BORA-hansgrohe dicht bij een akkoord met Primoz Roglic
foto: Cor Vos
Raymond Kerckhoffs woensdag 4 oktober 2023 om 07:45

BORA-hansgrohe dicht bij een akkoord met Primoz Roglic

BORA-hansgrohe is bezig een grote slag op de transfermarkt te slaan door Primož Roglič in te lijven. De afgelopen dagen werden diverse ploegen genoemd om de supersuccesvolle Sloveen in te lijven, maar volgens ingewijden is het een kwestie van tijd voordat Roglič met dank aan RedBull zijn handtekening onder een contract bij de Duitse ploeg van Ralph Denk zet. Verschillende bronnen dichtbij Roglič en BORA bevestigen de deal aan WielerFlits.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vorige week werd bekend dat de Sloveense kopman Jumbo-Visma zou verlaten. Dit nieuws bevestigde de bijna 34-jarige Roglič zaterdag voor de start van de GP Emilia, die hij won. Na de Ronde van Lombardije komen er volgens de Sloveen meer details naar buiten over zijn transfer. Dinsdagmiddag komt hij ook nog in actie tijdens Tre Valli Varesine en zaterdag geldt hij als een van de topfavorieten voor Il Lombardia.

Er hangt een fors prijskaartje aan hem. Volgens een ander team vraagt Jumbo-Visma een afkoopsom van 3 miljoen euro om het doorlopende contract van Roglic voor de komende twee jaar te ontbinden. Verder zou de renner zelf een salariseis van 5,5 miljoen euro voor de komende twee jaar wensen. Hij wil zich in 2024 en 2025 vooral richten op het winnen van de Tour de France, de enige grote ronde die hij nog niet won.

BORA-hansgrohe bewees vorig jaar tijdens de Giro d’Italia met Jai Hindley een grote ronde te kunnen winnen. In de afgelopen vijf seizoenen lukte dat naast Jumbo-Visma, UAE Emirates en INEOS Grenadiers alleen Quick-Step met Remco Evenepoel in de Vuelta a España vorig jaar. Ook het verdedigen van de olympische titel tijdrijden en het WK op de weg in Zürich volgend jaar zijn voor Roglič belangrijke doelen.

RedBull
Dat BORA-hansgrohe zo lang uit de vuurlinie gebleven is, is opvallend. Afgelopen week zou Roglič namelijk gespot zijn bij het RedBull HQ in het Oostenrijkse Fuschl am See. Het energydrank-bedrijf en de Duitsers delen het gebouw om tests uit te voeren. De Sloveen zou zijn Cervélo hebben meegenomen om de maatvoering te vergelijken met de Specialized-fiets van BORA-hansgrohe. RedBull is al een aantal jaar partner van de Duitse ploeg en zou een van de financiers van deze toptransfer zijn.

De afgelopen periode werden ook Lidl-Trek, Movistar, INEOS Grenadiers, Jayco-AlUla, Bahrain Victorious en Israel-Premier Tech aan Roglič gekoppeld. WielerFlits checkte die verhalen, maar allen klopten niet. Bij BORA-hansgrohe kan Roglič een ijzersterk grote ronde-blok vormen met Aleksandr Vlasov, Jai Hindley, Daniel Felipe Martínez, Sergio Higuita, Lennard Kämna, Emanuel Buchmann en Cian Uijtdebroeks.

RIDE Magazine
81 Reacties
Sorteer op:
3 oktober 2023 14:16
Ik kan me voorstellen, dat Primoz zich hier op z'n gemak voelt. Veel oos Europeanen. Slovenië heeft lang deel uitgemaakt van het Habsburgse Rijk. Duits is voor vele Slovenen een tweede taal. En als oud ski springer toch bekend met alle alpenlanden. Primoz is coming home. En ja, ze moeten wel betalen
  3 oktober 2023 14:18
  Ik vind het ook wel een goede match. Bovendien wordt het met Roglic erbij opeens een serieus blok om rekening mee te houden.
  3 oktober 2023 14:59
  Uijtdebroeks, Hindley, Vlasov en Kämna.. Dat als knecht om je heen tijdens de Tour is bepaald geen downgrade.
  3 oktober 2023 15:01
  Ik tel precies 1 Oost-Europeaan bij Bora en of Slovenen nou echt zo op hun gemak zijn met Russen?
  3 oktober 2023 15:08
  En dan vergeet je ook nog Buchmann en Higuita
  3 oktober 2023 16:41
  Fout. Ik heb aantal jaren 2011 - 2014 oa veel in Slovenië gereden. Leerde daar Anja Rugelj kennen, Duathlon kampioen waarmee Primoz met haar groepje wel eens ging trainen ivm zijn revalidatie. Alle Sloven die ik aanvankelijk in het Duits aansprak gaven aan, liever Engels. Ook gewone Slovenen die ik in Lubjana en Kranjska Gora leerde kennen spraken goed Engels en Duits slecht en liever niet.
  PS Primoz reed toen al ook de mannelijke Duathlon en de rest er gewoon af. Verder zal het overigens best een goede match zijn.
  3 oktober 2023 18:56
  Qua cultuur vond ik Slovenië wel verrassend op Duitsland lijken, alles zo schoon en ordelijk, helemaal niet zoals de andere landen in voormalig Joegoslavië.
  4 oktober 2023 01:57
  STO (Slovenska turistična organizacija) is i.i.g. goed voorbereid op de Duitse Roglič fans. ;)
  4 oktober 2023 10:35
  Roglic is Koning en Keizer, dus dat Habsburgse zie ik ook wel ja...
  Alle gekheid op een stokje, in de internationale wereld van het wielrennen waar Engels in al zijn gradaties de norm is (op wat Franse en Spaanse achterblijvers na) is het rest-DNA van de dubbelmonarchie natuurlijk zelfs niet onder de radar aanwezig...
3 oktober 2023 13:39
Ik vind BORA wel een sympathieke ploeg. Goede keus ( al heb ik er eigenlijk bar weinig verstand van)!
3 oktober 2023 15:00
Volgende Artikel in de soap : " Astana informeert naar Vlasov "
3 oktober 2023 14:21
Nou, als hij Jumbo-Visma toch gaat verlaten dan vind ik Bora een mooi alternatief. Ik vind dat een leuke ploeg, al moeten ze nog wel leren om voor een klassementskopman te rijden. Uijtdebroeks in 2024 knechten voor Roglic alvorens in 2025 zelf als absolute kopman in de Giro te starten.
  3 oktober 2023 14:47
  Hoop stiekem toch dat Uijtdebroeks in 2024 al zelf kopman is in een grote ronde.
  Laat dat knechten voor Roglic maar over aan een Martinez, Schachmann, Buchmann, Jungels, etc.
  3 oktober 2023 17:33
  Uijtdebroeks rijdt, getuige zijn verbale aanvallen op Vlasov in de Vuelta, alleen voor Uijtdebroeks. Maar dat is geen probleem; er zijn zat andere mannen, en Roglič gaat zeker geen drie grote ronden rijden.
  4 oktober 2023 10:36
  @Cornelius
  CA hield het tenminste enkel bij verbale aanvallen, tegenaanvallen op de shady manoeuvers van Vlasov om over hem heen te wippen in het klassement (waar die laatste uiteindelijk in slaagde ook)
  4 oktober 2023 10:59
  Uijtenbroeks vindt ik wel wat voor jumbo om hem op te leiden tot 2de kopman. Hij heeft de capaciteiten ervoor en jumbo de know how.
  4 oktober 2023 11:24
  @Kopinkas Ik vond de ‘broedertwist’ bij BORA-hansgrohe een stuk interessanter dan de ‘Spielereien’ tussen de drie TJVers. De meeste Vueltavolgers zullen het niet gemerkt hebben, omdat de pers, analisten, commentatoren zich blind staarden op TJV, en elke scheet tot immense proporties werd opgeblazen. Maar bij TJV wist je (of had je kunnen/moeten weten) dat de ietwat merkwaardige situatie opgelost zou worden met een ‘Stallorder’ (het motto is immers #samenwinnen). Bij Bora daarentegen moeide de leiding zich niet, dat bleef een ‘gevecht op leven en dood’ tot het einde.
3 oktober 2023 14:51
Wouter?
3 oktober 2023 14:07
Zou een mooi sterk blok erbij zijn.

Hopelijk in de tour sterke blokken van Jumbo, UAE, Bora en Ineos elk met een sterke kopman.

Zo'n Vuelta als dit jaar is goed voor 1 keer, maar wil de gemiddelde toeschouwer toch niet te vaak zien.
3 oktober 2023 15:19
Als Roglic toch weg moet bij Jumbo een van de beste alternatieven wat mij betreft. Ploeg met sympathie en voldoende niveau.
  3 oktober 2023 20:31
  En toch denk ik dat hij wel eens spijt gaat krijgen dat ie weg gegaan is. Is beetje zelfde als toen Ricardo wegging bij Red Bull omdat hij dacht ergens anders het wel even ging maken.

  Hoop dat ik ongelijk krijg want ik gun hem zeker nog een keer de gele trui. Ze hadden als TJV ook kunnen kiezen om nog 1 maal alles op Primoz in de Tour zetten. Zeker nu gerucht gaat dat Pogi de Giro gaat rijden.
3 oktober 2023 13:38
Dat kader onderaan, met als titel "Youri IJnsen en Raymond Kerckhoffs", waarom staat daar geen info in over Youri IJnsen? Leuke scoop trouwens, benieuwd of ie ook met een Red Bull helm gaat fietsen. Sowieso is Fuschl am See een mooie plek om even en paar dagen te vertoeven!
  3 oktober 2023 14:20
  Scoop stond vanmorgen al op andere website's en komt van de bekende roze krant af.
  3 oktober 2023 15:33
  De scoop stond op 28 september al op Twitter.
  3 oktober 2023 18:53
  Cringe man. Jezelf belangrijker vinden dan je inhoud.. als journalist.. ijdeltuiterij.
3 oktober 2023 14:33
Na Wout moet Cian voor Primoz gaan knechten, blijft zo leuk op Sporza ;)
  3 oktober 2023 15:04
  Vraag me soms af waarom jullie niet alleen naar schaatsen op de NOS kijken met een UNOX-muts op. Echt.
  3 oktober 2023 15:09
  Lijkt me leuk als Kristoff met een Uno-X muts op gaat schaatsen aankomend seizoen. Misschien is hij wel heel goed.
  3 oktober 2023 17:38
  Waarom ook niet. Sáblíková wint wielerwedstrijden, dus waarom zou Kristoff geen schaatswedstrijd kunnen winnen?
  4 oktober 2023 04:23
  Welja, de NOS kan vragen om enkel beelden van camera 4 door te sturen, zodat de landgenoten ook eens in beeld komen.
  4 oktober 2023 06:33
  Tramontana, 'vroeger' schenen de Nederlanders arrogant te zijn. Maar het blijkt niets met nationaliteit te maken te hebben merk ik nu.
3 oktober 2023 13:34
"Daarbij zou hij zijn Cervélo hebben meegenomen om de Specialized-fiets van BORA-hansgrohe af te monteren."


Hahahaha, ja want dat moet nu in oktober al, voor er ook maar iets getekend is.
  3 oktober 2023 13:42
  Nadat hij getekend heeft moet hij misschien zijn huidige fiets afgeven en kan hij hem niet meer als voorbeeld gebruiken?
  3 oktober 2023 15:19
  Normaal gesproken is een renner die de ploeg verlaat juist verplicht om tot 1 januari op het oude materiaal te blijven rijden.
  3 oktober 2023 17:12
  @Maglia Rosa hebben ze dat niet op 1 december gezet sinds kort?
  3 oktober 2023 19:07
  Ik vermoed dat hij op een correct afgestelde Specialized wilde rijden om te zien of hij daar mee overweg kon.
3 oktober 2023 13:40
Edit redactie: Thx is aangepast!
De onderdelen van de Cervelo moesten worden over gezet op de mogelijke nieuwe Specialized van Roglic? of moest de fiets worden afgesteld?
  3 oktober 2023 13:53
  Het gaat om de stack en reach etc
  3 oktober 2023 14:01
  Edit redactie. Thx, aangepast

  Het is inderdaad vrij slecht verwoord. Dit zou beter zijn: "De Sloveen zou zijn Cervélo hebben meegenomen om de Specialized-fiets van BORA-hansgrohe goed af te stellen."
3 oktober 2023 14:00
Food app ingeruild voor een treetje Red Bull. We gaan het zien. Mooie ploeg voor hem, benieuwd of hij zijn doelen gaat halen. Hoop het!
  3 oktober 2023 14:11
  Maar wel een mooie keuken en kekke afzuigkap om wat dan ook klaar te maken….
  3 oktober 2023 14:13
  Zal behelpen zijn zonder de Food App
3 oktober 2023 13:39
En daarmee zit INEOS dik in de shit. (Ik kan me immers niet voorstellen dat Evenepoel zal toehappen als zou kloppen dat Specialized naar de fusieploeg komt.)
  3 oktober 2023 13:54
  Evenepoel gaat inderdaad niet zomaar overstappen op pinarello. Is toch een groot risico
  3 oktober 2023 13:54
  klopt geen primoz geen pogi naar ayuso ook geïnformeerd en remco is een bij !!
  3 oktober 2023 14:16
  Het kan ook juist betekenen dat Ineos Evenpoel heeft binnengehengeld. Anders zouden ze Bora toch wel kunnen overbieden?
  3 oktober 2023 14:22
  @horsm: Evenepoel schijnt (nu Sagan stopt) de nieuwe posterboy van Specialized te zijn. En INEOS heeft nog een contract van een jaar met Pinarello. Tenzij Specialized een deal heeft met INEOS vanaf 2024 en niet met de fusieploeg, zal het dus niet gebeuren.
  3 oktober 2023 16:36
  Eerst moet nog maar eens blijken dat men REV laat gaan. Hij moet zich gewoon aan zijn contract houden wellicht zoals bij artikel over UCI en fusie aangegeven. Blanco Pro Cycling Team met bestaande sponsoring plus Amazon en Soudal erbij kan hem gemakkelijk betalen. De vraag is willen ze hem in hun regiem opnemen of niet. Zo ja, pech Patrick Evenepoel, want geen Ineos tekengeld tenzij hij vrij mag gaan) Zo nee, hij mag gaan dan heeft Blanco Pro Cycling Team er een langdurige sponsor Soudal bij en de andere sponsoren die contractueel zich aan DecoLef verbonden hebben. Immers Blanco Pro Cycling Team neemt de aandelen over wat betekent ook rechten (de sponsorcontracten) en verplichtingen. Alleen sponsoren die duidelijk geen belang hebben omdat Blanco Pro Cycling Team TJV al bijvoorbeeld een voedingsponsor of bandjes sponsor heeft dergelijke sponsoren kunnen zich ontslaan van hun verplichtingen omdat dit aantoonbaar conflicteert.
  4 oktober 2023 10:06
  Denk dat het nog een zware kluif wordt om de fusieploeg op specialized te krijgen. Het gaat hier klaarblijkelijk niet om een fusie maar om een overname waarbij plugge de grootste aandeelhouder blijft. Ik zie hem niet zomaar PON, het moederbedrijf van zowel fietssponsor cervelo en autosponsor Skoda, met veel plezier de ploeg uit bonjouren. Al kan een grote sponsor als Amazon wel wensen dat zei op een Amerikaans merk gaan rijden, maar misschien gaan zij ook akkoord met een Canadese sponsor in cervelo. Ik pretendeer niets zeker te weten maar blijft interessant om over na te denken
3 oktober 2023 13:39
Hij was al gespot op een specialized
3 oktober 2023 14:01
't Is een Speciale... :)
3 oktober 2023 15:21
Bora lijkt me een goede keus voor Primoz
3 oktober 2023 15:33
De tour de France? Ik moet het nog zien. De jaren gaan tellen. Slechts vier winnaars waren in het verleden 34, geen enkele 35 of ouder....
  3 oktober 2023 17:20
  @M_M Firmin Lambot was 36 toen hij zijn tweede Tour won.
  3 oktober 2023 18:51
  Akkoord, maar dan praten we wel over voor de oorlog. Roglic zal vast nog menig overwinning behalen, het is gewoon een klasbak, maar de statistieken lijken niet al te florissant voor een uitzicht op een Tourwinst.
3 oktober 2023 16:27
Een redelijke afkoopsom voor een nog twee jaar lopend contract van een potentiële tour en GT winnaar.
Primoz wordt een rijk man, was nooit gelukt met schansspringen. 3 x 5,5 = 16,5 verdiende al een 4 mm een 4 jaar lang bij TJV en sinds 2017 2018 ruim 1 / 1,5, 2019 een 3mm.tellen we 2016 even niet mee totaal 21,5 miljoen komen nog bonussen bij en inkomsten uit TV optredens. portretrecht, en persoonlijke sponsorcontracten en "ambassadeur" schappen. Zeg laag geschat een 6 mm 27,5 miljoen zonder de bonussen wanneer hij dan over 3 jaar klaar is.
  3 oktober 2023 22:45
  Goed lezen. Het gaat over een contract van twee jaar blijkbaar, geen drie. En het loon van 5.5 miljoen, daar staat ook niet van vermeld dat het voor één jaar is, ik lees twee jaar. Dat is alleszins nog een heel grote kost voor een oude knol. 3+5.5=8.5 voor twee jaar, 4.25 miljoen voor één jaar. Dat is al meer aannemelijk dan zeven miljoen per jaar. En mogelijk nog een bonusje.
  4 oktober 2023 09:32
  @aurelius:

  Twee of drie jaar is nog niet duidelijk, maar het gaat wel degelijk om 5,5 miljoen per jaar. En het zal je verbazen, maar de ploegen stonden in rijen van 3 opgesteld om het contract af te mogen kopen. Omdat die ouwe knol gewoon bij de beste 5 renners ter wereld hoort, en er nog niet veel slijtage op lijkt te zitten.
3 oktober 2023 17:18
Wielerflits soort Shownieuws pffff
  3 oktober 2023 19:13
  Ja, een tussentijdse transfer van een van de beste huidige wielrenners, dat is toch geen artikel waard?
  3 oktober 2023 20:36
  Op een gegeven moment sloeg het qua berichtgeving in meerdere media redelijk door, maar volgens mij staat iedereen weer met beide benen op de grond. En Roglic waarschijnlijk maar Bora is zeker groot nieuws. Nu is het even wachten op REV naar INEOS pushbericht ;)
3 oktober 2023 20:16
Volgens IDL is het rond naar Bora : "geen kwestie meer van of maar van wanneer (aankondeging)"
4 oktober 2023 04:34
Cian is 20 jaar, die rijdt wellicht geen Tour in 2024, maar wil naar de Giro. Roglic wordt 34 jaar, die rijdt wellicht geen Giro én Tour. Cian hoefde niet te knechten voor Vlasov, de kans dat hij gaat knechten voor Roglic lijkt even groot.
  4 oktober 2023 05:16
  Anderzijds is dit misschien wel een kans voor Uijtdebroeks om een keer mee te lopen met een ervaren rondewinnaar, zowel in de voorbereiding als tijdens de tour.

  Ik heb altijd begrepen dat Roglic er wel plezier in heeft om jongere collega's daarin mee te nemen, en Uijtdebroeks lijkt mij ook wel een leergierig type die daar best wat van kan opsteken.
  4 oktober 2023 11:36
  Indurain, Froome en Ullrich zijn uitstekende voorbeelden van renners die eerst Meesterknecht zijn geweest.
3 oktober 2023 22:20
Goed zot om zo'n grote afkoopsom te gaan betalen voor iemand die in feite niet meer gewenst is, of alleszins waar men geen plaats meer heeft voor hem. Het is natuurlijk de vrije markt die speelt en als er een ploeg zo zot is om zo'n bedrag op tafel te leggen, laat ze maar doen dan. Ik zou het alleszins niet doen. Maar ik bestel dan ook nooit een reis voor de zomer in de winter ... Vroegboekkorting heeft me nooit kunnen bekoren.
3 oktober 2023 23:24
Off topic, want ik wil het ergens kwijt; Zweeler stopt ermee in Nederland. Wat ontzettend jammer. Ik speel er erg graag. Het draagt veel bij aan mijn wielersportbeleving. En die van vele anderen, vermoed ik. Balen dus.
3 oktober 2023 13:39
Zonde maar het ga je goed primozje . wel goede bergtrein met uitdebroeks en vlasov
  3 oktober 2023 13:41
  Hindley, Buchmann, Higuita, Kamna, Martinez, Schachmann fietsen er ook nog, dus prima selectie wat ze voor de Tour kunnen opstellen ter ondersteuning.
  3 oktober 2023 13:52
  Iedereen focust altijd zo op klimknechten, maar naar mijn mening ligt het genie van de Rondeploegen van Jumbo juist in de multi-inzetbare roulers, zoals Van Hooydonck, Van Baarle, Laporte, Tratnik, Affini en vooral Van Aert. Daar ontbreekt het (zeker na het vertrek van Politt) wel aan bij Bora.
  3 oktober 2023 13:53
  juist groetjes !
  3 oktober 2023 13:57
  @madeinstars - inderdaad, UAE bleef ook maar grote klimnamen aantrekken tot ze plots door hadden dat ze vooral renners als Wellens nodig hebben
  3 oktober 2023 14:16
  Sorbrero kan die taak wel op zich nemen wellicht samen met Denz
  3 oktober 2023 14:37
  madeinstars: met Kamna, Denz, Jungels en Schachmann (als die zn benen nog eens vindt) en de hierboven genoemd eSobrero heeft Bora toch wel wat van dergelijke types die kunnen tijdrijden en klimmen.
  3 oktober 2023 15:20
  Bob Jungels en Kamna lijken mij toch wel van het genoemde kaliber.
  3 oktober 2023 20:18
  Danny van Poppel, beste leadout ter wereld. Primoz mist nog wel ene Wout...
3 oktober 2023 13:39
afkoopsom van 3 miljoen euro klinkt niet als heel veel
  3 oktober 2023 14:08
  Dat is het jaarsalaris van de grootste toppers.
  3 oktober 2023 14:15
  Inderdaad, drie miljoen is een vriendenprijsje; het bewijs dat Plugge geen grimmig afscheid wil van een renner waar de ploeg veel aan te danken heeft. Omgekeerd geldt hetzelfde natuurlijk voor Roglič.
  3 oktober 2023 14:20
  @JeanDumas Die drie miljoen gaat over twee jaar. Dat is slechts 1½ miljoen per jaar; een koopje dus.

Reacties zijn gesloten.