Bondscoach Gerben de Knegt steekt hand in eigen boezem: “Ik verwijt mezelf wel iets”

Bondscoach Gerben de Knegt steekt hand in eigen boezem: “Ik verwijt mezelf wel iets”

foto: KNWU/Sportfoto.nl

maandag 26 juli 2021 om 17:58
Interview

Gerben de Knegt kijkt met een dubbel gevoel terug naar de olympische crosscountry-wedstrijd van maandag. Enerzijds was er het sterke optreden van Milan Vader, anderzijds was er de harde val van Mathieu van der Poel. “Dat hij zo knullig uit koers gaat, is wel heel erg balen. Ik voel me deels verantwoordelijk, ik heb niet nog een keer duidelijk gezegd: ‘Mathieu let op, die plank is weg’. Voor ons is dat zó vanzelfsprekend, maar voor hem niet. Daarover hoeven we niet te liegen”, vertelt de bondscoach ruim vijf uur na de koers in een interview met WielerFlits.

‘Een rotverhaal, dat is het’

Talk of the town is uiteraard de merkwaardige tuimelperte van Nederlands hoop op een medaille. “Het is duidelijk dat het Mathieu absoluut niet duidelijk was dat die plank in koers weg zou zijn. We hebben hier heel de week over gesproken. Voor de echte mountainbikers is het zó duidelijk dat die plank er alleen ligt voor de training. Maar goed, het was Mathieu niet duidelijk. Ik trek me dat wel enigszins aan, dat ik het voor de koers niet nog een keer expliciet benadrukt heb. We hebben het er alleen de hele week zo vaak over gehad”, lacht hij als een boer met kiespijn. “Een deel van de verantwoordelijkheid ligt ook bij hemzelf.”

Het zit De Knegt in ieder geval niet lekker. “Het is ultiem vervelend dat het zo eindigt. We hebben hier gewoon een heel leuke week gehad. Ook Mathieu werkte een goede voorbereiding af. Hij was in orde, fysiek was hij goed. Dan is het echt een domper dat het op deze wijze loopt”, zucht de bondscoach. “We hebben het net uitgebreid besproken. Mathieu was alweer opgewekt en relaxt. ‘Op naar de volgende’, zo zitten we er nu in. Er is ook niemand overleden, of iets. We hebben het even goed geëvalueerd. Het pijnpunt is wel duidelijk, daar hoeven we geen lang verhaal van te maken. Het is gewoon klote, punt.”

De uitkomst van de evaluatie was dat het Van der Poel niet duidelijk was dat die plank er niet meer zou liggen. “Je kunt je afvragen: hadden we het nog beter kunnen benadrukken? Die waarheid ligt een beetje in het midden. Mathieu is natuurlijk een heel speciale renner”, lacht De Knegt nu. “Hij doet zijn eigen ding, vergeet weleens iets en sommige zaken moet je hem nadragen. Je moet aan zo veel dingen denken bij hem. Maar dat is hij ook waard. Het is absoluut een hartstikke goede jongen en voor hem is dit ook gewoon klote. Ik kan er ook niet heel erg veel meer over kwijt. Samenvattend is het gewoon een rotverhaal, dat is het.”

Van der Poel net voor het drama zich voltrok – foto: Cor Vos

Voorbereiding was plan van Van der Poel én De Knegt

Dat hij slecht voorbereid was, verwijst De Knegt naar het rijk der fabelen. “Mathieu is normaal letterlijk een springvogel. Hij springt en doet. Dat is ook wat hij terugkoppelde: ‘Ik ga op safe en ik ga rollend naar beneden. Geen risico’s en het is net zo snel’. Dat is het verhaal. De nasmaak is wel bitter. Als ik erop terugkijk laat Mathieu een bijna zekere medaille liggen. Ik ga niet zeggen dat-ie gewonnen had, maar hij is toch echt niet minder dan David Valero. Hij was ook fysiek goed. Hij kwam vrijdag aan en heeft daarna op zaterdag vijf of zes rondes verkend. En zondag nog eens. Normaal doet Van der Poel er maar drie of vier.”

De Knegt stelt dat de verkenning van MVDP nog nooit zo goed is geweest. Ook de keuze om donderdag pas af te reizen naar Japan, verdedigt de bondscoach. “Dat hebben we vooraf goed doorgesproken. Er was grote onduidelijkheid over de trainingsmogelijkheden hier, of we volgens plan buiten konden trainen. We hadden hier de afspraak met de gemeente dat het kon, maar het was niet duidelijk of dat ook echt het geval was. Dat heb ik eerlijk tegen hem gezegd. Mathieu wilde het risico niet lopen om hier heel de week binnen te moeten fietsen. Ik ken hem goed: als-ie een week op de hometrainer moet zitten, is hij diepongelukkig. Dan hoef ik zijn startnummer niet op te gaan halen.”

“Ons plan was dus om thuis te blijven en goede trainingen te doen, uitgerust hier naartoe reizen”, legt De Knegt hun gezamenlijke beslissing uit. “Je pakt alleen niet ‘eventjes’ een vlucht later naar Tokio. Je activiteitenplan moet je tot op het uur invullen. Heel de logistieke rompslomp, daar zijn we echt heel lang mee bezig geweest om dat voor hem rond te krijgen. En Mathieu wás echt fris. Hij is een apart talent. Iedereen heeft last van een jetlag, maar hij niet. Zat fruitig aan het ontbijt, we hadden een goed koelprotocol voor de wedstrijd. Tot dan toe liep het allemaal prima. Ik wil het nogmaals benadrukken: we – ook toen Mathieu erbij kwam – hebben hier een heel goede week gehad. De sfeer was goed. Dit is echt jammer.”

Milan Vader kijkt tevreden terug – foto: Cor Vos

Milan Vader koerst met zijn hart

Naast het hoofdstuk-Van der Poel zit er nog een verhaal in het boek van de bondscoach. Milan Vader reed namelijk een erg sterke wedstrijd. “Zijn start was precies volgens plan: snel starten, rechts insturen en de kop nemen. Op die manier kon hij de deur openen voor Mathieu en dat ging zoals we wilden. Dat hebben we goed doorgesproken. Milan is heel explosief, hij heeft vaker laten zien dat hij goede starts kan maken. Dan wil-ie nog weleens in de fout gaan door té gek te doen. We hadden nu juist erop ingezet dat hij dat niet moest doen. Hij mocht wel op kop rijden of als tweede, maar niet voluit. Dat ging heel erg goed.”

“Bij een goede start ben je meteen goed op schot en dat werd op het eerste klimmetje ook meteen duidelijk”, gaat De Knegt verder. “Vanaf de tiende positie moet je al snel van de fiets af en lopen. De opdracht was ook: als er iemand aangaat, moest hij aanvoelen of hij kon mee schuiven om in een medaille-positie te kunnen blijven rijden. Milan wilde ambitieus koersen en écht voor eremetaal rijden. Toen Nino Schurter na de eerste ronde aanviel, ging hij samen met Henrique Avancini ook mee. Dat moest hij daarna wel even bekopen. Dat hadden we ook gezegd: kom dan een paar rondes goed door en probeer op te schuiven.”

Dat had in de finale moeten gebeuren, maar dat lukte Vader niet. “We hadden daarop allebei gehoopt, zoals Valero (die brons pakte, red.) dat wel kon. Hij reed heel lang bij Milan in de buurt. Het plan dat we met hem gemaakt hadden, werkte goed. Hij zei dat-ie er het maximale had uitgehaald. Hij kon zichzelf niets verwijten. Ik vind het knap dat hij op jonge leeftijd zo ambitieus gekoerst heeft, door voor de medailles te gaan in plaats van knap als zesde te eindigen. Milan wilde écht voor eremetaal gaan, dat is bewonderenswaardig. Op een iets betere dag had dat gekund, maar een tiende plek voor hem is gewoon prima.”


Dinsdag hoopt De Knegt de Nederlandse vrouwen naar een medaille te coachen. Een uitgebreide voorbeschouwing op die wedstrijd lees je hier.

Dit artikel delen:

70 Reacties

Dumoulinke 26 juli 2021 om 21:56

Probleem is niet dat De Knegt de plank heeft misgeslagen maar dat v.d. Poel een plank voor zijn kop heeft, hoezeer hij ook van de bovenste plank is.

0
Maarten_85 26 juli 2021 om 22:40

Dat is de spijker in de plank, Dumoulinke. Mathieu geeft plankgas als de beste, maar soms wil hij kijken door een plank waar geen gat in zit. Hij heeft dan wel geen plankenkoorts, dat is zeker waar. Maar als Mathieu te vlug denkt dat hij plank en gard ontwassen is, krijgt hij vroeg of laat toch last van fantoomplank, en dan zit hij toch weer op de planken.

0
notriple 26 juli 2021 om 22:02

Mathieu zorgt wel voor spectaculaire foto’s dit jaar.

0
biggy 26 juli 2021 om 22:04

Ik begrijp de reactie van de Knegt wel. Op de belangrijkste wedstrijd in vier jaar tijd neem je vooraf als coach toch nog even de belangrijke zaken door vlak voor de wedstrijd lijkt mij? Die mannen staan onder enorme druk en vol adrenaline al voordat ze starten.

Het is zeker geen absolute fout van de coach maar helemaal ongeschonden is hij ook niet. Hij geeft zelf al in het interview aan dat “Je moet aan zo veel dingen denken bij hem” geen idee wat dat betekent maar blijkbaar heeft hij een aparte aanpak nodig?

Ach ja, we kunnen er nog honderd analyses over maken. Deze gouden kans is voorbij. Verdiende winnaar. Doodzonde voor MvdP.

0
Maarten_85 26 juli 2021 om 22:20

Krijgen we ook nog een interview met de bronzen medaille? Vast ook een interessant verhaal. Die Spanjaard kwam pas als dertigste voorbij aan het punt waar vdP Japanse bodemstalen nam.

0
meqadon 27 juli 2021 om 06:01

Blijkbaar is hij bij de start in elkaar gehaakt met Jens Schuermans. Jens is van achteruit nog kunnen oprukken naar plaats 18. Maar die Spanjaard heeft wel een heel indrukwekkende inhaalrace gereden. Verdient zeker het podium. Samen met Pidcock sterkste man in koers.

0
Maarten_85 27 juli 2021 om 08:27

Aha, bedankt. Dan ben ik het eens met je laatste zin. Ze mochten daar best wel wat meer aandacht aan geven.

0
Dolledriesoldebroek 26 juli 2021 om 22:21

Is het geen idee die Irma van de persconferenties mee te nemen de volgende keer, dan krijgt de oordoppengeneratie het ook nog eens in gebaren mee!

0
dantoet 27 juli 2021 om 01:32

Ik denk dat Mathieu wel degelijk wist dat de plank er niet meer zou zijn tijdens de wedstrijd, maar omdat hij alleen (of bijna) met de plank (en niet de sprong) verkend heeft, de auto-pilot het heeft overgenomen tijdens de 1e ronde, met de gevolgen van dien. Als dat klopt had de Knegt hem wellicht kunnen aanraden om de sprong meer te oefenen.

0
despaak 27 juli 2021 om 13:54

Ach ja, de planken….

—————-
Bericht op bekende sportnieuwswebsite uit België:
Mathieu van der Poel blijft erbij dat hij van niets wist. Bondscoach Gerben de Knegt reageert verbaasd. “Ik heb het van de week 100 keer tegen hem gezegd.”
—————-

Oké, laat die 100 keer van Gerben de Knegt ietwat overdreven zijn. Zeer waarschijnlijk in een enigszins emotionele toestand uitgesproken, geheel begrijpelijk gezien alle hectiek en commotie.
Maar dan, laat die 100 keer er nu eens geen 100 zijn geweest. En ook geen 90, geen 80, geen 60, geen 40, geen 30, maar 20 keer. Dus 20 keer in plaats van de 100 keer die Gerben de Knegt zelf aanhaalt. Ergens heb ik moeite te begrijpen hoe de beste veldrijder van dit moment, die tevens één van de beste mountainbikers van dit moment is én ook nog eens een van de beste wielrenners van dit moment is, nadat hem in een tijdsbestek van 3 dagen 20 keer (!) door de bondscoach is verteld dat de planken er tijdens de wedstrijd niet zouden liggen, een dag later tijdens de race totaal is vergeten dat de planken zijn weggehaald.

Als mogelijke oorzaak, zo valt op diverse plekken te horen en te lezen, moet worden gedacht aan zaken als ‘een jetlag’, ‘het klimaat‘, ‘in de zone zitten’, ‘te laat afgereisd en daardoor niet gefocust’, ‘niet goed geluisterd/opgelet’ of een combinatie hiervan. Theoretisch natuurlijk mogelijk, maar praktisch gezien wat mij betreft vrij onrealistisch. Een van de beste mountainbikers ter wereld die zoiets 20 keer te horen krijgt in 3 dagen en het dan op dag 4 compleet vergeet… En als het aantal dat Gerben de Knegt zelf noemde wel dicht in de buurt van de waarheid ligt, dan is het Mathieu in 3 dagen ongeveer 30 keer per dag verteld. Dat komt neer op ieder half uur een reminder: “Denk eraan, die planken liggen er tijdens de wedstrijd niet hè (of een variant hierop)”. En van al die tientallen reminders per dag dringt er niet één volledig tot MvdP door.

Daarnaast komt Gerben de Knegt er later op de dag enigszins op terug met de volgende woorden: “Dat hij zo knullig uit koers gaat, is wel heel erg balen. Ik voel me deels verantwoordelijk, ik heb niet nog een keer duidelijk gezegd: ‘Mathieu let op, die plank is weg’. Voor ons is dat zó vanzelfsprekend, maar voor hem niet. Daarover hoeven we niet te liegen”.
Waarom zou Gerben de Knegt het nog één keer extra duidelijk gezegd moeten hebben? Het is er in de voorafgaande dagen immers tientallen keren over gegaan.

Afijn, ik vermoed dat al die keren dat het tegen Mathieu is verteld wel mee vallen. En dat het mogelijk, op de momenten dat Mathieu er daadwerkelijk bij was, enkele keren terloops ter sprake is gekomen. Wat mij betreft heb je als bondscoach een taak om ervoor te zorgen dat je sporters zo goed als mogelijk zijn voorbereid. Daar hoort dus bij dat je (in dit geval) Mathieu heel duidelijk informeert dat die planken er tijdens de race niet liggen. Mathieu was immers niet bij het testevent in 2019 en ik ga ervan uit dat Gerben zich dat wel kan herinneren. Of hij moet dat, door bijvoorbeeld een jetlag, het klimaat of door in de zone te hebben gezeten zijn vergeten, dat kan natuurlijk altijd.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone