BORA-hansgrohe dient officieel protest in na Tour-uitsluiting Sagan

BORA-hansgrohe dient officieel protest in na Tour-uitsluiting Sagan

foto: Sirotti

woensdag 5 juli 2017 om 00:22

BORA-hansgrohe heeft in een statement laten weten een officieel protest in te dienen tegen de beslissing van de Tour de France-jury om Peter Sagan uit de ronde te zetten. De Duitse ploeg zegt dat de Slowaak ontkent de val van Mark Cavendish te hebben veroorzaakt of de intentie heeft gehad om de val te veroorzaken.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan en Wout van Aert. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.
In de chaotische eindsprint in Vittel kwamen Sagan en Cavendish tijdens de laatste tweehonderd meter met elkaar in aanraking. Daarbij belandde de Brit in de hekken, waarna een harde val volgde. Bij de valpartij brak de renner van Dimension Data zijn schouderblad, terwijl de wereldkampioen naar een tweede plek spurtte. De jury besloot na afloop om Sagan eerst te beboeten met een tijdstraf, hem terug te zetten naar plek 115 en hem punten in mindering aan te brengen voor de groene trui. Later op de avond kwam de jury daarop terug, waarna men Sagan uit de Tour zette. Daartegen dient BORA-hansgrohe nu dus een protest in. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dit artikel delen:

133 Reacties

sven241 5 juli 2017 om 00:23

Cavendish mag jarenlang stoten uit delen. Zoals toen bij veelers. Sagan ziet hem geen eens aankomen en cavendish gaat als een dwaas in een gat dat er niet is. Slaat helemaal nergens op dit. Sagan maakt zich breed omdat hij bijna viel en raakt cavendish geen eens met zijn arm…

Lamme Frans 5 juli 2017 om 00:25

Ze hebben groot gelijk. Die straf is buiten proportioneel. Ik vind eigenlijk dat Cavendish meer verkeerd doet dan Sagan. Die kiest een onmogelijke lijn.

Dirk Oud 5 juli 2017 om 00:25

Hoop dat het effect sorteert, anders is het geen sag an……..

stoempen op de pedalen 5 juli 2017 om 00:27

Een tuimelperte is voor niemand goed

Quick step minded 5 juli 2017 om 00:27

Sagan terugzetten in de uitslag: ja
Extra minpunten (50) voor puntenklassement: heel discutabel
Sagan uit de tour zetten: lachwekkend

sven241 5 juli 2017 om 00:27

Demare deed gekkere dingen dan sagan

Dumoulist 5 juli 2017 om 00:28

Gelukkig. @Stoempen op de pedalen had in een eerder topic al een mooie link gedeeld.

Edit: https://streamable.com/amp_player/j7gqb

Spruch 5 juli 2017 om 00:28

Terecht. Hopelijk ziet de jury zijn fout in.

sportman 5 juli 2017 om 00:30

@sven241, helemaal mee eens. De actie van Sagan op zich is misschien niet helemaal goed te praten maar in de context van wat Cavendish al meerdere malen heeft gedaan is de uitsluiting buiten proportioneel. Daarnaast was de actie van Cav onmogelijk, als Sagan hem niet had geraakt had hij bijna zeker zelf in de hekken gereden en gevallen…

fraine gal 5 juli 2017 om 00:30

Cavendish heeft 3 jaar geleden ook eens zijn schouder gebroken nadat hij verantwoordelijk was voor de valpartij van Gerrans. Cavendish is een renner met een handleiding en hij is absoluut niet heiliger dan de paus hoor. Ik ben niet tegen Cavendish want hij kan ook best grappig zijn in z’n interviews maar de stoten die hij uitdeelt in een sprint kunnen inderdaad niet getolereerd worden.

denise 5 juli 2017 om 00:30

Sporza : voting
HAD U SAGAN UIT DE TOUR GEZET?
Ja
22,44% (2131 stemmen)
Neen, maar wel een andere straf
59,80% (5679 stemmen)
Neen, Sagan treft geen schuld
17,76% (1687 stemmen)
Totaal stemmen: 9497

De kijkers willen dat Sagan blijft in de tour.

Edwinnaar 5 juli 2017 om 00:31

Kan de jury eventueel deze beslissing nog terug draaien dan?

Puffin87 5 juli 2017 om 00:31

Ik geef Bora een goede kans. Zeker in de slowmotion lijkt de elleboog toch zeker niet de oorzaak te zijn van de valpartij. Sterker nog, die elleboog raakt hem niet eens denk ik.
En Sagan sprint dan wel niet helemaal rechtdoor, het ienie-mienie-gaatje waar Cav doorheen wilde wordt dan nog iets kleiner, maar dat is zeker geen DSQ waard. Démare bijv wijkt véél meer van zijn lijn af. Maar daar wordt dan weer niks mee gedaan.
Kans lijkt me groter dat Sagan morgen opstapt, dan dat hij uitgesloten blijft.

girardengo 5 juli 2017 om 00:31

Mooie uitleg van Alan Peiper: de elleboog van Sagan kan bedoeld zijn geweest om Cavendish ruimte te geven. Op hoeveel manieren kun je dit bekijken?

MrAquila 5 juli 2017 om 00:31

Er is toch gewoon een gat, wat Groenewegen ook aangeeft. Demare kan mooi langs Sagan komen en Cavendish wil precies hetzelfde doen. Op dat moment gaat Sagan iets meer naar de hekken rijden waardoor het gat te klein wordt. Cavendish zit er net op dat moment half naast en voelt waarschijnlijk aankomen dat hij gaat vallen waardoor die zijn hoofd gebruikt voor evenwicht of een sein naar Sagan. Sagan gooit de deur te hard dicht waarbij de elleboog niet meespeelt. Is de straf dan te zwaar? Ik zou het niet weten, waar moet die lijn getrokken worden. Was het Bouhani geweest dan vond iedereen het waarschijnlijk terecht.

Italia 5 juli 2017 om 00:32

Volkomen logisch natuurlijk van Bora, hoop dat ze gelijk krijgen. Sagan uit de Tour zetten is de meest foute beslissing in de 20 jaar dat ik de Tour volg. De beslissing om Froome geen tijdsverlies toe te kennen op de Ventoux vorig jaar valt hierbij in het niets. Sagan gebruikt zijn elleboog om zijn evenwicht te bepalen. Als je een beetje wielervolger bent, weet je dat dat de manier van koersen is van Sagan. Natuurlijk spreekt het niet in zijn voordeel dat hij zijn elleboog uitsteekt, maar het is duidelijk dat Cavendish al valt voordat Sagan hem (misschien) aanraakt. Volkomen belachelijke beslissing van de jury dus.

FIBEPO 5 juli 2017 om 00:35

Correcte beslissing
Jury heeft geen rekening gehouden met de naam” Peter Sagan”
Wat als dit iemand anders zou geweest zijn hebben ze gedacht
Wat zouden we dan doen
Dus iedereen gelijk voor de wet
Zo zou het in de wereld altijd moeten gaan,
…. maar dat is waarschijnlijk te veel gevraagd
Dat sommige mensen twijfelen of hij hem raakt???
Cavendish is geen heilige maar zijn verleden speelt hier geen rol
Dit is een forum dus ik zeg maar mijn mening he

fraine gal 5 juli 2017 om 00:37

@MrAquila: Démare doet al een gevaarlijke beweging om van rechts diagonaal naar links te rijden zodat Bouhanni zich ter nauwer nood moet inhouden of hij lag zelf op de grond. Die beweging vindt ik veel gevaarlijker en gaat nog eens af van zijn lijn. Ik ben een hele grote liefhebber van Sagan maar Sagan doet ook een fout door van zijn lijn af te gaan maar in de sprint heb je gewoon je ellebogen nodig voor het sturen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om met je ellebogen je collega sprinter doen kwakken en een valpartij te veroorzaken.

Lamme Frans 5 juli 2017 om 00:38

Wie het ook was; dit was geen uitsluiting waard. Zelfs niet als het Bouhanni was.

fraine gal 5 juli 2017 om 00:38

@FIBEPO: Is de diagonale beweging van rechts naar links door Démare terecht volgens jou?

FIBEPO 5 juli 2017 om 00:45

@lamme frans

– Sagan raakt Cavendish wel degelijk of heeft de intentie (gezien de ettelijke beelden die nu al getoond zijn)( rechter elleboog veel te ver)
– veroorzaakt nu al een opgave en een hele trammelant (degenkolb en nog een andere gaan overkop over Cavendish)

Ken het talent van Peter sagan al voor vele andere
daarmee verwijs ik naar de de ronde van Sardinie 2011 en parijs nice waar hij als broekventje kwam piepen
daarmee bedoel ik ook dat ik fan ben en hem een steengoede, eigenlijk allround de beste renner vind
maar hier heeft die wat uitgehaald waarvoor je moet op de bladeren zitten
Ik kan daarin eerlijk blijven
geef nu even jouw mening

jij zegt geen reden?

FIBEPO 5 juli 2017 om 00:47

@ fraine gal

mischien wel, misschien niet
maar mag ik je vragen

Wat heeft dat concreet vergeleken met de actie van Sagan veroorzaakt?

MrAquila 5 juli 2017 om 00:51

@fraine gal: Wat Demare doet nadat hij Sagan heeft ingehaald vind ik ook niet kunnen. Hij wijkt zelfs meer van zijn lijn af dan Sagan. Demare moet daar in mijn mening voor gestraft worden, maar omdat daar niemand valt en er geen beroep is aangetekend tegen Demare krijgt hij niks, denk ik.

bartje 5 juli 2017 om 00:53

Ik heb die beelden nu echt honderden keren gezien. Vanaf een kilometer of vijf zes wordt werkelijk door alles en iedereen onreglementair gehandeld. Één verzameling van lijnafwijking, ellebogen, kopstootjes, zetjes, duwtjes etc. Allemaal dus even schuldig. Om dan een renner, om het even wie, uit te sluiten van deelname is hypocriet, niets anders dan op compleet opportunistische en bekrompen interpretaties een oordeel vellen.

De jury kan wellicht niet anders, maar zou in feite de parcoursbouwers moeten uitsluiten, de tour organisatie moeten beboeten. Zo’n etappe, met zo’n finish is vragen om problemen, en dan laat ik het onverdedigbare gebrek aan stootkussens in de tijdrit nog even onvermeld…

FIBEPO 5 juli 2017 om 00:56

misschien de verkeerde forum qua onderwerp
maar wie wint of zal goed voor de dag komen voor jullie morgen?

Headlines

Materiaalzone

Populair