Bradley Wiggins: “Ben 100% zeker dat ik niet heb vals gespeeld”

dinsdag 6 maart 2018 om 08:39
Bradley Wiggins: “Ben 100% zeker dat ik niet heb vals gespeeld”

foto: Sirotti

Bradley Wiggins heeft in een uitgebreid interview met de BBC gereageerd op de beschuldigingen uit het rapport van het departement Digital, Cultuur, Media en Sport. Volgens het rapport heeft Sky moedwillig de antidopingwetgeving misbruikt. Wiggins kon in 2011 via een TUE (een uitzondering voor gebruik van verboden producten voor medische doeleinden) corticosteroiden gebruiken. “Ik ben 100% zeker dat ik niet heb vals gespeeld”, zegt Wiggins in het door hemzelf aangevraagde interview.

“Ik heb op geen enkel moment in mijn carrière de ethische lijn overschreden. Ik weerleg dat voor 100%. Die anonieme bron probeert me zwart te maken. Ik weet niet wat zijn motivatie is, maar het rapport is gebaseerd op geruchten. Wie zijn de bronnen? Kom naar buiten, spreek erover. Dit zijn serieuze beschuldigingen.”

“Het gebruik van TUE’s was een medische noodzaak. Ik stapte met astmaproblemen naar een dokter en had daar al last van sinds 2003, dat was toen ook de diagnose van specialisten. En het gebruik gebeurde volledig binnen de regels. Het was niet prestatiebevorderend in die zin dat ik echt ademhalingsproblemen had en astma-aanvallen kreeg: het gebruik was dus enkel bedoeld om ervoor te zorgen dat ik op hetzelfde niveau de strijd kon aangaan met mijn rivalen. Dus het was geen medicatie die werd misbruikt om er voordeel uit te halen.”

“Wielrennen is de meest onderzochte sport ter wereld, ik kan niet bepalen wat de mensen denken, maar voor sommige mensen zal het nooit genoeg zijn. Wat je ook doet. Ik weet het gewoon niet meer in deze sport: je bent gedoemd als je het doet, gedoemd als je het niet doet.”

Op de vraag wat in het verdachte pakketje zat dat werd afgeleverd bij de start van de Dauphiné in 2011, antwoordt hij: “God weet het, jouw gok is net zo goed als de mijne. Ik run het team niet, ik was druk bezig met mijn werk waarvoor ik betaald werd. Injecties kwamen er niet aan te pas, ik werd die avond behandeld met fluimicil met een vernevelaar. Ik wist niet eens dat er een pakket was, totdat ik erover werd gevraagd. Het is zo’n puinhoop geworden, het is belachelijk. Als ik zo’n injectie had gehad, zou die een week later in mijn urine zijn opgedoken tijdens de nationale kampioenschappen op de weg.”

“Mijn kinderen worden er op school mee gepest, dat is afschuwelijk om te zien en een levende hel. Ik wens het niemand toe. Ik zou meer rechten hebben gehad als ik iemand had vermoord dan in dit proces.”

Dit artikel delen:

59 Reacties

vlaamse ardennen 6 maart 2018 om 08:42

TUE’s zijn voor paratleten.

aardappeljager 6 maart 2018 om 08:44

Ik zou zeggen laat zijn kinderen er buiten, maar wacht zelf niet nog 10 jaar tot je je verhaal bij Oprah kunt doen.

Zonder bewijs geen veroordeling, maar het begint er allemaal toch verdomd veel op te lijken Sir.

Niet prestatiebevorderend, maar hielp wel astma aanvallen te voorkomen. Het lijkt me dat hij met die aanvallen minder gepresteerd had. Dus wel prestatiebevorderend

schipperaar 6 maart 2018 om 08:48

Gedoemd als je het niet doet, arme kinderen.

AZH 6 maart 2018 om 08:55

@aardappeljager: in die zin is een broodje pindakaas ook prestatiebevorderend. Zonder te eten krijg je een hongerklop.

skylimit 6 maart 2018 om 08:56

Het is allemaal de schuld van de UCI. De UCI is toch de organisaties die de regels opstelt.
Door die regels is het nu zo’n puinhoop, terwijl het zo simpel kan zijn.

Scott Sunderland 6 maart 2018 om 08:58

Aangezien iedereen in eerste instantie ontkent en meestal lang daarna ook, heb je niets aan zo’n “ik ben onschuldig” verklaring. Als hij onschuldig is kan hij moeilijk zeggen dat hij wel schuldig is en als hij wel schuldig is zal hij zo lang als het mogelijk is ontkennen omwille van onder andere zijn reputatie en zijn kinderen. Dus we hebben hier weinig aan.

Coppi Coppi 6 maart 2018 om 08:58

De waarheid is ook maar een mening, weten we sinds Trump, en het kan best zijn dat hij vanuit zijn perspectief gewoon gelijk heeft. Wat etisch is en wat niet, dat verschilt nog al per persoon of groep of land, of tijdperk. En waarschijnlijk werd het hele medische begeleidingscircus bij Sky idd georganiseerd zonder zijn directe betrokkenheid. Hij werd gewoon optimaal ‘geprepareerd’ binnen de marges (marginal gains) van wat is toegestaan.

aardappeljager 6 maart 2018 om 08:59

@AZH maar een broodje pindakaas staat volgens mij niet op de dopinglijst. Kan ik verkeerd zien natuurlijk. Ken die lijst niet volledig

grootverzet 6 maart 2018 om 09:08

Iedere medicatie is bedoeld om er voordeel uit te halen of een nadeel op te lossen anders zouden ze niet bestaan. Wiggins wil er mee op gelijk nivo komen als zijn concurrenten. Froome hetzelfde. Dus iemand die het niet gebruikt omdat hij gezond is, is daarmee toch benadeeld. Als de gezonde sporters vanaf nu ook mogen gebruiken zijn die weer terug in het voordeel. Het lijkt mij dat gezonde sporters altijd in het voordeel moeten zijn. Ik ben dat gelul zat met die tue’s. Ik pleit voor koersen speciaal voor tue renners, een eigen tdf, een eigen WK en WB. Een nieuwe subklasse. Wiggins tegen Froome en nog wat anderen :-)

Djoop 6 maart 2018 om 09:12

Zo neem ik altijd epo om een te laag hematocriet te voorkomen. Puur medisch belang.

Wel opvallend dat Wiggo zich verdiept in de glow time van zijn ‘medicijnen’.

wiebipedia 6 maart 2018 om 09:24

Het blijft een lastige isseu. Het heeft te maken met persoonlijk ethisch perspectief en referentiekader. @grootverzet maakt een goed punt.
Voor Wiggins is het niet fout dat hij op zn ‘normale’ niveau probeerde te komen middels tue’s. Dit valt dus binnen het officieel theoretisch toelaatbare.
Veel anderen vinden (mijns inziens terecht) dat wanneer je hulpmiddelen nodig hebt om op gelijk of hoger niveau te komen dan je concurrenten je verkeerd bezig bent. Zie de post van @grootverzet

mk187 6 maart 2018 om 09:25

Hij verkoopt het best goed vind ik. Maar hé, dat deed ene meneer Lance A. ook.

LB117 6 maart 2018 om 09:31

Laten we stoppen om bij elke ‘betwisting van een mening’ Trump er bij te halen.
Dit is een wielersite en geen politiek platform waar we napraten wat we in de (volks)krant hebben gelezen. bvd.

Sebas 6 maart 2018 om 09:34

Lastiiiig! Het kan inderdaad goed zijn dat Wiggins zijn eigen waarheid heeft en onderstreept. Het klopt ook dat SKY op dit moment de gebeten hond is, maar ik doe het niet meer .. Dat naïeve. Dit hele gebeuren stinkt en als Wiggins en consorten dat niet snappen, is er nog veel werk te doen daar in Engeland.

horsm 6 maart 2018 om 09:36

Goed dat het geklooi met TUE wordt aangepakt, maar dit is wel van een totaal andere orde dan Armstrong. Dat was georganiseerd dopinggebruik.

ikbenprocycling 6 maart 2018 om 09:37

Als Froome nog down zou gaan, zal zijn jaloerse btch Michelle nog wel een boekje opendoen over Wiggo zodat ook die neergaat. Zij zal Wiggo’s vrouw geen leedvermaak gunnen. Misschien is M nu al een bron van de onderzoekscommissie van het departement Digital, Cultuur, Media en Sport, in ruil voor immuniteit of strafvermindering van Froome of whatever benefit voor hem. LOL JK, materiaal voor een leuke klucht.

Utrecht19 6 maart 2018 om 09:39

Wat zou voor de UCI de reden zijn om TUE’s niet gewoon te verbieden? Als leek zijnde lijkt mij dat de simpelste oplossing voor een eerlijk speelveld. Kamp je veel met astma of andere aandoeningen is je lichaam blijkbaar niet geschikt om wielrenner/topsporter te zijn of op z’n minst een topper ala Valverde!?! die heel het seizoen goed is.

tetedelacourse 6 maart 2018 om 09:43

Wat een "gewoon" mens mag nemen aan medicatie moet miz ook voor topsporters beschikbaar zijn. Echter enkel in de situatie dat dit ook bij een bezoekje aan de huisarts zou worden voorgeschreven. Teamarts zou wat mij betreft overbodig moeten worden. Doe dan een arts van de koers waarin je rijdt bijvoorbeeld. Op trainingskamp krijg je ook maar een neutrale arts mee. Of je gaat naar huis naar je huisarts als je blijkbaar te ziek bent om te trainen. Doktersadvies "hiermee kun je geen topsport A of B bedrijven" zou verplicht opgevolgd moeten worden. Als je de sport niet zonder medicatie kan bedrijven sla je een rondje of wedstrijd over. Is dit structureel ga je een andere baan zoeken etc. etc.

Lastige materie. En Trump!

Kirsipuu 6 maart 2018 om 09:51

Zolang hij (en zijn dokter) blijft volhouden dat hij inderdaad heftige longproblemen in de aanloop naar grote wedstrijden heeft is er voor hem niks aan de hand. Alle bijkomende zaken (pleisters, pakketjes, enorm grote hoeveelheden kenacort, gedraai van Brailsford, de verdwenen laptop waar toevallig alle medische gegevens op stonden (en nergens anders), de verklaring van Sutton over het beleid van Sky t.o.v. TUE’s, de positieve plas van Froome) maken het verhaal van Wiggins er niet sterker op maar zijn geen direct bewijs.

marehoek 6 maart 2018 om 10:07

Bradley kun je die 100% niet terug brengen naar 0%, dan geloven we je.

Spinergy 6 maart 2018 om 10:08

en die andere 52 doses cortisonen waren voor de zere knie van het hoofd derailleurs afstellen van Sky…

Romāns Vainšteins 6 maart 2018 om 10:09

Het hele punt is dat wanneer we alle renners met heftige fysieke problemen voor grote rondes middels tig semi-tot-niet toegestane hulpmiddelen gaan oplappen er niet verschil meer is met vroegah.

skylimit 6 maart 2018 om 10:17

@rv er is ook geen verschil met vroeger;) al zal dat pas weer over een jaar of 10 blijken.

Vastaranta 6 maart 2018 om 10:18

De beste man zal binnen de kaders gekleurd hebben, doch ben ik een liefhebber van een transparante en zuivere inkleurtechniek, waarbij de foutjes van de schilder ook niet uitgegumd kunnen worden. Smaken verschillen blijkbaar.

wulu 6 maart 2018 om 10:24

Zijn er nog astma patiënten in de zaal?
Wij kunnen u namelijk aan een tour-zege helpen bij team Sky. Ps, met een Britse achtergrond heeft u voorrang…

Laatste nieuws

Materiaalzone