Geen Muur in de Ronde: “Je doet alle Vlamingen voor de buis onrecht aan”

zaterdag 13 juni 2020 om 08:35
Geen Muur in de Ronde: “Je doet alle Vlamingen voor de buis onrecht aan”

foto: Cor Vos

In Geraardsbergen is verbaasd en geschrokken gereageerd op het ontbreken van de Muur in de Ronde van Vlaanderen. Met het oog op de drukke najaarskalender van de teams besloot de organisatie het parcours te wijzigen en in te korten. Daardoor valt de bekende klim buiten de boot.

Voor de Oost-Vlaamse gemeente kwam het nieuws uit de lucht vallen, laat burgemeester Guido De Padt weten aan Sporza. “Wij waren niet op de hoogte van de intentie van Flanders Classics om het parcours te wijzigen of in te korten. Laat staan dat we wisten dat wij daar het slachtoffer van zouden worden.” Hij heeft geen begrip voor de beslissing. “Je doet al die Vlamingen die voor de buis zitten onrecht aan door de Muur uit het parcours te laten.”

De Padt vermoedt dat het feit dat Geraardsbergen geen geld wil betalen voor een doortocht heeft meegespeeld. “De Ronde is gegroeid met de Muur. En de Muur is gegroeid met de Ronde van Vlaanderen. Ik ben geen doemdenker of zie geen spoken. Maar soms vergroot bij mij de indruk dat wat zich vorig jaar heeft voorgedaan, nu meegespeeld heeft. Maar wij willen geen geld betalen voor een doortocht op honderd kilometer van de aankomst.”

De burgemeester wil dat organisator Flanders Classics eerlijk is. “De organisatie moet nu duidelijk maken waar ze met de Muur echt naartoe wil. Dat zou ons in staat kunnen stellen om andere wegen te bewandelen. Toen enkele jaren geleden ook al eens werd beslist om de Muur uit de Ronde te halen, hebben we een aankomst van de BinckBank Tour naar Geraardsbergen gebracht. We zullen nu ook andere initiatieven nemen om het volk naar Geraardsbergen te brengen.”

Reactie Flanders Classics
Volgens Tomas Van den Spiegel, bestuursvoorzitter van Flanders Classics, heeft het schrappen van de Muur niets met Geraardsbergen te maken. “Antwerpen als vertrek- en Oudenaarde als aankomstplaats zijn zekerheden en het finale-duo Kwaremont-Paterberg wilden we ook absoluut behouden. Knippen in Brakel in het tochtje van en naar Geraardsbergen was daarom de enige mogelijkheid. Dat gaat namelijk over een omweg van 30 kilometer.”

Flanders Classics heeft dit in alle sereniteit proberen te regelen, zegt Van den Spiegel. “Ik kan begrijpen dat men daar niet tevreden mee is, maar wij wilden echt een signaal geven aan de renners. Er was bij een aantal teams bezorgdheid over het drukke programma. Door onze koersen wat in te korten, willen we ieders leven makkelijker maken in deze tijden. Laten we hopen dat we in 2021 weer een volledige Ronde van Vlaanderen en andere wedstrijden kunnen organiseren.”

De Ronde van Vlaanderen staat voor zondag 18 oktober op de kalender.

Beklimmingen Ronde van Vlaanderen 2020

1. Oude Kwaremont – na 117,2 km
2. Kortekeer – na 127,8 km
3. Eikenberg – na 135,5 km
4. Wolvenberg – na 138,4 km
5. Leberg – na 147,1 km
6. Berendries – na 151,2 km
7. Valkenberg – na 156,5 km
8. Kanarieberg – na 169,6 km
9. Oude Kwaremont – 185,5 km
10. Paterberg – na 189,0 km
11. Koppenberg – na 195,6 km
12. Steenbeekdries – na 201,0 km
13. Taaienberg – na 203,5 km
14. Kruisberg/Hotond – na 214,1 km
15. Oude Kwaremont – na 223,9 km
16. Paterberg – na 227,4 km

Totale afstand: 240,6 km

Dit artikel delen:

24 Reacties

Koersmaniak 13 juni 2020 om 08:51

Het vroegste dat de koers kan openbreken is op 50km van de streep, met de Oude Kwaremont-Pater-Koppenberg.
Als de Muur in het parcours zit, zelfs op 100km, heb je minstens al het nerveuze gedoe in aanloop naar de Muur.

Gelei 13 juni 2020 om 09:49

Sinds de herintroductie heeft de passage op de Muur heeft de koers telkens geanimeerd. Dit is gegarandeerd een stap terug. Btw als we het over nervositeit hebben, laat ons dan ook de afdaling van de Nieuwe Kwaremont schrappen.

Klein Verzet 13 juni 2020 om 09:02

Editie RVV 2020 krijgt alle karakteristieken van rondjes om de VIP-tenten. Een rondje minder om de stropdassen scheelt toch ook zo’n 30km?

john 13 juni 2020 om 11:01

ja en er zullen een paar tenten bij moeten komen of is de ronde zo heilig dat ze gewoon weer als een haring in de bekende ton op mekaar mogen zitten

Merlinappa 13 juni 2020 om 09:02

Heeft het inkorten van deze koers met 30 kilometer nou echt zo veel effect op het drukke programma van sommige renners? Ik denk echt dat dat te verwaarlozen is en dat geld hier inderdaad meer meespeelt. Helaas.

Fast Freddy 13 juni 2020 om 10:58

Inderdaad, grote onzin. Naast de kloten gaan ze toch wel. Alles voor de poen bij FC.

salem 13 juni 2020 om 09:16

Flanders classics = geld

Dat een organisatie heilige huisjes omver gooit is te begrijpen maar dit gaat denk ik om geld en dat kunnen zij natuurlijk om een mooie manier blijven ontkennen.

bomb ba 13 juni 2020 om 12:05

Beetje bijzonder al deze reacties. Tuurlijk heeft het met geld te maken, zoals alles. Geraardsbergen moet niet klagen. Willen ze in het parcours? Dan moeten ze betalen, net als de rest. Er is genoeg vraag naar de RVV, dus dan moet je daar ook wat voor betalen. Erg makkelijk om te denken dat omdat er een muurtje in je stad ligt je onvervangbaar bent. Hopelijk buigt FC niet en volgend jaar weer niet naar dit omhooggevallen dorp.

Limal 13 juni 2020 om 12:45

Ik zou heel graag de lijst zien met de bedragen die de verschillende dorpen/gemeentes/steden langs het parcours betalen om de RVV te ‘mogen’ ontvangen. Ik kan maar moeilijk geloven dat buiten Antwerpen en Oudenaarde (die veel meer publiciteit pakken als start en aankomst) er ook maar één in de buurt komt van die 50.000 €. Het werkt ook in twee richtingen – wil Flanders Classic de Ronde meer uitstraling geven, dan passeren ze maar beter over de Muur. Dat respect voor de historie van de koers is iets wat ze bij FC niet begrijpen.

Arie den Blanken 13 juni 2020 om 09:44

"Geld" is net zo oud als het wielrennen bestaat. De monumenten en grote ronden zijn opgestart door krantenuitgevers die hun oplage er mee wilden opschroeven. In principe is er nauwelijks iets veranderd behalve dat het medium krant is verdrongen door modernere media.
Kort gezegd: Organisatoren moeten geld kunnen verdienen want anders is het snel afgelopen voor ons met wielrennen kijken. Wie het zo belangrijk vind dat de Muur in de RvV hoort start beter onder de liefhebbers , misschien samen met de gemeente Geraardsbergen , een inzamelingsactie die zoveel opbrengt dat de VIP-tenten op de Oude Kwaremont voor Flanders Classic overbodig wordt.

FDJ 13 juni 2020 om 19:29

Geld is belangrijk ja, maar het mag niet ten koste gaan van de sport. In het voetbal heb je bijvoorbeeld de against modern cycling beweging. Ik vind de Ronde van Vlaanderen al jaren meer een veredeld criterium dat volledig commercieel is geworden.

Dan liever een Milaan San Remo of Roubaix met aankomst op de Via Roma of in het Velodrome.

De Muur en de Kapelmuur horen voor mij bij de Ronde van Vlaanderen. De Hoogmis met het kapelletje. Anderen zullen daar minder waarde aan hechten, maar een groot deel van de echte koersliefhebbers wel.

Gelei 13 juni 2020 om 09:55

Die Vd Spiegel kan je toch niet serieus nemen? Als je echt geeft om de extreem drukke periode die de renners te wachten staat, dan schrap je een lus over de kwaremont etc. 30km golvende weg in peloton, maakt werkelijk geen verschil.

Samlambeej 13 juni 2020 om 10:42

Die mensen van FC gaan nog problemen krijgen. Hoop dat de stad Geraardsbergen zich niet laat kennen.

AdZ 13 juni 2020 om 11:29

Wat een geneuzel om ook hier weer gelijk kritiek op te hebben…

Laten ze nou eerst maar gaan koersen en wees daar als liefhebber heel blij mee!

Een 'muurtje' meer of minder doet er dan niet toe, toch?

Arie den Blanken 13 juni 2020 om 18:26

+1

Gelei 13 juni 2020 om 19:57

Dat vind ik niet. Je doet het goed of je doet het niet. En zeker als het om de Muur gaat.

KnightBiker 13 juni 2020 om 11:51

Snap dan niet dat ze geen alternatief zochten.. De Molenberg had wellicht gekunt.

Het inderdaad een geld spelletje. Geraardsbergen waant zich al onmisbaar en kijkt hoever het kan gaan. Hier het antwoord.
Flanders Classics had er goed aan gedaan een alternatief te bedenken voor de Muur, nu lopen ze het risico op een saaie kermis koers met een B winnaar die tot laat zijn krachten kon sparen. Als dat gebeurd bewijst Geraardsbergen zijn gelijk.

koos1 13 juni 2020 om 11:54

“Wat al langer bekend is het motto van Flanders: “”money money money”.
Maar met of zonder de muur, het gaat er op dit moment vooral om dat de ronde en andere koersen verreden kunnen gaan worden.

boenk 13 juni 2020 om 13:24

edit wf: dergelijke reacties mag je achterwege laten

guyremgabdel 13 juni 2020 om 14:40

Elke organisator moet zijn koers betaald krijgen. Zijn inkomsten komen van steden, Tv-rechten, sponsors en vip's. De RVV draait op een budget van 2,5 à 3 miljoen euro. FC moet die wel bij elkaar krijgen telkenjare. Dit jaar zullen ze wellicht minder vip's krijgen wegens de corona. Wees dus blij dat Fc niet louter en alleen naar het geld kijkt zoals sommigen hier beweren, want dan was de RVV al lang naar een betaalzender verhuisd. Dan hadden jullie wél recht van kritiek want dan betaalde je mee om de koers te kunnen organiseren en volgen.
Trouwens na Muur en Bosberg moet men terug komen naar de zone Ronse-Oudenaarde. Tenzij men dan gaat kiezen voor de heuvels van "le pays des collines" rond Ellezelles en Saint-Sauveur, liggen er anders geen heuvels een naam waardig op de terugkeer van de Muur en viel de koers er telkens stil.

Gelei 13 juni 2020 om 20:01

Dan heb je toch niet goed opgelet de voorbije edities. Er werd telkens serieus doorgepeerd van Geraardsbergen tot de Ronse. En polderplat is die route nu ook weer niet, kruipt in de kleren als er gekoerst wordt. En dat was het geval.

KnightBiker 13 juni 2020 om 21:01

+1 Gelei

De Muur breekt de koers al een aantal jaar open. Aan Flanders Classics een alternatief te vinden Voor Geraardsbergen als men een zware koers Zonder de muur wil. (Niet makkelijk als ik zo op de kaart kijk)

Barry Batsbak 13 juni 2020 om 17:18

Planche de Belle Filles in de Tour; godnondeju, alwéér?

Muur van Geraardsbergen niet in De Ronde; godnondeju, hoezo niet meer?!

Ligthning 13 juni 2020 om 23:18

Toen Gilbert in 2017 won, viel de beslissing op meer dan 96 km van de meet, op de Muur. Een elitegroepje reed toen weg en haalde de vroege vlucht bij. Heel wat toppers waaronder Sagan, Van Avermaet en Naessen zaten niet in het elitegroepje. Met de flauwe uitleg dat ze zich laten verrassen hadden. Terwijl iedereen weet dat je op (en al voor) de Muur, vooraan moet zitten. Onmiddellijk na de Muur maakten Sagan en Van Avermaet de sprong (of dachten dat te doen). Maar van de 100 m achterstand maakten ze hooguit 20 m goed, waarna ze kraakten. Niet goed genoeg dus (op dat ogenblik). Nadat Sagan, Van Avermaet en Naessen tientallen km in de wielen konden zitten (in tegenstelling tot de toppers vooraan), hadden ze daardoor op het einde wel nog de kracht om de forcing te voeren en op en over de resterende koplopers te vlammen. Met uitzondering dan van Gilbert, die al heel lang alleen op stap was.
De afloop kennen we. Sagan haakte op de Oude Kwaremont in een dranghekken en sleurde in zijn val Van Avermaet en Naessen mee. Waardoor Gilbert niet meer bedreigd werd.
Moraal van het verhaal. De Muur is vaak een scherprechter, zelfs op 100 km van de aankomst. Jammer genoeg is de RvV nu, zoals iemand stelt, verworden tot een veredeld criterium, waarbij in de finale (weliswaar loodzware) rondjes gereden worden. Geld is de enige drijfveer bij VD Spiegel, die de onwelriekende praktijken geleerd heeft bij de frauduleuze zakenbank Optima.

Headlines

Materiaalzone

Populair