn. MSR duurt soms ook bijna 8 uur en ik verwacht dat bij de 24h races de pauze momenten beter zijn, dus 4 uur fietsen en 8 uur pauze ofzo.
26 juli 2016 11:15
@ coldeportes:
zo, ff lekker neerbuigend doen tegen een relatief nieuw lid, applaus!
on:
ook ik ben totaal onbekend met deze tak van de wielersport. het lijkt mij ook niet echt leuk om te kijken, dan moet ik zelf nog bepaalde doping gaan gebruiken om 24 wakker te blijven lol.
26 juli 2016 11:34
@Shutup: heb je echt andere mensen zien pakken of kon je zelf gewoon het niveau niet aan?
26 juli 2016 11:40
Heb een paar keer meegedaan aan de 24-uurs race op Zandvoort. Toen reed team Baum ook mee. Die jongens kunnen wel fietsen ;-)
26 juli 2016 11:51
@JohnBidon: is gewoonlijk op een race-circuit waar ze autoraces rijden. Zo kan je makkelijk rondjes rijden, zijn er boxen ingericht (zoals op een WK) waar verzorgers zitten, bevoorrading, waar er ook gerust kan worden, enz... Op zich is het zeker goed ingericht.

@AZH: Ik kon zeker niet meedoen om top-10 te halen maar dat was ook m'n doel niet, ik deed het voor de teamsfeer vooral. Wat ik gezien heb is vooral dat sommige renners volledig leeg binnekwamen na hun blok te hebben afgewerkt, en 2 uurtjes later volledig fris en monter er opnieuw invliegen alsof ze net 2 dagen hadden gerust. Mss "lijkt" dit mogelijk, maar als je die eerst enkele rondjes aan 35 ziet rijden en dan opens terug 2 uur aan 42 a 45, dan stel ik mij daar vragen bij, bij die plotse recuperatie. Dus eerlijk: néé ik heb ze niks zien pakken, maar de recuperatie van sommigen was wel heel opmerkelijk. vergelijk het met Tourrenners die de eerste 2 weken niet kunnen volgen en in de slotweek opeens alles op een hoopje rijden, dan begrijp je wat ik bedoel.
26 juli 2016 12:09
@Shutup, Dat je zelf een keertje meegedaan heb doet niks af aan mijn argumentatie. Valsspelers zitten in elke sport.

Aan de mensen die iemand meteen geloven omdat hij zelf zegt meegedaan te hebben.het ligt altijd nog steeds in de eye of the beholder. Je weet niet wat hij gezien heeft, hij blijft vaag erover en stelt in zijn eerste post slechts het volgende:

"Dit bevordert alleen maar doping, van die enorm lange races. Ik ben tegen." En daarna is zijn enige argumentatie dat hij een keer of 2 meegedaan heeft. Ja hallo zo werkt het niet

Ah ok dus iemand die 2 uur rust kan best wel weer 2 uur in de 40 rijden, zeker als het in teamverband was met blokken, maar goed, het zal echt wel gebeuren inderdaad. Het is niet anders. Op amateur niveau was het er ook, dat kan ik je verzekeren

Over de 24 uurs races zelf. Het wordt over het algemeen op een circuit gehouden, maar er zijn wielerclubs die het over een uitgestippeld parkoers rijden. Uiteindelijk het team met de meeste rondjes in 24 uur wint de race in zijn klassement (ligt aan het aantal deelnemers in het team, van 1 tot 8). Hoe je dat doet moet je zelf weten. Je zal af en toe toch moeten stoppen, even slapen, lichtje monteren.

Je kan het daarnaast ook in lijn zetten met het lopen van een marathon. Het is een persoonlijke queeste naar genoegdoening. Winnen gebeurt echt niet door het team dat zich leuk inschrijft om het uit te rijden. Winnen gebeurt door maximaal 2 of 4 teams die de meeste ex-profs of semi-profs heeft. Logisch natuurlijk.

Of er geprepareerd wordt? ongetwijfeld. Meer dan bij andere vergelijkbare sporten? Nee.

Wil je winnen dan had je al even je best moeten in training, of al lang wedstrijden gereden te hebben om in een professioneler team te rijden. Het is best een takke end, Je rijdt honderden kilometers op een dag. Wil je meedoen om de winst zal je echt fors boven de 800 km moeten fietsen.

Heb je interesse, dan is inschrijven en trainen eigenlijk het enige wat je hoeft te doen , want ze zijn er in veelvoud voor de wielertoeristen.
26 juli 2016 12:57
weet iemand of er in die 24 uurs races op doping gecontroleerd wordt? zo niet dan neem ik van shutup aan dat het er niet fris aan toe gaat daar.
26 juli 2016 13:07
@8.6 nee geen dopingcontroles
26 juli 2016 13:11
@shutup
Los van je uitspraak en reacties daarop dank voor het inzicht vanuit je perspectief van de 24-uurs races. Deze discipline is me verder niet bekend maar klinkt op zich wel leuk voor de deelnemers. 24 uur wakker blijven gaat het niet meer worden voor me. :X
26 juli 2016 13:26
team is van een vriend van mij.

bovenstaande insinuaties zijn bezopen.
Mooie discipline leuk ook om die gasten te volgen via liveblog tijdens race.
Meeste pakhazen rijden rond in het amateur circuit en in Cyclo sportieve van Belgie en zijn ouder dan 40.
26 juli 2016 14:00
@ CJJelle:
ah, ok. niet serieus te nemen dus. zonder dopingcontroles vertrouw ik het voor geen meter.
26 juli 2016 14:11
@Jan: het kan goed zijn dat je vriend van je geen doping neemt natuurlijk. Zelf reed ik ook 'zonder' mee en uiteraard zullen er nog een pak zijn die clean rijden. Het is echter niet meer menselijk om in met 2 24 uur lang om beurten te blijven hardrijden.
Het doping aspect heft ook niets met "België" te maken maar is eigen aan dat soort races helaas.

@Chaba: je kan wel slapen hoor, maar dan eerder powernaps: als je om de 2 uur een blok van 2 uur rijdt, kan je wel een uurtje tussen elk blok slapen, maar dat is verre van evident in die adrenaline.

@CCjelle: je snapt het nog altijd niet, extreme duursporten zoals triathlon of lange afstands races (zoals dergelijke fietsraces of trails in de bergen waar je 80 km aan een stuk loopt - ja ook dat heb ik nog gedaan enkele jaren terug), leiden gewoon tot een toename aan dopinggebruikers. Ik zeg niet dat iedereen doping neemt maar er zijn toch beduidend meer gevallen, of nee corrective: bij goed uitgevoerde dopingcontroles zouden daar een pak sporters door de mand vallen. Die sporten zijn zo onmenselijk zwaar dat je zonder die 'supplementen' haast niet competitief kan zijn op een menselijke manier. Maar blijf gerust je naïeve zelve, je hoeft helemaal m'n mening niet te delen hoor als jij een andere mening hebt.

Reacties zijn gesloten.