Boy van Poppel: “Ik hoop niet dat ik al à bloc zit voor de eerste kasseien”

Boy van Poppel: “Ik hoop niet dat ik al à bloc zit voor de eerste kasseien”

Foto: Sirotti

zaterdag 8 april 2017 om 12:30

Zijn kopman Fabian Cancellara naar winst loodsen lukte Boy van Poppel de afgelopen jaren niet. Met John Degenkolb, de winnaar in 2015, probeert de 29-jarige Nederlander het zondag opnieuw. “Een groot verschil”, zegt Van Poppel aan WielerFlits. “Het was altijd alles op Fabian. John duldt ook andere jongens naast zich.”

“Voor een knecht is dit niet altijd een gemakkelijke wedstrijd”, aldus Van Poppel. “Je moet vaak een beetje geluk hebben. Als je als kopman pech hebt, dan is de ploegauto vaak nog redelijk dicht in de buurt. Maar als knecht ben je dan gezien, dan is het gedaan. Ikzelf ben dat onderhand al wel gewend, maar in de Vlaamse koersen merkte ik dat het voor bijvoorbeeld iemand als mijn ploegmaat Felline echt een verschrikking is. Je moet ermee leren omgaan.”

De Helleklassieker uitrijden is op zich geen gemakkelijke opdracht voor onze landgenoot. “Ik wil natuurlijk in de eerste plaats mijn werk leveren voor John, dat is het hoofddoel. Maar als je start, dan wil je daarna ook graag uitrijden. Aankomen op de piste, dat is zo’n speciaal gevoel. Dat wordt lastig als je in het begin al een paar keer moet mee springen, ben ik bang. Dan weet je dat je eigenlijk al volledig à bloc zit voordat je überhaupt de eerste kasseien ziet.”

Cancellara vs. Degenkolb
Bij zijn drie vorige deelnames reed Van Poppel zich de ziel uit het lijf voor Fabian Cancellara, qua persoonlijkheid niet te vergelijken met Degenkolb. “Fabian, daar keek je naar op. Dat was een legende. Als hij iets zei, dan was iedereen stil”, herinnert hij zich. “Met John is het eigenlijk een beetje dubbel. Hij is een jaar jonger dan ik, en dat is even wennen. Maar het is natuurlijk straf dat hij op zijn leeftijd al zoveel gewonnen heeft. Een klasse renner.”

“Het grote verschil is eigenlijk dat we met Fabian in de ploeg maar één doel hadden: hem aan de zege helpen. John zelf spreekt dat minder uit. Natuurlijk is hij wel de kopman, maar met Jasper Stuyven en Edward Theuns hebben we nog twee renners die daar op dit moment heel dicht onder zitten. Het kan zomaar zijn dat ze meeschuiven met een mooie groep en op die manier heel ver in de koers komen. Dat was de afgelopen jaren een beetje moeilijker.”

Wie goed is, rijdt vooraan
Misschien ligt er dan ook een kans voor de 29-jarige Van Poppel? “Alles kan, als je in een goede groep zit”, vertelt hij. “In De Ronde heb ik al gemerkt dat ik het veel minder moeilijk dan andere jaren heb om mijn positie te behouden op de kasseien. Dat wil zeggen dat je heel goed in orde bent. Als je goed bent, dan kun je nog wel ergens langs sprinten of zo. Met een minder goede dag hou je veel sneller in. Hopelijk heb ik dat gevoel zondag weer.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

ariehut 8 april 2017 om 13:29

Edit Niels: je hebt helemaal gelijk. Ik heb het aangepast.

jorryt 8 april 2017 om 13:44

Eigenlijk zegt hij hier gewoon dag Degenkolb een leukere ploegmaat is.

assen 8 april 2017 om 14:47

Ijzersterke ploeg. Ben benieuwd of ze uit de schaduw van QS kunnen treden morgen.

HoofdIsVrij 8 april 2017 om 19:30

Duidelijk verhaal. Het zou mooi zijn als hij in de vlucht van de dag weet te komen.

Janjanssen98765 8 april 2017 om 19:48

Felline is toch een stuk beter dan Theuns en Stuyven?

Kpenty 9 april 2017 om 03:47

@Jorryt hij zegt hier gewoon dat er toen nog geen Stuyven of Theuns in het team zaten om gevaarlijk te zijn. Fabian was toch ook gewoon de enige op dat moment in het team die hoog kon scoren?

jan jansen 9 april 2017 om 05:58

En hij zegt ook dat Cancelara niemand naast zich dulde, lijkt me geen leuke eigenschap voor teamgenoten

DeLuiaardVanLimburg 9 april 2017 om 09:26

Nee, dat spreekt voor zich. Alsof Froome iemand op gelijke hoogte zet in de Tour. Rook zoeken waar geen vuur is. Degenkolb heeft die status eenvoudig weg niet behaald, is wel 1 van de favorieten natuurlijk.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone