Brailsford spreekt voor het eerst over zaak-Froome: “Geloof in zijn onschuld”

Brailsford spreekt voor het eerst over zaak-Froome: “Geloof in zijn onschuld”

foto: Sirotti

dinsdag 6 februari 2018 om 19:31

In de Salbutamol-zaak rondom Chris Froome was er één man binnen Sky die de lippen stijf op elkaar hield: teammanager Dave Brailsford. De Brit heeft tijdens de presentatie van de gloednieuwe rittenkoers Colombia Oro y Paz in Palmira de stilte echter doorbroken. “Ik geloof volledig in Chris’ zijn onschuld”, is Brailsford duidelijk tegenover de verzamelde pers.

De afgelopen maanden is er veel kritiek geuit op de manier van handelen van de Britse sterrenformatie. Vooral het feit dat de ploeg zijn renner niet zelf schorst schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat, waaronder dat van UCI-voorzitter David Lappartient. Brailsford kaatst de bal echter terug. “Op dit moment wordt Chris niks ten laste gelegd. De instanties vragen alleen maar om een uitleg en het leveren van informatie, wat overigens vertrouwelijk had moeten blijven.”

Brailsford hekelt het feit dat informatie omtrent de zaak op straat is komen te liggen. “Het is vertrouwelijke informatie, het had met andere woorden nooit bekend mogen worden. Iedereen heeft het recht op een eerlijk proces. Daarom zullen we ook alles in het werk stellen om Chris een eerlijk proces te geven. We hebben te maken met een situatie die constant evolueert, maar op dit moment steunen we hem volledig.”

Het nieuws dat de viervoudig Tourwinnaar volgende week aan de start zal staan van de Ruta del Sol, leverde eveneens een storm van kritiek op. Toch houdt Brailsford ook hier voet bij stuk. “We hebben gekeken vanuit verschillende standpunten: van de renner zelf, de ploeg, andere teams en de fans. Het is een moeilijke beslissing, maar ik geloof dat Chris onschuldig is. Daarom vind ik dat hij de mogelijkheid moet krijgen om zijn onschuld te tonen.”

De Brit hoopt wel op een snelle afhandeling van de zaak, mits de regels worden gerespecteerd. “Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het is voor zowel Chris als de ploeg. We willen dat de zaak zo snel mogelijk wordt afgehandeld. Aan de andere kant zijn er regels die gerespecteerd dienen te worden. De zaak moet op een correcte manier worden afgehandeld. We moeten zo snel mogelijk tot een oplossing komen waarmee iedereen kan leven.”

Dit artikel delen:

40 Reacties

mark vv 6 februari 2018 om 19:38

Ze snappen volgens mij niet dat het zo steeds ongeloofwaardiger word en dat iedereen een nog grotere hekel krijgt aan SKY. voor de rest word ik er moe van telkens dit waardeloze nieuws.

Jalabertje 6 februari 2018 om 19:42

Is goed johan bruyneel

rahimns 6 februari 2018 om 19:43

Het probleem is dat ik Brailsford al een tijdje niet meer geloof… dus het feit dat hij zegt Froome te geloven zegt mij weer niet zo veel.

WCEendT 6 februari 2018 om 19:51

Het had vertrouwelijk moeten blijven, jullie hadden dit niet mogen weten, dit had achter slot en grendel moeten blijven. Doei geloofwaardigheid, doei onschuld!

Pedalo 6 februari 2018 om 19:51

Ik geloof hem juist wel…Maar teveel is teveel…Ook al is het per ongeluk…Dus schorsen

xistnc 6 februari 2018 om 19:56

Als je keer op keer met 55 km/u in de bebouwde kom door oranje rijdt, geloof ik best dat je onschuldig bent in de zin van dat je niet de intentie hebt om door rood te rijden. Maar je zoekt dan zodanig de grenzen op, dat het hoe dan ook een keer mis gaat. Hetzij omdat je net wél door rood rijdt, hetzij omdat je per ongeluk net boven de snelheid rijdt waarvoor je een boete kunt krijgen, hetzij omdat je iemand invalide rijdt. Allemaal opgesloten in het stelselmatig opzoeken van de grenzen.

Verweggistan 6 februari 2018 om 19:57

Ik geloof ook wel in de onschuld (naïviteit) van Froome, maar minder in die van Brailsford.

Natte spons 6 februari 2018 om 20:07

Xistnc: +1

schipperaar 6 februari 2018 om 20:08

Wij geloven het inmiddels ook wel na 6 maanden en sinds wanneer blijven overtredingen vertrouwelijk?

skylimit 6 februari 2018 om 20:10

Hij hoopt op een snelle afhandeling, mits de regels worden gerespecteerd….Ok…. wie verwijt hij nu dat de zaak niet snel afgehandeld kan worden, toch niet zijn eigen team Sky zeker ??
De UCI – instanties dan ? Verder welke regels moeten worden gerespecteerd ?
Er zijn toch regels omtrent het toegestane medicijngebruik en eventuele sancties bij overtreding en het aanleveren van ontlastende verklaringen.
Er moet zo snel mogelijk een oplossing komen waar iedereen mee kan leven ? Benieuwd hoe dat zal zijn dan ?

west 6 februari 2018 om 20:12

Zou ook raar zijn om iemand een hand boven het hoofd te houden als je publiekelijk niet in zijn onschuld gelooft…

SolitaryShell 6 februari 2018 om 20:35
Quote:
De instanties vragen alleen maar om een uitleg en het leveren van informatie, wat overigens vertrouwelijk had moeten blijven."

Nee hoor, niet alleen maar Dave. Als er geen adequate uitleg komt, dan is het niet zo dat er niets gebeurt, maar volgt gewoon een schorsing. Je downplayt de boel en er is geen sprake van een bal terug kaatsen. Hier trappen we niet in.

Quote:
Brailsford hekelt het feit dat informatie omtrent de zaak op straat is komen te liggen. “Het is vertrouwelijke informatie, het had met andere woorden nooit bekend mogen worden.

Dat bepaal jij niet, nergens in de UCI-regels staat dat dit absoluut geheim moet blijven.

Quote:
Iedereen heeft het recht op een eerlijk proces.

En waaruit concludeer je dan dat het naar buiten brengen dat eerlijk proces heeft geschaad?

Quote:
We hebben te maken met een situatie die constant evolueert, maar op dit moment steunen we hem volledig.”

Ja dat kan niet hè, als je hem volledig steunt is dat niet aan tijd gebonden en evolueert er niks. Bij volledige steun past geen greintje twijfel.

Quote:
Het nieuws dat de viervoudig Tourwinnaar volgende week aan de start zal staan van de Ruta del Sol, leverde eveneens een storm van kritiek op. Toch houdt Brailsford ook hier voet bij stuk. “We hebben gekeken vanuit verschillende standpunten: van de renner zelf, de ploeg, andere teams en de fans. Het is een moeilijke beslissing, maar ik geloof dat Chris onschuldig is. Daarom vind ik dat hij de mogelijkheid moet krijgen om zijn onschuld te tonen.”

En hoe hij gaat precies zijn onschuld aantonen door olie op het vuur te gooien? Wat een non-argument weer Dave.

Quote:
De Brit hoopt wel op een snelle afhandeling van de zaak, mits de regels worden gerespecteerd. “Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het is voor zowel Chris als de ploeg. We willen dat de zaak zo snel mogelijk wordt afgehandeld.

Ach ja joh, hopen op een snelle afhandeling van de zaak. Maak dat de kat wijs. De zaak heeft maanden stil gelegen en vanuit Sky is er geen enkele actie ondernomen om ook maar enigszins te komen tot een plausibele verklaring. Tot op het moment dat het bekend werd, en daarna is er eigenlijk ook nog eens geen zak gebeurd. Dit had allemaal állang afgehandeld kunnen zijn en dat ligt echt niet aan de UCI. Lekker makkelijk om de bal weer af te schuiven. Het zou je sieren om ook eens de hand in eigen boezem te steken, maar dat doe je nergens.

Quote:
De zaak moet op een correcte manier worden afgehandeld. We moeten zo snel mogelijk tot een oplossing komen waarmee iedereen kan leven.”

Ach rot toch op Dave. Je moet gewoon eens je verweer aanleveren, waarom duurt dat überhaupt zo lang?, En dan gaat er naar de zaak gekeken worden en of jij|Froome/Sky met de uitkomst daarvan kan leven interesseert me echt geen ene biet hoor. Met je iedereen.

Feit is dat Froome, naar eigen zeggen, erg veel astmamedicijn heeft gëinhaleerd terwijl daar medisch en al zeker sportief gezien geen enkele noodzaak toe was. Gevolg was een veel te hoge waarde, hoger dan is toegestaan. Met andere woorden, het mag niet. Als dat dan niet leidt tot een schorsing, wat ik me absoluut niet kan voorstellen, dan is dat op zijn minst uiterst moreel verwerpelijk.

Dat je nergens ook maar enigszins terughoudend bent, geen enkele rekening houdt of überhaupt maar wil houden met wat anderen hiervan vinden en alleen maar slachtoffertje aan het spelen bent, maakt eens te meer duidelijk dat het het allerbeste zou zijn als jij en je hele hypocriete bende zo snel mogelijk uit de wielersport zou verdwijnen.

John Bidon 6 februari 2018 om 20:46

Ik heb geen flauw idee hoe Froome te hoge waardes heeft gehad, maar wat nu wel duidelijk is, is dat Sky redelijk hypocriet bezig is. Lees deze post eens over Henao uit 2016 (ook leuk om de comments van toen te lezen van veelal dezelfde reageerders als nu). Daar zegt Sky (helaas is het officiele bericht van de website van Sky verwijderd) dat ze Henao schorsen vanwege Sky’s eigen beleid (voor alle duidelijkheid in 2016 was ook alleen om tekst en uitleg gevraagd net zoals bij Froome nu). Waarom ze nu van het beleid afstappen met Froome is graag een vraag die ik Brailsford zie beantwoorden maar ben bang dat we nooit een antwoord gaan krijgen.

rvb 6 februari 2018 om 20:53

Helaas is wielrennen zoveel erger dan de gewone maatschappij.

drikkes 6 februari 2018 om 20:56

Ik geloof al lang niet meer in Brailsford.

Proodbol 6 februari 2018 om 20:59

Ha ha die Brailsford! Wat een komediant, ik geloof graag dat Froome niet met opzet dat goedje heeft genomen.
Neemt niet weg dat Froome meer dan de toegestane hoeveelheid in zijn bloed had.
Dus de teamarts heeft een fout gemaakt waarvan Brailford eindverantwoordelijk is …….
Lijkt me duidelijk snap niet dat Uci Froome schorst!
Corrupt zooitje kijk maar naar de zaak Armstrong…. Too big to fail

Chrys 6 februari 2018 om 21:02

Gelukkig is Brailsford zelf ook niet geloofwaardig meer.

Wheely 6 februari 2018 om 21:08

Top, lekker zo doorgaan. Dachten we goed op weg te zijn met de sport verkloot de ploeg met het meeste geld het. Niet alleen voor hunzelf maar ook voor de rest. Heel chique Chris en Dave!

skylimit 6 februari 2018 om 21:22

@wheely….misschien een beetje naief om te denken dat men goed op weg was met de sport.
Naast de sport ontwikkelen zich ook de middelen en is er een groot grijs gebied, waar gretig
gebruik van gemaakt wordt. Als er in Costa Rica 12 renners worden betrapt, weliswaar op een ander niveau dan worldtour, maar toch het blijft wielrennen.
Nu is het de SKY ploeg die onder een vergrootglas ligt, welke ploeg zal na SKY volgen en door de mand gaan vallen ? Sunweb ?? Astana ??

Sunrider 6 februari 2018 om 21:37

Froome moet de mogelijkheid krijgen zijn onschuld te tonen door in de Ruta del Sol te starten?
De UCI kan dit voorkomen door een startverbod op te leggen zodat hij zijn onschuld kan tonen op juridische gronden.
Edit: een beetje voorzichtigheid met wat we hier lezen is geboden, in het Engelstalig artikel lees ik het toch enigszins anders dus is mijn reactie hier niet van toepassing.

Frits des Jeux 6 februari 2018 om 21:39

Niemand wil volgens mij de feiten onder ogen zien.

– Er is nog nooit iemand voorlopig geschorst in een gelijkwaardige situatie. Lampre deed het met Ulissi als ploeg, maar werd hier niet toe gedwongen door de UCI.

-Met betrekking tot het geheimhouden van deze informatie heeft Brailsford een punt. Dit valt officieel onder het medisch geheim. De lekker van deze info is gewoon strafbaar.

-Froome is niet positief getest, maar had een te hoge doserig van een stof waar een limiet voor was. Als hij met bewijs kan aantonen dat dit een reden had, zal hij vrijuit gaan.

marehoek 6 februari 2018 om 21:40

Brailsford zit in Colombia, zijn hier misschien andere producten te kopen, die
het daglicht niet mogen zien.
Er zijn er pas 12 renners gesnapt, dus de leveranciers hebben voorraad,
oh sorry dat ik het zeg, dit moest geheim blijven.

wulu 6 februari 2018 om 21:43

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Als Froome geschorst word, is de positie van Bailsford ook wankel. En net als Bruyneel is deze man ook gaan geloven in zijn eigen ego. Hoge bomen vangen veel wind Dave…

The Sky is the limit

Jacco van Stierop 6 februari 2018 om 21:46

@ John Bidon
Dit nieuwsbericht baseert zich op een artikel op cyclingnews en daarin zegt Brailsford wel degelijk iets over Henao. Hij legt uit dat het een totaal andere zaak was. Het is mij niet duidelijk op grond waarvan, maar dat ligt ongetwijfeld aan mij.
Als Sir Dave zegt dat een banaan recht is, is dat natuurlijk zo.

jeroen023 6 februari 2018 om 22:00

@john bidon +1

  • 1
  • 2

Headlines

Materiaalzone