Bondscoach Koos Moerenhout: “Kans op WK-goud groter met Mathieu van der Poel”

Bondscoach Koos Moerenhout: “Kans op WK-goud groter met Mathieu van der Poel”

foto: Cor Vos

zondag 9 juni 2019 om 06:30

Mathieu van der Poel gaat in september als kopman naar het WK wegwielrennen in Yorkshire. Die belofte heeft Koos Moerenhout hem al in een vroeg stadium gedaan. De bondscoach plaveide het pad voor hem door de jongeling ook dispensatie te verlenen om niet het NK te hoeven rijden. De keuzeheer is logischerwijs in zijn nopjes met de keuze van de 24-jarige Van der Poel. “Als ploeg zijn we nu zoveel sterker, want zijn status vergroot ook de kansen van onze andere renners”, vertelt Moerenhout aan WielerFlits.

De bondscoach is onder de indruk van de Nederlands kampioen van Corendon-Circus. “Met alle respect voor het andere Nederlandse potentieel, maar Mathieu laat dit seizoen wel iets heel speciaals zien. De manier waarop hij met name de Amstel Gold Race wint, is bijzonder. Hij heeft aangetoond heel goed naar een bepaalde wedstrijd te kunnen toeleven en dat hij daar in topvorm naartoe kan pieken. Mentaal kan hij boven zichzelf uitstijgen. Maar het belangrijkste: hij vindt in Yorkshire een parcours dat hem uitermate goed ligt.”

Parcours op het lijf van MVDP geschreven
Moerenhout heeft het parcours in februari zelf verkend en tijdens de Tour de Yorkshire vorige maand reed hij er achter het peloton in de ploegleiderswagen van Hagens Berman Axeon nog eens overheen. “De eerste 190 kilometer zijn zo goed als identiek aan de openingsrit van de Tour de France van 2014, toen Marcel Kittel won. Maar dan begint het nu pas, want daarna volgen nog eens zeven rondjes van 14,5 kilometer. In die omloop ligt geen allesbepalende klim, maar het biedt wel volop mogelijkheden om koers te maken.”

Juist het feit dat er geen punt in de route zit waar het gegarandeerd gaat gebeuren, vindt de bondscoach aantrekkelijk. “Er zijn diverse momenten waar de renners de koers kunnen beslissen. Je kunt de wedstrijd in ieder geval hard maken en er zijn zeker punten waar je het peloton uit elkaar kunt rijden. Dat is interessant en maakt het tevens onvoorspelbaar. Het zal uitdraaien op een slijtageslag, ook omdat er een heel technisch stuk in het rondje zit. En de finishstraat loopt op. Perfect op maat voor Mathieu en daarom wilde ik hem er graag bij.”

De verwachting van de keuzeheer is dat de klassiekerrenners gaan strijden om het goud. “Maar ook Tom Dumoulin – om maar een voorbeeld te noemen – kan daar een mooie koers neerzetten. Pure sprinters verwacht ik niet meteen. Maar je weet het nooit. Niemand had Greg Van Avermaet gespeeld op het klimparcours tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Maar het parcours is slopend en 285 kilometer lang, met geen meter vlak erin. Dan moet je al Peter Sagan of Michael Matthews heten, wil je daar goed voor de dag komen.”

Nederland wacht al 34 jaar op een volgende wereldtitel
Met Van der Poel in de gelederen, verwacht de bondscoach een grotere kans te hebben op een Nederlandse wereldkampioen. “Ja”, stelt hij onomwonden vast. “Ik denk dat iedereen na de Amstel Gold Race overtuigd is van zijn kwaliteiten op de weg. In Nederland wisten we dat al langer, ook al had hij de AGR niet gewonnen. Daar was alleen nog de vraag: kan hij de kilometers aan? Daar hoeven we nu geen discussie meer over te voeren. Al is het straks in het najaar en heb je geen garanties: Mathieu is op het WK een van de te kloppen mannen.”

Speltip 7: selecteer MVDP een vergroot je winstkansen – foto: Cor Vos

Moerenhout benadrukt dat de aanwezigheid van alleskunner MVDP ook de kansen vergroot voor de andere Nederlanders. “Stel je voor dat de andere favorieten naar hem kijken”, schetst hij een situatie. “En een Dumoulin of Niki Terpstra is weg in de slotfase. Dan kan Mathieu ook tegen de concurrentie zeggen: ‘Ga ze maar halen, jongens.’ Zijn aanwezigheid maakt het palet aan renners gewoon nóg beter. Natuurlijk moet ook Mathieu zich bewijzen, maar ik denk dat zijn collega’s ook wel begrijpen dat we met hem een stuk sterker zijn.”

De bondscoach heeft reeds een aantal mannen zekerheid gegeven voor het WK. “Maar die namen ga ik je nog niet geven”, lacht hij. “Daarvoor is het te vroeg. Of er renners zijn die het oneens zijn met het kopmanschap van Mathieu? Dat kan in potentie altijd, al verwacht ik daarin geen problemen. Dat is ook een uitdaging waar ik een rol in speel. Aan mij de taak om er een goed blok van te maken, linksom of rechtsom. Het feit dat iemand als Sebastian Langeveld zich al hard maakt om voor Mathieu te rijden, komt het qua sfeer en taakinvulling ook wel goed.”

Hoofdrol voor Van der Poel in tactisch schouwspel
Maar, hoe reëel is de kans op een Nederlandse wereldtitel eigenlijk? “Goh”, zucht Moerenhout. “In theorie komt die wereldtitel steeds dichterbij, anderzijds kan er maar één iemand winnen – dat maakt de kans weer zeer klein. Maar het is wel een belangrijk gegeven dat we een rennerspotentieel hebben waarmee we de komende jaren met vertrouwen naar het WK kunnen. Als je de kwaliteit hebt, telt er maar één ding: de regenboogtrui. En dus moet je daarvoor gaan. Maar heb je daarmee garantie? Dat weet jij ook: helemaal niets!”

Dat neemt niet weg dat Nederland in de breedte een unieke generatie heeft, vindt ook de bondscoach. “Het is altijd gevaarlijk om namen te noemen, maar kijk bijvoorbeeld naar Terpstra. Hij wint de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Hoe bijzonder is dat?! Daarnaast is er een hele lichting Nederlandse renners die excelleert in het groterondewerk cq. klimwerk. En dan beschikken we ook nog eens over een aantal topsprinters. Dus ik denk dat we wel positief, optimistisch en zelfverzekerd naar de toekomst mogen kijken.”

“Het is niet zo dat het komende WK – of ieder ander kampioenschap – alleen geslaagd is bij winst”, zegt Moerenhout. “Dat is voor de KNWU ook geen harde eis. Neem nu Ajax bijvoorbeeld. Het is lang geleden dat we zo hebben mogen genieten van een Nederlandse voetbalclub op dat niveau (halve finale Champions League, red.). Daar kun je ook je plezier en je waarde uithalen. Alleen denk ik wel dat het WK een koers is waar ik naar mag uitkijken, waar de renners naar mogen uitkijken en waar de wielerfans naar mogen uitkijken.”

Van der Poel klopt Alaphilippe-Matthews in de Brabantse Pijl; straks ook in Yorkshire? – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

30 Reacties

Mechanieker 8 juni 2019 om 08:52

Waarom nu al die druk zo onwijs opvoeren, hij is 24 jaar…..
Lichamelijk wellicht tot bijzondere daden in staat, dat heeft hij bewezen, maar mentaal is een ander verhaal.
Geef hem de tijd om te groeien…..

Gilberto 8 juni 2019 om 08:59

Ja, men slaat echt door.
Maar goed, mooie zaak voor het Nederlandse wielrennen is het natuurlijk wel.
Al denk ik toch dat dit vooral goed nieuws voor de andere jongens binnen het team, want die gaan profiteren van bliksemafleider Mathieu

Olly 8 juni 2019 om 09:00

Dit onderwerp wordt wel behoorlijk uitgemolken. Terwijl er zoveel andere interessante zaken nu spelen.

rahimns 8 juni 2019 om 09:01

Ik heb niet de indruk dat de druk wordt opgevoerd… denk dat Koos Moerenhout prima in de gaten heeft wat de kwaliteiten zijn van MvdP en dan is het toch realistisch om te zeggen dat je met hem een kandidaat winnaar in huis hebt en ook inderdaad dat het de kansen van de anderen vergroot. Verder geeft hij toch ook duidelijk aan dat winnen geen eis is. En verder denk ik dat Mathieu er niet warm of koud van wordt.

rennerske 8 juni 2019 om 09:23

Logische en goed gefundeerde reactie van zowel Moerenhout als rahimns

Maik 8 juni 2019 om 09:29

Ben benieuwd wie hij nog meer mee gaat nemen ?

Romāns Vainšteins 8 juni 2019 om 09:52

Ik snap goed dat men een beetje gaar wordt van Moerenhout & MvdP’s schuifeldans.

rahimns 8 juni 2019 om 09:55

Waarom… je kan het bericht toch gewoon negeren dan of er gewoon niet op reageren. Wees blij dat men de moeite neemt om dit soort interviews te maken. Wil je het niet lezen… prima

Connor 8 juni 2019 om 10:41

Tja misschien moeten die mensen een bericht met de titel:

Bondscoach Koos Moerenhout: “Kans op WK-goud groter met Mathieu van der Poel”

niet openen! Het is soms zo eenvoudig.

peervaneynthoven 9 juni 2019 om 13:48

@rahimns +1
@Vainsteins Je “bijdragen” worden steeds frequenter. Jij denkt waarschijnlijk “hoe frequenter mijn mening hoe groter de kwaliteit”. Wat mij betreft is die bij jouw echter omgekeerd evenredig.Ik zou je aanraden eens wat minder te reageren. Een keer de handen boven het toetsenbord houden en tot 10 tellen is soms beter dan ze met volle kracht er op te laten ploffen. “In der Beschraenkung zeigt sich der Meister”.

sooike 9 juni 2019 om 23:17

@RV
Neem eens een voorbeeld aan mij en Rahimns. Alleen reageren als je denkt iets zinvols te kunnen toevoegen en verder er het zwijgen toedoen. Dan worden je bijdragen beter gewaardeerd en vooral ook beter begrepen en gelezen in plaats van dat men zuchtend weer je naam boven wartaal ziet staan.

joowii 20 juni 2019 om 22:30

Ach, ik ben altijd gek op de bijdragen van RV

Corné 't Glansarm 8 juni 2019 om 10:22

Het lijkt mij ook niet meer dan logisch dat je van iemand als MvdP, die als hij start tot de topfavorieten behoort, zowel de aanloop naar de beslissing om wel of niet te starten als de uiteindelijke beslissing als meer dan nieuwswaardig beschouwd. Iets vreemds zegt Moerendonk daar vervolgens ook niet over.

Jan 8 juni 2019 om 10:30

“Zijn status vergroot ook de kans van onze andere renners”
Precies dat.
Als dat wordt uitgespeeld.
Ik zit al klaar

jibi verboort 8 juni 2019 om 11:27

Draai de stelling eens om!
“KANS OP WK-GOUD GROTER MET MATHIEU VAN DER POEL"

Nieuwe stelling: Wordt kans op WK GOUD v.d. Poel groter met Moerenhout als bondscoach?

Viktrodriguez 8 juni 2019 om 21:22

Dat denk ik wel. Moerenhout was als coureur altijd wel eentje met koersintelligentie en dat lijkt ie te hebben doorgezet als ploegleider. Dat kan best een belangrijke aanvulling zijn, zelfs voor iemand van het kaliber Vd Poel en zijn instinctieve koersen.

west 10 juni 2019 om 14:19

Moerenhout en koersintelligentie? Koossie werd pas een bovengemiddelde renner toen ze de oortjes invoerden.

koos1 8 juni 2019 om 11:30

Natuurlijk is hij een grote kanshebber, maar op het WK is het niet altijd de grote favoriet die wint.

Andere renners die al zekerheid hebben wil Moerenhout nog niet zeggen, maar als je het interview leest zullen dat Terpstra en Dumoulin (logische namen in een vrijerol) en Langeveld (heeft al aangegeven graag voor VDP de knechten) zijn.

Het zou zomaar een heel mooi WK kunnen worden voor Nederland bij de profs.
Van Vleuten TT, Dumoulin TT, Vos wegrit, Vander Poel Wegrit en NL de ploegentijdrit (niets meer over gehoord overigens). De kans is klein maar dromen mag altijd.

Mystery Rider 9 juni 2019 om 13:53

Alles kan, niets moet.

Het WK is nog ver weg en Matje doet enkel wat Matje wil.

Leuk dat Koos in de media komt met dit nieuws, maar in september kunnen de kaarten volledig anders geschud zijn – valpartijen, blessures of toch maar even WK MTB and WB cyclocross in Noord-Amerika omdat Corendom zijn marketing strategie verlegd heeft na de fusie met het moederbedrijf van Sunweb!

west 8 juni 2019 om 11:44

Of draai het eens naar de lange termijn;
Kans op OS goud groter met Matthieu op dit Weg-WK?

jibi verboort 8 juni 2019 om 12:11

Stijgen de kansen voor Mathieu met Moerenhout als bondscoach?

Fanny 8 juni 2019 om 12:23

Bondscoach Moerenhout noemt nog geen namen maar gezien zijn uitspraken en het profiel van de WK koers zullen denk ik de volgende renners aantreden.
Van der Poel, Terpstra, Dumoulin, Van Baarle, Langeveld, Poels, Theunissen en een echte knecht die dit parcours van 285km ook goed aankan. Wie ?

Abdoesjaparov 8 juni 2019 om 13:14

Poels? Allereerst lijkt me dit toch geen parcours voor hem. En als de bondscoach iéts geleerd heeft van het vorige WK, dan neemt ie Poels zeker niet mee. Kan je beter Weening meenemen.

koos1 8 juni 2019 om 13:27

Als ze iemand die volledig als knecht meegaat lijkt Van Emden een prima keuze. Heeft de ervaring, wil en kan zich opofferen voor een kopman en is in vorm een van de sterkste knechten.

Gokje WK ploeg:
Van der Poel, Terpstra, Langeveld, Dumoulin, Van Baarle, Theunissen, Mollema, Van Emden

west 8 juni 2019 om 16:43

Moerenhout gaat zn vriendje Leezer meenemen.

Samlambeej 8 juni 2019 om 21:11

Was het beloofde kopmanschap nou de 1ste of de 2de flater van Koos Moerenhout als bondscoach? Geen een van de andere WK-gangers (wie het ook moge zijn) zat te wachten op de deelname van Mathieu. En dan zie je hier mensen vanuit zoete dromenland mogelijke WK-selectietjes opmaken met de uitleg: "Terpstra niet, want Terpstra rijdt alleen voor Terpstra"

Tja…

Viktrodriguez 8 juni 2019 om 21:39

Ik snap overigens die poll niet helemaal. Gezien zijn al bekende talent en recente prestaties in een paar van de grootste klassiekers is een wereldtitel realistisch, terwijl met het koersverloop alles qua top 10 en beter realistisch is.

Daarnaast is er mijns inziens ook nogal een groot verschil tussen geen top 10 en ”komt tekort”. Net buiten de top 10 kan afhankelijk van wedstrijdverloop ook gewoon een goede prestatie zijn.

Sonsbach Allstars 9 juni 2019 om 09:45

The music sounds better with Matje

Mystery Rider 9 juni 2019 om 13:45

Langs de ene kant begrijp ik de hype wel, langs de andere kant gaat het over iemand van 24 die nog een hele carrière gaat maken op weg, MTB en cyclocross.

Koos en de wielerbond verkopen dit als een unieke kans voor Matje om wereldkampioen op de weg te worden, terwijl de jongeman nog kansen genoeg gaat krijgen in zijn latere carrière als Koos geen bondscoach meer is.

Ik vrees dat we dit eerder moeten lezen als Koos wil graag een bonusje meepikken als hij een wereldkampioen bij de profs aflevert dit jaar!

Youri IJnsen 10 juni 2019 om 19:58

@Mystery Rider

Leuk dat je de ‘hij-krijgt-nog-kansen-genoeg’-comment erbij haalt. Hier heb ik Moerenhout ook naar gevraagd, maar uiteindelijk heeft die passage het interview niet gehaald. Omdat Van der Poel besloot het WK op de weg te rijden, was dat niet meer relevant. Toch wil ik graag die passage delen, zodat jij (en met jou vele anderen) Koos’ visie daarop kunnen lezen:

Veel mensen zeiden op voorhand dat Van der Poel het WK in Yorkshire best kon laten schieten. Hij kreeg immers nog kansen genoeg. “Dat is een troostrijke, maar zeer domme gedachte”, windt Moerenhout er al lachend geen doekjes omheen. “Het is mooi om je zo over een verlies heen te zetten, maar zo veel kansen krijg je als beroepsrenner niet. Je leert dat al bij de jeugd: pak wat je pakken kunt. Je verliest vaker dan je wint. Kijk maar eens naar Dumoulin in de Giro: die zet maandenlang alles op de eindzege en dan valt-ie al snel uit.”

Headlines

Materiaalzone

Populair