Biniam Girmay maakt zich op voor San Remo, Ronde, Roubaix en Tour de France
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
vrijdag 20 januari 2023 om 14:41

Biniam Girmay maakt zich op voor San Remo, Ronde, Roubaix en Tour de France

Biniam Girmay debuteert komende zomer in de Tour de France. De 22-jarige Eritreeër van Intermarché-Circus-Wanty brak in 2022 definitief door met een historische overwinning in Gent-Wevelgem en een ritzege in de Giro d’Italia. “Hij rijdt eerder de Tour dan nog een keer de Giro”, vertelde Aike Visbeek onlangs.

“De kans dat we Bini deze zomer in de Tour zien, is er zeker”, zegt de Nederlandse Performance manager van het Waalse WorldTeam. “Eerder dan nog een keer de Giro d’Italia, al moet ik zeggen dat het Giro-profiel niet slecht is. Je ziet iemand als Mads Pedersen het ook aandurven om na de klassiekers de Giro te doen voor de Tour uit. We hebben daar nog geen definitieve beslissing over genomen. Maar zoals het er nu voor staat, is er een grote kans dat we voor het Tour-scenario gaan.”

Voorjaar tegen Van Aert, Van der Poel en co
“Een van onze prioriteiten in onze transferstrategie van afgelopen seizoen, was om de kern rond Bini sterker te maken”, legt Visbeek uit. “Met Dion Smith en vooral Mike Teunissen, hebben we daarin een goede investering gedaan. Ik vind dat we heel goed in staat moeten zijn om Biniam te ondersteunen. In de klassiekers en semiklassiekers hebben we nu meer mogelijkheden. Ik verwacht dat we gaan meedoen om de prijzen, dat is ook onze doelstelling. We kunnen ook niet voor minder gaan.”

Girmay en Mike Teunissen trekken sprints in de buurt van l’Alfàs del Pi – foto: Cor Vos

Toch weet de Noord-Hollander ook dat meedoen voor zeges in het voorjaar geen gemakkelijke opgave is voor Intermarché-Circus-Wanty. “In de klassiekers is het zo dat je met Biniam in een gedeelte van de business zit, waar exceptioneel veel talent rondloopt. We rijden tegen Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Ga er maar aanstaan: Biniam zal bij hen moeten aansluiten, als hij om de prijzen wil meedoen. Dat is een mooie, maar gigantische uitdaging”, tempert Visbeek de verwachtingen.

Op de teampresentatie van Intermarché-Circus-Wanty in Spanje werd bekendgemaakt dat Girmay naast de Tour de France ook een drietal monumenten op zijn programma heeft staan, met Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en zelfs Parijs-Roubaix. De Eritreeër zal ook zijn titel in Gent-Wevelgem verdedigen.

Wedstrijdprogramma

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
20 januari 2023 12:31
Natuurlijk moet hij naar de tour! De heuveletappes daar gaan zo gaaf worden en gaat de tour nogmaals op de kaart zetten als hoogste en enige echte podium van het jaar.
20 januari 2023 11:19
Verrijking van de sport! Leuk als hij naar t grootste circus van de wielersport gaat!
20 januari 2023 12:01
De fotografen zullen maar wat blij zijn als hij zich elke dag een half uurtje voor de spiegel zet om zich op te maken - emancipatie in het mannenpeloton!

Flauwe mopjes terzijde is het natuurlijk volledig terecht en iets om naar uit te kijken als hij naar de Tour gaat. Het spektakelpakketje Wout-Mathieu-Tadej-Julian wordt zo nog wat aangevuld.

Ik zie net dat hij 23 wordt op de dag van de Ronde van Vlaanderen. Makkelijk zat om te raden welk cadeautje hij het liefst zou krijgen ;-)
20 januari 2023 17:20
Hup bini !
20 januari 2023 21:28
Is dit een voorlopig of definitief programma? Zou spijtig zijn als hij de Strade Bianche niet rijdt.
20 januari 2023 07:28
Als hij weer altijd in de wielen gaat zitten dan zal hij er aan de meet wel bij zijn, dan mag je al wat minder zijn.
    20 januari 2023 10:08
    Je kunt het zo'n jonge renner in zijn eerste World Tour jaar moeilijk kwalijk nemen dat hij nog niet direct het vertrouwen heeft om zeer aanvallend te koersen.
    20 januari 2023 10:29
    Ik vind het bovendien een totaal onterechte reputatie. Buiten de Giro om koerste Girmay de afgelopen 2 jaar net vaak aanvallend, zeker voor iemand die ook op zijn sprint kan rekenen.
    20 januari 2023 10:36
    Dat Girmay een wielzuiger is begint onderhand een beetje gare cult te worden.
    Nog even los van het feit dat hij met zijn specifieke kwaliteiten gewoon een renner is die op de juiste momenten het wiel kiezen moet om koersen net boven zijn kunnen toch te kunnen winnen.
    20 januari 2023 21:04
    Dit is met je ogen toe een Boomerang uitgooien.

    Onbevangen Bini gaat je troetelbeer dadelijk gewoon een keer uit het wiel kletsen.

    Loepzuivere Eritrese Diamant zeg ik je.

Reacties zijn gesloten.