Bjarne Riis hoopt in 2017 WorldTour-ploeg op poten te hebben

Bjarne Riis hoopt in 2017 WorldTour-ploeg op poten te hebben

foto: Sirotti

donderdag 25 februari 2016 om 13:15

Waar vele mensen dachten dat Bjarne Riis op de proppen zou komen met een nieuwe wielerploeg, is dat anders uitgevallen. De Deen presenteerde samen met Lars Seier Christensen (mede-eigenaar Saxo Bank) een nieuwe onderneming die door middel van een duurzaam concept winst probeert te maken. De hoop is wel om met dat project volgend jaar in de WorldTour te rijden en de eerste onderhandelingen zijn al gaande.

De periode buiten het wielrennen heeft Riis een nieuw beeld gegeven. “Ik voel me klaar om terug te keren in de wielrennerij. Ik heb het verlangen en ik heb de motivatie. Ik kom niet terug tegen elke prijs. Het moet vernieuwend, spannend en commercieel zijn”, vertelde Riis op de persconferentie in Kopenhagen.

Duurzaam project
Samen met Seier heeft Riis een duurzaam project ontwikkeld en in een onderneming gestopt: Riis / Seier Holding Company, waarvan beide heren de kopstukken zullen zijn. De zakenpartners hebben bijna vijf miljoen euro geïnvesteerd. Onder meer de statische fietsvirtual reality fietsen, een fitness- en voedingsapp en een DNA-test, volgens Seier de toekomst van het wielrennen, behoren tot het project. Een villa in Lucca (Italië) zal gebruikt worden voor trainingskampen, terwijl op Mallorca een test- en trainingscentrum komt. Ook hebben Riis en Seier gekeken naar de mogelijkheden rond merchandising.

2017: WorldTour-ploeg bij de onderneming
Het doel van de holding van Riis is om in 2017 een WorldTour-ploeg op poten te hebben, die aangesloten is bij de onderneming. Volgens hem is dat pas mogelijk als ze winst maken op de eerste investeringen. “Een geweldig team moet worden opgebouwd op de juiste manier”, zei Riis. “Met dit concept en fundament is het juiste model gepresenteerd.”

Riis houdt meerdere opties open om toe te treden tot de WorldTour. Zo sluit hij een samenwerking met investeerders niet uit. Ze zijn druk in onderhandeling met mogelijke partners, sponsoren en renners om een team neer te zetten van hoog niveau. Mocht 2017 niet gered worden, dan kunnen Riis en Seier leven met een oprichting van de ploeg in 2018.

Of een coöperatie met de Bahreinse prins aanstaande is, hield Riis in het midden. “We willen ons eigen team hebben, maar we zullen zien wat er gebeurt”, aldus de 51-jarige Tourwinnaar van 1996. Hij zal wel een belangrijke rol spelen binnen de ploeg: “Ik heb al toegegeven dat ik in het verleden fouten heb gemaakt, maar ik heb nog steeds veel te bieden. Het zou gek zijn om mijn kwaliteiten niet te benutten. Ik weet zeker dat ik niemand zal teleurstellen.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

zoetepap 25 februari 2016 om 13:22

Flauw ! Het zal me worst wezen. Liever niet dank je.

Marakus 25 februari 2016 om 13:35

Ik wordt hier wel blij van. Elk enigszins realistisch plan om de sport economisch duurzaam te maken is wat mij betreft een aanwinst! Zowel Riis als Seier proberen hier iets goeds te doen voor het wielrennen. Ik moedig dat aan en hoop dat dit niet wederom overspoelt wordt door de grote anti Riis beweging. Ook deze man verdient een tweede kans al helemaal op deze manier!

aeroventiel 25 februari 2016 om 13:41

Iemand die als renner en ploegleider met doping te maken heeft gehad hoeft van mij echt niet terug te komen…
En dit zou dan zijn 3e kans worden en dat lijkt mij wat te veel

rahimns 25 februari 2016 om 13:50

Doet me een beetje denken aan het Alonso verhaal… we zien wel

Team Amsterdam 25 februari 2016 om 14:06

Heeft Lotto-Jumbo eigenlijk een licentie voor volgend jaar?

Marakus 25 februari 2016 om 14:14

@aeroventiel, want Riis is de enige oud renner die na zijn actieve carrière in het wielrennen is gebleven en in beide gevallen (in het doping tijdperk m.a.w. toen doping algemeen goed was) met doping te maken heeft gehad…?

Spinergy 25 februari 2016 om 14:29

@Marakus: en voor mijn gevoel ook nog met motortjes in de ploeg gereden heeft… onlangs na het WK veldrijden heb ik ook nog eens de solo van Andy in Luik teruggekeken… hij rijdt ook wel erg ver weg in zijn eentje…. en Spartacus die in zijn eentje een sprintend Tour peloton voorblijft….
On-Topic: een vos verliest wel zijn haren, niet zijn streken..

horsm 25 februari 2016 om 14:32

Hahaha, met een statische fiets, een computerprogramma, twee apps en wat merchandising wil Riis binnen een jaar de, zeg, 10 miljoen verdienen die nodig zijn om een World Team van te bekostigen? Ik ben benieuwd!

horsm 25 februari 2016 om 14:42

@Marakus, nou, wat mij betreft mag Riis best terug, hoor. Maar zijn tour-overwinning uit 1996, dat is wel zo’n beetje de ultieme Epo-overwinning. Iedereen rommelde, maar van hem is het, lijkt me, zeker dat zijn overwinning voor 60% te danken is aan het feit dat hij meer gezondheidsrisico’s durfde te nemen dan wie dan ook.

En ook als ploegleider was hij, als het boek van Hamilton klopt, veel actiever betrokken bij de dopingsprogramma’s van zijn renners dan de anderen (die vaak ‘slechts’ op een huichelachtige manier de ogen sloten).

Maar goed, zakelijk is hij zeker vernieuwend geweest, en hij behoorde ook altijd tot de voorhoede van de ‘wetenschappelijke’ kant van het wielrennen, dus hij mag me gaan verbazen met zijn toverfiets en wonder-apps.

Reynaerde 25 februari 2016 om 17:31

@horsm Hij zegt nergens dat de onderneming in de gehele financiering van de ploeg gaat voorzien. Ik denk dat vooral de bedoeling is een eigen inkomensstroom te genereren voor een ploeg, zodat deze in die zin onafhankelijker is dan nu het geval is. De bedoeling zal heus niet zijn het eerste jaar de gehele 10 miljoen te genereren, maar meer dat er zicht op is dat via de onderneming binnen een redelijke termijn een x% van de begroting kan worden betaald.

horsm 25 februari 2016 om 18:15

@Reynarde, ja, ok, ik chargeer. Maar ik moest lachen om het contrast tussen de knulligheid plannen (een serie apps en een statische fiets??) en de grootsheid van de ambities…

Manuel Beltran 25 februari 2016 om 18:21

Wat is een statische fiets?

Irene 25 februari 2016 om 18:31

Riis is/was een creatieve ploegleider. Ik zie hem graag terugkomen. Hij heeft echter geen ploeg, maar een bedrijf geïnitieerd en dat bedrijf moet eerst winst maken, lees ik. f dat al in 2017 zal zijn?