Boasson Hagen zegeviert na spektakelstuk in Eneco Tour, Terpstra dwingt eindzege af

Boasson Hagen zegeviert na spektakelstuk in Eneco Tour, Terpstra dwingt eindzege af

foto: Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

zondag 25 september 2016 om 16:28

De slotetappe in de Eneco Tour 2016 is bijgeschreven op het palmares van Edvald Boasson Hagen. De 29-jarige Noor van Dimension Data hield op de veste van de Muur van Geraardsbergen Niki Terpstra en Olivier Naesen achter zich. Rohan Dennis kwam op een kleine vijftig kilometer ten val en verloor zijn leiderstrui aan onze landgenoot, die daarmee de eindwinnaar werd. Breakaway Brian
Het duurde vandaag – in tegenstelling tot eerdere etappes – erg lang voordat de vlucht van de dag ontstond. Na anderhalf uur koers was alles nog bijeen. Uiteindelijk kregen negen renners een vrijgeleide, met daarbij opnieuw een renner van Roompot-Oranje Peloton, zoals in elke andere rit in lijn. Het was dit keer Brian van Goethem die voor de ProContinentale formatie meezat. Van Goethem bevond zich in een sterk gezelschap, met als opvallendste naam Tim Wellens (Lotto Soudal), de eindwinnaar van de voorbije twee edities. Ook Roy Curvers (Giant-Alpecin) was namens de Nederlanders vertegenwoordigd. De kopgroep bestond verder uit Lars-Petter Nordhaug (Sky), Carlos Verona (Orica-BikeExchange), Ruslan Tleubayev (Astana), Marc Sarreau (FDJ), Winner Anacona (Movistar), en Simone Antonini (Wanty-Groupe Gobert). Het negental kreeg een maximale voorsprong van drie minuten.

Aanval Wellens, Dennis en Boom vallen
Op zestig kilometer van het einde begon het te regenen. Dat was voor Wellens, een regenrenner pur sang, het sein om aan te vallen. Alleen Curvers, Nordhaug en Anacona konden hem vervolgens volgen. Het peloton lag op dat moment maar een halve minuut achter. Op de Muur van Geraardsbergen reed Wellens zijn kompanen glad uit het wiel, terwijl Lars Boom in het peloton over superbenen leek te beschikken. Niet veel later stond Rohan Dennis plots tussen de bomen. Hij kwam zelf ten val en nam onder andere Boom mee. Zij moesten lang wachten op vervangend materiaal, waardoor zij anderhalve minuut verloren op het voorste peloton. Daar was het Etixx-Quick-Step dat de regie in handen nam. Tony Martin, Bob Jungels en Niki Terpstra waren actief. De wegen waren ondertussen spekglad, waardoor meerdere renners onderuit gleden.

Veld uit elkaar geslagen
Door de Muur van Geraardsbergen en de daarop volgende Bosberg, was het veld compleet uit elkaar geslagen. Op veertig kilometer van de streep vormde zich een kopgroep van negen renners, met vrijwel allemaal kleppers: Terpstra, Jungels, Boy van Poppel, André Greipel, Edvald Boasson Hagen, Christopher Juul Jensen, Olivier Naesen, Alexey Lutsenko en Jasha Sütterlin. Op een kleine halve minuut volgde een tweede groep met toppers, waar onder meer Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Alexander Kristoff deel van uitmaakten. Niet veel later vielen de sterke Van Poppel en Greipel vooraan weg door een nieuwe valpartij. Tijdens de voorlaatste beklimming van de Muur-Kapelmuur trok Sagan door bij de achtervolgers, waar alleen Zdeněk Štybar kon volgen. Terpstra ontbond vooraan zijn duivels op het steilste stuk van de Muur.

foto: Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

foto: Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

Hoofdrol Terpstra
In het kielzog van onze landgenoot konden alleen Naesen en Boasson Hagen volgen. De Noorse kampioen kwam op hangen en wurgen oversteken. Jungels liet andermaal zien hard te kunnen rijden, door in extremis ook de oversteek te maken naar het groepje met Terpstra. Ook Sütterlin wist opnieuw aan te sluiten. Daarachter had onder andere Dumoulin zich bij Sagan vergezeld. De Gouden Kilometer, die uitgezet was op de Bosberg, greep Terpstra aan om negen extra bonusseconden te verzamelen. In de achtervolgende groep werd er steeds stennis geschopt en kwam de samenwerking nooit op gang, waardoor het gat met Terpstra alsmaar groter werd. Een derde achtervolgende groep met onder meer Kelderman en Van Avermaet sloot niet veel later bij de groep-Sagan aan.

Slijtageslag in volle finale
Met nog acht kilometer te gaan had het viertal Terpstra-Boasson Hagen-Sütterlin-Naesen een voorsprong van vijftig seconden. Op de Denderoordberg trok Naesen nog eens door, wat Sütterlin nekte. De overige drie reden gestaag door, al was de Noorse kampioen meer bezig met de ritzege. Terpstra en Naesen bleven alles volle bak geven. Achter hen bleef de organisatie onder de renners zoek. Omdat de voorsprong van de drie vooraan bleef schommelen rond de 45 seconden, konden de drie vooraan voorzichtigjes beginnen te pokeren. Op de kasseien van de veste vooraan de Muur van Geraardsbergen bleek Boasson Hagen het meeste overschot te houden. Sagan kwam als zesde over de streep, waardoor hij als derde eindigde in het eindklassement. Daarmee pakt de wereldkampioen de koppositie in de WorldTour, met enkel de Ronde van Lombardije nog op de kalender. Van Emden, Kelderman en Dumoulin eindigden ook in de top-10 van het eindklassement.

Dit artikel delen:

82 Reacties

Chrys 25 september 2016 om 16:31

Volgens mij net geen podium voor Jos :(
Mooie zege voor Hagen en knap gereden van Niki.

0
Prima Facie 25 september 2016 om 16:31

Van Emden vierde of vijfde in AK

0
Mark 25 september 2016 om 16:32

Zware etappe.

0
Dekker 25 september 2016 om 16:33

De niet gevallen Nederlanders gewoon erg sterk. Kelderman en van Emden niet minder dan een hoop grote namen voor dit werk. Deze etappe in deze omstandigheden is gewoon beuken, heeft niet meer zoveel met een heuvelrit te maken. Renners maken de koers en met deze omstandigheden en koers mag je heel tevreden zijn met wat de Nederlanders laten zien. Kelderman dus nooit meer als watje neerzetten lijkt me?

0
leegloper 25 september 2016 om 16:33

Van Emden 4de? 1s achter Van Avermaet in klassement?
edit: Ohnee, Naesen vergeten. Van Emden dan 5de.

0
Chrys 25 september 2016 om 16:34

@dekker
Alleen als het zo uitkomt hè ;)

0
Mooie_Mario 25 september 2016 om 16:35

Terpstra
Naesen
Sagan
Avermaet
Van Emden

Zoiets gok ik

0
Grote Meneer Terpstra 25 september 2016 om 16:36

Heerlijke overwinning van Niki, mooie etappe verder ook! Gunde Hagen ook wel iets, na tegenvallende resultaten dit voorjaar, terwijl hij wel attractief reed.

0
Dekker 25 september 2016 om 16:36

Trouwens Terpstra natuurlijk wereldtop en dit soort zware koersen. Op 50km van de streep was het al koers, alles lag uit elkaar en dan is Terpstra op z’n best.

0
Orakel 25 september 2016 om 16:37

Enkele dagen geleden waren en vele volgers die zich afvroegen waar de WK-selectie van de niet in vorm zijnde Terpstra op gebaseerd was. Mooi antwoord van deze topper!

0
alsjewint 25 september 2016 om 16:37

Misschien een beetje geholpen door het regenweer maakte deze etappe veel goed. Dit was wel suspense voor een slotrit. Terpstra mooie winaar en Naessen breekt toch ook wel echt door dit jaar. Met dit regenweer zagen we zelfs Weening redelijk voorin.

0
Lombarda 25 september 2016 om 16:37

Geweldige ontknoping.
Vier Nederlanders bij de eerste tien Wat een weelde.
En dezelfde vier ook in de top tien van de eindstand.
Sterke winnaar, Dumoulin goed, en Kelderman en Van Emden veel karakter getoond, nadat ze eraf lagen

0
Dondersje 25 september 2016 om 16:37

Echt mooie etappe gezien. Waren er maar meer van zulke ritten deze Eneco Tour :) iedereen zien vechten voor z’n plekkie. Niki weer fantastisch en Tom Dumoulin ook geweldig gereden, jammer dat die niet meesprong met Niki dan hadden we nog een mooier gevecht gezien. Sagan weer huili huili was domweg niet goed genoeg vandaag. Nare trekjes van die man, geef mij Nikki maar

0
vlek 25 september 2016 om 16:39

Mooie overwinning. De manier waarop die groep ontstaat is een beetje jammer, maar daar wel gewoon goed gebruik gemaakt van de situatie. Sagan andermaal meer dan een uur zonder ploeggenoten.

0
leor 16 25 september 2016 om 16:39

Mooie troostprijs voor Hagen, al blijft het wel zuur voor hem het klassement door de TTT wat nietszeggend is.

0
denise 25 september 2016 om 16:39

Die Naesen is echt een domme renner. Hij moest in het wiel van de Noor blijven en geen meter op de kop rijden.Hij moet vlug 10 lessen taktiek volgen. En Sagan zijn ploeg was echt een fiasco.

0
Jacco van Stierop 25 september 2016 om 16:40

Aardige slotetappe van een verder suffe ronde. Etixx de zaak goed uitgespeeld, leuk voor Niki. Volgend jaar gewoon weer een Ardennenrit erin alsjeblieft.

0
Chrys 25 september 2016 om 16:41

Wow @dondersje wat heeft Sagan jou misdaan?

0
vlek 25 september 2016 om 16:41

@ Orakel, was dat niet Langeveld? Die vandaag op ruim zeven minuten over de streep kwam.

0
Dekker 25 september 2016 om 16:41

Sagan op 1 in het WT klassement!

0
tdv21 25 september 2016 om 16:42

Vergeleken met de vorige jaren een oersaaie Eneco tour dus hulde aan Terpstra, Bo Hagen en een nieuwe Belgische topper Naesen om er toch iets van te maken.

0
Kingstown 25 september 2016 om 16:43

@ Jacco:

Zeg dat nou niet van die Ardennenrit. Dat deed van Avermaet ook en die kreeg de hoon van bijna heel WF over zich heen.

0
ikbenprocycling 25 september 2016 om 16:43

Klasse afgemaakt door Terpstra.

0
tendam 25 september 2016 om 16:45
Quote:
Dekker – 25 september 2016 om 16:33 – Bewerkt op 25 september 2016 om 16:33
Kelderman dus nooit meer als watje neerzetten lijkt me?

Dit is wel 'n beetje wat je van Kelderman mocht verwachten in deze koers. Dat jij hem halverwege de etappe nog als half zo goed neerzet als allemaal renners die nu achter hem staan in het klassement verandert daar weinig aan…

on: mooie Terpstra-zege, hij maakt weer slim gebruik van de kracht van z'n ploeg (en zichzelf). LottoNL leek zichzelf even te hebben uitgeschakeld, maar dat hebben ze goed rechtgezet. Van Emden kun je dus in dit soort rondjes gewoon als kopman uitspelen. Al hebben ze volgend jaar Boom weer, de pechvogel die zeker nog een rol had kunnen spelen vandaag.

0
Baukema Tomoulin 25 september 2016 om 16:46

4x NL in de top 10. Wel benieuwd waar Sütterlin is gebleven. Het ene moment rij je vooraan voor een podium met nog 5 km te gaan en 45 seconden voorsprong. Het volgende moment sta je niet eens meer in de top 10… eraf gereden worden is 1 ding, maar is ie daarna nog gevallen of pech ofzo?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone