Toon Aerts roept op tot actie na nieuws over Shari Bossuyt
foto: Cor Vos
zondag 4 juni 2023 om 10:47

Toon Aerts roept op tot actie na nieuws over Shari Bossuyt

Toon Aerts heeft vanochtend via sociale media gereageerd op de positieve dopingtest van Shari Bossuyt. De crosser, die net als Bossuyt positief testte op letrozole metabolite, heeft zijn dopingzaak nog altijd niet afgehandeld. “Er gaan nog veel slachtoffers vallen”, waarschuwt hij.

“We zijn een jaar later. En ik zit nog steeds diep in de miserie. Daar is dan het volgende geval”, aldus Aerts. “Ik kan me zo goed voorstellen wat Shari nu allemaal meemaakt. Dit zou niet mogen gebeuren. Nog een atleet, die ook een mens is, die met haar hele familie door een diep dal zal gaan. Zonder ook maar iets fout te hebben gedaan!”

Aerts vertelt vervolgens hoe hij zich momenteel voelt en waarschuwt voor de toekomst. “De emoties bij mijzelf zijn de laatste tijd naar een soort woede gegaan, al probeer ik me er niet al te druk meer in te maken. Ik heb alles gedaan om mijn onschuld te bewijzen, maar veel verder kom ik niet. De dagen tikken weg, elke dag die om is, is een stapje. De dagen gaan traag, te traag. Nog steeds heb ik geen zicht op mijn toekomst als mens en renner.”

“Geen twee zonder drie is het gezegde”, eindigt hij. “Ik vrees dat er nog veel slachtoffers gaan vallen. “Ik hoop dat er nu ook instanties de problematiek onder ogen zien en meer info vergaren over wat ons nu overkomt. Laat dit alles niet voor niets zijn en acties ondernemen zodat er geen verdere slachtoffers meer vallen.”

 
20 Reacties
Sorteer op:
4 juni 2023 10:54
Vind het geklaag als ze gepakt worden altijd zo mooi.
4 juni 2023 10:56
Wat een belachelijk statement van Toon. Direct in de eerste zin al meteen de plank zó misslaan door jezelf een slachtoffer te noemen van het grote kwaad genaamd letrozole. Je bent een dader, geen slachtoffer. Je kan best wat vinden van de traagheid van de UCI, maar verder is alles wat je is overkomen het gevolg van je eigen besluit doping te nemen. Verder druipt het 'How can I make this about me' met een extreem melodramatisch ondertoontje er aan alle kanten vanaf. Bah.
4 juni 2023 11:36
Beiden zijn zwaar in de fout gegaan. Nog meer Bossuyt na het precedent Aerts. Als je (voedings)supplementen gebruikt mag je enkel de door de dopinginstanties geregistreerde en veilig bevonden (merk)producten gebruiken. Daarvan bestaan lijsten. Gebruik van andere producten/merken is volledig op eigen risico. Daarenboven moet je van elk product/merk dat je wenst te gebruiken, steeds een lot kopen. Nadien moet de bewuste sporter minstens een ongeopende verpakking van dergelijk lot bewaren. Zo kan die sporter steeds een mogelijk besmet supplement (hoewel de kans daarop minimaal is) bewijzen. Dat professionele sporters dergelijke procedure aan hun laars lappen, nog steeds, is onbegrijpelijk. Aerts had, als professionele renner, veel beter moeten weten. Bossuyt, waarvan bekend is dat ze niet een van de snuggersten is, had hiervoor toch begeleiding moeten krijgen van haar ploeg. We kennen haar verdediging nog niet, maar als ik de reactie van de ploeg lees, vrees ik het ergste. Normaliter had de ploeg moeten aankondigen dat ze enkel een door de dopingautoriteiten goedgekeurd product/merk gebruikt heeft, en dat een ongeopende verpakking van hetzelfde lot aan de dopingautoriteiten zou worden bezorgd. Maar dat lees ik (nog) niet. Als dat wel het geval zou zijn, dan zal ze vrijgepleit worden en snel weer de competitie mogen hervatten. Maar ik vrees dat dat niet zal gebeuren. Dan volgt inderdaad de volgende pertinente vraag. Wie van de professionele renners veegt ook nog zijn laars aan de goedgekeurde en veilige procedure ?
  4 juni 2023 11:48
  Veilige procedure allemaal goed en wel, maar je kan toch niet verwachten dat elke topsporter alles in veelvoud koopt & thuis in een kluis alles in reserve bewaart “voor het geval dat” … Dat ze gewoon de concentratie checken, dan weet je toch snel genoeg of het om een bewuste actie of om vervuiling gaat?
  4 juni 2023 11:52
  @Steven_E Als je dat doet moet je een drempelwaarde vaststellen en dan kun je er donder op zeggen dat vanaf dat moment iedereen net onder die drempelwaarde zit.
  4 juni 2023 11:55
  Dan kan je dat ook zeggen: boven drempelwaarde -> directe schorsing ; positief maar onder drempelwaarde -> waarschuwing die 3 jaar blijft staan
  4 juni 2023 12:15
  Dat klinkt op zich logisch, al weet ik niet hoe makkelijk dit middel te verdrijven is. Om er echt passend beleid op te maken is in ieder geval goede kennis van het middel nodig.
  4 juni 2023 13:26
  Blijkbaar zou de bij Bossuyt gevonden hoeveelheid (nòg) vele malen kleiner zijn dan die bij Toon Aerts.
  4 juni 2023 14:14
  Óf het komt niet uit supplementen…dan sta je daar met een kast vol potten.
  4 juni 2023 14:24
  @Paul Hoekstra Een algemene lijst van door de dopingautoriteiten goedgekeurde lijst van supplementen bestaat niet. Je lijkt te doelen op het systeem van batch testing, maar dat bestaat in België voor zover mij bekend niet. De Nederlandse dopingsautoriteit verzorgt zo'n systeem en nog een paar andere landen en commerciële bedrijven, maar dat het gebruik daarvan de norm is, klopt niet. Die nationale programma's zullen wellicht niet vrij toegankelijk zijn en aan die van een commercieel bedrijf zal wel een prijskaartje hangen. Heb het idee dat in België het laten mengen van je supplementen door een apotheker nog steeds wordt gezien als een veilige optie. In vergelijking met het kopen van producten voor de consumentenmarkt is het dat wellicht ook, maar ook een apotheker kan fouten maken. Daar is het met Betsema mis gegaan.
  4 juni 2023 14:47
  Ik snap deze discussie niet. Merken als Virtuoos en Orise voeren het NZVT logo en stellen dat hun producten gegarandeerd doping vrij zijn, want altijd gecontroleerd. Je betaalt wat meer en koopt daarmee zekerheid. Dergelijke producten zijn zeker ook in België te verkrijgen, dus wtf is het probleem ...?
4 juni 2023 12:02
Schei toch uit met je slachtoffers.
  4 juni 2023 12:19
  Moesten er geen “rechters” zijn als jij, zouden zij niet zo hoeven te reageren.
  4 juni 2023 13:05
  Misschien moest Toon er nog een jaartje of wat schorsing bij hebben, om het ‘ af te leren’ . Deze dopart gedraagt zich nog steeds weinig schuldbewust,
4 juni 2023 14:21
Wel Steven_E, dan heb je wel een eigenaardige kijk op professionaliteit. Dat een sporter die bij gelegenheid eens aan een officieel wedstrijdje deelneemt geen ongeopende verpakkingen van eenzelfde lot bijhoudt, kan ik nog enigszins begrijpen. Hoewel, ook die gelegenheidssporter dreigt ooit met pek en veren bedekt te worden. Maar dat een professionele sporter (zijn of haar broodwinning !) dat niet zou doen, is te gek voor woorden. Ofwel hoort die dan niet thuis in het professioneel wereldje, ofwel heeft die de boel belazert. Met microdosissen van een niet toegestaan product. Daardoor niet of nauwelijks traceerbaar, of onder een grenswaarde. Maar heel af en toe loopt het dan toch eens fout. Niet bij toeval als renner bij een kleine ploeg of bij een damesploeg. Waar de impact van de ploegleiding en de ploegarts veel kleiner is. Wat denk je dat er bij Jumbo, Emirates, INEOS en pakweg Alpecin gebeurt ? Daar worden van alle gebruikte voedingssupplementen rigoureus een aantal ongeopende verpakkingen bijgehouden.
4 juni 2023 14:52
Laat dit een les zijn voor alle topsporters? Gebruik alleen supplementen van goedgekeurde lijsten? Zo moeilijk lijkt me dat niet. Zelf zou ik altijd in overleg met de ploeg supplementen nemen. Op die manier ligt de verantwoordelijkheid ook bij (de expertise van) de ploeg.
4 juni 2023 15:59
Heeft ie z’n haar al afgeknipt?
4 juni 2023 17:37
Aerts heeft dus in ieder geval één ding niet: goede PR begeleiding. Wat slaat hij hiermee de plank mis zeg en daarbij ook nog eens in zijn eigen voet geschoten. Dom dom dom
4 juni 2023 17:49
Ik ben het helemaal eens met Toon, meer acties of met andere woorden die Belgen maar eens extra controleren, kan geen toeval zijn dat dit weer een Belg is die in de fout gaat.

Reacties zijn gesloten.