Bossuyt reageert op positieve dopingtest: “Hoop te bewijzen dat we geen valsspelers zijn”
foto: Cor Vos
maandag 5 juni 2023 om 11:40

Bossuyt reageert op positieve dopingtest: “Hoop te bewijzen dat we geen valsspelers zijn”

Shari Bossuyt heeft op een persconferentie gereageerd op haar positieve dopingtest. De Belgische renster zegt dat ze geen idee heeft hoe letrozole metabolite, een middel dat de afbraak van testosteron remt, in haar lichaam is gekomen.

Bossuyt testte positief na de door haar gewonnen derde rit in de Ronde van Normandië op 19 maart. Omdat haar werkgever Canyon SRAM//Racing een zero tolerance-beleid heeft, is ze voorlopig op non-actief actief geplaatst. “Momenteel loopt de procedure nog en moet ik aan het AFLD (het Franse antidopingagentschap, red.) uitleggen hoe het product in mijn lichaam terecht is gekomen”, citeert Het Laatste Nieuws Bossuyt. “Iets wat vandaag enorm moeilijk blijkt aangezien ik nog nooit in aanraking ben gekomen met Letrozole en het ook nooit bewust heb gebruikt.”

“Dit was zelfs de eerste keer dat ik van Letrozole had gehoord. Gelukkig word ik momenteel goed ondersteund. Ik hoop dat we snel duidelijkheid kunnen scheppen. Maar vooral: dat we kunnen bewijzen dat we geen valsspelers zijn. Ik heb in samenspraak met de ploeg beslist om de komende weken niet te koersen. Voornamelijk omdat mijn hoofd er niet naar staat. Alles wijst er op dat we te maken hebben met een contaminatie. Daarom wil ik alle instanties oproepen dat we mogelijk met een onderliggend probleem te maken hebben. Ik blijf verder trainen zodat ik snel weer in competitie kan treden.”

Manager Prévost: “Geen intentioneel dopinggebruik”
Yannick Prévost, de manager van Bossuyt, reageerde ook bij Het Laatste Nieuws. “Shari is geen dopinggebruikster. Ze is 22 jaar en is al jaren bij de federatie gekend. Ze is opgepikt door het talentdetectieprogramma van de bond, ze wordt al jaren van kortbij opgevolgd, ze volgt een heel mooie en natuurlijke evolutie als renster. Ze wil het spel zelf ook eerlijk spelen. Wij twijfelen niet aan haar: er zat iets in haar lijf, maar dit is geen intentioneel dopinggebruik.”

Net als Bossuyt, testte veldrijder Toon Aerts eerder ook al positief op letrozole metabolite. Beiden zijn slachtoffer van een groter probleem, stelt Prévost, die eveneens de manager is van Aerts. “Door de zaak van Toon zijn we ons in de materie gaan verdiepen en weten we nu dat letrozole metabolite in de veeteelt gebruikt wordt om de ovulatie bij koeien te regelen. Dat is legaal en er wordt niet op gecontroleerd door de voedselinspectie, omdat het geen gezondheidsrisico’s meebrengt, maar het kan wel voor contaminatie in melk of vlees zorgen.”

Aerts en Bossuyt testten beiden positief na een wedstrijd in Normandië. Aerts deed dat na de wereldbeker in Flamanville, waar ook de tweede rit van de Ronde van Normandië (waar Bossuyt de derde rit won en vervolgens positief testte) finishte. Volgens Prévost is dit geen toeval: letrozole zou in deze regio gebruikt worden in de veeteelt.

 
33 Reacties
Sorteer op:
5 juni 2023
Wat een merkwaardige situatie. Zijn er meer (niet-Nederlandstalige) renners/rensters bij wie dit probleem zich voordoet? Je zou toch verwachten dat meer renners na een koers in Normandië positief testen, en niet alleen deze 2 renners uit de stal van Prévost.
  5 juni 2023
  Ja, want als het alleen bij twee renners van Prévost voorkomt, is dat ook wel erg toevallig.
  5 juni 2023
  Inderdaad, er zullen toch veel meer rensters en crossers toen getest zijn. En geen van hen met dit stofje in het bloed… Misschien kent Prévost wel een heel lekker tentje waar ze onovertroffen steak met melk serveren. En heeft hij beide renners dit als tip gegeven. Of iets anders natuurlijk. Maar dat lijkt me al snel minder realistisch… ;)
  5 juni 2023
  Prévost heeft samen met Jef van den Bosch een half peloton aan renners in de portefeuille zitten bij ISEA (oa Van Aert, Van der Sande, Van Dijke, Laporte, de Naesens, Dewulf, Sarreau, Touzé, Campenaerts, Herregodts, De Bondt, Van Lerberghe, Sweeck, Vanthourenhout, Menten, Fem Van Empel,...). Blijft sneu dat het bij twee van hun renners over hetzelfde product gaat maar lijkt me niet dat een management tot dopinggebruik gaat aanzetten - laat staan een product waarmee een van je uithangborden al een jaar langs de kant staat.
5 juni 2023
"Omdat haar werkgever Canyon SRAM//Racing een zero tolerance-beleid heeft, is ze voorlopig op non-actief actief geplaatst." "Ik heb in samenspraak met de ploeg beslist om de komende weken niet te koersen. Voornamelijk omdat mijn hoofd er niet naar staat." Volgens mij snapt ze nog niet helemaal hoe het werkt.
5 juni 2023
Ik wil wel vrijwillig testpersoon zijn en een serie goede Normandische tentjes bij langs gaan voor de boeuf-gerechten! Dat kan helpen om de onschuld te bewijzen als ook ik dan positief wordt bevonden.
  5 juni 2023
  Doen! Met wat mazzel helpt het ook dt-fouten de wereld uit?
  5 juni 2023
  @Cochise Dt-fouten, verkrachte voltooid deelwoorden, voortdurend verkeerd gebruik van ei en ij, stijlfouten. Met uitzondering van dat laatste is dit lagere schoolmaterie. Het lijkt wel op een steeds sterker wordende tendens. In de veronderstelling dat op dit forum vooral volwassenen en (oudere) jongeren (dus geen lagere schoolkinderen, hoewel het inhoudelijk niveau soms anders doet uitschijnen) actief zijn, kan toch de vraag gesteld worden wat er tijdens de schooltijd fout gelopen is. Hoe ga je nadien beroepshalve met collega's, oversten, klanten, leerlingen enz. geloofwaardig schriftelijk communiceren als je boodschap vol met fouten staat ? Ik heb het voor alle duidelijkheid niet over tikfouten of accidentele foutjes. Die sluipen er bij mij ook wel eens in. Maar wel over structurele fouten.
  5 juni 2023
  Mensen die janken over een dt-foutje zijn ook een beetje eng. Commentaar op inhoud lijkt me een stuk relevanter.
  5 juni 2023
  @Lars correct over de inhoud praten kan alleen zonder verwarring te veroorzaken. Verwarring veroorzaakt men bijvoorbeeld door incorrect te schrijven.
  Toch wel eens met Lars, zo'n Hoekstra-college er achter aan vind(t) ik niet zozeer 'eng' maar wel wat pedant en hoogdravend. Ik vermoed persoonlijk dat het wel los loopt met die algehele treurnis en teloorgang. Wanneer het niveau in algehele zin omlaag gaat krijg je immers ook een nieuwe standaard. Tenslotte meen ik dat je zéér eenvoudig langs -dt fouten heenkijkend een inhoudelijke discussie voeren kan en zie ik eerder het daarop afstompen als een tekortkoming.
5 juni 2023
De reactie van alle renners die betrapt werden op doping is "ONTKENNING". Terwijl later 99% doping hadden gebruikt. Met op nr 1 leugenaar en topgebruiker Armstrong.
5 juni 2023
"Dit was zelfs de eerste keer dat ik van Letrozole had gehoord." Dit vind ik dan weer niet zo’n handige uitspraak, gezien het hele verhaal van Toon Aerts en hetzelfde management. Het lijkt me sterk dat je daar helemaal niets van hebt meegekregen als je er zo relatief dicht op zit.
  5 juni 2023
  Combineer dat met de leugen die Thorsen hierboven aanstipt, en dan gaat alle geloofwaardigheid van deze verklaring de deur uit. Best knap, om jezelf bij een ontkenning al gelijk een stuk verdachter te maken.
  5 juni 2023
  Je overschat de band tussen een renner en zijn of haar manager. Die man is manager van een paar dozijn renners.
Hoeveel koe moet je eten om positief te testen?
  5 juni 2023
  Toch wel iets meer dan zero punto zero zero zero zero zero zero cinco, denk ik.
Jaja: er is dus nu een nieuwe variant! Bij Aerts lag het eerst zogenaamd aan voedingssupplementen maar nu een renster van dezelfde manager toevallig in dezelfde regio is betrapt ligt het opeens aan het voedsel in die regio? Een logisch redenerend mens zou dan zeggen dat er behalve 2 Belgen uit dezelfde managementstal ook een hele reeks andere renners en rensters betrapt moeten worden in die regio? Ik neem tenminste aan dat Aerts en Bossuyt niet de enige deelnemers aan die koersen waren! Dat Bossuyt nu zelfs beweert nog nooit van het product gehoord te hebben maakt haar ontkenning alleen maar ongeloofwaardiger.
5 juni 2023
Vandaag al iets minder dan gisteren, maar de reacties hier op WF (en vermoedelijk andere plaatsen) gaan er vaak meteen van uit (en scheppen plezier) in de veronderstelling dat er een valsspeler gepakt is. Leedvermaak met de "schuldigen" die in tranen hun onschuld uitschreeuwen. Het verhaal van Aerts vond ik vooral opmerkelijk omdat hij in zijn slechtste seizoen ooit, gepakt werd op verboden spul. De man die ooit Van Aert en Van der Poel het vuur aan de schenen kon leggen op zware parcours, kon plots niet meer mee met mindere goden. Dat zou natuurlijk net de reden kunnen geweest zijn om te grijpen naar verboden snoepjes. Nu met het verhaal van Bossuyt, lijkt er toch wat meer om van uit te gaan dat er iets niet klopt. Zelfde product, zelfde locatie, zelfde management. Dat laatste lijkt me eerder toeval, gezien het aantal atleten ze in hun portefeuille hebben. Maar locatie en product, toch minder. In elk geval, lijkt dit geen toeval en dit zou de zaak toch versneld moeten kunnen uitgeklaard worden, zowel in geval van schuld als onschuld. Een gehucht in Normandië met minder dan 2.000 inwoners. Waar zijn Aerts en Bossuyt precies geweest, waar hebben ze gegeten. En wat. Hoeveel verdachte doctoren of medicijnmannen vertoeven er in de regio? In welk labo worden stalen getest die in die regio werden afgenomen? In elk geval is er plots een aannemelijke kans dat beide atleten effectief onschuldig zijn en dat iedereen die snel in feeststemming schoot bij het nieuws dat er een valsspeler gepakt werd, voor aap zal staan. In geval er effectief een dopingnetwerk zou opgezet zijn ism het management, zou het natuurlijk oliedom zijn om het geval Aerts in de communicatie te betrekken. Hoe minder linken er dan gelegd kunnen worden tussen de twee zaken, hoe beter. De anti-doping speurders hebben in elk geval een aanknopingspunt om op verder te gaan. Indien er effectief een dopingnetwerk zit in deze dunbevolkte regio, kan het niet moeilijk zijn dat te achterhalen. En voor de atleten die hun onschuld trachten te bewijzen, ook zij hebben plots houvast in hun zoektocht.
  5 juni 2023
  Valsspelen is al zo oud als de weg naar Rome. En ontkennen als je betrapt wordt even oud. Beiden hebben de schijn tegen, dus bewijs het tegendeel met feiten. Zo lang dat niet lukt, hou je de schijn tegen, Deze regels zijn bekend bij elke prof.
  5 juni 2023
  Uiteraard. En elk jaar zijn er ook renners die ten onrechte geschorst worden, en mensen die ten onrechte achter de tralies vliegen. Valsspelen is zo oud als de straat. Maar heksenverbranding/jacht is dat evenzeer. En dit geval heeft er nu eenmaal meer en meer de schijn van, dat er een reële kans bestaat dat beide renners inderdaad het slachtoffer zijn en alle reden hebben om hun onschuld uit te schreeuwen.
5 juni 2023
Aannemelijk verhaal en bijzonder spijtig mocht het waar zijn. Uiteindelijk toch een geval van je bent wat je eet. En ga ee maar aan staan. Moet je achterhalen waar je hebt gegeten op de betreffende dag, daar weer achterhalen wie de leverancier was van stukje vlees, die weer terug herleiden naar de boer, die weer terug naar zijn voedsel leverancier. Niet te doen.
  5 juni 2023
  Dit is juist geen aannemelijk verhaal. Als het echt aan het vlees en of melk ligt, dan zouden Normandische renners om de haverklap positief testen, maar dat gebeurt niet.
  5 juni 2023
  Precies. Wat mij betreft maken ze het verhaal er met deze redenering nóg ongeloofwaardiger mee. Doe er nog even een leugen van Bossuyt bij (ik rij voorlopig niet omdat mn hoofd er niet naar staat), en je krijgt een steeds beter plaatje van hoe het werkt daar. Nee, ik begin juist steeds meer in de schuld van die twee te geloven.
  7 juni 2023
  Dit middel wordt voornamelijk gebruikt bij melkkoeien en niet bij koeien voor de slacht, wat het verhaal minder aannemelijk maakt. Het blijft een van de excuses van positief geteste renners om het op eten te gooien (cinqo, cinqo cinqo....).
Vlees eten is sowieso onverstandig!
  5 juni 2023
  Want wij hebben net als herkauwers 7 magen en vlees ligt wat zwaar op al die magen?
5 juni 2023
Je zou je ook gewoon kunnen afvragen waarom er in Frankrijk nooit Franse renners betrapt werden/worden. Eigenaardig, gezien het dopingverleden van veel Franse toppers. Daarenboven zijn de Fransen gekend als arrangeurs. Natuurlijk zullen de Fransen zelf en een aantal simplisten op WF geloof hechten aan het "cyclisme à deux vitesses". Ik geloof eerder in "contrôles antidopage" à deux vitesses.
  5 juni 2023
  Een complottheorie verpakt in semi-intellectueel geneuzel.
  5 juni 2023
  Een complottheorie die niet minder aannemelijk is dan de complottheorie die de Fransen al enkele decennia verkondigen, dat heel de wereld dopeert, behalve de Fransen. Vermoedelijk zijn beiden onzin.
  5 juni 2023
  Fransen hebben vooral geloof in eigen methodes en producten. Vol trots op hun eigen auto’s die met enige regelmaat op allerlei vlakken technische mankementen krijgen of toch sneller dan noodzakelijk. Als men ook op die manier wielrennen bedrijft is er wellicht daardoor al sprake van “deux Vitesses”. Je ziet dat Laporte bij Jumbo toch wat vlotter rondrijdt. Dat kun je overigens wel trachten te compenseren met doping.
5 juni 2023
edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

Reacties zijn gesloten.