BORA-hansgrohe en Team DSM azen op Fabio Jakobsen
foto: Cor Vos
Raymond Kerckhoffs zaterdag 20 mei 2023 om 12:00

BORA-hansgrohe en Team DSM azen op Fabio Jakobsen

BORA-hansgrohe en Team DSM zijn bereid diep in de buidel te tasten om Europees kampioen Fabio Jakobsen in te lijven. Vooral het Duitse WorldTeam BORA-hansgrohe lijkt een grote kans te maken om de sprinter te contracteren. Het management van Jakobsen heeft nog een gesprek op de agenda staan met zijn huidige ploeg Soudal Quick-Step, maar de vraag is of Patrick Lefevere nog genoeg budget over heeft om de ‘dure’ Nederlander te behouden nu hij vooral bezig is om een ploeg voor de grote rondes rond Remco Evenepoel te bouwen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Fabio Jakobsen is dit seizoen einde contract bij Soudal Quick-Step en is momenteel een van de meest gewilde renners op de transfermarkt. Waar Jakobsen het uitstekend naar zijn zin heeft bij zijn huidige ploeg is het nog maar de vraag of Lefevere aan de salarissenwensen van de Nederlander kan en wil voldoen. De ploeg heeft sprinter Tim Merlier nog tot eind 2025 onder contract en de vraag is of Lefevere nog twee topsprinters in zijn ploeg kan houden.

Wil hij een rondeploeg rond Evenepoel bouwen voor de grote rondes, een team voor de Vlaamse klassiekers behouden lijkt dan ook nog een formatie rond twee topsprinters te veel van het goede voor zijn budget. Voor het einde van de maand vindt er nog een gesprek plaats tussen Lefevere en het management van Jakobsen over diens toekomst.

Bij BORA-hansgrohe hebben ze Danny van Poppel nu reeds voor de komende drie jaar vastgelegd en daarmee een van de beste lead-outs van het peloton in handen. Momenteel is Sam Bennett de topsprinter van het team, maar de 32-jarige Ier lijkt met zijn leeftijd aan snelheid te hebben ingeleverd.

Dit jaar wist Bennett tot dusver alleen een rit in de Vuelta a San Juan gewonnen. De winnaar van de groene trui in de Tour de France van 2020, ook einde contract na dit jaar, lijkt niet de rappe man waar BORA-hansgrohe voor de komende jaren op gaat bouwen. Daarnaast heeft het de 24-jarige Belg Jordi Meeus in dienst, maar hij heeft de aansluiting met de beste sprinters tot dusver nog altijd niet kunnen maken.

Fabio Jakobsen wordt Europees kampioen nadat Danny van Poppel (l) de sprint voor hem aantrok. foto: Cor Vos

Dat Danny van Poppel al rond is met de ploeg lijkt een teken dat het team van Ralph Denk op korte termijn een nieuwe topsprinter hoopt de vinden. Fabio Jakobsen en Danny van Poppel vormden op het afgelopen Europees kampioenschap in München reeds een sterk duo, waarbij Jakobsen de kwaliteiten van Van Poppel als zijn ideale lead-out meermaals loofde.

Diverse bronnen hebben aan WielerFlits bevestigd dat Fabio Jakobsen dé droomkandidaat voor BORA-hansgrohe is en dat de onderhandelingen in een ver gevorderd stadium zijn.

In de strijd om UCI-punten is echter ook Team DSM nog op zoek naar topsprinter. De ploeg van Iwan Spekenbrink is bereid veel geld voor Jakobsen op tafel te leggen en hoopt met hem een renner naar de ploeg te halen waardoor het DSM Firmenich AG kan bewegen om het contract open te breken en te verlengen. Team DSM heeft momenteel echter geen echte sprinttrein. Juist het omringd zijn door een sterke ploeg is een van de belangrijkste voorwaarden van Jakobsen.

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2023 08:17
Kooij naar DSM, samen bouwen aan de toekomst.
Jakobsen naar Bora, waar al een trein voor hem klaar staat.

Prima oplossing.
  19 mei 2023 09:29
  Vanuit het standpunt van Bora zou ik eigenlijk meer interesse hebben in Kooij dan Jakobsen. Naar mijn aanvoelen kan die op vrij korte termijn uitgroeien tot een sprinter van hetzelfde niveau als Jakobsen én medekopman in de klassiekers, een rol die Politt bij Bora toch niet helemaal waar kan maken.
  19 mei 2023 09:45
  Ik denk inderdaad dat het vooral een strijd wordt tussen Kooij en Jakobsen wie naar Bora mag. Daar wil je als Nederlandse sprinter natuurlijk het liefst naar toe momenteel.
  19 mei 2023 09:53
  En wij zijn er van af.
  Ik heb Wheely een duimpje omlaag gegeven. Je ziet gewoon voor je hoe tevreden hijzelf is met deze reactie.
19 mei 2023 07:41
Garantie op succes. Toch zou ik altijd voor Kooij gaan. En die lijkt me niet duurder dan Fabio. Meer en een bredere groeimarge.
  19 mei 2023 11:44
  Kooij lijkt me zelfs stukken goedkoper. En meer potentie in voorjaarskoersen ook. Ik had het wel geweten als ik Bora was.
19 mei 2023 08:37
Slim van Bora om tijdig te verlengen met van Poppel. Dat zal ongetwijfeld meewegen in de keuze van een sprinter om bij hun te tekenen.
  19 mei 2023 17:31
  Wat betekent dit voor Bennet ?? Exit ? (of was ie al weg ??)
19 mei 2023 14:29
Dan doe je eerst heel veel moeite om Jakobsen te laten revalideren na zijn crash. Vervolgens haal je Merlier binnen en Pedersen als extra leadout naast Morkov. En daarna ga je je je focussen op het klassement van Evenepoel.

Dan zou ik als sprinter ook andere oorden opzoeken zodra daar de kans toe was. Dan is bora geen gekke plek; professionele ploeg, zonder klassementsman die het waard is om alles voor op te offeren. En met Van Poppel als leadout.

Maar dan is wel de vraag vanuit Bora of je beter gaat voor Kooij of voor Jakobsen. En dan zou ik misschien wel voor de coming man gaan; Kooij komt op mij veelzijdiger over dan Jakobsen, en als we een jaartje verder zijn misschien ook wel net zo snel.
19 mei 2023 07:47
Bora lijkt me een mooi team voor Jakobsen, zeker nu Van Poppel daar nog jaren vastligt. SQS zal Evenepoel vanaf volgend jaar in de Tour willen inzetten en dat is vrijwel onmogelijk te combineren met Jakobsen plus sprinttrein.
  19 mei 2023 08:58
  Zeker na het EK vorig jaar…
  Bora heeft op dit moment nog Bennett, Walls en in mindere mate natuurlijk Meeus.

  Mooie brede selectie trouwens dat Bora. Kunnen met Hindley, Vlasov, Kämna, Higuita en volgend jaar wellicht al Uijtdebroeks ook voor een top 5 notering gaan in een grote ronde.
  19 mei 2023 11:44
  Top 5 in grote ronde Hindley? Ik denk dat Hindley alleen nog maar voor winst aan de start komt.
  19 mei 2023 14:28
  Misschien wel een ruil, Bennett weer terug naar Patlef...
19 mei 2023 14:22
Leuk en aardig dat het over het budget van Soudal-Quick Step gaat, maar het grote probleem is natuurlijk dat Jakobsen bij die ploeg vanaf 2024 niet welkom is in de Tourselectie. De ploeg wordt rond Evenepoel gebouwd en ze kunnen dan geen sprinter gebruiken, die zijn eigen trein nodig heeft en met veel moeite over de bergen moet worden gesleurd door zijn ploegmaats.
19 mei 2023 07:13
Bora een mooie ploeg voor Jakobsen, met van Poppel als hele goede leadout, die hij dit jaar met de minder wordende Morkov toch wel echt te kort komt.

Wel zou ik als Fabio zijnde voorlopig even pretenderen bij te willen tekenen, want anders gaat hij niet mee naar de Tour verwacht ik. ;)
  19 mei 2023 09:30
  Zie ik er er toch al niet van komen... Merlier lijkt de beste papieren te hebben
  19 mei 2023 10:19
  Je kunt veel zeggen van PatLev, maar dat is niet iemand die renners stopt met opstellen, omdat ze weggaan.

  Als Merlier naar de Tour gaat, is omdat ie de betere optie wordt geacht te zijn.
  19 mei 2023 10:25
  Daar heb je een punt. Lefevre heeft niet echt een historie daarmee, maar in dit geval gaat het wel om twee sprinters die vrij gelijkwaardig zijn. Jakobsen heeft met die monstersprint in Hongarije denk ik wel wat extra puntjes gescoord weer.
  20 mei 2023 08:56
  @Vikt,
  Als PatLef Merlier meeneemt naar de Tour is dat echt pure armoede. Als je ziet hoe Merlier geplaatst zit en weggespurt wordt door een 21 jarig NL jochie, dan is dat lachwekkend..
  20 mei 2023 09:07
  @Kevink1986 Dat Merlier verliest van Kooij kan gebeuren. Voor mij is het grote probleem bij SQS dat de sprinttrein regelmatig niet op orde is. Het is niet des SQS dat de sprinters niet eens aan sprinten toekomen. Maar in dit veld moet Merlier het ook zonder sprinttrein kunnen doen.
19 mei 2023 09:49
Wazig, suggestief bericht v.w.b. DSM!
  19 mei 2023 12:19
  Vooral die zin over 'geen echte sprinttrein' is gek. Daar zijn ze nu juist weer mee bezig
19 mei 2023 13:22
Niet te hopen dat bora zich al te veel op sprintkoersen gaat focussen. Jacobsen is een topsprinter, echter sprint overwinningen kan ik als wielerliefhebber niet voor warmlopen.
  19 mei 2023 14:20
  Jakobsen komt dan gewoon als vervanger voor Bennett, dat zal dus weinig verschil maken.
19 mei 2023 09:03
BORA vorig jaar 30 overwinningen behaald, waarvan 13 op WT niveau. Dat laatste lijkt me toch wat karig voor een ploeg van dat statuur. Zou een mooie ploeg zijn voor Fabio. En dan volgend jaar aanzien of Meeus een stap gaat zetten, zie hem anders wel overstappen naar Wanty of Lotto.
19 mei 2023 10:21
Ik zou liever Kooij hebben dan Jakobsen. Kan dezelfde massaspurts winnen en is daarnaast ietsjes breder geschoold als renner. Zou me ook niet verbazen als ie goedkoper is met een mindere naam.
Sam Bennett exit bij Bora en Jakobsen erin. Dat verhaal lijkt al geschreven. Van Poppel die Mørkvov vervangt als beste leadout in het peloton. Kooij naar DSM zie ik ook wel gebeuren eigenlijk. Nu de financiële onderhandelingen nog. Daar kan nog een hoop misgaan.
19 mei 2023 17:54
Cavendish, Kittel, Gaviria, Bennett, Viviani, stuk voor stuk vielen ze allemaal grotendeels tegen bij hun nieuwe ploegen (behalve Cav in zijn eerste jaar), benieuwd of Jakobsen die cyclus kan doorbreken.
20 mei 2023 12:33
Als Kooij vandaag ook nog de Cassel-rit goed doorkomt vergroot hij zijn marktwaarde. Dan bewijst hij ook in de lastige ritten mee te kunnen doen. Hij kan dus een goede slag slaan vandaag.
19 mei 2023 07:33
Kan in de pers weer een mooie clash tussen Ralph Denk en Patrick Lefevere worden. Het modder gooien kan beginnen. Nu voor Jakobsen maar te hopen dat Kooij Merlier in Duinkerken blijft verslaan.
  19 mei 2023 14:18
  Waarom dan? Jakobsen is gewoon einde contract.
19 mei 2023 07:02
Is een logische ontwikkeling en BORA lijkt me een geweldig team voor Jakobsen.

Mezze best wel grote waffel lijkt DSM me minder passend. Hoewel die, net als voor Kooij, in principe wel de renners ervoor hebben.
  DSM lijkt wel naar iedereen die vrijkomt een hengel uit te werpen in de hoop dat er uiteindelijk iemand toe hapt. Waar ze het geld vandaan halen is me een vraag of ze moeten toezeggingen hebben gekregen voor het volgende seizoen van de Zwitsers.
  Het wordt dan ook als ik er over na denk Denk denk ik.
  19 mei 2023 08:12
  DSM heeft gewoon een goedkope selectie met voornamelijk sterke renners uit hun eigen Development Team. Het beeld dat DSM achter veel renners aan zit, kan ik niet plaatsen.
  19 mei 2023 08:41
  @'t Harde:
  DSM heeft weinig grootverdieners denk ik. Bardet en Degekolb zullen een prima salaris hebben en liggen nog een jaar vast, maar die zullen allebei geen godsvermogen kosten denk ik. Zeker Degenkolb niet. De rest van de selectie is relatief goedkoop, ik denk niet dat er iemand buiten die twee iemand meer verdiend dan pakweg een Timo Roosen bij Jumbo.
  Daarnaast is de gedachte van een NL topsprinter bij een NL ploeg natuurlijk niet meer dan logisch.

Reacties zijn gesloten.