Boonen wijst naar Sagan: “Terpstra heeft niet gefaald”
foto: Sirotti
maandag 27 maart 2017 om 09:52

Boonen wijst naar Sagan: “Terpstra heeft niet gefaald”

Tom Boonen is begonnen aan zijn laatste dertien dagen als profwielrenner. Zondag werd hij zesde in Gent-Wevelgem en hij zag ploeggenoot Niki Terpstra linkeballen met Peter Sagan in de diepe finale. Daarmee verspeelde onze landgenoot een kans op de zege. “Dat is jammer”, zegt Boonen tegen Sporza.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
‘Sagan heeft de koers verloren, niet Niki’
Boonen verwijt zijn ploeggenoot niets. “We hadden met Niki de juiste man vooraan. Hij had het kunnen afmaken. Maar er was een misverstand over wel of niet rijden. Ik had gezegd om mee te rijden en in de laatste kilometer iets te proberen. Maar we hadden door een slechte verbinding geen communicatie meer met elkaar en de auto. Dan is het zuur dat je uiteindelijk als vierde (Terpstra, red.), zesde (Boonen) en negende (Fernando Gaviria, red.) eindigt, terwijl je met zeven man mee bent in de eerste twee groepen.”

“Niki heeft niet gefaald”, gaat de anchorman van Quick-Step Floors verder. “Sagan heeft gefaald. Niki heeft de koers niet verloren, Sagan heeft de koers verloren. Sagan moet in dit soort situaties altijd meteen reageren, als snelste man en als wereldkampioen. Ik denk dat Sagan het allemaal een beetje beu is. Hij klaagt en zaagt veel. Dat is normaal, het is voor hem de drukste en moeilijkste periode in zijn loopbaan. Op een bepaald moment word je dat beu.”

RIDE Magazine
67 Reacties
Sorteer op:
27 maart 2017 09:56
beste Boonen, Sagan moet helemaal niks, en heeft dit gisteren toch even duidelijk gemaakt. dat de boodschap niet aankomt bij jou, is jouw probleem.

ik hoop op meer van zulks van gisteren in de komende koersen, het spelletje is uiterst vermakelijk om naar te kijken. :)
27 maart 2017 10:00
Dat stukje over dat Sagan soms twijfel begint te kennen had ook toegevoegd mogen worden van mij, want is zeker relevant. Ik denk dat Boonen er als een van de weinige echt kijk op kan hebben hoe het zit, want hij heeft ook een periode meegemaakt waarin het hele peloton tegen hem aan het koersen was.

Ik blijf erbij, een renner met de kwaliteiten van Sagan hoort niet zo bezig te zijn met het wel of niet slepen van een renner als Terpstra. Zelfs al zou Terpstra tot aan de finish niet meegereden hebben dan waren de winstkansen van van Avermaet en Sagan nog groter dan die van Niki. Ben het dus met Boonen eens dat Sagan hier meer verloren heeft dan Terpstra.
27 maart 2017 10:01
Boonen is natuurlijk wel ervaringsdeskundige evenzo als Cancellara dat vaak geweest is. Ik kan me persoonlijk Sagan's actie goed voorstellen maar het heeft hem niet geholpen en enkel de verstokte fan vond het een topactie.
27 maart 2017 10:01
***
edit redactie: let op je taalgebruik

als Quick Step eens niet wint is alles en iedereen in de fout. Lefevre jankt over koersvervalsing via motards. Sagan is blijkbaar een faler. Gekker moet het niet worden. Sagan had gisteren meer dan gelijk. Dat het gauw LbL is dan zijn we van dat gezaag van af tot en met de Tour. Ongefundeerde kletspraat.

Sagan is zo goed dat hij doet wat hij wil.
27 maart 2017 10:05
'Sagan is zo goed dat hij doet wat hij wil'

Dus zelfs als ie tijdens volle finale lachend in de berm gaat poepen is het wereldklasse ...
27 maart 2017 10:06
Gelukkig nog maar 13 dagen en dan kunnen we Boonen uitzwaaien. Ik denk dat Boonen ook
naar zich zelf zou moeten kijken. Als hij aanzet zitten of zaten er ook altijd 5 op zijn wiel en dat zal in Roubaix ook het geval zijn, waardoor hij vermoedelijk ook niet zijn gehoopte kroon op zijn carriere kan zetten. Boonen zit zelf gevangen in zijn eigen ploeg en is ook niet meer de allersterkste in de koers. Sagan heeft gisteren duidelijk gemaakt dat hij niet altijd de kastanjes uit het vuur gaat halen. Als wereldkampioen heeft hij zijn trui al van meer glans voorzien dan de meeste wereldkampioenen voor hem. Terpstra mag dan wel niet gefaald hebben, Quick Step wel want die hebben wederom een overtal zeer slecht uitgespeeld.
27 maart 2017 10:08
@ RV:
als hij zijn reet af veegt met de gele vlag met de leeuw van Vlaanderen wel, vind ik. :)
27 maart 2017 10:12
Boonen heeft gewoon gelijk. Sagan heeft hier echt werkelijk waar niest aan. Terpstra was in dat groepje waarschijnlijk vijfde geworden en nu vierde.
Mensen die dit een goede actie vinden van Sagan moet je maar niet te serieus nemen. Als je de snelste bent van dat groepje, verlies je gewoon de koers.

Ik ben Saganfan, maar dit is echt gezanik van hem.

Bovendien, ik weet niet of iemand het was opgevallen, maar Sagan heeft geen meter meegedraaid in dat groepje daarvoor, dus wat loopt hij nou te zeuren.
27 maart 2017 10:13
Sagan lijkt een beetje het noorden kwijt met al die slinkse wielrenners in de koers de hele tijd, onderhand begint bij mij het gevoel op te komen dat hij beter voor solo's gaat in RvV en PR om nog te kunnen winnen, en dat kan hij ook.
27 maart 2017 10:18
Inderdaad, het Saganfanboyschap lijkt bij sommige die ik normaal toch wel durf te betichten van koerskennis te leiden tot een gebrek aan objectiviteit. Als je niet ziet dat Sagan hier gewoon een mogelijke overwinning heeft weggegooid in een prachtkoers door teveel op een renner te letten met veel minder kwaliteiten dan zit je echt met een gekleurde bril te kijken.
27 maart 2017 10:19
Nog 13 dagen... hopelijk zoekt deze man dan een plekje 'in het verborgene'. Laat ons wel zijn, Sagan amuseert zich gewoon.
27 maart 2017 10:19
Sagan is zo goed dat hij doet wat hij wil? Bijvoorbeeld Terpstra even laten sudderen om daarna het gat zelf even dicht te rijden? Viel dat even tegen...

Ik vind dat hij zich voor de derde maal nogal makkelijk in de luren laat leggen. In de Omloop en San Remo relativeerde hij het nog sterk, maar gisteren was er toch wel wat frustratie te merken. Dat zou er wel eens voor kunnen zorgen dat hij komende zondag 100% geconcentreerd (en getergd) aan de start staat. En dan wordt het een ware demonstratie lijkt me.
27 maart 2017 10:23
Sagan was boos dat Terpstra niet reed in die kopgroep, maar als hij al op kop kwam, nam hij ook over zonder volle overgave. En dat terwijl hij met dat groepje wel absoluut moest wegblijven, aangezien Bora niet verder reikt dan één renner. Sagan liet expliciet zelf het gat vallen in die kopgroep, het was niet zo dat Terpstra of Kragh Andersen dat deden. Meer dan terecht dat Van Avermaet dan wint. Die zeurt niet over slepers, die koerst gewoon door. Sagan vindt nu van zichzelf dat hij een soort overwinning behaald heeft door twee andere renners te laten verliezen, maar als topfavoriet en wereldkampioen heeft hij van zichzelf de grote verliezer gemaakt. Dat hij er blijkbaar nog fier op is, toont aan dat hij als renner nog wat intelligentie mist.
27 maart 2017 10:23
@ noud:
ik ben helemaal geen fan van Sagan, maar deze actie kon ik toch echt wel waarderen. Sagan is niet van een andere wereld, hij is dus ook maar gewoon een mens. i love it!
27 maart 2017 10:24
@LaurentJalabert: Inderdaad, enige juiste conclusie

En na het linkeballen hadden Van Avermaet en Keukelaire 12 seconden voorsprong. Sagan, Terpstra en Andersen hebben toen gereden voor wat ze waard waren en zijn niet teruggekomen. Een goeie Sagan rijdt dit altijd dicht en zijn geroep achteraf is vooral om te verdoezelen dat hij eigenlijk niet beter kon.
27 maart 2017 10:25
Sagan was gewoon niet (zo) goed. Kan gebeuren. Bovendien heeft hij het niet zo op met QS, die hier echt hun eigen kar in de stront reden. Quick-Step was het best vertegenwoordigd en had bovendien twee sterke sprinters van achter. Dan moet je dus gewoon geen meter mee rijden en alles terughalen.
27 maart 2017 10:29
Sagan was de man geweest, wanneer hij Terpstra en Andersen had kunnen lossen, maar het lukte niet. Dan wordt het een beetje sneu als je achteraf zit te zaniken.
27 maart 2017 10:36
@maklukzat,

Inderdaad, had hij dat gat alleen dicht gekregen was het een topmove waarvoor iedereen op de banken zou staan. Nu heeft hij zijn eigen overschat of de koplopers onderschat (wat nu toch niet meer zou mogen). Dan moet hij achteraf vooral een compliment geven aan de vluchters in plaats van de minst snelle man de schuld te geven.

Ben het overigens niet eens met Boonen dat ze de juiste man mee hadden. Op het moment dat Stybar en Trentin overboord gingen moesten ze vol voor een spurt met Gaviria gegaan zijn. Misschien zelfs al vroeger als je ziet welk groepje nog over was en hoeveel snelle mannen al overboord waren of al een serieuze inspanning geleverd hadden.
27 maart 2017 10:46
Boonen en Sagan komen zeer goed overeen, dit is gewoon een juiste analyse van Boonen, zoals zo vaak, alleen is dat voor het anti-Boonen kamp moeilijk te aanvaarden blijkbaar. Ben zelf grote Sagan fan, maar als je niet inziet dat hijzelf de kans op winst wegsmijt, dan ken je weinig van koers. Vermakelijk was het wel, dat zeker en vast.
27 maart 2017 10:47
Weet niet of Sagan, Boonen nu nog wel zijn 5e kassei gunt...
27 maart 2017 10:48
@Noud
Tuurlijk heeft hij een zekere overwinning weggegooid! En vanuit zijn perceptie puur bewust. Nu twijfel is op zijn plaats. Zit hij in een dip of is hij zo goed dat hij iets heeft van enkel de RvV telt. Het was wel opvallend dat hij het gat niet dicht kreeg hoewel Keukelaire en Greg twee oersterke renners zijn. Zondag vallen de maskers af en weten we wie dit voorjaar echt de beste is. Ik moet zeggen dat in casu mijn objectiviteit wat is aangetast omdat ik wat antipathie koester jegens Terpstra. Een arrogant kereltje me dunkt.

@RV
Waar Sagan ook moge "poepen" (blijft een grappig woord bij onze Noorderburen) dat is en blijft pure wereldklasse. De plaats wordt in geen tijd een bedevaartoord. En het toiletpapier een collectors item.
27 maart 2017 10:53
Ik kan me wel voorstellen dat enige frustratie bij Sagan omtrent het niet vol meerijden, begint op te spelen, maar zo ridicuul als Pipo "The Shadow" Pozzato indertijd is het nog niet.
Dat dan nog net zijn 2 grootste concurenten in het eendagswerk telkens met de hoofdprijzen gaan lopen, moet het nog bitterder maken. Maar feit is dat hij gewoon tactisch, door het niet bestaan van zijn ploeg, geen andere opties heeft dan zelf vol in de aanval te gaan. En kennelijk voelt hij zich niet zeker om desnoods gewoon te speculeren op een massasprint tegen Degenkolb, Gaviria & Boonen.

Anderzijds vind ik wel dat Terpstra hier toch een mooie kans verknoeid heeft voor zichzelf. Hij moet sowieso opereren vanuit een beperkte groep. In dit geval is hij weg met 5 waarbij de kans reëel is dat de 2 grootste namen mekaar in de eerste plaats van geen vin zullen lossen en ten tweede naar elkaar zullen kijken als iemand anders aanzet.
27 maart 2017 11:01
Ik vrees dat Sagan volgend jaar zal stoppen en opnieuw wil mountainbiken. Ik hoop dat ik mis ben.
27 maart 2017 11:08
Laten we het erop houden dat beide haantjes zich niet van hun beste tactische kant hebben laten zien. Sagan had zich niet zo druk moeten maken over strijkijzer Terpstra. Terpstra op zijn beurt mag het natuurlijk nooit zo ver laten komen dat die twee wegrijden. Begrijpelijk dat je wat minder doet, maar ga dan ook op de blaren zitten als je aangepakt wordt. Als je met z'n vijfen de laatste kilometers ingaat heb je nog altijd de kans om iets te forceren. Nu reed hij bij voorbaat al voor plek vier.
27 maart 2017 11:28
Boonen wil Terpstra gewoon te vriend houden voor de komende wedstrijden ;-)

Reacties zijn gesloten.