Boek Dekker leidt tot felle reacties van betrokkenen

woensdag 16 november 2016 om 15:30
Boek Dekker leidt tot felle reacties van betrokkenen

Foto: Sirotti (archief)

Het boek van Thomas Dekker heeft voor de nodige ophef gezorgd. Veel betrokkenen kunnen zich niet vinden in het verhaal dat Dekker op heeft laten schrijven door Thijs Zonneveld in ‘Mijn Gevecht’. Onder meer Michael Boogerd, Jacques Hanegraaf en Steven de Jongh hebben al van zich laten horen.

Michael Boogerd
Oud-ploegmaat Michael Boogerd was één van de eersten die reageerde op de verhalen waarin doping, drugs, prostitutie en drank een rol spelen. “Ik kan me totaal niet vinden in wat ik tot nu toe gelezen heb”, zei Boogerd tegen RTL Boulevard. “Ik probeer al anderhalf jaar tevergeefs contact te zoeken met Thomas. Het boek komt dan ook als een onaangename verrassing.” Boogerd zal eerst het boek lezen voor hij met een verklaring naar buiten komt.

Volgens Dekker is Boogerd geconfronteerd met de passages. “Hij wilde in eerste instantie niet reageren”, aldus Dekker.

PIC166929964

De Rabo-trein in de Tour 2007 – foto: Sirotti (archief)

Nerena Ruinemans (ex Boogerd)
Michaels ex-vrouw Nerena heeft via Twitter uitgehaald naar Dekker. “Het lijkt mij dat Thomas Dekker Michael (en zijn familie) bewust wil beschadigen. Zijn boek staat vol met onjuiste weergaves. Situaties die ernstig overdreven worden en personages die bewust en onbewust worden verwisseld of zelfs helemaal niet benoemd worden. Michael is een fantastische vader van mijn zoon en ik prijs mij dan ook gelukkig dat we op zo’n vriendschappelijke wijze met elkaar om kunnen gaan. Geen enkel sensatieboek zal daar verandering in brengen. Ik hoop dat een ieder wil respecteren dat ik hier verder dan ook niet op in wil gaan.”

Jacques Hanegraaf
Oud-wielrenner en ex-manager Hanegraaf zou Dekker hebben aangezet tot het gebruik van doping. “Het is totale onzin”, aldus Hanegraaf tegen Omroep Brabant. “Ik heb in die tijd alleen maar contracten afgesloten en verder niets met doping te maken gehad. En ook niet in mijn actieve carrière.”

“Ik ga mijn verhaal niet op televisie vertellen, want ik heb geen zin om dat boek van Dekker te promoten. Het is pure laster. Ik zal via feiten en de rechtbank mijn gelijk halen”, zegt Hanegraaf, die volgens Dekker ook niet wilde reageren op getoonde passages.

Steven de Jongh
Het verhaal met het handdoekje beleefde Dekker naar eigen zeggen met Steven de Jongh. De huidige ploegleider liet zich via Twitter uit naar aanleiding van het optreden van Dekker en Zonneveld in De Wereld Draait Door. “Ik snap wel dat Thomas Dekker het niet in het boek wilde”, reageerde De Jongh op de passage die door Zonneveld wél in het boek is gezet. “Bedankt Thijs Zonneveld, voor de hoor en wederhoor. Niet gebeurd. Klasse.”

Dit artikel delen:

56 Reacties

vlek 16 november 2016 om 15:38

Hanegraaf met de meest hilarische reactie. Beetje ouderwets Jacques. Boogerd geeft verder wat tegenstrijdige verklaringen; van een onaangename verrassing na anderhalf jaar tevergeefs contact zoeken (terwijl ze vorige zomer nog naast elkaar aan een campinotafel zaten) tot de bevestiging dat hij inderdaad de mogelijkheid heeft gehad een reactie te geven op passages uit het boek.

Timocycling 16 november 2016 om 15:43

Tja ze gaan natuurlijk het niet toegeven nu, in de wielrennerij is het altijd ontkennen, ontkennen en nog eens ontkennen ;).

HoofdIsVrij 16 november 2016 om 15:57

Ik ben niet echt op de hoogte van het boek en de inhoud, maar gaat dit over wielrennen of allerlei randzaken? Als het voornamelijk over het laatste gaat moet wielerflits zich dan wel verlagen tot een RTL Boulevard/Privé achtig niveau?

achtpuntzes 16 november 2016 om 16:03

@ hoofdisvrij:
tja, het gaat toch hoofdzakelijk over de randzaken. iedereen heeft het over de rukscene en over de hoeren.

Romāns Vainšteins 16 november 2016 om 16:05

Duh, natuurlijk moet dit uitgebreid besproken worden want het is het mooiste Nederlandse wielerverhaal sinds tijden. Eens wat anders dan of Ventoso het intrinsiek nog steeds in zich heeft een gedecimeerde sprint na een heuvelachtige finale te kunnen winnen.

FondriestTF3 16 november 2016 om 16:09

En toch… als Steven straks in z’n ‘Trek’ outfit staat… dat is toch wel grappig.

Vorige week nog iemand ingehaald met een groepje. Hij riep ‘stelletje rukkers!’. Nu kan ik het pas echt plaatsen.

Frankvs 16 november 2016 om 16:17

Ik heb het boek net uit. Vooral Hanegraaf gaat aardig door het stof. Wilde geld van Dekker zien na mislopen inkomsten door zijn dopingschorsing, maar verloor rechtzaak daar over. Stukken van die rechtzaak zou ik dan graag zien…

pdartel 16 november 2016 om 16:25

Goh dit hele verhaal doet me denken aan mijn periode dat ik bij een Belgische brouwerij werkte en een telefoontje kreeg van een drankengroothandel uit Klein Zundert om een koppeling te brengen bij een cafe in Baarle Nassau.
Deze eigenaar van de drankenhandel was er ook en het cafe in kwestie was het Pompke en de eigenaar was Teun van Vliet.

Aan de bar zaten Johan v/d Velde, Roger de Vlaminck en Jean Paul van Poppel en uiteraard ook Teun van Vliet.

Ik heb zelden zo leuke avond gehad en was blij dat ik nog net het Hotel aan de overkant heb kunnen halen na al die mooie anekdotes.

En het waren zeker geen koorknapen in die tijd, maar goed ook.

pdartel 16 november 2016 om 16:36

ik maak een foutje het was niet Jean Paul van Poppel maar Mathieus Hermans.

girardengo 16 november 2016 om 16:39

Een van de positieve kanten aan deze zaak is hoe ten Dam wordt beschreven. Hij reed dus zonder doping. Het kon/kan dus wel. Was hij nu een eenling of waren er meer zoals hij?
Of die (al dan niet sterke) verhalen uit de kroeg in een boek terecht moeten komen? Tja, er is een markt voor. Als je geen interesse hebt hoef je het natuurlijk niet te lezen. De een is meer geïnteresseerd in de randverhalen dan de ander. Maar het dopingverhaal is natuurlijk geen randverhaal. De illusie dat dat ooit zal verdwijnen heb ik overigens niet.

Mooie_Mario 16 november 2016 om 17:04

Natuurlijk heeft iedereen het over de randzaken, omdat dit besproken is in de voorpublicatie, DWDD en de interviews. Als je het gehele boek leest, zoals ik, dan kom je tot de conclusie dat het gewoon Dekker zelf is die het boetekleed aantrekt en op een mooie manier de idiote wereld beschrijft bij Rabobank en enkele andere ploegen. Hoe het werkt met de managers die het ‘beste’ met je voor hebben (geld), en de louche praktijken in hotelkamers met artsen waarbij weinig romantiek komt kijken. En de boodschap aan de nieuwe generatie, ‘doe mij aub niet na’. En de schifting die het peloton meemaakt na introductie van het bloedpaspoort. En helaas blijkt ook de mooie Tirreno gewonnen te zijn op doping…

jan jansen 16 november 2016 om 17:11

Prachtig boek van Dekker. Iedereen wil toch weten wat een aanstormend talent allemaal moet meemakende om aan de top te komen.

ikbenprocycling 16 november 2016 om 17:53

Foto 2: De Rabo trein nadruppend in koers anno 2007

Orakel 16 november 2016 om 17:58

De Jongh en Boogerd ontkennen niet, dus dat deze verhalen kloppen lijkt mij bij deze wel bevestigd.
Hanegraaf heeft alle belang om te ontkennen, dus dat is een open vraag zonder antwoord.

Johnny7 16 november 2016 om 18:37

Die Thijs Zonneveld is toch ook eigenlijk een misselijk mannetje. Die praat altijd alsof hij 3x de Tour heeft gewonnen maar het enige wat hij blijkbaar kan is mensen kapot maken met zijn pen.
Ook al zijn de verhalen waar, ik vind het zo laag van Dekker en Zonneveld dat ze over anderen deze dingen gaan schrijven om een paar euro’s te verdienen. Schandalig gewoon.

alsjewint 16 november 2016 om 18:43

Misschien moet je dit soort boeken niet lezen als waarheidsbevinding maar als een verhaal over hoe Thomas Dekker een en ander beleefd heeft. De beschuldigden hebben alle belang om te ontkennen, of dat nu is omdat het niet waar is of omdat ze zich ervoor schamen als het wel waar is. Wij zijn er niet bij geweest dus kunnen wij niet oordelen.

mackie 16 november 2016 om 18:52

@Johnny7

Je kunt veel over Thijs zeggen, maar niet dat hij praat alsof hij 3x de tour heeft gewonnen. Noemt zich zelf een houtje-touwtje wielrennner met te weinig talent. Thijs is wel iemand die vanuit met een blik van binnen uit verandering wil brengen. Als koersdericteur of journalist. Kunt het hier mee eens of oneens zijn, maar je hebt mensen nodig die de boel willen veranderen. Google anders maar eens op https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Schaatspak

OscarV 16 november 2016 om 18:54

Tuurlijk Johnny7, laten we vooral de waarheid niet opschrijven… wat een onzin.
Wanneer deze verhalen waar zijn, geven ze nogal een ander beeld van bv Boogerd, dan tot nu toe bekend was. En dus is het van belang dat deze verhalen verteld worden.

Verweggistan 16 november 2016 om 19:20

Bram Tankink en Jos van Emden kunnen er in ieder geval wel mee lachen:
https://twitter.com/bramtankink/status/798641463001288704

castelinni 16 november 2016 om 19:32

Als je de wereld wil verbeteren begin dan bij jezelf en houd andere erbuiten ,ik vind het laf om anderen te beschuldigen ook al is het waar.Lid van een team blijf je voor het leven ,sommige dingen hoor je binnenskamers te houden.ik vind het een schande ook van Thijs (winstbejag).
Lijkt op Landis ik heb gebruikt maar Lance ook ,huilie huilie ,wat een vent ben je dan ,kleine kinderen doen dat ook maar tegenwoordig lijkt dat ook een trend.Je eigen straatje schoonvegen door andere mee in de modder te trekken.ben een vent en zeg door mijn schuld door mijn grote schuld,niks meer of minder.Ik wil zulke boeken nog niet lezen al krijg ik er 100 euro bij ,komen alleen maar meer lafaards onder het stof vandaan die ook wat willen lullen om te lullen.Gewoon fietsen Thomas in plaats van andere omlaag te halen.je wijst met 1 vinger naar andere maar er gaan er twee naar jezelf.

Romāns Vainšteins 16 november 2016 om 19:43

‘Lid van een team blijf je voor het leven’

Omdat ?

Ik vind het grote onzin die kamaraadschapspraat en kan ook niet wachten tot Wiggo’s nieuwe boek die ik er als geen ander toe in staat zie om eens helemaal leeg te lopen en alle drek tussen 2 kaften te vatten. Dit soort boeken zijn alleen maar leerzaam en nodig.

Mooie_Mario 16 november 2016 om 19:54

@Verweggistan, ik zie dat Boogerd op Twitter naar het nummer van Bram Tankink vraagt om iets te ‘delen’. Ze maken het zelf nog spannender dan dat het al is.

GilBang 16 november 2016 om 20:00

Snap de kritiek op Thijs en TD wel. Tuurlijk mag je het doping verhaal vertellen. Maar het is nogal laag bij de grond om vrienden / collega’s met wie je rare sex en drugs fratsen heb uitgehaald met naam en toenaam te noemen. Heb het boek niet gelezen, wellicht inderdaad dat het belangrijke duiding aan het verhaal geeft zoals Thijs lijkt te beweren, maar zoiets doe je je (voormalige) vrienden toch niet aan? Persoonlijk walg ik daarvan.

Romāns Vainšteins 16 november 2016 om 20:01

Beetje gemaakte mosterd-na-de-maaltijd ‘lol’ natuurlijk.

ewoedski 16 november 2016 om 20:06

@ verweggistan
Boogerd blijkbaar niet. Heeft ook gereageerd, die wil bram’s telnummer (om zijn waarheid te vertellen)

Headlines

Materiaalzone

Populair