BMC gaat juridische mogelijkheden tegen organisatie San Sebastián bekijken

zondag 2 augustus 2015 om 11:40
BMC gaat juridische mogelijkheden tegen organisatie San Sebastián bekijken

foto: Sirotti, archief

Greg Van Avermaet was na afloop van de Clásica San Sebastián duidelijk op Twitter: “Ik zou gaan winnen, totdat een motor me omver reed en ik op de grond terecht kwam.” Echter, lange tijd werden er geen beelden uitgezonden en dus had niemand dit voorval gezien. Na afloop kwamen er toch beelden naar buiten. BMC-ploegleider Yvon Ledanois vindt het onacceptabel wat er gebeurd is.

“Wij zijn helemaal niet blij met dit”, vertelt Ledanois. “Greg had een goed gat geslagen. Als dit niet gebeurt, dan wint hij de race en wordt Philippe Gilbert tweede. Er werd geen informatie gegeven op de radio over de crash, dus wij wisten niet eens dat er iets gebeurd was.”

Ploegmanager Jim Ochowicz was ook niet te spreken over de organisatie. Buiten de aanrijding van Van Avermaet was een groot gedeelte van de koers niet live op televisie te zien. “Waar is de UCI?”, vraagt de Amerikaan zich af.

Update
In een verklaring geeft Jim Ochowicz aan te gaan kijken welke stappen genomen kunnen worden tegen de organisatie.

“Greg is beroofd en BMC is beroofd toen dit gebeurde. Ik ben geschokt dat zoiets kan gebeuren in een WorldTour-wedstrijd”, schrijft de Amerikaanse manager. “Dit is de tweede keer dat we een incident hebben met de lokale organisatie van een WorldTour-koers waar zij op een schandalige manier gehandeld hebben.” Hiermee doelt Ochowicz op het ongeluk van Peter Stetina in de Ronde van het Baskenland, waar de coureur op paaltjes, die op het parcours stonden, knalde.

“De UCI was nergens om dit probleem op te lossen. Het gaat hier om veiligheid in koersen waar de lokale organisatie van WorldTour-evenementen en de UCI nalatig zijn geweest in het verstrekken van een veilige race-omgeving. Dit was geen sportief incident, maar werd veroorzaakt door pure nalatigheid. Dit kost het team miljoenen dollars aan verloren publiciteit. Daarom zijn we van plan om elke juridische mogelijkheid voor ons beschikbaar te bekijken.”

[poll id=”93″]

Dit artikel delen:

101 Reacties

waggie 2 augustus 2015 om 09:15

Wat een aannames van BMC zeg,

Van Avermaet had zeker gewonnen en Gilbert had Yates nog wel even teruggepakt, tuurlijk xD

Timocycling 2 augustus 2015 om 09:16

Neemt niet weg dat iemand in leidende positie onderuit gereden wordt waggie.

Koel 2 augustus 2015 om 09:41

“Als dit niet gebeurt, dan wint hij de race en wordt Philippe Gilbert tweede.”
Jammer voor Gilbert inderdaad, die zou anders tweede geworden zijn en nu wel….

krypton 2 augustus 2015 om 09:41

Ik denk dat die zich nu aan het verkneukelen zijn omdat Van Avermaet eerder de dans ontsprong door te weinig direct bewijs in z'n dopingzaak. Maar dat is maar een gokje.

Sephiroth 2 augustus 2015 om 09:42

of GvA had gewonnen of niet doet e rniet toe. Iemand omver rijden is gewoon schandalig. EN al helemaal als die persoon op kop rijd.

luckyloek 2 augustus 2015 om 09:44

Met dat soort uitspraken zorgen je er zelf natuurlijk ook wel een beetje voor dat niet alle aandacht naar de kern van de zaak gaat.

Het is uiteraard ook onacceptabel, maar of hij had gewonnen is onzeker en dat Gilbert dan tweede was geworden allerminst.

zomaareens 2 augustus 2015 om 09:51

Tuurlijk had ie wel gewonnen, wat yates kan, kan Greg beter. En hij had een gat

xistnc 2 augustus 2015 om 10:09

Gisteren had ik nog sympathie voor de veronderstelling dat Greg zou gaan winnen. Maar als ze op deze manier opeens helemaal buiten Yates rekenen, dan ben ik er wel een beetje klaar mee.

waggie 2 augustus 2015 om 10:14

@Timo
Zeg ik dat dat niet zo is?
Ik vind het alleen nogal ver gaan dat het team even zegt dat ze wel eventjes 1 en 2 waren geworden.

Kingstown 2 augustus 2015 om 10:21

Als ik de reacties hier lees, dan is de manier waarop BMC communiceert voor velen doorslaggevend hoe men tegen dit voorval aankijkt ipv dat datgene wat er gebeurt is de doorslag geeft. Grappig.

BlancoProCycling 2 augustus 2015 om 10:26

Dit is gewoon belachelijk. Hij rijdt op kop in winnende positie en wordt gewoon van achteren aangereden. Natuurlijk ben je dan woedend!

Lothlòrien 2 augustus 2015 om 10:26

Wat als dit gebeurt was tijdensns de Tour met Gesink of Mollema. Van Avermaet zou afgaand op mijn buikgevoel gewonnen hebben. Maar zelfs al is dit niet zo wat doet dit ertoe?! Iemand omver rijdeniis gewoon onacceptabel! Dat ze klacht indienen is terecht, je krijgt niet elke week de kans om SS te winnen en Van Avermaet zit in bloedvorm. Hopelijk wordt hij wereldkampioen. De reactie van BMC i.v.m. Gilbert Is belachelijk. Maar het niet doorkrijgen van info en beelden is amateuristisch.
Tijdens de Ronde al was dit nog iets anders aangezien Sergeant nooit zou gewonnen zijn, maar was ook onacceptabel. De val van Chavanel is gebeurt door zijn eigen ploegleider, geen motor.

Edit redactie: Niet nodig

flandria 2 augustus 2015 om 10:30

Gilbert tweede is wat over-enthousiast, maar dat GvA een hele grote kans had om (eindelijk) een grote klassieker te winnen staat buiten kijf. Hij was vertrokken uit hetzelfde peloton/groepje waar Yates zat en niets wijst er op dat Yates GvA ging inhalen. Het kon, maar dan nog had Greg kunnen strijden, man tegen man, met Adam. Iets wat hem nu niet was gegund.

Explorer 2 augustus 2015 om 10:30

Knullig van de motorrijder. Die tijd voorlopig niet meer in een koers. En voor GvA vervelend. Uci kan niks anders doen dan motorrijder schorsen. Al die speculaties van BMC zijn natuurlijk hopeloos. En inderdaad slechte pr van het team. Communicatie moet zelden op emotie gaan.

flandria 2 augustus 2015 om 10:34

De organisatie van de klassikoa was schandalig, een WorldTour onwaardig. Als ze evenveel tijd hebben gestoken in het kiezen van de motards als de organisatie van de televisiebeelden begrijp ik niet dat er niet meer incidenten gebeuren.
Moest dit nu een éénmalige samenloop van omstandigheden zijn, zou ik er begrip voor hebben. Maar in SS loopt al jaren van alles mis. De UCI had al eerder moeten ingrijpen door hun organisatie te controleren.

xistnc 2 augustus 2015 om 10:38
Quote:
Lothlòrien – 2 augustus 2015 om 10:26
De reactie van BMC i.v.m. Gilbert Is belachelijk.

Precies. Dat is min of meer het enige wat dit nieuwsbericht toevoegt aan wat we al wisten. En, zoals je zelf ook aangeeft, die houding van BMC is belachelijk. Daar zijn de reacties hier dan ook naar.

Wheely 2 augustus 2015 om 10:43

Wat voor bizar jaar maakt Greg mee, kun je een soap over maken. En dan te bedenken dat deze man helemaal niet eens wou starten in deze race. Voelde hij het aankomen?

http://www.wielerflits.nl/nieuws/95136/van-avermaet-in-selectie-san-sebastian-maar-ik-ga-liever-niet.html/comment-page-1

klootje kriekeljon 2 augustus 2015 om 10:48

Doordat van Avermaet omvergereden is heeft Wielerflits er toch maar zeker weer een stuk of 10 nieuwe Vlamingen bij. Hoe zou dat met Johnny H. zijn gegaan destijds op wielerflits.be?

Michael_ 2 augustus 2015 om 10:56

Die reacties hier bewijzen dat er toch wel redelijk triestige personen tussen de wielerfans zitten, zonde!

xistnc 2 augustus 2015 om 10:59

@klootje
Heb je daar misschien een livestream van?

klootje kriekeljon 2 augustus 2015 om 11:09

Helaas niet, Wodan Air heeft zojuist een onverwachte tussenstop op Zaventem moeten maken vanwege hoge concentraties aminozuren.

mus van de maasstad 2 augustus 2015 om 11:17

Rare reactie mbt gilbert. Snap de gedachte achter die opmerking niet. Gilbert kon Yates nu niet volgen blijkbaar. Maar dat komt natuurlijk niet omdat GVA omver is gereden.

Die opmerking over de livebeelden raken ook kant nog wal. Shit happens, en als er problemen met het vliegtuig zijn is dat gewoon domme pech.

Blijft natuurlijk gewoon belachelijk dat er weer een renner omver gereden is door een motor/auto.

denistel 2 augustus 2015 om 11:23

schandalig welke renner het ook maar is die motoren zorgen voor te veel problemen
de laatste tijd.zeker op zulke smalle wegen.

Prima Facie 2 augustus 2015 om 11:25

Ik ben het eens met BMC. Sanchez was derde geworden en Van Garderen was in de Tour niet ziek geworden. Allemaal door deze motor!

Wim Kruithof 2 augustus 2015 om 11:34

pikant details dat Greg de deur niet meer uithoeft voor baby voeding, is immers thuis af te tappen en het legt hem zeker geen windeieren.

Headlines

Materiaalzone

Populair