Boonen over schrappen Muur: “Dit is hét moment om iets uit te proberen”

zondag 14 juni 2020 om 08:51
Boonen over schrappen Muur: “Dit is hét moment om iets uit te proberen”

foto: Cor Vos (archief)

In Geraardsbergen is verbaasd en geschrokken gereageerd op het ontbreken van de Muur in de Ronde van Vlaanderen, maar Tom Boonen begrijpt wel waarom Flanders Classics heeft gekozen voor het schrappen van de iconische kasseienklim. “Dit is hét moment om een kortere Ronde uit te proberen.”

De drievoudig winnaar van ‘Vlaanderens Mooiste’ kijkt met Het Laatste Nieuws vooruit naar de aankomende editie van de kasseiklassieker. De inmiddels 39-jarige Boonen vindt het vanuit nostalgische overwegingen jammer dat de Muur van Geraardsbergen dit jaar ontbreekt in het parcours, maar ziet ook mogelijkheden.

“Als de Ronde dit jaar veel aantrekkelijker is, zou het best kunnen dat die in de toekomst ook wat korter zal worden gemaakt. We zien dat alle wedstrijden worden ingekort omdat er op de nieuwe wielerkalender veel koersen in een uitzonderlijk korte tijd moeten worden verreden. De Muur is daar het slachtoffer van.”

Ander wedstrijdverhaal 
“De Muur van Geraardsbergen is in het verleden echter ook al uit het parcours van de Ronde van Vlaanderen gehaald, wat toen ook heeft geleid tot veel discussie. Dat is nu niet anders”, aldus Boonen, die ook liever een klassieker van 260 kilometer ziet. “Maar ik weet uit ervaring dat een kortere koers soms lastiger kan zijn.”

“In een koers van 260 kilometer sparen de renners zich langer. Het wordt interessant. We gaan een ander wedstrijdverhaal krijgen. In een Ronde van Vlaanderen zijn er renners die in het laatste uur net het verschil kunnen maken. Maar nu, in wedstrijden van zo’n 220 kilometer, zullen wat meer renners kans maken op de overwinning.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

ssj 14 juni 2020 om 09:16

Ik twijfel of deze inkorting dat effect heeft. Daarnaast moet je m.i. Monumenten niet willen inkorten (zoals je ook 5 sets wil bij Grand Slams). Inkorten doe je maar bij de andere klassiekers

0
koos1 14 juni 2020 om 10:41

Klassiekers (monumenten) inkorten: NEE.
Etappes in rondes inkorten: JA

0
Polleke 14 juni 2020 om 11:35

Oei Koos, dat ligt gevoelig…gelukkig klinkt die wens steeds luider maar zelfs in dit idiote wielerjaar willen de GT geen minuut inleveren muv. de Vuelta die 3 dagen Utrecht verloren…

0
Kevin Lowagie 14 juni 2020 om 10:46

De Muur van Geraardsbergen heeft de laatste edities steeds voor animo gezorgd. De beklimming zorgt voor natuurlijke schifting in het peleton. De koers brak open en er volgde hierdoor een lange finale. Nu is de kans veel groter dat de renners langer zullen afwachten.

0
ditisdavid 14 juni 2020 om 11:13

Heb er niet eens zo’n probleem mee dat de Muur weg is, gezien het lange stuk vlak dat erna volgde. Maar een belangrijk deel van de status van monumenten, is de lengte. Net zoals grote rondes nooit tot twee weken ingekort moeten worden, moeten monumenten op lengte zijn. 241 kilometer is dan krap, en zou echt afbreuk doen aan de Ronde als dat permanent de afstand blijft.

0
Romāns Vainšteins 14 juni 2020 om 12:14

De muur IS de ronde voor mij. Esthetisch DE beklimming.

Voor mijn part finishen ze er op.

0
Massimo Bataille 14 juni 2020 om 15:10

Iedereen zijn zin natuurlijk, maar voor mij hoort de muur gewoon in het rijtje van bekende hellingen. Staat gelijk voor mij met de Oude Kwaremont, Patersberg en Koppenberg hoor.

En een finish op de muur is natuurlijk altijd mooi, maar de combo Kwaremont-Paterberg nu is ook gewoon prachtig hoor.

0
Vincent Lacressonniere 14 juni 2020 om 22:02

@massimo
Ik snap wat je zegt, maar daar staan geen kapelletjes bovenop.

0
Sammysosa 14 juni 2020 om 15:07

Sinds wanneer is er iets mis met de Ronde? Dat er om het jaar wordt gesleuteld aan een AGR en zelfs LBL snap ik, die zijn regelmatig niet om aan te gluren maar dat is bij de Ronde toch niet het geval. Ik snap niet welk probleem hiermee opgelost zou worden.

0
Pedalo 14 juni 2020 om 19:02

Klassiekers laten voor wat is. Je moet niet willen dat er een pannenkoek een monument wint…..Etappes is grote rondes splitsen. In de ochtend kort ritje, 80 tot 100km en in de middag in de finishplaats een omloop, tt of ttt. Rondes van maximaal 10km blijft het publiek ook langer wat meer inkomsten geeft en is ook makkelijker te begeleiden door de overheden.

0
Vincent Lacressonniere 14 juni 2020 om 22:03

Vorig jaar won nochtans een pannenkoek De Ronde.

0
KennyKlimmen 14 juni 2020 om 23:40

Alberto Crèpe?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone