Bulgaç: “Het was een kloteseizoen”

Bulgaç: “Het was een kloteseizoen”

Foto: Sirotti

donderdag 17 december 2015 om 15:00

Het avontuur van Brian Bulgaç in het professionele wielercircuit zit er voorlopig op. De in Almere woonachtige renner dubt nog over zijn toekomst in de wielersport. “Ik heb dit jaar niet getoond wat ik kan”, vertelt Bulgaç aan WielerFlits.

Niet goed genoeg voor LottoNL-Jumbo
Het nopende einde van zijn profbestaan vloeit voort uit het feit dat Bulgaç geen contractverlenging kreeg bij LottoNL-Jumbo. “Omdat ik dit jaar gewoon niet goed genoeg reed. Ik kan heel lang draaien en keren, maar zo simpel is het. Het was dit jaar gewoon klote. Als je niet lekker in je vel zit en het daardoor niet goed gaat… Het gaat uiteindelijk om de harde cijfers. Als je overal als honderdste eindigt heeft een ploeg daar niets aan. Maar dat is in de gewone maatschappij net zo, denk ik”, vertelt de voormalig triatleet.

“De ambities zijn niet ten einde”, kaatst Bulgaç de vraag terug of hij nog terugkeert als prof. “Het is meer dat het niet makkelijk is. Het liefste zou ik nu ook bij een ploeg als Roompot tekenen, of bij welk team dan ook. Maar ik heb dit jaar gewoon niet gepresteerd wat ik normaal doe. Dat heeft zo z’n redenen, door allerlei factoren is het niet gelukt om mezelf te laten zien. Die redenen hou ik voor mezelf. Ik steek daarbij ook de hand in eigen boezem en doe niet alleen aan vingerwijzen. Ik heb gewoon niet getoond wat ik kan en dan val je al snel buiten de boot.”

Geen gelukkig huwelijk
Bulgaç durft de vinger niet op de zere plek te leggen, maar probeert toch duidelijkheid te verschaffen. “Er zijn wat zaken gebeurd. Dat is misschien niet helemaal juist, maar dat is klaar. Laat ik het zo zeggen: de manier waarop ik samenwerkte met mijn trainer, was volgens mij niet de juiste. Het klikte zeker niet en daardoor was het snel gedaan. Ik had voor mezelf misschien ook harder moeten zijn. Bijvoorbeeld trainingen die ik vroeger deed, dat ik die nu ook voort had moeten zetten. Maar goed, dat is achteraf. Daar koop je niets meer voor.”

Het uitblijven van een nieuwe verbintenis kwam dan ook niet als een verrassing voor de 27-jarige Flevolander. “Ik voelde wel dat het eraan kwam. Maar het is wel logisch dat je daar even mee moet omgaan. Als je ergens ontslag krijgt, denk je ook niet: ‘Muah, jammer’. Wielrennen deed ik altijd met passie. Mijn passie is door het uitblijven van een contract niet zo zeer ontnomen, maar wel verdwenen. Het plezier wordt daardoor ook minder, al ben ik nu ook in Spanje aan het trainen omdat ik het nog steeds leuk vind. Maar de gehele situatie blijft klote.”

Bulgaç in de aanval tijdens de Ronde van Romandië - Foto: Sirotti

Bulgaç in de aanval tijdens de Ronde van Romandië – Foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo: ‘Ons plan heeft voor Brian niet gewerkt’
Louis Delahaye was het voorbije seizoen hoofdtrainer bij LottoNL-Jumbo en is verantwoordelijk voor de trainingen binnen de ploeg. Hij legt de situatie uit. “Je neemt een renner in de ploeg die terecht komt in een bestaand begeleidingsteam. Dat is veel breder dan enkel een trainer, want je moet daartoe ook een voedingspecialist rekenen, we nemen testen af en je krijgt te maken met nieuw materiaal. Het is dus het hele plaatje. En dat plaatje probeer je zo goed mogelijk in te vullen voor een bepaalde renner. Je hebt er een idee bij wat je met een renner zou willen bereiken. Dat is niet gelukt; wij zijn daar niet in geslaagd om Brian die stap te laten zetten en hijzelf ook niet.”

“Het ligt redelijk complex”, gaat hij verder. “Alle zaken die ik zojuist genoemd – fysiek, mentaal, voeding, al die dingen met elkaar – hebben er niet voor gezorgd dat hij die stap kon zetten. Daarnaast is hij ook gewoon te vaak ziek en geblesseerd geweest, waardoor hij eigenlijk niet echt toegekomen is aan de toptrainingen zoals wij die graag hadden gezien. Het is niet zo makkelijk om te zeggen dat het een bepaald trainingsschema, de voeding of een mentale toestand ervoor zorgt dat Brian niet doorbreekt.”

Delahaye schets vervolgens dat de relatie tussen de ploeg en Brian an sich oké was, maar dat het anders is wanneer iemand de keien uit de straat rijdt. “Zonder dat daar hard feelings zijn. Maar je begint aan een project: wij nemen alleen maar renners in de ploeg waarvan wij denken dat ze bij ons een stap kunnen maken of een toegevoegde waarde voor het team hebben. Je komt tot de conclusie dat zoiets soms ook wel eens niet lukt, maar dat is inherent aan topsport. We wisten met Brian in principe waar we aan begonnen, maar daar zit wel altijd een uitdagingskant aan. En ik vind dat je die niet uit de weg moet gaan, zowel in het verleden niet als in de toekomst.”

Toekomst in het ongewisse
Hoewel Bulgaç de hoop nog niet helemaal opgeeft, heeft hij geen idee hoe het komende jaar eruit ziet. “Dat is een goede vraag. Ik ben nog steeds om me heen aan het kijken wat ik nu wil gaan doen. Dat houdt in: of werken, of iets met fietsen. Ik vind fietsen nog steeds heel leuk, maar het moet wel op een goede manier zijn. Bij alle ploegen waar ik heb gereden, heb ik altijd heel veel lol gehad. Ik wil nu ook weer plezier in iets hebben. Ik zou graag nog één jaar of meerdere seizoenen doorgaan zodat ik het goed kan afsluiten voor mezelf. Desnoods op Continental-of een ander niveau.”

Dat hij dat nog in zijn hoofd heeft, is niet eens zo raar. Bulgaç voerde de voorbije twee seizoenen Houdini-acts op door pas laat te tekenen bij Giant-Shimano (1 mei 2014) en LottoNL-Jumbo (eind november 2014 voor het afgelopen seizoen). “Dat was voor mezelf ook een verrassing, dus ik kan daar weinig over kwijt. Dat is twee keer op het laatste moment gewoon zo gekomen. Hoe ik dat deed? Weet ik ook niet, geen idee. Meer geluk, mag je wel stellen denk ik. Een kleine loterij.”

Bulgaç beschikt niet over een manager of makelaar en doet zijn transferzaken zelf. De voorbije maanden heeft echter niemand gehengeld naar zijn diensten, waardoor de geboren Amsterdammer komend seizoen voor het plezier gaat rijden bij amateurvereniging De Volharding. “Daar was ik al clublid en ik heb goed contact met Wim Sluis (commissaris bij De Volharding, red.). Heel goede en toffe kerel. Ik heb altijd gezegd dat ik naast werken, ook atijd voor de fun blijf fietsen. Dat zal altijd bij Wim zijn.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Tom Rey 17 december 2015 om 15:04

Hoe jammer voor hem persoonlijk ook, gewoon niet een renner die het niveau haalt. Leuk voor een continentaal ploegje als Parkhotel, maar daar houdt het dan ook op. Het mag nog een wonder heten dat hij de afgelopen twee seizoenen WT niveau reed..

0
billi 17 december 2015 om 15:27

ik hoop toch op een leuk ploegje, een nederlands continentaal team of eventueel Veranclassic, Veranda Willems of Wallonie Bruxelles, bij deze laatsten wel kans op een mooi programma, bij de eerste volop gericht op vele nederlandse wedstrijden, en dan bewijzen ….. is zeker wel pct nivo, vind ik

0
billi 17 december 2015 om 15:33

wel interessant nieuwsbericht, maar echt duidelijk worden we er niet van, zowel renner als ploeg blijven nogal vaag

0
jenku 17 december 2015 om 15:45

@tomrey maak er maar 4 jaar WT ervaring van. Je vergeet de twee jaar dat hij in Belgische dienst reed.

0
Sephiroth 17 december 2015 om 15:47

Mooi Interview en fijn om beide kanten te horen.
Voor de rest jammer maar erg begrijpelijk.

0
Laatste man 17 december 2015 om 15:59

Op zich een mooi verhaal. Iets meer duidelijk over de ‘problemen’ had mooi geweest, maar zullen beide partijen niet willen prijsgeven. Hopelijk nog een mooie ploeg.

0
flyellus42 17 december 2015 om 16:49

Wanneer heeft Bulgac wel naar behoren gepresteerd? Alleen in zijn eerste profjaar reed hij een aardige giro in dienst bij de Belgische lotto-ploeg. Daarvoor en daarna niets meer laten zien.

0
re-cycle 17 december 2015 om 17:07

Wellicht zien we hem terug als tri- of duatleet. Was als junior al onnavolgbaar.

0
tendam 17 december 2015 om 17:21

Goed hoor en wederhoor toegepast. Dat de antwoorden van beide kanten nogal vaag zijn, daar kunnen jullie weinig aan doen.

0
Verweggistan 17 december 2015 om 18:57

Inderdaad interessant om dit van beide kanten te horen, netjes ook van Delahaye om antwoord te geven en van Bulgac om de schuld vooral bij zichzelf neer te leggen. Vorige keer ving Valkenburg hem op en reed hij goed in Taiwan, ik had verwacht dat hij daar dit keer ook wel terecht zou kunnen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone